Šta je novo?

[jedini] thread o klima-uredjajima [2008]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
I mene zanima pingvin klima. Konkretno gledao sam Vivax, devetku, koja kosta 18000.

Jasno mi je da bolje radi split sistem, ali posto cu do kraja godine da se selim, a verovatno i jos par puta za narednih nekoliko godina, ne isplati mi se da svaki put montiram i demontiram klimu.

Dakle, isplati li se uopste pingvin i da li on radi posao?

Takodje, koliko je siroko to crevo sto izduvava topao vazduh i kako/kuda je najbolje provuci ga do spoljnog sveta?

I mene zanima pingvin klima. Konkretno gledao sam Vivax, devetku, koja kosta 18000.

Takodje, koliko je siroko to crevo sto izduvava topao vazduh i kako/kuda je najbolje provuci ga do spoljnog sveta?

Niko da nam pomogne oko pingvina, zar ih niko ne koristi?
Gde si nasao tog Vivax-a?
Inace crevo je poput aspiratorskih, rebrasto, fi 100mm. Najbolje ga je nakaciti na stucnu (otvor za sporete na cvrsta goriva) ali se dobija uz Pingvina i jedan nastavak elipsastog poprecnog preseka duzine 100mm a sirine po mojoj proceni 2-3cm tako da taj nastavak moze direktno kroz prozor (*** to je napravljeno za americko trziste gde ljudi nemaju krilne prozore vec klizne).
Aj pa neka se javi neko ko ima pingvina i kako je zadovoljan.
Poz!

Vivax pingvina ima OVDE , po ceni od 18000 din. Bar tako pise na sajtu.

Sad sam slucajno natrcao u firmi na momka koji nam servisira klime i kaze covek da je mnogo nezgodan pingvin, upravo zbog rupe koju treba napraviti za to crevo koje je precnika 10 cm. Ej, rodjaci, 10 cm :wall: To je bre rupchaga :d

Mene i dalje zanima kako to namestiti da radi priblizno kao i split?

Ja sam smislio neku ultra varijantu:
Stirodur ili blazujku (sa otvorom fi 100) zalepis (zakucas) sa spoljne strane prozora ili pak uglavis u stok prozora i potom naglavis crevo (ili taj dodatak). Resenje mozda nije najefikasnije ali najoptimalnije mozda jeste. Ako jos neko ima ideju, voljan sam da cujem pre nego skarabudzim nesto od ovoga sto sam napisao.
Poz!

Nikako. To je nesrecni kompromis koji kosta vise. Vise struje trosi, dere se kao tramvaj (narocito posle prve, druge godine). Racunajte da taj topli vazduh koji izbacujete napolje nije tek tako nastao. To je deo vazduha zbog kojeg ste malopre potrosili struju da ga ohladute. I malopre ste u sobi imali 50 kubika vazduha a sad imate 48. I odakle ce se nadoknaditi onih 2 kubika koje je vas pingvin bacio? Pa naravno! Kroz otvoren prozor, sa tempeture.

Jedino sto je pokretan.

Vidis, to resenje bi i meni bilo prihvatljivo, ili nesto slicno. Ovde gde sam trenutno, bi moglo da se izvede neka druga kerefeka, jer je prozor sa metalnim okvirom. Malo seckanja, malo savijanja i nesto bih nabudzio (nije moj prozor :d). Problem bi bio na drvenom, posto tu nema popravke, kad iseces, isekao si :)

Kad planiras da pazaris uredjaj, pa da ja "prepisem" resenje od tebe? :D

Ja sam pre neki dan uzeo neku PaoloItalia klimu u tempu, na sniženju bila 14-15k din (12000btu). Za ime prvi put čujem, mada na kutiji piše da je toshibin kompresor. Zna li neko nešto o njima?

Poslednja izmena:

Jasno mi je da bolje radi split sistem, ali posto cu do kraja godine da se selim, a verovatno i jos par puta za narednih nekoliko godina, ne isplati mi se da svaki put montiram i demontiram klimu.

Dakle, isplati li se uopste pingvin i da li on radi posao?

Niko da nam pomogne oko pingvina, zar ih niko ne koristi?
Gde si nasao tog Vivax-a?
Inace crevo je poput aspiratorskih, rebrasto, fi 100mm. Najbolje ga je nakaciti na stucnu (otvor za sporete na cvrsta goriva) ali se dobija uz Pingvina i jedan nastavak elipsastog poprecnog preseka duzine 100mm a sirine po mojoj proceni 2-3cm tako da taj nastavak moze direktno kroz prozor (*** to je napravljeno za americko trziste gde ljudi nemaju krilne prozore vec klizne).
Aj pa neka se javi neko ko ima pingvina i kako je zadovoljan.
Poz!

Ljudi, lepo vam kažem - razmišljao sam isto kao vi sada, uzeo taj Vivax-pingvin i vratio ga posle 2 dana. Razlog: u stanju je jedino da ti malo rashladi noge kada staneš direktno ispred nje, i to je sve! :mad: Na stranu drugi razlozi: nesnosno je bučna (kompresor ti je u sobi :zgran:); izbaciti cev napolje je nemoguća misija - idealno bi bilo probušiti rupu u tidu prečnika 30-tak cm; spreda (nešto malo) hladi, ali pozadi kompresor (i cev) itekako emituje toplotu.

Zaključak se nameće - don't buy it!!! :wave:

Ako sam te dobro razumeo nemoguce je iskoristiti pingvin za hladjenje? Cemu onda uopste proizvodnja iste?

Nemoj da me pogresno razumes, mislim verujem ti, ali mora da moze nekako da se namesti da radi bar solidno. Ili se varam? Na stranu buka, to bih i nekako pretrpeo zarad 'ladnoce :)

Ako sam te dobro razumeo nemoguce je iskoristiti pingvin za hladjenje? Cemu onda uopste proizvodnja iste?

Nemoj da me pogresno razumes, mislim verujem ti, ali mora da moze nekako da se namesti da radi bar solidno. Ili se varam? Na stranu buka, to bih i nekako pretrpeo zarad 'ladnoce :)

Ljudi, imam pingvina, ovo ce mu biti treca sezona. Jasno mi je da zelite da prodjete sto jeftinije i zbog selidbe ili drugih problema ne zelite/ne mozete da idete na split sisteme.

Ove Vivax i slicne kombinacije pingvina su uglavnom nedovoljno dobre, ali se takodje ne slazem sa Pendulom da bas nicemu ne sluzi.

Po meni, "mali" Vivax najverovatnije i ne sluzi nicemu, jednostavno je preslab. 12-ica mozda nesto uradi, ali samo u maloj sobi do 10-12 kvadrata, uz nesnosnu buku.

Ja imam Tadiran pinvgina i to 14-icu i tu je njegova glavna prednost - dovoljno je jak da odradi posao. Mana je sto guta struju i sto kosta bar duplo vise od ovih standardnih pinvgina. Bucan jeste, ali samo na najjacem duvanju koje uglavnom koristim kada nisam kod kuce, jer dovoljno ohladi da nocu duva samo na najslabije ili cak moram da ga gasim. Sa tim Tadiranom hladim samo spavacu sobu 4 x 2.5 m.

Uz taj Tadiran sam dobio plasticni ulozak u koji se zakaci izlaz od creva. Taj ulozak je ustvari pravljen za americke prozore, oni sto se dizu gore horizontalno, a ne za nase koji se otvaraju na stranu. Problem sa crevom sam resio tako sto sam uglavio tu plastiku u nosac za roletnu, onda roletnu spustio do samog nosaca da legne na njega i tako "zatvorio" prozor. Onda sam uzeo onu tanku plastiku sto se koristi za zastitu kod krecenja i oblepio prozor, tj. roletnu i tu plastiku, tako da ne propusta vazduh.

Prakticno jedina druga mogucnost za to crevo je da se isece rupa na staklu, sto je naravno uglavnom nemoguce - u tom slucaju bolje je instalirati split sistem. Neki su predlagali i odzak, ali ja to nemam :)

Dakle jos jednom, samo dobar i jak pingvin ima uopste nekog smisla. Sve ove mini-varijante ce samo potrositi struju, a efekat ce biti minimalan. Moram takodje da dodam da nemam problem sa tim "nestankom" vazduha. Tacno je da klima na crevo izbacuje vazduh, ali ako ste dobro zadihtovali prozor nece vam ulaziti vrucina nazad u sobu, vec ce se vazduh vuci iz ostatka stana, ne menjajuci primetno temperaturu.

Jak pingvin guta masu struje, odokativnom metodom (prema racunu) vuce skoro duplo u odnosu na dobru 12-icu, ili oko 1.5 put u odnosu na standardne krseve koji se prodaju kod nas.

Zakljucak: Nije tacno da pinvini ne hlade, pitanje je samo da li ce vam se isplatiti petljanje sa crevom, odnosno da li cete naci pravi nacin da ga izbacite napolje, a da to ne podrazumeva drdnanje za koje onda bolje da stavite split sistem.

Poslednja izmena:
Ja sam pre neki dan uzeo neku PaoloItalia klimu u tempu, na sniženju bila 14-15k din (12000btu). Za ime prvi put čujem, mada na kutiji piše da je toshibin kompresor. Zna li neko nešto o njima?
Imam ja vec 2 godine ... Nikad nisam imao problema sa njom. Zadovoljan sam :)

Ja sam imao Vivax, 9-ku, ako još neko želi da se za*ebe kao ja - samo neka izvoli. Valjda je poenta foruma da se podele iskustva i tim putem nešto korisno nauči. Mislim da su pingivni jednostavno nesrećno zamišljeno konstrukcijsko rešenje i da se nikako ne isplate. Možda je ta 14-ica "Tadiran" nešto bolja (ipak je Tadiran dobra marka za razliku od Vivaxa-klimaxa), ja samo kažem da ovu što sam ja imao ne bih ponovo uzeo ni da je za dž.

A, pošto su ljudi, koliko vidim, već odlučili šta žele da kupe i poslušaće naravno sebe, a ne tuđ savet, ja ih samo molim da kasnije postuju svoje utiske.

:wave:

Evo novosti...

Dogovorio sam se sa drugarom koji ima tog Vivaxa, pingvinche, da mi je da na probu, ako bude odlucio da je prodaje. Onda cu da vidim iz prve ruke kako radi, pa javljam ovde utiske. Ako bude bilo previse komplikovano, ima da radi ventilator, pa ko prezivi...

EDIT:

Ja sam imao Vivax, 9-ku, ako još neko želi da se za*ebe kao ja - samo neka izvoli. Valjda je poenta foruma da se podele iskustva i tim putem nešto korisno nauči. Mislim da su pingivni jednostavno nesrećno zamišljeno konstrukcijsko rešenje i da se nikako ne isplate. Možda je ta 14-ica "Tadiran" nešto bolja (ipak je Tadiran dobra marka za razliku od Vivaxa-klimaxa), ja samo kažem da ovu što sam ja imao ne bih ponovo uzeo ni da je za dž.

A, pošto su ljudi, koliko vidim, već odlučili šta žele da kupe i poslušaće naravno sebe, a ne tuđ savet, ja ih samo molim da kasnije postuju svoje utiske.

:wave:

Sad videh i tvoj komentar.

Samo da ti kazem da mi mnogo znaci sto ima ljudi koji su spremni da se ubedjuju samnom kada vide da gresim, naravno, na normalan i civilizovan nacin. Hvala ti jos jednom na pomoci. Kao sto sam rekao gore, mozda je dobijem na probu, pa ako se ispostavi da mi radi posao, ja cu to ovde preneti. Ako bude suprotno, takodje cu to da kazem i ponovo se svima zahvalim.

Pozdrav!

Poslednja izmena:
Evo posto sam skoro odlucio koju 12-cu cu kupiti imam samo jednu dilemu.Na sajtu tehnomanije postoje dve skoro identicne klime samo je razlika u jednom slovu pa bih zamolio nekoga da mi kaze u cemu je razlika?
01.model lg
http://www.tehnomanija.co.yu/katalog/lg-klima-ks-h1264dao.html
02.model lg
http://www.tehnomanija.co.yu/katalog/lg-klima-es-h1264dao.html
Eto znaci razlika je samo u jednom slovu ova prva je KS a druga je ES.Razlika u ceni je dve hiljade na strani modela ES H1264DAO.Model
ES H1264DAO kosta 26k a model KS H1264DAO kosta 24k.Ima li neke bitnije razlike izmedju ove dve klime ili su one u principu iste.Mislim u cemu je razlika izmedju ova dva modela i sta mi je bolje kupiti?
Zamolio bih nekoga ko zna u cemu je razlika da mi kaze.I kako su se pokazali pomenuti modeli,da li valjaju ili da jurim nesto drugo.
Ili ako ima neka bolja preporuka za neku 12-cu koja je bolja od ovih modela lg-ja kazite.
Pozdrav.

KS koristi stari, neekoloshki R22 gas, a nova ES onaj sa oznakom R410..
generalno nema razlike, osim ako se u sklopu EU integracija donese zakon da su klime sa R22 "van zakona" ,)

2 Midea klime koje imam kod mojih su sa R22, a ova ES koju koristim u stanu je sa R410..

btw, to shto pishe na site-u dotichne firme uzmi sa rezervom, pa proveri lichno ili bar telefonom..
a shto se tiche cene, proveri u Tempo-u, chini mi se da sam video upravo ovu ES H1264DAO za ~24000din.
videh tamo i "neslavnu" ***LLAO, kao i njene "naslednike" LLA3 i LLA4 (mislim da ono 'O' i nije slovo, nego '0' - nula :p) po ceni chak 2k din. veccoj od DAO :trust:
izgleda da je nekom ostalo u magacinu malo vishe tih modela pa sad hocce da ih se reshi "prekrajanjem" cena ;)

pozdrav

Zaboravio sam da dodam ono najvaznije!

Pingvin bi mi sluzio za hladjenje iskljucivo jedne sobe cije dimenzije ne bi prelazile 3*5 metara i visine od 2.5 metara, koja bi se zatvarala. A u perspektivi ce verovatno da hladi manje sobe od ove ili u rangu sa njenom velicinom/zapreminom.

Da li je i za to neupotrebljiva ili prilicno ocajna?

P.S. Jos ocekujem da mi drugar donese pingvinche na probu :)

Poslednja izmena:
NIsu Vivax jedine mobilne klime koje mogu da se kupe u BG. S obzirom da se i ja razmišljam da kupim jednu obišao sam radnje po gradu i izbor je sledeći:
Tehnomarket:
Akai
8000btu - 19599din
9000btu - 21899din
12000btu - 22999din

Tempo:
Vox mobilna klima AM12-A4/BR
12000btu
20990din

Megastores electronica:
Delonghi Ariagel AG90
9000btu
30850din

TehnoMax:
galanz AM-12E53CA1
12000btu (ovo je pretpostavka po oznaci, nigde nije pisalo)
20990din

Razmišljam se već neko vreme da kupim neku od gore navedenih ali me negativni komentari sa foruma odvraćaju. Generalno nemam iskustva sa ovim tipom klima mada sam ličnog mišljenja da mogu da ohlade kvalitetno manju sobu (za šta je meni potrebna). I da li su stvarno toliko bučne (ako nisu 'odvrnute' na max)?

Zaboravio sam da dodam ono najvaznije!

Pingvin bi mi sluzio za hladjenje iskljucivo jedne sobe cije dimenzije ne bi prelazile 3*5 metara i visine od 2.5 metara, koja bi se zatvarala. A u perspektivi ce verovatno da hladi manje sobe od ove ili u rangu sa njenom velicinom/zapreminom.

Da li je i za to neupotrebljiva ili prilicno ocajna?

P.S. Jos ocekujem da mi drugar donese pingvinche na probu :)

DA!

KS koristi stari, neekoloshki R22 gas, a nova ES onaj sa oznakom R410..
generalno nema razlike, osim ako se u sklopu EU integracija donese zakon da su klime sa R22 "van zakona" ,)

2 Midea klime koje imam kod mojih su sa R22, a ova ES koju koristim u stanu je sa R410..

btw, to shto pishe na site-u dotichne firme uzmi sa rezervom, pa proveri lichno ili bar telefonom..
a shto se tiche cene, proveri u Tempo-u, chini mi se da sam video upravo ovu ES H1264DAO za ~24000din.
videh tamo i "neslavnu" ***LLAO, kao i njene "naslednike" LLA3 i LLA4 (mislim da ono 'O' i nije slovo, nego '0' - nula :p) po ceni chak 2k din. veccoj od DAO :trust:
izgleda da je nekom ostalo u magacinu malo vishe tih modela pa sad hocce da ih se reshi "prekrajanjem" cena ;)

pozdrav
Ok hvala na odgovoru.Moje pitanje,sta bi ti uradio da si na mom mestu,Konkretno da li bi uzeo ovaj lg es h1264dao ili on ne vredi te pare pa bi uzeo drugu klimu?Ako bi uzeo drugu napisi koji tacno model?
Da napomenem da vec cetri godine koristim u dnevnoj sobi takodje lg ali koreanac 12-ca model LSR126ABL i sa njom nemam nikakvih problema za sada pa me zbog toga najvise interesuje lg.
Znam da se lg sklapa u turskoj i da je zato niza cena nego za klimu koja se sklapa u koreji ali me interesuje kvalitet klime.
Pozdrav.

bolje nego ostala "boranija", sasvim ok za te pare..
naravno, ove skuplje vrede tih novaca, bilo da su LG ili neki drugi brand.. ali, to je vecc visha klasa..

da li bih je uzeo..? mislish, opet? ,)
uzeo sam je proshle godine, a pre toga sam video nekoliko kako rade kod mene u firmi duzze vreme, od toga jedna 24/7 u serverskoj sobi..

sad se raspitujem okolo za nekoliko modela drugih proizvodjacha da vidim da li su bolje u slichnoj cenovnoj grupi ili da ljudima koji su me pitali za savet preporuchim opet ovaj LG :)
kada proverim da li te Fonko i Vaillant klime vrede kao shto se pricha, javljam ovde..

jedino ne bih stavljao ovaj DAO u spavaccu sobu jer je "shum" za takve prostorije prejak.. za tako neshto su bolje one sa manjim unutrashnjim jedinicama koje prave manje buke (pomenuo sam model Midea-e koji koriste moji, a ima i ovih Elite modela za malo vishe novca)

pozdrav

Pa meni treba za spavacu sobu posto mi je ta soba i radna i spavaca.Ali mi klima ne bi radila nocu kad spavam nego samo dok sam budan.
Znaci tvoja preporuka bi bila LG ES H1264DAO ako sam te dobro razumeo.
U toku sledece nedelje moram kupiti klimu pa ce po svoj prilici to biti ovaj gore navedeni model.

Olivere i ostali, ne kupujte Vivax pingvine!

Prvo, vaše sobe su male a ta stvar je ogromna. Da bi se ispunili uslovi za rad, mora da bude pomerena od svakog zida ili prepreke za po 50cm (prema uputstvu), dakle ode soba.

Drugo, sam ventilator je relativno okej što se buke tiče, ali kad krene da radi kondenzacija spasavaj se ko može, jednom sam leteo nekim nadrkanim Boingom od Lisabona do Luande i otprilike se tako čuo. Dobro, ajde, čuo se malo manje, taj avion.

Treće, crevo je veće od onog za aspirator, fi je veći od standardnog odžak izlaza. Jedino ako imate u sobi onu seosku "odžakliju" pa da tuda sprovedete. Bušenje oko prozora zahteva vrhunsku svest o improvizaciji, ako to uspete da napravite i da budete zadovoljni razmislite o patentu, silne pare će uzmete.

Manje novca i živaca će da vam ode ako uzmete split klimu, i platite ugradnju i premeštanje kad se selite, nego da se akate sa pingvinom. Ja sam se opeko, nemojte i vi. Sreća pa sam uspeo da zamenim.

Poslednja izmena:
Pa meni treba za spavacu sobu posto mi je ta soba i radna i spavaca.Ali mi klima ne bi radila nocu kad spavam nego samo dok sam budan.
Znaci tvoja preporuka bi bila LG ES H1264DAO ako sam te dobro razumeo.
U toku sledece nedelje moram kupiti klimu pa ce po svoj prilici to biti ovaj gore navedeni model.

ako birash izmedju LG-a nizze klase - da
ali.. video sam kako rade Midea klime i, po meni, pre bih neku od njih uzeo za sobu gde mi se unutrashnja jedinica nalazi na par metara od glave
meni bar smeta to hujanje klime, pogotovo ako upadne u rezonancu sa hujanjem kompa
tu pomazze samo sporije obrtanje fan-a i manji (po shirini) indoor unit..
ovaj gorepomenuti Midea model je sasvim dobar, a njihova Elite serija bi trebalo da je i bolja (bolja elektronika, kvalitetnija plastika..)
imaju Toshiba kompresore i Sanyo elektroniku, bar mi je tako recheno..
jedino ti treba malo bolja izolacija jer spoljashnja ima vecce vibracije od ovih LG-a, ali i to reshavaju dobri prozori (ako je pored istog) i oni gumeni podloshci izmedju outdoor unit-a klime i nosacha

pogledaj i na ovom thread-u na [ES], bash pominju MIDEA MSE-12HRN2, Elite model..
istina, malo je u negativnoj konotaciji zbog prodavca (navodno, lazzu o karakteristikama na svom site-u :trust: ) ali su generalne ocene da to fino radi
a za karakterisitike, tu je Google i official Midea site.. ,)

pozdrav

Šta kažete na ovaj Samsung, ima li neko iskustva sa njom? Vredi li tih para, osim što izgleda fensi?

EDIT: Uh, sad sam gledao malo i taj thread na [ES]-u ... Pa, ima li ova Midea MSV1-12HROB8F zaista jonizator ili ne? Ako ne, ima li neko predlog za 12-icu sa jonizatorom?

Poslednja izmena:
Ova 1264LLAO je izgleda osnovni model za seriju, od koje idu ove npr. sa BIO i NEO nalepnicama (1264DAO i 1264DMO). Pa je cena malo jacha iz nekih razloga, jer nema npr. JetFlow kao DAO.
Mislim, LG je kralj nazivanja ociglednih i osnovnih stvari nazivima koje naplacuje desetoprocentnim razlikama u ceni :)

Hvala svima koji su savetovati oko pingvina...Odlucio sam se za split sistem, sutra pada ugradnja. Ko ima problema sa gazdama stanova, neka im obeca da ce po odseljenju ostaviti instalaciju na koju moze da se montira bilo koja klima a to je poklon od 50-70e (toliko kosta ugradnja). Neverovatno kako se gazde prime cim im nesto poklanjas :)
Poz!

Zna li neko nešto o Beko klimama, konkretno model BK-131/130 XR? Otprilike mi to dođe kao najbolji izbor što se tiče cijene, a nikakvi podaci se ne daju naći.

Ko ima problema sa gazdama stanova, neka im obeca da ce po odseljenju ostaviti instalaciju na koju moze da se montira bilo koja klima a to je poklon od 50-70e (toliko kosta ugradnja). Neverovatno kako se gazde prime cim im nesto poklanjas :)
Poz!

Zar ne bi priča na prošlogodišnjoj temi da majstori naplaćuju fiksno ugradnju, bez obzira koliko posla si ti uradio tu?
Ovi što su došli kod mene uzeli 50e za nameštanje + 10e po metru onih instalacija.
mada, da je dobra fora, dobra je :)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno