Šta je novo?

Zvanična Radeon HD4850 & HD4870 tema

btw: jel vidi neko yoyo-a? nema ga. siroma se zavuko digod. a samaro je postovima sve koji su navijali (manje ili vise) za ATI. sta sad bi? silence? 48xx serija je smece jel? tako bese? c-c-c

nije covek rek'o "smece", rekao je "drugorazredni proizvodi":

Jos nesto.. Intel & AMD prave general purpose proizvod, dok nvidia & ATI (AMD) prave gaming spravu. Ne poznajem dovljno svetski market pa da sudim koliko para od prodaje procesora odlazi na masine za igranje. Moje misljenje je da:
- Intel treba da se fokusira na ono sto dobro radi (da pravi procesore & chipset)
- AMD je pogresio sa kupovinom ATI-a jer ce od sada proizvoditi drugorazredne proizvode (i procesore i graficke)
- NVidia prave proizvode za igranje (i pomalo za pro upotrebu u racunarskoj grafici) i to jako dobro radi.

Na sta sam ja odgovorio:

:D :D :D e uvek se dobro nasmejem kad procitam ovo! Videces kad "drugorazredna" serija 4000 izadje sta ce da uradi sa kompletnom NVIDIA-inom mainstream gamom ;)

A onda me je nas drugar Pike, onako momacki i samouvereno "prosvetlio":

Ajde da vidimo i to cudo :D

Animan je pokusao da "urazumi" yooyo-a, ali to nije pomoglo:

Pa da uzmes sve najbolje od AMD + ATI opet nemozes da napravis dovoljno brzu spravu. Ja to zovem drugorazrednim proizvodima.

Ja sam pokusao da "hintujem" sta ce se desiti, ali Pike je bio samouveren:

Kako god ga merili ili kako god ga ti rekao, uvek su sporiji sto ih cini drugorazrednim proizvodima

Nije pomoglo ni sto je Chinaski pokusao da unese malo razuma:

a sta cemo kada izdaje 4870X2? jel' i on drugorazredan? :trust:

Pike je i dalje ostajao istrajan u svojim providjajucim stavovima:

Videcemo, ali obecava...
U smislu da ce biti drugorazredni
:)

na kraju yooyo je "skresao" Chinaskom, iako je on zapravo poceo celu "ŠBBKBB" pricu:

@Chinaski:
Necemo sad ŠBBKBB...

ah glory days :D

Poslednja izmena:
Ja mislim da je sad Nedjo najsrecniji covek na planeti, ATi je posle 2 godine uspeo da sustigne konkurenta i to samo sustigne jer Nvidia i dalje ima najacu kartu, ali i to je uspeh, i ja im se divim i drago mi je sto je tako.
Sad kada je konacno doslo i Nedjinih pet minuta, nemoj da je neko nesto reko kontra, pustite ga da misli kako je on sve vreme bio u pravu, da moze na miru da piiiiiiiiiiiiski od srece. :d
Evo ja priznajem da ATi vise ne pravi drugorazredne proizvode :d, iako ti nikada nisi da je tako bilo do sada a bilo je, sto svi inace znaju. ;)

Poslednja izmena:
drugari, nema potrebe za prepirkom :)
sa jedne strane, logicno je da ce onaj ko voli crvenu kompaniju biti zadovoljan 4800 serijom uopste (cifre ne lazu - tako je kako je) i da ce to provejati kroz neki post tu i tamo i da pecnuti ponekog ko je predvidjao lose performanse iste serije. sve je to normalno ako se ne preteruje.
sa druge strane, ovakvi 4800 proizvodi ce naterati nvidiu da smanji cene glomaznih i by all means neefikasnih GT200 karti (ovo nije zelja da se pocne flejm rat, zaista je tako - karte su neefikasne po fps/$, fps/die mm2, fps/W i svemu ostalom), a kada se to i desi nv fanovi (kojima se od ATI-ja okrece stomak i mislie da su catalyst-i shit) ce moci za pristojne pare da kupe zelene karte i svi srecni :)
u slicnom scenariju sam ja kupio 8800GT u decembru (koji sada ne mogu da prodam za 125e, lol :d) i to je najnormalnije :) ako nam vec uzimaju pare, neka nam uzmu sto manje :D
pozdrav
:wave:

Ja mislim da je sad Nedjo najsrecniji covek na planeti, ATi je posle 2 godine uspeo da sustigne konkurenta i to samo sustigne jer Nvidia i dalje ima najacu kartu, ali i to je uspeh, i ja im se divim i drago mi je sto je tako.
Sad kada je konacno doslo i Nedjinih pet minuta, nemoj da je neko nesto reko kontra, pustite ga da misli kako je on sve vreme bio u pravu, da moze na miru da piiiiiiiiiiiiski od srece. :d
Evo ja priznajem da ATi vise ne pravi drugorazredne proizvode :d, iako ti nikada nisi da je tako bilo do sada a bilo je, sto svi inace znaju. ;)

sustigne? pa ono radi skoro 1 u 1 u globalu kad se posmatra.... samo je ATI sada na 1/2 dye size sto ima nevidija... to je uspeh x 5 ako mene pitas... a sta to dalje donosi? EXTREMNU cenovnu razliku. ko ce da da 500 ili ne znam ni ja kolko evra za GTX280 kad par % "sporiji" 4870 kosta manje od pola toga... mozda preterujem aj nek je i 400 ojra... al opeeeet ...

i sto kaze kolega Chinaski (da ne kazem ESENCIJA): "sa druge strane, ovakvi 4800 proizvodi ce naterati nvidiu da smanji cene glomaznih i by all means neefikasnih GT200 karti (ovo nije zelja da se pocne flejm rat, zaista je tako - karte su neefikasne po fps/$, fps/die mm2, fps/W i svemu ostalom)"

@Nedjo - bilo je tamo i jacih reci od yoyo-a... mrzi me da prekopavam... al bilo je

očel moč crossfire HD4850 sa več postoječom what do you think:d

Poslednja izmena:
Evo kod mene u firmi se upravo prodao jedan GTX280, ne verovatno je koliko su prodavci/kupci ne upuceni u trenutno stanje na trzistu. Do sada se na svakih 20 Nvidia prodavala jedna Ati karta, cito sumnjam da ce se promeniti nesto na bolje... Jednostavno, glupi prodavci znaju samo za G-Force + sto vise memorije to bolja karta.

Poslednja izmena:
Evo kod mene u firmi se upravo prodao jedan GTX280, ne verovatno je koliko su prodavci/kupci ne upuceni u trenutno stanje na trzistu. Do sada se na svakih 20 Nvidia prodavala jedna Ati karta, cito sumnjam da ce se promeniti nesto na bolje... Jednostavno, glupi prodavci znaju samo za G-Force + sto vise memorije to bolja karta.

prodao se posto?

@prokula_west: (but unproved)

"It appears that ATI did not integrate a driver lock or something else that would stop you from combining a 3870 card with a 4850 or with a 4870 model. Just keep in mind that these two cards need to include the same amount of memory. If you mix and match a 3850 with 256 MB of memory with a 4850 512 MB, the 4850 card will default to 256 MB. If you wonder whether you will be able to combine a 3870 X2 card with a 4850 board, our sources indicated that this scenario should work as well... "

@ genuine - ciniku jedan ^^

Ljudi moram reći da je većina vas bolesna u mozak :d
Umesto da uživate u retkim pozitivnim trenucima gaming industrije vi flejmujete :S:
Zaista ne razumem one kojima je bitniji brend od onoga šta on sam donosi, ja sam dosad promenio,otkad samostalno sastavljam kantu, 3 nvidia-e i 2 ati-ja, 3 amd-a i 2 intel-a, i uvek sam uzimao ono što pruža najbolji kvalitet za ponuđenu cenu. Ljudi iskulirajte malo, ukoliko vam treba nova karta, tu su testovi. Zaista su smešni neki ati-nvidia fanboy-evi.
Ko da je večiti derbi u pitanju, a ne parče beživotnog hardvera.

Poslednja izmena:
Otisla je za ~42000 dinara. 90% ne zna nista o racunarima i uvek kupi ono sto mu prodavac predlozi. A to je u 90% Nvidia, ne verovatno je kako prodavci valjaju 9800GTX i pored 4850 koja je 70 evra jeftinija.

uvek je bilo ljudi sa jako dubokim dzepom koji hoce najbolje bez obzira na cenu. takvi ce logicno dati 42k din za GTX280 iako je 15% brzi od upola jeftinijeg 4870. jednostavno hoce najbolje i to je to. ali nema opravdanja za onog sto je kupio 9800GTX pored ni malo slabijeg i mnogo jeftinijeg 4850. dok ima ovaca bice i dzempera...

drugari, nema potrebe za prepirkom :)
sa jedne strane, logicno je da ce onaj ko voli crvenu kompaniju biti zadovoljan 4800 serijom uopste (cifre ne lazu - tako je kako je) i da ce to provejati kroz neki post tu i tamo i da pecnuti ponekog ko je predvidjao lose performanse iste serije. sve je to normalno ako se ne preteruje.

Nije normalno vec pozeljno, dobro je zezanje :smoke: Ja nemam nista protiv, ***. zasluzujem jer sam pogresio. :smash: Inace, moje prognoze nisu bile zasnovane na fanbojizmu vec na osnovu predvidjanja da ce nove ati karte imati 480 SP, a ne 800 kolko zapravo imaju.

sa druge strane, ovakvi 4800 proizvodi ce naterati nvidiu da smanji cene glomaznih i by all means neefikasnih GT200 karti (ovo nije zelja da se pocne flejm rat, zaista je tako - karte su neefikasne po fps/$, fps/die mm2, fps/W i svemu ostalom),

Necu da zalazim u OT sa pricom oko toga sta je efikasno, a sta ne, ali bih dodao da zbog tog velikog die-a nvidia ima nize radne temperature. Na cenu utice i sistem hladjenja. Ako pogledas kolko te kosta recimo solidan aftermarket kuler koji ce raditi kao ovaj sa GT serije jasno je da i to ima veze sa troskovima proizvodnje. NAravno, to ne opravdava astronomske cene novih nV karti.

a kada se to i desi nv fanovi (kojima se od ATI-ja okrece stomak i mislie da su catalyst-i shit) ce moci za pristojne pare da kupe zelene karte i svi srecni :)

Meni se uopste ne okrece stomak. Ja jesam fan, bolje receno preferiram nvidiu, i ako bi jedina razlika izmedju karti bila marka proizvodjaca uzeo bih nvidiu. Ali, ako je karta od AMD-a bolja za iste pare, uzeo bih nju.

E sad, "bolja" u mojoj glavi ne znaci samo fps fps i fps. Ima tu dosta faktora. fps po svaku cenu meni ne znaci "bolja" karta. Iskreno, cekam ili da padnu temperature ATI-ja na nekim dual slot resenjima za 4850, ili da izadje 9800gtx+. To ce za mene biti komplikovan izbor, tu ce cena presuditi (ne u smislu da cu uzeti jeftiniju, vec odnos cena/funkcije )

u slicnom scenariju sam ja kupio 8800GT u decembru (koji sada ne mogu da prodam za 125e, lol :d) i to je najnormalnije :) ako nam vec uzimaju pare, neka nam uzmu sto manje :D
pozdrav
:wave:

Upravo o tome i pricam u prethodnom pasusu. ;)

U slucaju 9800GTX namera prodavca nije bila da osisa kupca, jednostavno cim je skuplja mora da je i bolja.

uvek je bilo ljudi sa jako dubokim dzepom koji hoce najbolje bez obzira na cenu. takvi ce logicno dati 42k din za GTX280 iako je 15% brzi od upola jeftinijeg 4870. jednostavno hoce najbolje i to je to. ali nema opravdanja za onog sto je kupio 9800GTX pored ni malo slabijeg i mnogo jeftinijeg 4850. dok ima ovaca bice i dzempera...

sustina univerzuma XD

@ Hector Ruiz 42k dinkica !!!!! o_O pa to samo nelecena budala moze da odnese majke mi i zivota i ostaloga mi .... al... ko sam ja da sudim na kraju krajeva... sam pao sam se ubio

@rAMA - sram te bilo !!! :p
"Umesto da uživate u retkim pozitivnim trenucima gaming industrije vi flejmujete" - pa flame je jedan vrlo ugodan nacin da prektaris vreme na poslu... nebitno dal je dokolica, oces da flejmujes :)smoke:), naguze te pa naguzis i ti dalje... to je jednostavno tako...
a kad se dodje kuci... e onda se upravo na tim azdajama uziva u carima gaming industrije !!!! (naravno SVE legalno... da ne bude zabune :p)
tako da nismo mi umobolni (toliko, ahhahaa)

Poslednja izmena:
sad nesto kontam.... taj ko je to odneo za cca 42k dinkica, se za**** u peeeeeep... peeeeep... pa 2 x 4850 prebija to kad oces i kolko hoces a kosta cca 24k... sta dalje pricati ???

Poslednja izmena:
Dark, tebra, nauci da koristis 2 citata u jednom postu :D.

Ima li neke najave 4850 sa dual slot coolerima...

Ali kako me ta neinformisanost nervira.

Iako AMD ima trenutno bolju ponudu i dalje ce se nVidijine karte bolje prodavati, jer ce kupci, pouceni prethodnim iskustvom da idu na nVidiju. ***.

i ko je tu kriv... ja sa mukom objasnjavam ljudima da je sempron bolji od P4 celerona pa i nekako uspem, a zamislite sad tim istim treba da objasnim da je C2D koji radi na ispod 2Ghz brzi od nekog tamo AMD na 3000+... i ko je tu kriv
normalno da se vremenom favorizuje neki brand koji je imao duzi period "bolji proizvod" a to je u ovom slucaju Nvidia

искуство купаца је да што више меморије+љепши (масивнији изглед карте) је боље! још ако картица има неки ******* назив... уосталом снобови се хвале ријечима "јел ти знаш колико сам ја ово платио!?"!

pa i u pravu si da znas ... kad se setim kad su dosle one 6800-ke, pogotovu oni sminkerski Gainwardi...

pa i u pravu si da znas ... kad se setim kad su dosle one 6800-ke, pogotovu oni sminkerski Gainwardi...

Ah,da...kako je tesko bilo ubedjivati ljude da je ta kartica bolja od 9550 Gamers Editon ili 9600PRO....e, covece...PRO je PRO...

Nije normalno vec pozeljno, dobro je zezanje :smoke: Ja nemam nista protiv, ***. zasluzujem jer sam pogresio. :smash: Inace, moje prognoze nisu bile zasnovane na fanbojizmu vec na osnovu predvidjanja da ce nove ati karte imati 480 SP, a ne 800 kolko zapravo imaju.
da. interesantno je da ta buva o 800SP nije pustena do mozda pre dve nedelje pred launch. a i kada je pustena niko nije verovao u nju (sto je i logicno). zaista, ko je mogao da pretpostavi da ce ATI zapakovati 2.5x vise SP-ova i TMU-ova na tek 25-30% vecu povrsinu cipa izradjenog u istom procesu kao i RV670. ovo je zaista bilo malo verovatno ali se ipak desilo :)

Necu da zalazim u OT sa pricom oko toga sta je efikasno, a sta ne, ali bih dodao da zbog tog velikog die-a nvidia ima nize radne temperature. Na cenu utice i sistem hladjenja. Ako pogledas kolko te kosta recimo solidan aftermarket kuler koji ce raditi kao ovaj sa GT serije jasno je da i to ima veze sa troskovima proizvodnje. NAravno, to ne opravdava astronomske cene novih nV karti.
ne znam zbog cega sve imaju nize T, ali je jedna od stavki svakako bolji kuler. sto se tice 4850, mogu da pretpostavim da ce Gigashit uskoro izbaciti svoju Zalman seriju koja ce kostati isto ili tek 10-20e skuplje, a vec ima indicija da takav kvalitetan kuler debelo obara T na 4800 kartama...isto se ocekuje i od Asusa sa svojim Glaciator modelima...

Meni se uopste ne okrece stomak. Ja jesam fan, bolje receno preferiram nvidiu, i ako bi jedina razlika izmedju karti bila marka proizvodjaca uzeo bih nvidiu. Ali, ako je karta od AMD-a bolja za iste pare, uzeo bih nju.
posteno. ima nas kojima odredjena kompanija budi pozitivne (ili negativne) emocije pri samoj pomisli na istu. ja bih recimo za iste pare uvek uzeo ATI, ali isto kao i ti, ako nvidia nudi bolju ponudu, ***, sta da radim, ne mogu da se obesim...

E sad, "bolja" u mojoj glavi ne znaci samo fps fps i fps. Ima tu dosta faktora. fps po svaku cenu meni ne znaci "bolja" karta. Iskreno, cekam ili da padnu temperature ATI-ja na nekim dual slot resenjima za 4850, ili da izadje 9800gtx+. To ce za mene biti komplikovan izbor, tu ce cena presuditi (ne u smislu da cu uzeti jeftiniju, vec odnos cena/funkcije )
naravno. ko se iole razume sagledace "pun paket" i izvagace. samo mislim da ce 9800GTX+ morati da bude dosta bolja ponuda od 4850 jer mi deluje da ce biti solidno sqplji (o tome sam pisao u drugoj temi kada si me optuzio da pocinjem flejm rat :))...

@Dark Hours:
kazem ti, ima ljudi koji udju u firmu i kazu: "dajte mi najbrzu kartu" a da pritom ne pitaju za cenu. GTX280 ce naci put do takvih musterija. razumniji i ljudi sa manje novca ce u ovoj konstelaciji cena kupiti 4870...

Otisla je za ~42000 dinara. 90% ne zna nista o racunarima i uvek kupi ono sto mu prodavac predlozi. A to je u 90% Nvidia, ne verovatno je kako prodavci valjaju 9800GTX i pored 4850 koja je 70 evra jeftinija.
Rade pametnu stvar za njih. I ja bih to isto radio. Imaju na lageru dosta 9800GTX i treba ih prodati po sadašnjim cenama jer kada stigne 9800GTX+, stare 9800GTX će samo skupljati prašinu ako zadrže staru cenu. A ako spuste cenu onda su na gubitku. Tako je to kada je tržište malo. Lako je u velikim zemljama pratiti tokove.

Inače navedeni primer nije ništa novo. Mojoj poznanici (koja nije htela da me sluša) uvalili su pre tri godine (uz nov komp) GF6600 256mb, a komentar je bio "pošto se ne igraš ne treba ti ništa bolje" a lepo su mogli da joj prodaju duplo jeftiniju GF6200(koju sam joj ja predlagao) ali očigledno niko nije kupovao GF6600 256mb već verziju sa 128mb i onda videli ovcu za šišanje i oslobodili se grafičke koja je skupljala prašinu.

Poslednja izmena:
^To me podseti...jedna cacanska firma je mojoj drugarici prosle nedelje uz masinu ponudila X800 AiW , (iako joj TV tuner ne treba), i to za pristojnu cenu od 100 evra... :S: Na kraju ih je ubedila da joj dobave 9600 GSO i prosla jeftinije.
Pokusavaju ljudi da isprazne lagere...

Poslednja izmena:
Hej gx-x, hoćeš li sada promeniti tekst u opisu tvoje konfiguracije za VGA u "sporija a skuplja od odgovarajuće ATi-jeve"?

Nazad
Vrh Dno