Šta je novo?

Asus M3a

neshtry

Slavan
Učlanjen(a)
19.03.2008
Poena
320
Da li neko moze da mi pomogne da na ovom cudu :smash: napravim barem koliko toliko stabilnan sistem?Molim i za savet oko BIOS-a(kod mene je sada 0601 beta) sta i kako da podesim :wall: i sta i kojim redom od drajvera da instaliram u win xp i u visti :zgran:
Meni je u visti stabilniji sistem nego u XP....Sta mislite o pregrevanju nort bridge(sto je glavni problem ovoj ploci,kolko sam citao(a procitao sam jedno 300str :wall: ) ?

Poslednja izmena:
a sta ti puca, kako se ponasa. imam gotovo istu kombinaciju, ali mi je relativno stabilan sistem.
slikacu moj bios ako hoces pa cu ti poslati

Ajde, molim te,postavi...
Sada je na kontoli hardvera kod prodavca,sumljaju da je ostecen,duboko sumljam ali imaju pravo na to....
Ima neka caka kod ove ploce,ja sam slucajno nabasao na to,oko hladjenja nortbridza,nesto je lose reseno,pa hladnjak jako ugreje a ne hladi procesor,jer je los kontakt sa chipom na ploci....moj se izgleda pregreva,pa puca sistem!Lose uradjeno sa konstukcijske stane,a ja nabasao bas na primerak 3. klase pa nikako ne drzi vodu,*** :wc:
Ako se dokaze da harver ok,menjam je za GYGABITE GA-MA780,necu da cekam letnje vreline...
Inace imam CODEGEN Briza kuciste,sa chieftec 450W i 3 ventilatora,sto mislim da je dobro rashladjen sistem,koji bi trebalo da rashladi nortbridz....Nisam ni stigao da je OC...

I mom drugaru se dosta greje nortbridge, ali tako se greje i na Gigabyte 690g plocama.
Izgleda da to nije neki problem posto obe ploce rade stabilno i sa overklokovanim procesorima.

Ljudi ja sam stavio jednu dvanaesticu sa strane kucista i duva direktno u cooler od ploce, neverovatno je smanjio temp. Sa nekih 38 u idlu na 28 sa coolerom, dok mi sada u full loadu ne prelazi 35, pre je znala da bude i 48.

Promenio sam Sapphire ATI HD 2600pro Gddr3 za XFX 8600 GT540M,Gdd3 256MB i stabilizovao mi sistem...A bas volim i Sapphire i Ati Radeon,***...:lupko:
@ima-li-koga-tu:slikaj BIOS,pa postavi,plase!
Bojane,ajd slikaj taj propeler,trebace za leto ako ne promenim ovo za :Klanjanje"Svetog GYGABITE-a":Klanjanje:Klanjanje....

Ne moze ASUS ni otprilike da se poredi sa Gygabite,***,a imao sam dobru volju!Ova je ploca konstrisana letos za CEBIT i prva je SPIDER ploca(AMD series 7:AM2+,HT3,PCI-e v2,itd) a prvi se macici:smash:....

pa nema tu neke filozofije, mislim da bios i na defaultu radi ok.
pa nisi ti loshe prosao za graficku :)

Prilozi

• IMG_9773.JPG
    IMG_9773.JPG
    126.5 KB · Pregleda: 185
  • IMG_9774.JPG
    IMG_9774.JPG
    117 KB · Pregleda: 152
  • IMG_9775.JPG
    IMG_9775.JPG
    110.8 KB · Pregleda: 143
  • IMG_9776.JPG
    IMG_9776.JPG
    127.4 KB · Pregleda: 134
  • IMG_9777.JPG
    IMG_9777.JPG
    100.5 KB · Pregleda: 141
Evo coolera, na prvoj slici 12-stica je pri dnu dok, onaj gore otvor sluzi kako bi procesor uvlacio hladan vazduh van kucista. Na drugoj slici je otvoreno kuciste a stranica kucista sa coolerom je sa leve strane, otvor za cooler bi mogao da stoji malo vise ali i ovako je ok, duva u karticu i hladi joj hladnjake za memoriju i istovremeno duva u hladnjak na ploci.

Prilozi

• DSCN9842.jpg
    DSCN9842.jpg
    110.5 KB · Pregleda: 203
  • DSCN9848.jpg
    DSCN9848.jpg
    138.5 KB · Pregleda: 351
Poslednja izmena:
@Bojan84...Kad bi sredio malo kablove i usisao prasinu (stavi neki filter na usisne ventilatore) verovatno bi ti temp bila manja(nije kritika nego savet;))..Kucista su nam slicna.Ja sam kod mene izbacio onaj plasticni vazdusni tunel za proc.(na stranici kucista) i tu stavio 9-ku da izvlaci vazduh,a dole stavio 9-ku kao ti i temp je manja.
Koliko vidim nemas pozadi vent ..stavi ga..Izvlaci topao vazduh i dosta smanjuje temp.
Izvinjavam se za off topic..
Poz..

@Bojan84...Kad bi sredio malo kablove i usisao prasinu (stavi neki filter na usisne ventilatore) verovatno bi ti temp bila manja(nije kritika nego savet;))..Kucista su nam slicna.Ja sam kod mene izbacio onaj plasticni vazdusni tunel za proc.(na stranici kucista) i tu stavio 9-ku da izvlaci vazduh,a dole stavio 9-ku kao ti i temp je manja.
Koliko vidim nemas pozadi vent ..stavi ga..Izvlaci topao vazduh i dosta smanjuje temp.
Izvinjavam se za off topic..
Poz..
Taj filter za prasinu, jel ima negde da se kupi posto nigde nisam video ili moze od necega da se improvizuje.

Mozes da stavis zansku carapu,neki tanji filc i sl.Bilo sta je bolje nego nista.Mada ima i da se kupe filteri.Manje prasine-manje temp.Malo doteras kablove da bude bolje provetravanje.Stavis ventilatore da ubacuju(hladan) i izbacuju(vruc) vazduh.Protok ventilatora namesti tako da uvek bude veca kolicina vazduha koja se izbacuje nego sto se ubacuje u kuciste..

otvorena tema

Da li neko moze da mi pomogne da na ovom cudu :smash: napravim barem koliko toliko stabilnan sistem?Molim i za savet oko BIOS-a(kod mene je sada 0601 beta) sta i kako da podesim :wall: i sta i kojim redom od drajvera da instaliram u win xp i u visti :zgran:
Meni je u visti stabilniji sistem nego u XP....Sta mislite o pregrevanju nort bridge(sto je glavni problem ovoj ploci,kolko sam citao(a procitao sam jedno 300str :wall: ) ?

Tema za ovu plocu je vec otvorena,nemoguce da je niko nije video

@Neshtry, Cooler uduvava vazduh u kuciste.
Kakva je tvoja temparatura sa tim coolerima koje si nabrojao.

Evo,ja sam veceras ubacio 0702,puno je bolji!Meni ne bipće ni sada....Stabolizavao sam sistem sada 100%:banana:,jedina zrtva je moj stari ATI hd2600pro,nazalost,ali zato ovaj GF8600GT rastura.....
Ala je naporan ASUS sa tim BIOS update-ima,kao da ce mecku da rode!!!!Mada,ovo mi je prva VALUE klasa ploce,uvek sam uzimao skupe i najskuplje,pa je suport bio bolji....Za M3A32MVP je bilo vise final BIOS-a,a za M3A je ovo prvi posle originalnog!A ne bi dao,u danasnje vreme,200 kinti za maticnu...A sta ce mi 4 PCI-e slota za graficke!

Ja sam stavio 0702 , pa cu da pratim stanje. sa verzijom 406 koji se dobija uz plocu sam imao nerealne temperature za procesor koje su dostizale 80 c za svega par minuta.

Kod mene je od danas takokdje verzija biosa 702 i primecujem da je temperatura procesora oko 42-43.Zanimljivo je da je temperatura procesora kod mene bila najniza sa osnovnim biosom i to oko 30 stepeni.Ovo mi izgleda skroz neverovatno.Za kontrolu koristim speed fan i everest.Inace procesor je 5000 black edicija.

Poslednja izmena:
ma garant je realnije ono sto je na ostala 3 biosa, a ne na osnovnom.
uostalom kada ga pipnem rukom, vreo je.
nema sanse da je oko 46C sto mi pokazuje osnovni bios. sada je oko 50, a bice i oko 62-3c kada ga upregnem. zato cu da vratim na stari bios, prem da laze. ali mi se manje vrti fen. pa dokle izgura. ko ga bre shmirgla. i ovu njanjavu plocu i ovaj nesretni procesor koji uopste nije losh.
edit: prem da evo sada ga pipam i nije mi tako vreo a pokazuje 50C, kada sam ga pustio 10ak minuta u OCCtu na 100% load bio je oko 63C.
vrcem ga na stari bios. ovaj cu samo malo da furam da vidim jel ima neke razlike, ume da mi zamrzne zbog graficke. ali toliko retko da me ne zanima zasto i kako.

Poslednja izmena:
Bice tu jos dosta verzija biosa za update.Ja sam mogao rukom da drzim hladnjak kad je pokazivao 80 , neverovatno kad se prekine sa opterecenjem temeratura spadne na 50 momentalno sto je prakticno nemoguce.Nisam rekao da imam 5200+ 2.7

prvi bios je pokazivao definitivno manje temperature , ostali pokazuju sigurno vece za 10-20 c .Procesori imaju termalnu zastitu tako da me bas briga ako se spali :)

za ovo stuttering sam morao u recnik...:D
nije to, hvala puno u svakom slucaju, ali cu da skinem i instaliram. google earth mi secka, bas me zanima da li ima veze sa tim...

@storm - cekaj tek da je neko uzeo phenoma, onda bi ova ploca ploca zablistala u pravom sjaju Zjbavanja - sa njima uglavnom i ne radi, prem da je pravljena za njih :d
na support sajtu hoce da ih linchuju. nema topica koji nije neki extra veliki problem...
mi sa AM2 smo josh i super prosli :-devil-:

Stavio sam pozadi kuler dvanesticu chieftec da izvlaci , vrti ga uvek na 1400, zar nebi trebala ploca m3a da regulise obrtaje kao i za cpu, ili je i to falicno :)

Nazad
Vrh Dno