Šta je novo?

Zvanična Radeon HD4850 & HD4870 tema

Neko rece kako je 8800GT sporiji od 4850 oko 20%,ja po ovim grafikonima vidim da je sporiji preko 30%,a ne zaboravite da 8800GT jos uvek kosta 160evra 512MB verzija i da ih ima na lageru dosta,ko je pametan preskocice je.

Kako gde; ja svoju 8800GT 512 uzeh za ispod 100€ (ovde kod mene doduše), a u toj cenovnoj klasi 8800GT prolazi kroz ostale karte kao ja kroz krempite.

Imao sam VF700 Zalmana na gigabajtovom 3850 ali nije bio CU, nego onaj obican aluminijumski. Stalno je radio na maximumu i bio je toliko bucan da me je totalno izludjivao, sigurno je bilo bar 30 - 35db...

@Pixel,Nedjo: Ja sam uvek iznosio realne cinjenice i zakljucke,samo me neki nisu kapirali. Kad je trebalo da se pljuje po Ati-ju(R600) to sam i radio,kad je trebalo da se hvali nVidia(G80) i to sam radio :)

Da se razumemo i dalje vise volim Nvidia-u.I dalje mislim da ce GT200 biti odlican kad se predje na manji p.proces,podignu frekvencije i obori cena ispod 400 evra.

Over and out.

neka neka treba i ovi atijevci malo da se raduju :)

PS: u malim oglasima ni slucajno da im neko ne da vise od 80e za 8800GT :p

Naravno, DAS je uvek bio i biće moj veliki drug ali po neki put moram da posumnjam u njegovu objektivnost. :p

...I dalje mislim da ce GT200 biti odlican kad se predje na manji p.proces,podignu frekvencije i obori cena...

Ja sam to čekao sa R600 i na kraju dočekao u vidu RV770 :smash:

Poslednja izmena:
Da se razumemo i dalje vise volim Nvidia-u.I dalje mislim da ce GT200 biti odlican kad se predje na manji p.proces,podignu frekvencije i obori cena ispod 400 evra.

Potpuno se slazem, plus sto Nvidia ima DDR5 memoriju u rukavu. ;) Budite sigurni da nece sedeti skrstenih ruku i prepustiti im naj sladji deo kolaca :p Zivela konkurencija !

Evo,Pike i ja se slazemo,cak mi je u sig-u :)

@Pixel: Da,docekao si da nabiju skoro tri puta vise shader jeinica. :D Ne,nisam na to mislio,vec cisto prelazak na sitniji proces i podizanje frekvencija bez diranja arhitekture.Dakle nesto sto se (relativno) lako postize.
:wave:

Ma samo neka gruvaju, evo vec nekih karti u prodaji, tipa 8800GT :p

Sad su glavna tema rezultati (i to zaista impresivni), ali cisto kao sidenote: koga zanima arhitektura, topla preporuka da saceka Beyond3D clanak. Upravo sam procitao ovo na AnandTech-u - nisu oni za detaljne analize, em potrose puno teksta na relativno povrsan pregled, em ima gresaka ili neke stvari jednostavno pogresno tumace (isto vazi i za njihov GT200 clanak).

Evo ti detalja:
http://66.102.9.104/translate_c?hl=...iew.com/topic/2008-06-24/1214282167d9273.html

GT200 ce biti odlican kada mu cena dobrano padne :) medjutim, dug je to put, a do tada ce i 4800 ici dosta dole. sta je 9800GTX dobio od sitnijeg procesa? malo visi klok koji mu omogucava jedva 10% bolje performanse. GT200 moze da racuna i na za nijansu nizu potrosnju i zagrevanje, ali nista spektakulatno, blaga evolucija i to je sve. nista revolucionarno, karta je takva je kakva je...

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
E bre Chinaski, dao Palit u prodaju za sitne pare, promenio avatar posle 100 godina i to ni manje ni vishe negu u radeta... lol... pa ti bar nisi malo dete :p

Poslednja izmena:
@Nedjo: Ne poznajem coveka licno,daleko je Nis od Kovina. ;)

Chinaski se zesce prodao. :D Sala. Vidim spremio si i X1650 'za dok ne bude bolje' :D .Ko zna mozda se opet nadjemo na istoj grafickoj,znas kakva je tradicija.Mada ja 4850 ne bih uzimao,slab mi je to upgrade u odnosu na 8800GT. Jeste on solidno brzi u drugim igrama,ali u Krizi vidim u mojoj rezoluciji baca isto kao moj(i tvoj) overclockovani Palit. Dodam na to jos i slab oc 4850 karte i zakljucak se sam namece.

Poslednja izmena:
Najzad konkretan test! HardOCP je odradio test u svom stilu - http://enthusiast.hardocp.com/article.html?art=MTUyNCw0LCxoZW50aHVzaWFzdA==

Crysis.
1214363351CrDBh6XGXC_4_1.gif

Mislim da Crysis rezultati govore sve. I najvaznije, nacin na koji su testirali Crysis:
Our run-through in the graphs below involves 10 minutes of gameplay in “Assault_Crysis” the Harbor map. This map includes the transition from night to day, tons of explosions, particles, physics, AI interaction and water.
@DAS
Nemoj mi reci da i ti vjerujes u Anandtech, Expreview i Nedjine grafikone?

@Nedjo
Jos mi nisi dao konkretan odgovor.

Poslednja izmena:
Ne mogu da verujem da su mogli da naprave takvu glupost sto se tice hladjenja.....

Ne pada mi napamet da kupujem graficku na kojoj treba da prvim neke budzotine i menjam hladnjak ma koliko to jednostavno izgledalo.

Sacekacu radije da se nadje neko pametan i ponudi kartice sa boljim kulerom.

Poslednja izmena:
Chinaski se zesce prodao. :D Sala. Vidim spremio si i X1650 'za dok ne bude bolje' :D .Ko zna mozda se opet nadjemo na istoj grafickoj,znas kakva je tradicija.Mada ja 4850 ne bih uzimao,slab mi je to upgrade u odnosu na 8800GT. Jeste on solidno brzi u drugim igrama,ali u Krizi vidim u mojoj rezoluciji baca isto kao moj(i tvoj) overclockovani Palit.

ja mislim da je 4870 solidan upgrade. nije duplo brzi od 8800GT ali sta je tu je :)
a za X1650XT si odlicno primetio - tu je da drzi vodu dok ne padne cena :smoke:

neka neka treba i ovi atijevci malo da se raduju :)

PS: u malim oglasima ni slucajno da im neko ne da vise od 80e za 8800GT :p
potpuno podrzhavam ovaj nachin razmishljanja. ali avaj, sve su one "kao nove" u garanciji josh 27 meseci i fazon nisu se mnogo klokovale i teshka srca cje ih prodavati za 115e, naravno tih 5e se skida na "mishicje" :banana:

@Starac: Anandu vise ne verujem,Nedji nikada i nisam :D a mislim da HardOCP najrealnije testira.

@Chinaski,taj upgrade nije losh,ali ko zna dal ce te kartice uopste biti dostupne.

Nacin na koji su testirane karte u Crysis-u na HardOCP-u ne pokazuje pravo stanje stvari, i verovatno ima neku drugu pozadinu.Kako te karte rade vidi 60% korisnika,a ostalih 40% kupuje onu koja ima veci fps.Prodavanje magle nista vise.;)( cuvena Nvidijina marketinska genijalnost) Graficke karte se testiraju u istim uslovima rada kao i sav hardver.:trust:
To je naravno samo moje misljenje ili mozda gresim?

Ima li nekih indicija za neki derivat oko 100e ili manje?

Pazi ovo!!!

ATI falls for PhysX

You may recall a recent article on Nvidia's offer to ATI. Nvidia gave ATI the opportunity to use PhysX if they took up CUDA. Well, the result from this offer has been agreed! ATI have decided to go with Nvidia; this is not a huge surprise as ATI could have been out of a job if it didn't take up PhysX. Nvidia could easily force it upon game developers.

You may also remember ATI showing off its R600 GPUs with a demo of falling bricks. This was designed to discourage Ageia. They claimed that the R600s could process physics better than the PhysX card itself. Now that Nvidia can run PhysX on CUDA, ATI should be able to do the same. Both sides need to work and improve this complex piece of code.

The Big Lime Greens will surely be the first with PhysX on their graphic drivers, but we are sure ATI will follow soon enough. ATI does have a good position at the moment; they have now joined with Nvidia's PhysX and Intel's Havok, a WIN-WIN situation.

http://www.overclock3d.net/news.php?/gpu_displays/ati_falls_for_physx/1

Ovo mi deluje dobro :D

ATI Radeon HD4850 Transcodes Four 1080p Video Files Simultaneously in Real-Time
With advancements in visual-computing technologies on an all-time high, and graphics processing units with immense 3D computational power coming out by the fortnights, consumers benefit the most. In the process of evaluating graphics processors' abilities using the latest 3D games and synthetic 3D benchmark software alone, we are probably missing out on other primary uses of a GPU which when tapped, show just how potent a GPU can be. Both NVIDIA and ATI have had video-transcoding features that until exploited by software are close to rudimentary.

Cyberlink, have been working on technologies that enable their software to harness the video-transcoding abilities of GPU's. Shuichi Takagi, CyberLink's vice president of of business development ran a demonstration of PowerDirector 7 that is capable of GPU-accelerated video-transcoding, on a recently launched ATI Radeon HD4850 512 MB, proving that the hardware and software is capable of converting four HD MPEG-2 movies into MPEG-4 simultaneously, in real time. According to Shuichi, it will take about 30 minutes to process four full-length movies and compress them into handheld-friendly 200+ MB files.

Poslednja izmena:
Od viska glava ne boli :D

Sta im fali da ubace podrsku za obe fizike?

Iz dana u dan nalazim sve vise razloga da potrosim ustedjevinu na 4850. Doslo vreme da se menja 7300GT ddr3

Poslednja izmena:
da, ko s vragom bundeve sadi ...

Nvidija je poznata po dijeljenu svoje tehnologije otprilike ko i Microsoft, uvjek drže figu u džepu.
Mislm da je ATI dovoljno daleko došao sa svojim stream computing frameworkom da mu je lakše implementirati nešto svoje ili Havok nego preuzeti CUDA-u.

Uhh, jesi li ti probao taj framework? :S:
Ja sam se malo igrao sa istim, mogu samo da kažem da je Brook+ kompajler prepun bug-ova, relativno loše dokumentovan i pun raznih ograničenja. Nisam pokušavao da programiram koristeći CAL, ali kako vidim na osnovu iskustava ljudi na Stream SDK Developer forumu taj deo je mnogo bolje odrađen.

Prelazak na CUDA-u bi bio fenomenalna stvar, iz bar dva razloga. Generalno, mogao bi da se piše kod na visokom nivou koji bi se izvršavao na karticama oba proizvođača. Ako bi nVidia pomogla AMDu da prebaci CUDA kompajler da radi sa njihovim karticama to bi koristilo i samom AMDu, jer bi dobili bitno zreliji i prihvaćeniji HLL za GPGPU programiranje, dok bi u pozadini ostao CAL.

Poslednja izmena:
Nisam probao, pretpostavio sam ;).
Kamo sreće da se uvede neki standard iako mi je nepojmljivo da će Nvidija "dati" nešto, samo tako.

Mislim da Crysis rezultati govore sve.
da :)
upravo su rekli da ce samo budala kupiti 260/280 seriju nvidije :d

p.s. ima isti min fps (4850) za pola para :)
a i razlika izmedju 4850 i 4870 je nestvarno mala u odnosu na razliku u drugim igrama :-devil-:

Vrh Dno