Šta je novo?

Zvanična Radeon HD4850 & HD4870 tema

U ovom jednom Rys-ovom postu ima vise detalja nego u tom celom clanku ;) Treba zaista sacekati da covek napise ceo clanak pa to lepo prostudirati.

Prelazak na CUDA-u bi bio fenomenalna stvar, iz bar dva razloga. Generalno, mogao bi da se piše kod na visokom nivou koji bi se izvršavao na karticama oba proizvođača. Ako bi nVidia pomogla AMDu da prebaci CUDA kompajler da radi sa njihovim karticama to bi koristilo i samom AMDu, jer bi dobili bitno zreliji i prihvaćeniji HLL za GPGPU programiranje, dok bi u pozadini ostao CAL.

Nisam siguran koliko je tehnicki izvodljivo da AMD predje na CUDA. Koliko sam upoznat CUDA nije HLL u sirem smislu - nije platformski nezavisan, vec specificno cilja nVidia hardver (sto je i logicno). Razlike u hardveru bi mogle pretstavljati preveliku prepreku.
Sama CUDA izgleda mnogo zrelije od Brook+, bar ako je tumaciti po folding@home GPU clientima. ATI Brook+ client ima velik CPU overhead, sto nije slucaj sa CUDA.

S druge strane, ako se ipak stvori otvorena platforma za GPGPU, AMD-ov CAL bi mogao biti znacajan kao ciljani low level jezik. Videcemo na sta ce liciti OpenCL.

Nisam siguran koliko je tehnicki izvodljivo da AMD predje na CUDA. Koliko sam upoznat CUDA nije HLL u sirem smislu - nije platformski nezavisan, vec specificno cilja nVidia hardver (sto je i logicno). Razlike u hardveru bi mogle pretstavljati preveliku prepreku.
Sama CUDA izgleda mnogo zrelije od Brook+, bar ako je tumaciti po folding@home GPU clientima. ATI Brook+ client ima velik CPU overhead, sto nije slucaj sa CUDA.

S druge strane, ako se ipak stvori otvorena platforma za GPGPU, AMD-ov CAL bi mogao biti znacajan kao ciljani low level jezik. Videcemo na sta ce liciti OpenCL.
Nisam koristio CUDA-u, tako da nisam znao za to. Međutim, pretpostavljam da ako bi hteli, da bi nekom revizijom mogli da apstrahuju sve razlike.

Inače F@H, koliko sam ja razumeo na f@h forumu, ne koristi Brook+, Stenford ima razvijenu svoju verziju Brook-a za ATI gpu-ove. Brook+ je nastao na bazi toga što Stenford koristi. Koliko i u čemu se razlikuju, to ne znam.

Chinaski, jel bre...
Ni u slot je nisi stavio posteno :), vec prodajes graficku :D.

Mora da si najsretniji covek na svetu.

Samo ne vidim sta ces dobiti sa prelaskom sa 8800GT na 4850, s obzirom da imas 19" monitor...

@F.L.C.X. & DeanXP:
Ja bih vise voleo nesto drugo a ne CUDA.

Ukratko, jos uvek ne postoji jezik za jednostavno programiranje paralelnih zadataka -- svi sadasnji jezici su data-centric.

Ja mislim da AMD gresi ako prihvati CUDA u ovom trenutku jer vidim da su svi znacajniji igraci (osim naravno Microsofta) pa i NVIDIA i Intel stali iza OpenCL inicijative.

OpenCL ima sansu da bude cross-platform i hardware-agnostic resenje i sansu da ispravi sve greske dosadasnjih koncepcija koje te teraju da razmisljas vise o toku podataka nego o samom problemu koji resavas.

Sto se tice apstrakcije ona je verovatno moguca jer je u osnovi CUDA derivat Open64 kompajlera -- ako AMD odigra ovu kartu i ako OpenCL zbog toga propadne Intel ce cini mi se biti prinudjen da i on implementira CUDA interfejs za svoj hardver. To ce mozda NVIDIJI doneti neki poen ali ce developerima biti nocna mora.

Ok, audio, shvatamo poentu... Ali realnost je nesto drugo.

Zamisli sebe u poziciju AMD-a, gde Nvidija kupi Ageiejui i Physix, a ti kaskas 6-12 meseci iza sa svojom impelentacijom OpenCL-a ili cega god (ulaganja potrebna za taj razvoj da i ne pominjem, a znamo da AMD ima keš problem). Nvidija ima dakle veliku prednost, i mogucnost da se nametne developerima a tebe prilicno izbaci iz igre. I u toj nezavidnoj poziciji dobijes ponudu od Nvidije da dobijes licencu da koristis Physix ako prihvatis CUDA-u? A slabiji si i od Nvidije i od Intel-a... Sta bi ti uradio? Iako bi OpenCL bio bolji za developere, ako oni jadni nemaju izbora, pa moraju da rade sa CUDA-om, zasto te pa briga, njihov problem? Ti brines o svom opstanku, a oni neka brinu o svom...

Svet nije idealan i jako puno stvari bi teorijski mogle bolje, ali u praksi ne moze, makar ne u ovakvom spletu okolnosti...

Poslednja izmena:
Nije mi jasno zasto ljudi vise znacaja pridaju ovim novim glasinama u odnosu na AMD-ovu zvanicnu pricu od pre par dana:

http://techreport.com/articles.x/14968

techReport je napisao(la):
In other words, while AMD may not be anywhere near as chatty about its GPGPU endeavors as its competitor, it definitely isn't twiddling its thumbs on that front. The company doesn't seem as tied to the notion of having its own, semi-proprietary API as Nvidia, though, and it has high hopes for the proposed OpenCL standard. If all goes well, OpenCL might allow developers to write GPGPU code that can run on both AMD and Nvidia GPUs, among others
Ne bih da zvuci kao teorija zavere, ali mozda je moguce da neka druga zelena kompanija stavlja zeleno-crnoj kompaniji reci u usta...

Ja da sam na mestu AMD-a , sve bih od odbacio ponude i lepo ulozio sve pare u razvoj svoje platvorme, svoje fizike i svega svoga... a da setio sam se, jel AMD pravi bese i procesore... treba i tu malo da se ulozi, a i dugovi.. hm... sta uraditi... turion x2 je odlican procesor, sigurno ce da potraje jos 10 godina. Koliko se meni cini AMD polako postaje ATI a prestaje da bude AMD

u toj nezavidnoj poziciji dobijes ponudu od Nvidije da dobijes licencu da koristis Physix ako prihvatis CUDA-u? A slabiji si i od Nvidije i od Intel-a...

hipoteticki gledano, sta iako AMD prihvati tu ponudu, sta dalje? Ovo mi izgleda kao zelja da se uz pomoc AMD-a unisti njihov glavni trn u oku - Intel...

ATI je sa ovom serijom kartica definitivno napravio veliki comeback, bez obzira na to sto je stigao nV nakon x meseci ili godina nebitno. Trenutno imaju toliko nappredniji chip da nV moze bukvalno da place i da gleda sta je ATI napravio. Kada ispeglaju drajvere i uposle svih 800 shader jedinica koje poseduje, da ne spominjem i audiochip u samom jezgru, ima da oduvaju nV samo tako, i cenovno i po performansama. Koji god test sam do sada pogledao, negde je brzi 4850, negde je to 9800gtx.
U principu, svi su se uhvatili za hebenu krizu kao da ona nesto govori mnogo, to je samo jedna od igara gde cak ni gx280 nema sta puno da kaze. Za ovo sto trenutno nudi 4850 jje stvarno vrh karta, a svoje pravo lice ce tek pokazati sa novijim drajverima i sa modelima ostalih prozivodjaca sa dual slot qlerima i ostalm *******cijama. Nego da vishe ne bi gledali po netu i pitali se da li su testovi merodavni ili ne, zamoio bih user-e koji imaju 8800GT npr i 4850 da izaberu par igara koje se vrte na testu, izvozaju 3d markove i onda lepo ko ljudi naprave grafikone kao sto je gx-x uradio kada su bili aktuelni 9600GT i 3870. Dok to neko ne uradi dzaba nam sve od ovih trovaca spolja.
Dakle dok ne padne jedan user review ja ne verujem nikom, tj. nijedno sajtu.
Evo ja imam 8800GT, ako neko ima 4850 i zeli da istestiramo sve ja sam za. Jos ako ima nekoga sa 9800GTX bilo bi pravo zadovoljstvo spakovati sve to i testirati.
Toliko :wave:

Poslednja izmena:
Ja da sam na mestu AMD-a , sve bih od odbacio ponude i lepo ulozio sve pare u razvoj svoje platvorme, svoje fizike i svega svoga... a da setio sam se, jel AMD pravi bese i procesore... treba i tu malo da se ulozi, a i dugovi.. hm... sta uraditi... turion x2 je odlican procesor, sigurno ce da potraje jos 10 godina. Koliko se meni cini AMD polako postaje ATI a prestaje da bude AMD

Iz tvoje perspektive, svi u sustini proizvode GPU, samo sto se neki od tih proizvoda zovu CPU i ne radi CUDA na njima... ;)

Poslednja izmena:
@fantomX smesan si... prvo ne verujes ni jednom review site a verujes da sa sadasnjim drajverima 800 SP-a nije iskorosceno ;)

Evo i mene posle petnaestodnevnog lometanja po Italiji :-devil-:.
Kud sada odoh kad se toliko toga dešavalo?
Šta li ono rekoše DAS ili Genuine, 4870 će jedva biti brži od 9800.

...Kad je trebalo da se pljuje po Ati-ju(R600) to sam i radio...
Da se razumemo i dalje vise volim Nvidia-u.I dalje mislim da ce GT200 biti odlican kad se predje na manji p.proces,podignu frekvencije i obori cena ispod 400 evra.
Pa jeste, i R600 je bio odličan čip kada je ATi prešao na manji proizvodni proces (RV670) i spustio cene!
Sa druge strane, G92 nije dobio bog zna koliko od prelaska na 55nm proces. GT200 će verovatno dobiti više pošto je ogroman čip, ali to će ga to samo dovesti na nivo da bude konkurentan sa RV770.

Potpuno se slazem, plus sto Nvidia ima DDR5 memoriju u rukavu. ;) Budite sigurni da nece sedeti skrstenih ruku i prepustiti im naj sladji deo kolaca :p Zivela konkurencija !
nVidiji ne treba GDDR5 sada kada imaju 512bitni mem bus. Sa GDDR5 će moći da kortiste jednostavniji ("256bitni") PCB, ali pitanje je da li nVidia može da to uradi dovoljno brzo da ponovo bude konkurentna.

Koliko se meni cini AMD polako postaje ATI a prestaje da bude AMD

Pa valjda je i ATi imao i neke koristi od razmene znanja sa AMD-om. Verovatno su na taj način uspeli da naprave RV770 tako kompaktan i moćan.

Nije ovde stvar u naprednosti chip-a vec u ceni, ceni i samo ceni. Ne bi bilo toliko buke da je GT260 180e, GT280 270e, al ***. nije...

'vala gx-x svaka ti je ko Njegosheva ;)

Nije ovde stvar u naprednosti chip-a vec u ceni, ceni i samo ceni. Ne bi bilo toliko buke da je GT260 180e, GT280 270e, al ***. nije...
Pa lepo bi bilo kad bi nova Mečka E320 koštala 20.000 evrića, al ne može jer Mercedes košta više od toga da je napravi.

A zamisli da AMD deli 4850/4870 besplatno? Tek tada koliko bi bilo buke :d

Pa GTX260/280 nikad neće toliko da koštaju jer verovatno nvidiju približno toliko košta izrada tog monstrum čipa ... Možda bude malo spuštanja cena kad predju na 55nm

Ne znam da li je bilo negde ... Palit HD4870 review
Simpaticno je kako se HD4870 ponasa sa ThermalRight HR-03 GT kulerom

Jedino sto nije simpaticno sto se posle toga verovatno gubi garancija na graficku.....

Poslednja izmena:
mislim da je sada gx-x i zvanicno izgubio 50e kada se kladio da ce RV770 biti 30% brzi od RV670 zbog toboze losih drajvera :p

otvori je, bas me zanima koje sam opklade sve izgubio :)

PS. @Chinaski: za kolko sam pogresio ? ;)
a i prvi drajveri jesu bili krsh :p

PPS. Otkud vi znate kolko nvidiju kosta jedan chip ? To se uopste ne meri tako kako neki misle da se meri...Prvi wafer ih je verovatno kostao milione dolara, a eto, moze da se kupi karta po bednih 600$ :D

PS. @Chinaski: za kolko sam pogresio ? ;)
a i prvi drajveri jesu bili krsh :p

pogresio si za ihaha. 4870 je makar 70-80% brzi od 3870 ako ne i vise...vidi ti to sa Nedjom oko % :D
da ne bude potpuni offtopic, ATI je zaista napravio sjajan posao sa RV770 i zaista je pravo malo cudo kako su ga dobro sklepali, a uz to i sjajno zacenili. a mush have! nvidia ovo sigurno nije ocekivala i mislili su da ce moci da beru usi sa GT260/280, ali prc...

i techreport je izbacio svoj review:
http://www.techreport.com/articles.x/14990

tek sada pogledah ovaj test, 4800 ulemase nvidiu kao vola u kupusu :D

Poslednja izmena:
Tu mora da je uletela neka finansiska injekcija od strane intela da se malo omeksa nvidia.;) Odlicna krta, samo jel nastavlju bese ciklus na svake pola godine nova generacija?

P.S. Koliko li sad vredi polovan 3870? Onako odokativno.

"Nvidia also announced a general price cut on base-clocked 9800 GTX cards to $199, with the "GTX+" to sell for $229. That's right on top of the Radeon HD 4850's $199 suggested retail price"

"Nvidia is still telling its partners that $399 is the launch price for Geforce GTX 260 but it looks that this card will quickly go down to $349"

Znači rat cenama je počeo, igranje prestaje da bude skup sport, živela konkurencija :banana:

GTX 260 ne bi trebalo da kosta iznad 280$,apsolutno nema razloga za 349$ cenom,a to ce Nvidia vrlo brzo shvatiti.

Nazad
Vrh Dno