Šta je novo?

AMD Phenom X3 disksusija!

• Začetnik teme Začetnik teme Bogda
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Bogda

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
29.06.2000
Poena
725
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 7 7800X3D + Noctua NH-D15
Matična ploča
GIGABYTE B650E AORUS ELITE X AX ICE
RAM
2 x KINGSTON DDR5 16GB - KF564C32RWK2-32
GPU
Gigabyte GeForce RTX 5070Ti Windforce
Storage
Samsung SSD 980 Pro 1TB + Samsung SSD 860 EVO 1TB + Samsung HD103SJ
Zvuk
MiniDSP Flex + Yamaha A-S2100 + KEF LS50 Meta + SVS 3000Micro + ...
PSU
ROG-STRIX-750G
Kućište
Fractal Design Meshify C
Monitor
AOC Agon AG322QWS4R4
Miš & tastatura
Logitech G502 + Corsair Gaming K70 LUX Keyboard
Ostale periferije
Moondrop Cosmo
Laptop
hp EliteBook 850 G6
Pristup internetu
  1. Optički internet
Poslednja izmena:
ja zadnjih nedelju dana teram X3 8750 i izuzetno sam zadovoljan, obzirom na moje navike koriscenja racunara...

Pod navikama mislim na lenjost da gasim nekoliko standardnih aplikacija koje mi trebaju za posao (PowerPoint, Outlook, Acrobat) u kombinaciji sa FFoxom (i standardnih 30 tabova po defaultu), kada u pauzama posla opalim partiju Assasina ili UT3-ke.

Naravno, osecaj je bio jos bolji dok sam u masini imao 9850, ali on je morao da ode :d u svakom slucaju ovaj X3 ce posluziti dok uskoro ne stigne 9950 🙂

E Neđo da su svi odani kao ti. :Klanjanje
Evo i ja sam prebegaou suparnički tabor! :S:

Brate pa ako ovo bude ispod 100 eur + maticna za 65 znaci da ce se dobiti triple masinica za 200 eur sa 2gb memorije (+int grafika sa solidno igranje u nizim rezolucijama)

Poslednja izmena od urednika:
E Neđo da su svi odani kao ti. :Klanjanje
Evo i ja sam prebegaou suparnički tabor! :S:
ma nije (samo) stvar lojalnosti... po meni je najbitniji onaj faktor "radi mi posao" (ili ne radi).

ja sam prakticnoo od nove godine (uz pauzu dok je bio kod Fedje 🙂)drzao X4 9900 (doduse overklokovan) u rezimu sa samo 2 aktivna jezgra iz experimentalnih razloga i nisam potezao za menjanjem opcija u BIOS-u u momentima kada nisma experimentisao jer mi je sve sto mi treba radilo na zadovoljavajucem nivou performansi... a nisam od onih koji se govore da im je 25fps-a dovoljno u igrama 😀 - doduse nema igre koja posteno moze da iskoristi vise od dva jezgra (casni izuzetak je UT3).

U svakom slucaju ja sam prvi zato da ljudi o kupovini procesora ne odlucuju na bazi lojalnosti vec na osnovu racunice izvedene iz svojih potreba i finasijskih mogucnosti.

Naravnoo ne skodi ako neko kupi AMD procesor je je sentimentalno naklonjen proizvodjacu 😉

ma nije (samo) stvar lojalnosti... po meni je najbitniji onaj faktor "radi mi posao" (ili ne radi).

ja sam prakticnoo od nove godine (uz pauzu dok je bio kod Fedje 🙂)drzao X4 9900 (doduse overklokovan) u rezimu sa samo 2 aktivna jezgra iz experimentalnih razloga i nisam potezao za menjanjem opcija u BIOS-u u momentima kada nisma experimentisao jer mi je sve sto mi treba radilo na zadovoljavajucem nivou performansi... a nisam od onih koji se govore da im je 25fps-a dovoljno u igrama 😀 - doduse nema igre koja posteno moze da iskoristi vise od dva jezgra (casni izuzetak je UT3).
Sa te tacke gledista i meni moj matori DC Opteron zavrsava posao i sa 2GB BH5 i 2.75 Ghz tera krizu u low setovanjima 106 FPS u CPU benchu, a sa fizikom na high, partiklima i zvukom, izvlaci 75 FPS, a minimalnih 35, sto je znak da je GPU mnogo veci limitator performansi nego CPU. DiVX bi mogao brze da kompresuje, al mi to nije bitno, jer ne radim to svaki dan. Renderom se ne bavim, tako da mi ni to nije bitno. Jedino zasto bi mi trebao novi CPU je virtuelizacija, ali u tom slucaju to sigurno nije Intel. :d

U svakom slucaju ja sam prvi zato da ljudi o kupovini procesora ne odlucuju na bazi lojalnosti vec na osnovu racunice izvedene iz svojih potreba i finasijskih mogucnosti.
Pa svakako cu pre da registrujem auto nego da kupim Penryn! :d Bolje Opteron u masini i volan u rukama, nego Penryn u masini i sipka u ruci! :d

Naravnoo ne skodi ako neko kupi AMD procesor je je sentimentalno naklonjen proizvodjacu 😉
Ahh, to je posebna prica! Necemo da ulazimo u sentimentalni deo price. :smoke:

Sa te tacke gledista i meni moj matori DC Opteron zavrsava posao i sa 2GB BH5 i 2.75 Ghz
Sa te tacke gledista meni je dosta P4M na laptopu 😉 - ali sa sadasnjom mashinom radim 20x puta brze (bez preterivanja, a kupci softvera bi bili jaaako nervozni da cekaju 100 minuta dok ja uradim jedan compile naspram 5 😉 Plus ja imam vishe vremena.
Nedjine aplikacije su smesni "zahtevi" - tu vishe znaci memorija a ne procesor!

Jedino zasto bi mi trebao novi CPU je virtuelizacija, ali u tom slucaju to sigurno nije Intel. :d
Da, da.
http://it.anandtech.com/IT/showdoc.aspx?i=3263&p=12
Mnogo bi ti znacio AMD u single-socketu za virt.... pogotovu Phenom 😀

Iskljucivo zbog toga sam kupio BE-2350 + plocu sa AMD cipsetom. Spremio pare za Intel i predomislio se u poslednjem casu. Rakoh, ovi moji su u go**ima ipak cu njima da dam lovu. Nego koliko se gubi u performansama ako bocnem X3 u AM2 690G plocu?

Iskljucivo zbog toga sam kupio BE-2350 + plocu sa AMD cipsetom. Spremio pare za Intel i predomislio se u poslednjem casu. Rakoh, ovi moji su u go**ima ipak cu njima da dam lovu. Nego koliko se gubi u performansama ako bocnem X3 u AM2 690G plocu?
verovao ili ne jos niko se nije setio da napravi test na temu Phenom u HT1 vs. HT3 ploca... ne bi trebalo da je velika razlika.

Sa te tacke gledista meni je dosta P4M na laptopu 😉 - ali sa sadasnjom mashinom radim 20x puta brze (bez preterivanja, a kupci softvera bi bili jaaako nervozni da cekaju 100 minuta dok ja uradim jedan compile naspram 5 😉 Plus ja imam vishe vremena.
Ako to tako gledas onda ok, ali mislim da se u proseku vise vremena potrosi na razmisljanje o problemu nego na rekompajliranje.
Drugo, Phenom, pa i X2 Athlon nije sporiji 6x od C2D ili C2Q, tako da ti je poredjenje bez veze. Pitanje je sta je korisniku dovoljno brzo da se ne bi nepotrebno trosile pare na hardware. Mislim da je to individualno, u cemu se slazemo.

Da, da.
http://it.anandtech.com/IT/showdoc.aspx?i=3263&p=12
Mnogo bi ti znacio AMD u single-socketu za virt.... pogotovu Phenom 😀
Zavisi koliko koristis virtualnih masina i koliko procesora im dodelis. Koliko znam, VMware za workstation ne podrzava Nested Page Tables, tako da nista od nekog preteranog poboljsanja.
Mislis da bih se sa Intelom ovajdio po pitanju performansi u virtuelizaciji ? 😀

verovao ili ne jos niko se nije setio da napravi test na temu Phenom u HT1 vs. HT3 ploca... ne bi trebalo da je velika razlika.
Ja sam hteo to da uradim, ali niko da mi da Phenoma i obicnu AM2 HT1.0 plocu. 😀

Poslednja izmena:
Pa shto ne bi bench bio prvi koji tje da bocne ono u ovo?😀
Nedjo poguraj to malo.
Ja sad gledah na sajtu AMD-a prilichno kratka lista kompatibilnih plocha, dodushe testiraju i dalje...

Poslednja izmena:

imash li kakve podatke o plochama sa 790GX chipestom ? (omogucuje hibridni CF sa 3850 i 3870) ?

drfedja je napisao(la):
Jedino zasto bi mi trebao novi CPU je virtuelizacija, ali u tom slucaju to sigurno nije Intel.

Evo ovde VMWare 6.0.3 u WinXP X64 hostu tera WinXP SP2 bas lagano na ovom Penrynu. Taj OS je inace instaliran (iz mountovanog ISO imagea) za manje od 10 min. Kakvo opterecenje ti planiras za virtuelnu masinu?

Kako se ovaj 780g sa onim "bugom" sto je ovde izvikan slaze sa x3 ? nekako sam bas planirao da ga uzmem... ovaj 5000+BE me nervira |)

Bila je vest kako prve serije 780g imaju bug koji ogranicava HT procesora ako sam dobro zapamtio i da zato ima problema sa 9550... posto sam ja naravno pozurio da uzmem ja mislim prvu 780g koja je dosla u ns u prodaju, onda nekako mislim da me to kaci |)

Pa ja imam masinu koja sluzi za gledanje filmova i dl... i lepo sam imao be2300 u njoj... i radio je na 2.4 pri 1.2v... pa sam ga dao drugaru ispod cene i uzeo ovaj 5000be, a on sad hoce 1.35v za 3ghz... i onda ja pizdim sto sam se uopste zezao davao pare za proc koji mi nije preterano trebao, a vise se greje...

Problem kod prvih 780g ploca je sa onim low TDP Phenom-ima tacnije 9100 mode. Oni su imali nizi HT od 9500 serije, koji nije normalno radio sa 780g plocama. U sledecoj reviziji ce to biti ispravljeno (valjda 12A) dok sa 9500 i jacim modelima radi bez problema.

Poslednja izmena:
u sledecoj reviziji 780g cipova, ali to meni nista ne znaci, jer ce me stvarno mrezeti da menjam plocu |), dakle pitanje je za x3 i ovu reviziju 780g sto ja imam...

Bila je vest kako prve serije 780g imaju bug koji ogranicava HT procesora ako sam dobro zapamtio i da zato ima problema sa 9550... posto sam ja naravno pozurio da uzmem ja mislim prvu 780g koja je dosla u ns u prodaju, onda nekako mislim da me to kaci |)

Pa ja imam masinu koja sluzi za gledanje filmova i dl... i lepo sam imao be2300 u njoj... i radio je na 2.4 pri 1.2v... pa sam ga dao drugaru ispod cene i uzeo ovaj 5000be, a on sad hoce 1.35v za 3ghz... i onda ja pizdim sto sam se uopste zezao davao pare za proc koji mi nije preterano trebao, a vise se greje...
Pa ti mu spusti voltazu na 1.2 pa ce manje da se greje. :d

samo da pitam da li ce x3 raditi sa biostar ta690g. posto me mrzi(nemam para) da menjam plocu.

8750 uopste nije los CPU, ali ima jedan problem, a to je visoka cena.

Nazad
Vrh Dno