SF u DOOM III, kao i u njihovim prethodnim kreacijama je sporedna stvar, i molim te, ne menjaj teze. Kao prvo, SF kao pojam nosi u sebi fikciju koja se bazira na naucnim dostignucima, sadasnjim, ili bliske buducnosti. A ja zaista ne vidim sta je toliko naucno u demonima, glorifikovanju pentagrama i tri sestice.
Opet ponavaljam, da bi neko dao sud o igri, ne mora da bude tehnicki potkovan, vec samo da ima ukusa. Dakle, vrlo je moguce da si obrazovan i strucno usmereavan za poneki segment koji se tice developinga igara, ali sa tim nisi kupio ukus. Svakako, ne zelim da kazem da nemas ukusa, mozda i imas, ali najmanje sto sam ocekivao jeste takva povrsna ocena kako je DOOM III bolja igra od HL2.
A sto se tice lecenja komplexa... momcino, pa ne visim ja na forumu u gaming temi gde polemisu krajnji potrosaci (koji su ustvari jedini pravi sud o kvalitetu proizvoda), i ne busam se u grudi kako sam tehnicki potkovan i kako je moja jedino ispravna. 😉
Koliko ja znam, radnja igre izmestena je na Mars, desava se u buducnosti u futristickoj bazi koja je opet jako pedantno osmisljena i prezentovana, a bogami imali smo svi prilike da odgledamo i gomilu smekerski odradjenih audio/video logova unutar igre kojima su bili predstavljeni odredjeni naucni proizvodi tipa hydrocon, takodje oruzija Plasmagun, BFG i onaj slatki artifakt (soul cube) na kraju igre. Demoni u igri su tu da bi igra imala pored SF elemenata i horor segment sto je jelte u principu i najbitniji cilj jer je osnovna ideja da Doom bude prvenstveno horor igra, a ne SF, plus sto su oni tu eto i morali da budu jer je ovo Doom 3 a ne Doom 1, a usput podseticu te u igri se pominju i drevni, stara civilizacija od koje su nastali zemljani sto je takodje jos jedan SF element, doduse manje/vise isklizan ali ipak i on je tu!
Gampley koncept je akcionog karaktera i ne sadrzi nikakve indicije niti bilo sta slicno sto bi glorifikovalo demone, tri sestice, pentagram i sl. vec su ovi elementi u igri bili vise tu da bi pospesili napetu atmosferu (jednim delom) i zbog ociglednih artistickin namera ljudi koji su radili na igri (drugim delom)!
Citava ova prica sa demonima ima poseban SF smek, jer se takodje pominju ekspedicije koje su odlazile u navodni pakao, tako da se pakao i demoni ni ne mogu sagledavati mnogo drugacije od Frimenovog putovanja drugim dimenzijama i svetovima! U igri se nigde ne spominje bilo kakva crkva (katolicka ili bilo koja druga) niti su u upotrebi bilo kakvi njeni simboli pocevsi od krsta ili ako hoces naopacke okrenutog krsta kao simbola koji ima veze sa hriscanstvom i konkretno crkvom (ili se ja barem ne secam toga)! Dakle, verujem da su ove stvari za sve iole pismene ljude vise nego ocigledne!
Ja stvarno ne znam sta tebi jos treba lafe pored svega ovoga da bi skontao da ne treba da lupetas...
Uostalom kada su naucne teze u pitanju, nekako mi ove iz Dooma izgledaju kud i kamo realnije i blize od onih u HL2 (mislim na izume koji su predstavlni u igri a ne na putovanja drugim dimenzijama kao i definiciji samog pakla), a i sam izgled baze na Marsu vise je nego autentican (prosto ne mogu da zamislim da bi baza tamo izgledala drugacije u realnosti).
Uzged nije mi cilj ni bio da degradiram HL2 u bilo kom smislu jer kao sto sam to vec dva puta pomenuo jako postujem obe kreacije i mislim da to nisam ni uradio! Ne znam sta te je to toliko uvredilo? Osim ako te nije takla moja izjava da je Doom 3 po karakteru nesto ozbiljnija igra od HL2! Samo ne vidim sta je tu toliko neobicno. Doom 3 je SF-Horor igra, sa vrlo oskudnim osvetljnjem, gomilom neprijatnih zvukova, bez muzicke podloge u pozadini, dok je okruzenje u HL2 vise po konceptu Diznijevski razdanjeno i sarenoliko, sa opet jako fino upakovanim muzickim podlogama i ne bas preterano teskim neprijateljima koje treba da napucavas. I to je to... Mislim, svaki je ok na svoj nacin, obe igre su ostvarile svoj cilj u svakom smislu, pa ko voli nek izvoli!
Sto se tice ovog zadnjeg dela u tvojem komentaru, nemam sta da dodam, osim da bi trebalo da obratis paznju na svoj broj postova ovde kao i na moj broj. To je prvo sta ja uradim kada nekome ovde odgovaram! A drugo bi bilo da se u principu delimicno slazem s tobom jer tu ima istine! Podsetio sam te da znam ponesto, samo sto je ovo s tobom izuzetak bez presedana, posto si sklon teskom lupetanju kako bi opravdao svoje uglavnom isprazne iskaze tako da mi nisi nazalost ostavio puno izbora! Sto nas opet vraca na onu moju pricu o kompleksima... Ali nema veze... Nije vazno. Rekao sam ti sve sto treba da znas...