Šta je novo?

Amd?

sleep

Slavan
Učlanjen(a)
12.05.2008
Poena
319
AMD Athlon 64 x2 DualCore 5000+ 2.6GHz Black Edition
ili
AMD Athlon 64 x2 DualCore 5200+ 2.6GHz

koja je razlika i da li je nešto bitna pošto u ceni i nije neka, nekih 5 eura

kazu mi da se ovaj 5000+ black edition bolje klokuje pa me zanima vase misljenje i u vezi toga :type:

ADA5200CSBOX= 90nm, 89W, 2x1024KB L2, rev. F2

ADO5200CZBOX= 90nm, 65W, 2x1024KB L2, rev. F3

ADO5200DOBOX= 65nm, 65W, 2x215KB L2, rev. G2

Procesor u sredini koji sam podebljao mi je mozda naj interesantniji jer ima 2MB L2 kesha ukupno, radi na 1,25V i fino se klokuje (nista spec., ali radice ti 3-3,1GHz). Moja preporuka za njega. 5000+BE ti nesto bas i ne bih preporucivao jer nista bolji nije od 5200+ ali nadji reviziju koju sam ti podebljao. 5000+BE je radjen u G2 rev sto znaci da mu je poboljsan memorijski kontroler i da je to jezgro sa otkljucanim mnoziocem, ali niko ti u sustini nista ne garantuje...

pozz

Poslednja izmena:
Da dodam, G2 ce raditi na 3.1 Ghz u velikoj vecini slucajeva. F3 90nm 5200+ mozda moze cak i vise, ali pitanje je primerka, raspon frekvencija je od 3.0 - 3.3 Ghz, u ekstremnim slucajevima i vise od toga.
R_U_S-u sa foruma sam nabavio F3 90nm X2 3800+ koji je sigurno losiji oc.-er od 5200+, pa radi na 3.0 Ghz apsolutno stabilno.

ADA5200CSBOX= 90nm, 89W, 2x1024KB L2, rev. F2

ADO5200CZBOX= 90nm, 65W, 2x1024KB L2, rev. F3

ADO5200DOBOX= 65nm, 65W, 2x215KB L2, rev. G2

Procesor u sredini koji sam podebljao mi je mozda naj interesantniji jer ima 2MB L2 kesha ukupno, radi na 1,25V i fino se klokuje (nista spec., ali radice ti 3-3,1GHz). Moja preporuka za njega. 5000+BE ti nesto bas i ne bih preporucivao jer nista bolji nije od 5200+ ali nadji reviziju koju sam ti podebljao. 5000+BE je radjen u G2 rev sto znaci da mu je poboljsan memorijski kontroler i da je to jezgro sa otkljucanim mnoziocem, ali niko ti u sustini nista ne garantuje...

pozz

Slažem se, menjao sam pre izvesnog vremena x2 4200 sa 1mb cash-a za x2 4000 sa 2 mb cash-a , nisam klokovao ni jedan ni drugi ali s obzirom da imam običaj da pootvaram gomilu 'tab-ova' u exploreru i gomilicu kojekakvih sitnih programa taj cash mi je itekako bio potreban.

A Nista O Samoj MB Koji Je Chipset I Dali Ti Ta Ploca Prima Te Vrste Procesora.
Provjeri Plocu I NJene Karakteristike.
Onda Ne Dobijash Toliko Mnogo Na Performansama Skoro Se I Ne Primjecuju.
Malo Se Skupi Para (Izbjegnesh Par Vikend Izlazaka Sa Drustvom) i Uzmesh Phenom Jer Vrijedi.
Ali Opet Provjeri Plocu.

Razlika izmedju "obicnih" i balck edition procesora je u tome sto black edition ima otkljucan mnozilac, tj. laksi je i bolji overclock uz odgovarajucu maticnu. Inace ja ne volim AMD ali sam ovo negde procitao, pa da pripomognem

Razlika izmedju "obicnih" i balck edition procesora je u tome sto black edition ima otkljucan mnozilac, tj. laksi je i bolji overclock uz odgovarajucu maticnu. Inace ja ne volim AMD ali sam ovo negde procitao, pa da pripomognem

E, a je li moras u svakoj poruci da das svima do znanja kako ne volis AMD. I da li bi mogao svima da nam pokazes validaciju CPU-z za tvoj procesor na 4ghz....moj drug sa malo boljim sistemom hladjenja ne moze da izvuce vise od 3.6 sa njim pa ono, samo da budemo sigurni da imas izuzetan primerak.

E, a je li moras u svakoj poruci da das svima do znanja kako ne volis AMD. I da li bi mogao svima da nam pokazes validaciju CPU-z za tvoj procesor na 4ghz....moj drug sa malo boljim sistemom hladjenja ne moze da izvuce vise od 3.6 sa njim pa ono, samo da budemo sigurni da imas izuzetan primerak.
Pa kada je Intel u pitanju, svaki ide na 3.6 - 4.0 Ghz! :d
A kada je AMD u pitanju retko koji dobaci 3.0 Ghz! :d :smoke:
Kako to nisi shvatio do sada ?

u ala se vi lepo salite...evo drugar moj uporan uzeo 4400 x2 i nece na 3ghz i sta sad ? Citao vase lepe postove ovde kako ce to najverovatnije sa box-om na 3.2, a sa necim boljim (dao sam mu moje vodeno) na 3.6 i eno kunta i dalje na 3ghz jedva na 40C idle...Smesni smo i mi koji tvrdimo da intel ide na 3.6,a i vi da amd ide na 3.6... (do duse ja sam prpagandista toga da intel ide dokle mozes da ga hladis i koji primerak nabodes, dok recimo stormwatch svaki x2 amd brendira na 3ghz minimum, pa ajde da se smejemo...uozbiljite se i budite realni. Ja pokopavam one intelashe koji tvrde da je 4ghz "dobar dan" na e7xxx i e8xxx predlazem da i vi uradite isto za 3+ ghz amd-a, bilo bi fer, a ne cutati...)

Ja nisam rekao da AMD moze na 3.6, ali moze na 3.2 za svaki dan, na vazduhu, sa pristojnim coolerom, dok ima nekih koji tvrde kako im Intel radi na 4 Ghz skroz stabilno. Pa nije stabilnost jedino Orthos Prime. Cak stavise, na Intelu, Prime prolazi bez problema iako druge stvari prave probleme, koje ne mozes tek tako da testiras, narocito kada se CPU zagreje u multithread stvarima. Cinjenica je da Intel ima vise prostora za benchabilan overklok od AMD-a.

Tvoj drug ili negde gresi ili je uzeo G1 Brisbane ili ima shit plocu i/ili memoriju ili ga je "usrao" shit primerak, sto je manje verovatno nego ovo pre. 4400+ imas G1 i G2. Ja licno ni jedan G2 nisam video da nije hteo na manje od 3.0 Ghz, a mnogi rade na tom taktu na default naponu.

Tvoj drug ili negde gresi ili je uzeo G1 Brisbane ili ima shit plocu i/ili memoriju ili ga je "usrao" shit primerak, sto je manje verovatno nego ovo pre. 4400+ imas G1 i G2. Ja licno ni jedan G2 nisam video da nije hteo na manje od 3.0 Ghz, a mnogi rade na tom taktu na default naponu.

ovo je apsolutno tacno. vecina g2 Brispabea na default voltazi izvlaci 3 GHz, a izuzetno retki primerci zahtevaju podizanje voltaze ne vece od 0.05V.

Problem je što ako uzimaš X2 nemaš pojma da li je G1 ili G2. Sa druge strane ako uzimaš Core tačno znaš da li je Wolfdale ili Conroe i šta možeš da očekuješ.

Problem je što ako uzimaš X2 nemaš pojma da li je G1 ili G2. Sa druge strane ako uzimaš Core tačno znaš da li je Wolfdale ili Conroe i šta možeš da očekuješ.
prakticno u svakom cenovniku satoji pun naziv procesora tipa: ADO4400DOBOX! Svi "DO" procesori su G2 revizija... a najlepse je sto se to ADO4400DO vidi i na samom procesoru kroz prozorce na BOX pakovanju.

AMD Athlon 64 x2 DualCore 5000+ 2.6GHz Black Edition
ili
AMD Athlon 64 x2 DualCore 5200+ 2.6GHz

koja je razlika i da li je nešto bitna pošto u ceni i nije neka, nekih 5 eura

kazu mi da se ovaj 5000+ black edition bolje klokuje pa me zanima vase misljenje i u vezi toga :type:

5000+ black edition se prodaje bez kulera. Znaci cena nije ista, vec razlika je koliko vec hoces da dodas za kuler. A da kupujes tako jeftin procesor da bi ga overklokovao za 200 - 300mhz, nema potrebe. Bolje jednostavno onda kupi X2 6000+ za 120E i miran si.

To mozda ti nemas pojma! :d Nedjo ti je sve rekao. Na prozorchetu od BOX-a pise lepo DO ili DD.

Jako dobro se zna sta moze da se ocekuje od G2. Pa cak Phenomi se mahom slicno klokuju, B3 revizije. Triple core moze da ide na 3.2, a Quad na 3.1 u proseku sa nekim jeftinijim kulerom.

5000+ black edition se prodaje bez kulera. Znaci cena nije ista, vec razlika je koliko vec hoces da dodas za kuler. A da kupujes tako jeftin procesor da bi ga overklokovao za 200 - 300mhz, nema potrebe. Bolje jednostavno onda kupi X2 6000+ za 120E i miran si.
To se ne isplati! Za 120 € cu da uzmem 8650 i da ga nasviram na 3.2 Ghz i drace taj 6000+ kako hoces. 5000+ BE s' druge strane kosta dosta manje, lako se klokuje, dostize 3.2 Ghz, a radi 7-8% sporije od 6000+ klokovanog takodje na 3.2 - 3.3 Ghz.

Poslednja izmena:
@drfedja:

to znas ti, znam ja i ljudi koji prate. On ne zna, ali svejedno, G2 je. Ploca je u rangu sa mojom, (cenovno) MSI K9 platinum. Mozda ga memorija koci, ne znam, nisam se igrao sa njegovom masinom toliko.

Sto se tice onih 4GHz, pa znas kako, ako prime radi blend, large i small fft's po 7 sati svaki, ako occt radi 7 sati ram i 7 sati cpu mod, ako igre rade, ako render radi, onda je valjda stabilan ? Mislim, kako drugacije jos testirati ? Sve i da si u pravu i da to nije 100% stabilno (ako uopste postoji tako nesto), DOVOLJNO je stabilno, sta vise (bez "cak" ;) ) rekao bih da je rock solid.

@drfedja:

to znas ti, znam ja i ljudi koji prate. On ne zna, ali svejedno, G2 je. Ploca je u rangu sa mojom, (cenovno) MSI K9 platinum. Mozda ga memorija koci, ne znam, nisam se igrao sa njegovom masinom toliko.
Verovatno ga glupi MSI kochi. :d

Sto se tice onih 4GHz, pa znas kako, ako prime radi blend, large i small fft's po 7 sati svaki, ako occt radi 7 sati ram i 7 sati cpu mod, ako igre rade, ako render radi, onda je valjda stabilan ? Mislim, kako drugacije jos testirati ? Sve i da si u pravu i da to nije 100% stabilno (ako uopste postoji tako nesto), DOVOLJNO je stabilno, sta vise (bez "cak" ;) ) rekao bih da je rock solid.
Ako ti tako kazes onda da ti verujem. ;) Verovatno da je tebi to sasvim dovoljno stabilno, pa Boze moj, ako nekada pukne plavi ekran, nije strashno. Ne kazem ja da tih 4 Ghz nije respektabilan oc. na vazduhu, ali gremlini koji umeju povremeno da se pojave, njih ne mozes tek tako da izazoves testiranjem. Problemi mogu da se javljaju usled interferencija na tako visokim ucestalostima. Uostalom i sam Intel bi izbacio CPU koji fabricki radi na vise Mhz, da je to apsolutno korektno po njihovim specifikacijama.

Poslednja izmena:
To se ne isplati! Za 120 € cu da uzmem 8650 i da ga nasviram na 3.2 Ghz i drace taj 6000+ kako hoces. 5000+ BE s' druge strane kosta dosta manje, lako se klokuje, dostize 3.2 Ghz, a radi 7-8% sporije od 6000+ klokovanog takodje na 3.2 - 3.3 Ghz.

Prvo, nije 120 vec 130 taj phenom :p , drugo, maticna plocha za taj procesor ce skuplje da kosta, jer mora da uzme AM2+ socket, dok za 6000+ ne mora uopste. Tako da bi razlika u ceni bila barem nekih 50E

Trece i glavno, AMD X2 6000+ je brzi od 8650 lol. Ti mislis zato sto ovo ima 3 jezgra, a 6000+ 2 da je automatski 8650 bolji? :)

http://www.tomshardware.com/reviews/amd-phenom-athlon,1918-20.html

Evo pa gledaj poredjenja, X2 6000+ dobija u svim testovima. Dakle 8650 je skuplji, treba mu skuplja maticna plocha, i jos je sporiji.

Dalje, overklokovanje. Na 3.2ghz da dize AMD black edition 5000+ nema sanse. Idi procitaj malo reviews kako se "lepo" klokuje taj procesor. Videces da najvise sto su uspeli je od prilike 3ghz, cak i manje. Jedino ako ti znas nekog ko je to licno uradio, a i sta je on postigao time? Samo opterecuje procesor i greje ga bez veze, da bi postigao sta? Da mu otpakuje iz winrar-a za 5 sekundi brze? Da bi dobio frejm vise u nekoj igrici?
AMD procesor, pogotovo windsor jezgra, i pogotovo ona koja su vec dogurana do nekih 2.5 - 3ghz uopste ne treba da overklokuje. Procesori ako se gleda po defoultu koliko dobro rade, odnos cena i performanse, odlicni su (ja koristim jedan). Ako ga vec interesuje klokovanje, neka onda lepo uzme intelov procesor neki za 170 evra, i plochu za 120,i onda neka luduje.

Neka uzme plochu recimo M2N-E i procesor X2 6000+ za 190 evra sve zajedno i miran je. Tako sam ja uradio.

Poslednja izmena:
Shta bi rekao onda za ovaj CPU
http://img396.imageshack.us/my.php?image=x24200g2maxiu2.png

;)

8650 X3 je pametnija kupovina od 6000+ ako nishta zbog nove arhitekture i instrukcija, 6000+ je jednostavno preskup jer ga procesor od 50e praktichno moze stici u performansama.

A shto se AM2+ plocha tiche za 70e ima super plocha (Biostar TA770 A2+), ko hooce da prodje jeftino moze da kupi sempron x2 i jeftinu nf520 plochu kao shto je Biostar NF520A2-SE i da za sicu ima super performanse.

:wave:

Poslednja izmena:
Prvo, nije 120 vec 130 taj phenom :p , drugo, maticna plocha za taj procesor ce skuplje da kosta, jer mora da uzme AM2+ socket, dok za 6000+ ne mora uopste. Tako da bi razlika u ceni bila barem nekih 50E
Sve jedno, koliko je, razlika je sitna. A imas i 8450 za 115 evra. Odakle ti da ce maticna da kosta vise, kada ide u istu maticnu. Pa ako kupujes 6000+ neces ga ubosti u neku budjavu nf560 plocu u kojoj ne radi Phenom. Usput, AMD 770 ploce kostaju svega 10 € vise nego one koje ne podrzavaju HTT 3.0. Cak i na integrisanoj 780G moci ces da klokujes Phenoma.

Trece i glavno, AMD X2 6000+ je brzi od 8650 lol. Ti mislis zato sto ovo ima 3 jezgra, a 6000+ 2 da je automatski 8650 bolji? :)
Brzi je, ali tebi! :d
Na defaultu ima veci FPS u nekim igrama, zahvaljujuci 3 Ghz vs 2.3 Ghz. U nekim je manja razlika, a u nekima veca. Klok za klok, 6000+ nema sta da trazi pored Phenoma. Takodje u renderingu i u kompresiji gde se koriste vise jezgara X3 je bolji, cak i na defaultu. Prema tome, nije sve u skali koju procitas na Tomshardware-u. 6000+ se ne isplati.

Evo pa gledaj poredjenja, X2 6000+ dobija u svim testovima. Dakle 8650 je skuplji, treba mu skuplja maticna plocha, i jos je sporiji.
Jesi probao ili samo lupetas ?

Dalje, overklokovanje. Na 3.2ghz da dize AMD black edition 5000+ nema sanse. Idi procitaj malo reviews kako se "lepo" klokuje taj procesor. Videces da najvise sto su uspeli je od prilike 3ghz, cak i manje.

Definitivno lupetas i nisi probao. Svaki G2 Brisbane, pa i Black Edition se klokuje na 3.0 Ghz na default naponu, a vecina hoce i na 3.2 Ghz sa pristojnim hladjenjem.

Jedino ako ti znas nekog ko je to licno uradio, a i sta je on postigao time? Samo opterecuje procesor i greje ga bez veze, da bi postigao sta? Da mu otpakuje iz winrar-a za 5 sekundi brze? Da bi dobio frejm vise u nekoj igrici?
LOL! :d

edit:

http://www.tomshardware.com/reviews/...n,1918-20.html

A sta je sa ovim testovima ?

http://www.tomshardware.com/reviews/amd-phenom-athlon,1918-18.html
http://www.tomshardware.com/reviews/amd-phenom-athlon,1918-19.html
http://www.tomshardware.com/reviews/amd-phenom-athlon,1918-22.html
http://www.tomshardware.com/reviews/amd-phenom-athlon,1918-28.html
http://www.tomshardware.com/reviews/amd-phenom-athlon,1918-29.html
http://www.tomshardware.com/reviews/amd-phenom-athlon,1918-30.html
http://www.tomshardware.com/reviews/amd-phenom-athlon,1918-31.html

LOL! :d

AMD procesor, pogotovo windsor jezgra, i pogotovo ona koja su vec dogurana do nekih 2.5 - 3ghz uopste ne treba da overklokuje. Procesori ako se gleda po defoultu koliko dobro rade, odnos cena i performanse, odlicni su (ja koristim jedan).
Prvo, jel ti mislis da se Windsor na 2.6 Ghz i Windsor na 3.2 Ghz mnogo razlikuju, naravno, ako su F3 revizija ? Jel mislis da AMD posebno pravi 2.6, a posebno 3.2 ? Jel mislis da se 65nm Brisby vise greje od tog tvog Windsora ? Jel mislis da se mnogo razlikuje G2 Brisby na 2.2 Ghz (4200+) od 2.9 Ghz (5400+)?
E pa ne razlikuje se mnogo. High End modeli ce raditi mozda 50 Mhz vise kada se oc.-uju od low end modela i to je fakat. Cesto se desava da nize klokovani modeli mogu i vise da se overklokuju, mada su to vec granicni slucajevi.
Tako npr. drugar ima 4200+ koji radi na 3.2 Ghz na 1.35v sa BOX coolerom, a drugi poznanik ima 5000+ BE koji radi na 3150 Mhz na 1.4v sa Hyper 212. I jedan i drugi apsolutno ispunjavaju specifikaciju za 2.2 Ghz i za 2.6 Ghz, ali je prvi bolji primerak. Prema tome ima smisla overklokovati. Dobijaju se performanse vrlo slicne onima koje ti imas na 6000+, a i OC. margina za te procesore je otprilike ista. Slazem se da ima ljudi koji ne zele da se upustaju u oc. vode, pa je njima bolje da im CPU radi po specifikaciji, na defaultu. Ali, u tom slucaju 6000+ je opet los izbor, a kada vec spominjes Intela za te pare moze da se kupi i Intelov 45nm Dual Core CPU koji je brzi i na nizem taktu i opet se bolje klokuje.

Neka uzme plochu recimo M2N-E i procesor X2 6000+ za 190 evra sve zajedno i miran je. Tako sam ja uradio.
Za 195 evra moze da uzme i Asus M3A+ ili Biostar TA770 A2+ i 8650. I takodje je miran. A mozda ga i OC na 3.2. :d

@drfedja:
Probaj Linpack na svojoj overklokovanoj azdaji.
http://www.intel.com/cd/software/products/asmo-na/eng/363184.htm
, ako ne puca, onda imas extra CPU. :)

Poslednja izmena:

Rekao bih da je takvo overklokovanje rizihno i nepotrebno. Pogotovo decko deluje da se ne razume bas u te stvari. Overklokovanje je vise stvar da se neko pokaze koliko je uspeo da dogura neki procesor. Ne zelim da uvredim nikog, ali postoji jedan broj ljudi koji se vise lozhi na to koliko je uspeo da klokuje neki procesor, i samo to. Potpuno je nepotrebno igrati se sa tim stvarima, i pogotovo kada su u pitanju AMD procesori.

8650 X3 je pametnija kupovina od 6000+ ako nishta zbog nove arhitekture i instrukcija, 6000+ je jednostavno preskup jer ga procesor od 50e praktichno moze stici u performansama.

Procesor od 50E ne moze da stigne u performansama, jedino ako se dosta overklokuje, sto sumnjam da bi se tim bavio, previse je rizichno.

A drugo, vec sam rekao da se 6000+ pokazao boljim u svim testovima od 8650 X3. Znaci cak i da moze da stigne procesor od 50e 6000+, onda moze da stigne i 8650, jer je 6000+ brzi i bolji procesor. To sto je na 8650 X3 novija arhitektura i tehnologija nista ne znachi ako je sporiji.

A shto se AM2+ plocha tiche za 70e ima super plocha (Biostar TA770 A2+), ko hooce da prodje jeftino moze da kupi sempron x2 i jeftinu nf520 plochu kao shto je Biostar NF520A2-SE i da za sicu ima super performanse.

Ako cemo tako onda imas i biostar TF 560 za 40 evra, gde moze da stavi X2 6000+ .

Ajde prosvetli me koji je rizik overkloka? Procesori imaju 3 god garancije chak i da podje neshto po zlu uvek moze da se zameni. Overklok je postao poslednjih godina toliko jednostavan da za neke prosechne klokove ne treba preterano veliko znanje. I ne vidim shto bi trebalo izbegavati OC kod AMD-a?

Verovatno ga glupi MSI kochi. :d

...ko zna, al je cimanje.

Ako ti tako kazes onda da ti verujem. ;)

hvala na poverenju hehe :)

Verovatno da je tebi to sasvim dovoljno stabilno, pa Boze moj, ako nekada pukne plavi ekran, nije strashno.

Nismo se mi razumeli, dokle god puca plavi ekran to nije stabilno, makar puko jednom u nedelju dana - za mene to nije stabilno, znam sta pricam majku mu, pa ne overklokujem iz dosade vec iz hobija, a prilicno sam mu posvecen (kolko mogu)

Ne kazem ja da tih 4 Ghz nije respektabilan oc. na vazduhu, ali gremlini koji umeju povremeno da se pojave, njih ne mozes tek tako da izazoves testiranjem.

Ni ja ne kazem da je to respektabilan oc, to je samo oc serije procesora koja oce tolko da se oc. Inace, oc je na vodi radjen, a vazduh je slucajno naleteo da komp radi dok ne napravim novi sistem vodenog. Inace, sistem radi tako kako i pise i sa hyper212, naravno, load temp je 5C veca al ***...

Ovo oko testiranja si u pravu 100%, al ni ja ni ti tu ne mozemo nista osim da uradimo ono sto radimo i onda koristimo masinu, pa ako se problemi jave, nesto cacnemo cekamo sledecu pojavu, ako je bude, ako ne - dobro smo iscackali :d

Ali sve to isto vazi i za klokovanje AMD-a i za bilo koje frekvencije iznad fabrickih najvisih zar ne ?

Problemi mogu da se javljaju usled interferencija na tako visokim ucestalostima.

Ovo je sad vec psovanje sto se mene tice. :p Ne znam kako radi CPU da bih mogao oko ovoga da diskutujem :) Ranije su elektroni rusili zidove, sad su interferencije na visokim ucestalostima...:S: Sto se mene tice ili radi ili ne. Ako ne radi - spustam klok malo ili dizem napon malo (zavisnosti od temperatura). Ostatak me blago receno ne interesuje.

Uostalom i sam Intel bi izbacio CPU koji fabricki radi na vise Mhz, da je to apsolutno korektno po njihovim specifikacijama.

Mani ti intel i AMD po tom pitanju. Ja mislim da se oni vise drze nekog zacrtanog TDP-a i potrosnje nego sto vijaju taktove. Kad im 4GHz bude imao max TDP od 125W i bude radio na svim plocama (tj. ne bude zahtevao 4phase ili jacu naponsku sekciju) onda ce i izbaciti takav cpu. Ovo sto mi radimo (oc) je na nas rizik i nasu stetu.

:wave:

@drfedja

Ja sam pogledao, da li si ti pogledao? Ostavio sam ti link ispod, i naravno da pricam o defoult testovima.

Cela tvoja teorija je na glupavom overkloku. Shvatite da se na overklok lozi nekolicina zaludjenika, kojima je bitno da sve izguraju do maximuma kako bi se osecali da su maximalno iskoristili to sto su kupili.

Vecinu ljudi (mene ukljucujuci), a kad kazem vecinu mislim 95% njih, overklokovanje jednostavno ne interesuje. Ovaj decko uopste nije delovao kao da se razume u to, i kao da zeli da se bakce sa time. Za overklokovanje ipak mora da se raspita, da mu neko pokaze, jer nije bas toliko jednostavno (kao recimo kod graficke karte, gde pomeras slidebar levo desno).

Evo i slozicu se sa tobom. Ako se overklokuje, onda je druga pricha, ali ako ce da se bakce sa time onda bolje intel procesor da uzme, jer se overklokuje 10 puta bolje.

Ajde prosvetli me koji je rizik overkloka? Procesori imaju 3 god garancije chak i da podje neshto po zlu uvek moze da se zameni. Overklok je postao poslednjih godina toliko jednostavan da za neke prosechne klokove ne treba preterano veliko znanje. I ne vidim shto bi trebalo izbegavati OC kod AMD-a?

Rizik overkloka je zato sto se procesor greje, jos ako promeni kuler, posto vidim vi to odvaljujete za 50% povecavate brzinu, garancija mu nece vaziti.

I galvna stvar, to uopste nije toliko jednostavno. Nije kao graficku akrtu kad overklokujes pa samo slidebar pomeras levo desno. Vecina ljudi uopste nece da se bakce sa time, pogotovo ne da bi ustedeo 25 evra. Razumem da neko kupi procesor od 250, overklokuje ga sa dobrim kulerom, i dobije procesor od 1000 evra. ALi da se *****ava sa tim stvarima sa procesorima od 50ak evra , meni je to smesno.

Ljudi jednostavno ne zele da se bakcu sa time, a ovaj decko sumnjam da se razume u to, i da trazi procesor koji ce jednostavno da mu radi dobro bez *******cije.

Vrh Dno