Evo par recenica:
Grafika: verovatno najbolja od svih MMORPG igara do sad. Ali o grafici je vec puno pricano i ona je i onako mozda bila najaca uzdanica ove igre. Da se razumemo igra je odlicana ali nije u rangu grafike vidjene u Crysis-u recimo, ali i dalje je za maximum detalja potreban malo jaci racunar.
Gameplay: za sada je ok, i zanimljiv. Kvestovi su slicni kao i svakom drugom MMORPG ali ne traze previse grindovanja. Ima takvih kvestova, ali ako neko ne zeli da ih radi moze ih slobodno zaobici. Inace ubijanjem NPC-ova se dobija daleko manje exp poena nego resavanjem kvestova. Respawn time boss-ova je dosta veliki kako cujem od nekih igraca, ide cak i do 20 minuta. S obzirom da sam igrao GW u kome to nije bilo potrebno nemam pojma kako bi to nekome smetalo ili ne ali vidim da se neki nerviraju prilicno oko toga. meni licno odgovara, ali mi malo smeta na nekim mestima gde je respawn npc-ova malo brzi. Ceo svet je podeljen na instance ili zone, koje su prilicno velike ali nije open world kao kod WOW-a ili Morrowinda. Kada je jedna instance prepuna server auttomatski pravi novu i u njoj stavlja nove igrace tako da nikada nije prepunjeno sto je po meni dobra stvar. Combat sistem je malo cudan ali i nije tako los kada se udje u stos. Svakako je daleko bolji od besomucnog kliktanja na neprijatelja i svakako zanimljiviji od samo jednog klika na neprijatelja pa udri ga dok ne crkne. Na ovaj nacin igrac ipak mora malo da bude ukljucen u borbu i ne zavisi sve samo od opreme i oruzja vec i od same borbe. Sto se PvP tice nemam pojma jer igram na PvE serveru ali od ljudi koji ga igraju kazu da je ok i da im igra deluje sve bolje i bolje kako je igraju. Takodje od njih dobijem informacije da je primetan broj inteligentnijih igraca bar sto se stranaca tice, verovatno zbog 18+ ratinga igre, koji kod nas na zalost se ne primenjuje i to se takodje primecuje kod igraca iz Srbije. Sto se chat tice i tu ne mogu da dam detaljnije informacije jer sam ga iskljucio odmah po ulasku u igru, ali mi nije delovao nesto posebno prakticno, mada je verovatno razlog Guild Wars chat na koji sam navikao i koji je daleko bolje organizovan od ovog.
Bugova nema previse bar ne u onoj meri u kojoj sam ocekivao.
U rvoj oblasti svi dalozi imaju voice over dok kasnije koliko vidim ne. Ali je sistem dialoga po mom misljenju dobar, i najvise lici na KoToR, i zahteva paznju dok se cita i razgovara sa npc-om, i cak u razgovoru sa njim mozete da se raspitate o njegovom zdravlju, zeni, deci i sl. sto malo podseca na single player rpg-ove i dodaje izvestan "depth" samoj igri.
Zakljucak je barem po prvim utiscima - da je hype bio prevelik, sto je i bilo ocekivano jer ni jedna igra ne moze da bude toliko dobra. Igra nije losa, definitivno je iznad proseka, ali u njoj ne postoji nista sto vec nije vidjeno u drugim igrama, bilo to single player (jer ima kvestova koji lice na single player), bilo da se radi o MMORPG-ovima, osim sistema borbe. Ja licno bih mngo vise voleo da je ovo single player igra ali sta je tu je, ako bude mogla da se igra casual kao GW onda je i mozda poigram mesec dva, dok ne stigne GW2 a ako bude vremenski zahtevna kao WoW sa zadovoljstvom cu je bataliti. Za sada deluje kao da je naklonjenija casual igracima ali ne mora da znaci da ce tako i ostati.