Šta je novo?

Asus Eee PC - diskusija

odlicno,hvala na odgovoru :) Jos me samo interesuje onako otprilike koliko izadje da se doda jos 512mb rama ?

Ne mozes dodati jos 512MB ram-a posto ima samo jedan slot. Eee podrzava SODIMM ram memorije DDR II 667MHZ. Ja sam pazario modul od 2GB po ceni od 2900din. U pitanju je Transcend DDR II 667.

Izbacili su ti i zadrzali 512 i ubacili modul od 1 GB :)

pretpostavio sam :) mrzi me da ga otvaram,momci su bili vise nego ljubazni :)

Evo i ja da napišem svoje utiske o Asus eeepc-ju . Ponosni sam vlasnik dotičnok već skoro dve nedelje i mogu reći da radi i bolje nego što sam očekivao. O Linux-u tj. Xandrosu ne mogu da govorim puno pošto je svoje mesto odmah ustupio XP-u koji radi odlično , doduše malo je multitasking problematičan ali sad imam samo 512Mb RAM-a pa će nadogradnja možda pomoći ... za to nisam siguran ali javi ću kad budem probao. EeePC je uzet kao ispomoć ali se pokazao da može da bude i mnogo više od toga. Instalirao sam i radio u AutoCAD-u 2007 , Office 2007 , Rhinoceros 4.0 i svi programi su skroz upotrebljivi. AutoCAD lepo radi i sa komplikovanijim 2d crtežima , probao sam da otvorim i 3d samplove koji dolaze uz AutoCAD. Model hotel se otvara u jako kratkom roku čak i renderovanje istog ( naravno ne Vray nego onaj Autocad-ov render ) ide zadovoljavajućom brzinom npr. 2-3 sekunde za razliku od q6600 gde se pojavljuje trenutno. Mada to sve nije merodavno i nikada nebih puštao render na eeepc-ju . Osnovna zamerka je veličina ekrana . Kvalitet je dobar veličina slova je ista kao i na mom lg204wt pri 1680*1050 znači nema problema sa čitanjem nego je jedina mana veličina radnog prostora koja je stvarno minimalna . Može da se radi ali je malo prostora. Tastatura zahteva malo navikavanja i položaj 1 je stvarno neobičan . Takođe često mešam slova A i S ali to je već stvar navike . Od igriva sam probao 18 wheels of stell , Convoy sam uspeo da pokrenem ali radi dosta sporo čak i na 900Mhz . Ostale delove nisam uspeo da pokrenem zbog rezolucije. Virtual pool 3 radi ekstra , Grand Prix 4 takođe može da se igra , svi fliperi iz pro pinball serije rade dobro .
Sve u svemu eeepc je ispunio i premašio moja očekivanja .
E da torbu sam uzeo za njega po preporuci duigora u ips-u . Ja sam uzeo onu za 10" dvd player koja je malo veća ali ima stranice od tvrde pene i pruža dobru zaštitu . Ima dve pregrade i komotno staje eeepc, punjač , wd passport , miš i ostaje još dovoljno prostora za sve ostalo.

Poslednja izmena:
pa 1200 je 1gb a oko 900 je 512Mb

Sad i vi malo preterujete, modul od 1GB kosta oko 1250din, i naravno ne isplati se juriti po gradu da bi ga nasao za 1200 (ja licno ne bih ni za razliku od 250 tracio svoje vreme). Sve u svemu tvoj modul od 512 mozes da prodas za ~500din i to moras da cekas na kupca sto ispadne 150 din vise nego da ti oni zamene. Po meni je ipak fer doplata od 900 din za takvu uslugu, i kad bih se stavio u ulogu servisera mozda bi cak i razmislio o isplativosti ;). To je neko moje vidjenje situacije, mozda neko misli drugacije.

@topic ja bih voleo da ovaj malisa ima recimo hdd 80gb bez obzira na to sto bi bio manje izdrzljiv na padove i potrese i mozda kostao neznatno vise. Kad vidim sta se sve moze u njega spakovati verujem da su mogli da se potrude da stave i fabriski hdd.
Ovaj uredjaj je svojom cenom omogucio i onima koji nisu bili u mogucnosti da kupe laptop da dodju do kakve-takve mobilne verzije pc-a (tako da bi hdd kao opcija bio koristan), mada pretpostavljam da ce najveci deo ovih malisana otici u ruke onih kojima ce sluziti kao sekundarni laptop ili kao ukras umesto priveska jer im ne predstavlja neki izdatak a dobro ce posluziti kao modni detalj ako nista drugo.

Hoce li svaka SO-DIMM DDR2 memara da radi na eeepc-u?

Konkretno ova:
Corsair ValueSelect SO-DIMM 2GB PC2-5300S CL5 ?

U ponudi imam i Mushkin, OCZ, Geil i Kingston ValueRAM. Sta bi bilo najzgodnije? Cena im je tu negde...

Poslednja izmena:
Hoce li svaka SO-DIMM DDR2 memara da radi na eeepc-u?

Konkretno ova:
Corsair ValueSelect SO-DIMM 2GB PC2-5300S CL5 ?

U ponudi imam i Mushkin, OCZ, Geil i Kingston ValueRAM. Sta bi bilo najzgodnije? Cena im je tu negde...

E sad to je malo...... Moj kolega je uzeo 2GB kingston DDRII 667 i nije htela da mu radi, boga pitaj zasto. Dok ovaj transcednov modul radi provereno.
I jos da dodam da su ove ove memorije(i kingston i transcend) bile CL5

Poslednja izmena:
inace posto ste se svi primili na ovaj asus eee pc, palm je odavno spremio nesto slicno ja cak mislim i bolje... e izgleda da su pukli sa tim konceptom nigde ne mogu da nadjem slike, niti bilo kakav info na njihovom sajtu, a komp je izgledao dojaja!

foleo-1-L.jpg

Poslednja izmena:
E sad to je malo...... Moj kolega je uzeo 2GB kingston DDRII 667 i nije htela da mu radi, boga pitaj zasto. Dok ovaj transcednov modul radi provereno.
I jos da dodam da su ove ove memorije(i kingston i transcend) bile CL5

Jel to:
Transcend JetRAM SO-DIMM 2GB PC2-5300S CL5 (DDR2-667) (JM667QSU-2G) ?

Ako jeste, super! Taj je jos jeftiniji... Jel to proverena info? Narucujem preko neta pa zbog toga pitam.

inace posto ste se svi primili na ovaj asus eee pc, palm je odavno spremio nesto slicno ja cak mislim i bolje... e izgleda da su pukli sa tim konceptom nigde ne mogu da nadjem slike, niti bilo kakav info na njihovom sajtu, a komp je izgledao dojaja!

A Psion NetBook odavno pre Palm-a ;)

palmov foleo je napušten (a bogami i napušen od strane palm zajednice) još pre nego što je ušao u serijsku proizvodnju. pritom, koncept mu je kudikamo drugačiji - foleo nije zamišljen kao komplet računar, već kao dodatni ekran i tastatura za treo i centro telefone.

priznajem da sam i sam kao deo palm zajednice preoštro odreagovao na koncept koji mi se, dok držim ovo sokoćalo u ruci, sada ipak čini prilično zanimljivim. naravno, toj ideji treba dosta dorade, ali... palm ionako nije zainteresovan da rizikuje sa inovacijama.

***.

@topic ja bih voleo da ovaj malisa ima recimo hdd 80gb bez obzira na to sto bi bio manje izdrzljiv na padove i potrese i mozda kostao neznatno vise. Kad vidim sta se sve moze u njega spakovati verujem da su mogli da se potrude da stave i fabriski hdd.
mislim da bi taj hard drastično povećao težinu uređaja, a da ne spominjem da ne bih mogao da ga nosam kao rokovnik :D jer bi bio daleko osetljiviji na potrese nego sada.

nije mi jasno zašto ljudi imaju primedbe na osnovne koncepte ove mašine. ako im se računarče ne sviđa, tu je toliko drugih i ne toliko skupih modela da uvek mogu da nađu šta im treba.

ovo je ULTRA LAGANA, prenosna mašina koja MOŽE DA SE DRMUSA i koristi čak i u javnom prevozu. pritom je, gle iznenađenja, veoma JEFTINA. čak ne kapiram ni ljude koji teraju eee pc da se smara sa windows-om, ali... stvar ukusa i spremnosti na muke. ja više volim da mi se računar ispravno podigne baš svaki put kad kliknem na ovaj srebrni taster.

Ovaj malisa radi na 9.5V sto je vrlo zgodno i za korsicenjeu automobilu. Gde moze da se nabavi neki dobar adapter?

Da li je neko probao da ga svirne direktno na 12V, ipak je to mala razlika, mozda ce i da radi... :)

HA HA HA, tebi je mala razlika 2.5V??:):)
Bogami to je ogromna razlika, barem u kompijuterskom svetu, i svom tom hardware-u. Sta znam, daj nek se neko javi sa malo vise iskustva.
<Broker> Odlicna ideja, ali naravno sa nekim adapterom:):):)

meni se ekran malo cini kao izgreban,kad pogledam pod uglom,nije nigde izgreban niti sta kod mu nesto fali ili sam ja paranoican.

Sta mi savetujte da uzmem neki usb flash od 8gb ili npr hdd wd passport od 160gb ili my book,jer ce mi trebati zbog podataka itd.Planiram da ubacim XP,sta mislite da je bolje?

Hvala na pomoci

Sta mi savetujte da uzmem neki usb flash od 8gb ili npr hdd wd passport od 160gb ili my book,jer ce mi trebati zbog podataka itd.Planiram da ubacim XP,sta mislite da je bolje?

Hvala na pomoci

To ti je kao dilema izmedju garsonjere od 18 i vile od 360 kvadrata.:)

A kako sljaka linux na eee kada treba da prepozna neki usb uredjaj poput digitalnog fotoaparat...? prepoznaje li ga sam ili ..?

To ti je kao dilema izmedju garsonjere od 18 i vile od 360 kvadrata.:)

Ne bih se složio. Ako ćemo preko stambenih jedinica, pre će da bude vs. .
(da, da, znam da je druga verzija samohodna; poslaću ti i fotografije unutrašnjosti, ako hoćeš :d )

Naravno, svaka od njih ima i svoje prednosti i mane.
Džaba ti veći kapacitet ako ćeš da vučeš toliki disk sa sobom i da razmišljaš da li će da se smakne glava kada ga negde tresneš.
Osnovna ideja eee je portabilnost, tako da meni logično zvuči da se prostor proširuje uređajem koji ima veliku vrednost po tom pitanju (portabilnosti).

@PJ
Svestan sam ja toga i sve zavisi od potreba pojedinca, a i smajli je na kraju.;)

Vrh Dno