Šta je novo?

X2 4400+ G2 Overclock

A kako treba podesiti latencije? :) Mislim, koja je kombinacija za najbrzi rad?

Sto manji brojevi to nize latencije. A sto nize latencije to brzi komp. :) Latencije podesavas u zavisnosti kako tvoja memorija moze da ih izgura. Za 800 Mhz i AM2 platformu najnize sto sam ikada uspeo da vidim je Cas Latency 4 RAS Precharge 4 , Ras to Cas 4. Ovi ostali tajminzi nisu toliko bitni. Smanjivanje Row Cycle Time-a moze da poveca WinRAR performanse. Command Rate moze na 1T do 800 Mhz, ako HTT nije overklokovan. Na AM2 i LGA775 masinama Command Rate ne utice bitno na performanse, dok je to ranije sa S939 i 754 bilo ocigledno. Inace, tajminge mozes stelovati sa programom memset, pa kad postignes stabilnost u testovima, onda te postavke podesis u BIOS-u.

Poslednja izmena:
Taj G2 bi morao da radi sa BOX-om na defaultu na 3Ghz. Solidan rezultat za memoriju, narocito ako je value ram. Kod R_U_S-a radi kingston value ram DDR2 667 na 1066 bez problema na CL5 4-4-12! Ploca je takodje Biostar TA770.

Memorija je iz potpisa a voltaza je 1.92 V.Juce sam menjao pastu na kuleru , se procesor restartovao se kad sam igrao wc3 :S: (pa sam pogledao temp. (bio je na defaultu) i temp. je bila veca od 60 C) i dobio sam ~3 C nize temp u idle a u load-u ~5 C.Pa zbog toga sam reako da ne moze -.-

btw kako to da procesor radi na 1.25V :trust: meni je minimum tj default na 1.3~1.35 :trust:

evo temp. posle 1h orthos-a :)

Prilozi

• untitled.JPG
    untitled.JPG
    145 KB · Pregleda: 63
meni je default podeshavanje u biosu 1.25v za proc...

probao sam na 3.2 Ghz i popijem Blue Screen...
FSB na 280 napon na 1.55 sam chak terao i nishta...

Sada ga testiram na 3.1
FSB 270
napon 1.475

probao sam na 3.2 Ghz i popijem Blue Screen...
FSB na 280 napon na 1.55 sam chak terao i nishta...

Sada ga testiram na 3.1
FSB 270
napon 1.475

Dosta ti je ! :d Evo ovaj primerak koji sam postovao testiram sa S&M i ima problem sa L1 keshom na drugom jezgru iako je prosao testove i Orthos na 3200, na tom taktu ne moze da prodje L1 test ni na kojem naponu. Ipak ni jednom nije zakucao cak ni na 3300 Mhz, ali ne znaci da nece nekada biti BSOD. Sad ga testiram sa S&M na 3160 Mhz na 1.42v.
sad koliko se isplati za tih 100 mhz dizati napon za .125 :S:
Vise ti se isplati da narihtas memoriju, a CPU da ostane na 100 Mhz manje. ;)

Poslednja izmena:
E i ja sam se malo igrao sa AMD-om, iako trenutno imam intela morao sam...
U mom slucaju ploca je bila nikad gora i jeftinija MSI K9NeoF v2, tj nforce 520 chipset, malo je bagovita ali sam je skapirao posle nekog vremena. Koliko sam skapirao veliki ogranicavajuci faktor je bas taj integrisani memorijski kontroler, jer sto je zategnutija i bolja memorija slabiji je i oc, a dodatno ga smara i dual chanell.
A klokovao sam malo cudnije varijante:
- AMD X2 4000+ G1 jezgro, sa PQI DDR2 800 memorijom je postigao i trenutno je tako za 24/7 (ili prosao oko 20h Orthos, prioritet 9) na 2820Mhz procesor i 940Mhz memara na 5-5-5-18 2T, sve cak i malo preko toga puca odmah pri ulasku u Win, a voltaza je na max 1.35 koliko MSI dozvoljava.
- AMD X2 4200+ G2 jezgro, retka zverka mi je zapala :) pa je bilo jace od mene, on radi na def voltazi na isto koliko i prethodni 2820MHz proc i 940 memara, ali sa Geil Ultra i latencijama 4-4-4-12 2T, a moze na 1.35V da dostigne i do 3.1GHz, ali je to previse za memaru pa moraju da se opustaju latencije.

Ipak bolji je skor u SPi i ostalim testovima sa zategnutom memorijom i malo manje MHz nego obrnuto.
Inace temperature su max oko 56-57C u srednje provetrenom kucistu, naravno sa box kulerima.
Definitivno je AMD jos uvek u igri :)

E i ja sam se malo igrao sa AMD-om, iako trenutno imam intela morao sam...
U mom slucaju ploca je bila nikad gora i jeftinija MSI K9NeoF v2, tj nforce 520 chipset, malo je bagovita ali sam je skapirao posle nekog vremena. Koliko sam skapirao veliki ogranicavajuci faktor je bas taj integrisani memorijski kontroler, jer sto je zategnutija i bolja memorija slabiji je i oc, a dodatno ga smara i dual chanell.
Memorijski kontroler je samo jedna od stavki koja moze da smara pri oc.-u, ali nije on ogranicavajuci faktor. To sto ti pricas ima veze sa memorijom. Kod AMD-a kada dizes CPU dize se i memorija. Imas delioce za memoriju, pa na osnovu njih racunas brzinu memorije. Normalno, kad je veca brzina memorije moraju da idu labavije latencije.
Ono sto je specificno za AMD je to da pri oc.-u sa oborenom brzinom memorije umeju da se dogadjaju memorijske greske i ume da ne prolazi memtest. A razlog za to je najverovatnije IMC, L2 ili L1 kesh. Konkretno na ovom primerku koji testiram IMC radi savrseno, ali L1 pravi problem. Kod mnogih G1 procesora koji su imali potencijal za visok OC. bas je IMC pravio problem. IMC kao deo procesora takodje klokujes kada dizes CPU. Labavljenje tajminga u tom slucaju ne pomaze nista.
Primer:
CPU je na 3 Ghz, a memorijski delilac je podesen tako da ti memorija radi na 750 Mhz, sto nikako nije previse. Komp brlja u memtestu. Razlog je IMC i labavi tajminzi ne pomazu, pomaze dodavanje napona ili smanjenje frekvencije.
Primer2:
CPU je na 3 Ghz, a memorija je na 1000 Mhz, u pitanju je neki value ram, problem moze biti do memorije, labavljenje tajminga pomaze, ako radi stabilno posle labavljenja IMC nije problem.

A klokovao sam malo cudnije varijante:
- AMD X2 4000+ G1 jezgro, sa PQI DDR2 800 memorijom je postigao i trenutno je tako za 24/7 (ili prosao oko 20h Orthos, prioritet 9) na 2820Mhz procesor i 940Mhz memara na 5-5-5-18 2T, sve cak i malo preko toga puca odmah pri ulasku u Win, a voltaza je na max 1.35 koliko MSI dozvoljava.
Za default napone i G1 jezgro 2820 Mhz je vec blizu gornjeg limita. 940 Mhz za memoriju moze da bude problem s' obzirom da je ploca njesra.

- AMD X2 4200+ G2 jezgro, retka zverka mi je zapala :) pa je bilo jace od mene, on radi na def voltazi na isto koliko i prethodni 2820MHz proc i 940 memara, ali sa Geil Ultra i latencijama 4-4-4-12 2T, a moze na 1.35V da dostigne i do 3.1GHz, ali je to previse za memaru pa moraju da se opustaju latencije.

Ipak bolji je skor u SPi i ostalim testovima sa zategnutom memorijom i malo manje MHz nego obrnuto.
Inace temperature su max oko 56-57C u srednje provetrenom kucistu, naravno sa box kulerima.
Definitivno je AMD jos uvek u igri :)
Brzina memorije i latencije dosta znace za AM2 platformu.

Dosta ti je ! :d Evo ovaj primerak koji sam postovao testiram sa S&M i ima problem sa L1 keshom na drugom jezgru iako je prosao testove i Orthos na 3200, na tom taktu ne moze da prodje L1 test ni na kojem naponu. Ipak ni jednom nije zakucao cak ni na 3300 Mhz, ali ne znaci da nece nekada biti BSOD. Sad ga testiram sa S&M na 3160 Mhz na 1.42v.

Daj mi settings za S&M...

Nešto sam se igrao ovih dana i došao do zaključka da 3DMark najviše ceni što veću freq za memoriju, razlike između 800 CL4 i CL5 su male a 800 CL4 i 1000 CL5 dosta veće u korist 1000 CL5. To se posebno vidi u CPU testovima pomenutog programa.
Igre i ostale progy-e nisam bench-ovo, trenutno nemam mnogo slobodnog vremena...

Na 2990 mhz je cpu stabilan (orthos 6 sati bez greske (temp. 46~50) ali uz otvorenu stranu kucista :S:).Danas sam testrirao memoriju na 1000mhz 5-5-5-15 1.92~1.95 V i pokuo je S&M testu (cini mi se da je bio test broj 3 :S:).

Povecaj napon memorije.

Stavi na DDR 667 to će ti biti za 3GHz oko 860MHz (DDR) , zategni latencije na 4-4-4-12 i to je to.

Daj mi settings za S&M...

Podesi na 100% CPU load, stavi loop da vrti testove dok ga ti ne prekines i stavi long test da dubinski testira. Od testova izaberi sve osim HDD testa. Mozes i memorijski da eventualno iskljucis.

Poslednja izmena:
Za default napone i G1 jezgro 2820 Mhz je vec blizu gornjeg limita. 940 Mhz za memoriju moze da bude problem s' obzirom da je ploca njesra.

To jeste, ali izgleda da cela stvar radi dosta bolje kad se bar malo klokne, sada mi je prosto zao da ostavim masinu na def, kada vidim koliko je sporije od onoga sto stvarno moze da postigne.
A za plocu jeste da je losa ali za te pare koliko kosta pruza solidne mogucnosti, a ove frekvencije su skroz stabilne, sad sam mu ostavio i s&m da radi preko noci i sve je skroz kul i dalje.
Sad sam probao i 690G chipset tj Biostar TA690G, sa 4200+ i moze da se potera jos vise i bolje, ali su mi pri ruci bili samo Kingston VR moduli na 667MHz, mada bez obzira na to sljaka procesor Orthos 3.5h stable na 3160Mhz i memara na 800 i kusur MHz, a sto je najlepse od svega sve je na def naponu, mada neko podizanje i ne pomaze mnogo, samo se greje proc prefise, a dobitak mizeran...
Jedino je bedak sto AMD ne moze da napravi neki bolji skor u SPi testu, jedva da prestizu ovi novi X2 stare dobre S754 semprone :)

Podesi na 100% CPU load, stavi loop da vrti testove dok ga ti ne prekines i stavi long test da dubinski testira. Od testova izaberi sve osim HDD testa. Mozes i memorijski da eventualno iskljucis.

Koju verziju imash? Ja imam 1.91 i ne vidim nigde LONG TEST opciju...

Settings :

Prilozi

• iviewcapture_date_20_03_2008_time_11_45_28.jpg
    iviewcapture_date_20_03_2008_time_11_45_28.jpg
    34.3 KB · Pregleda: 82
  • iviewcapture_date_20_03_2008_time_11_46_37.jpg
    iviewcapture_date_20_03_2008_time_11_46_37.jpg
    34.3 KB · Pregleda: 73
da, da, upravo sam video na shta je mislio...

Ja sam skontao da treba i loop i long da se stavi...
Zar nije sve jedno dal' je loop ili long??? Mislim, loop radi dok ne prekine user test, dok long verovatno ima vremensko ogranichenje... Ali mislim, testovi su isti... Zar ne?

Za HT u biosu nema klasicnog mnozioca, vec se smajivanje vrsi sa zadatim frekvencijama sto predstavlja problem za stabilnost tako da ga nisam ni smanjivao.

Prilozi

• Clip_3.jpg
    Clip_3.jpg
    482.5 KB · Pregleda: 84
Za HT u biosu nema klasicnog mnozioca, vec se smajivanje vrsi sa zadatim frekvencijama sto predstavlja problem za stabilnost tako da ga nisam ni smanjivao.

Pa te frekvencije ti predstavljaju ustvari mnozioce:
HTT 400 je ustvari mnozioc x2
HTT 600 je ustvari mnozioc x3
HTT 800 je ustvari mnozioc x4
HTT 1000 je ustvari mnozioc x5

Kao shto vidish u CPUZ tebi je HTT 1385Mhz shto znachi da ti je mnozioc x5 odnosno da ti je HTT setting u biosu 1000Mhz...
Ako ti ovako stabilno radi to je extra ali htt treba drzati oko 1000Mhz... Tako da kada je FSB na 277 (kao u sluchaju sa slike) treba da stavish HTT na 800Mhz (mnozioc je 4) i tada ce ti HTT ustvari raditi na 277x4=1108Mhz a ako je to nestablino (mada teshko) onda stavi HTT na 600 (277x3) i HTT ce raditi na 831Mhz...

Uzeo sam pre nekoliko dana ovu konfu prvenstveno namenjenu za video nadzor.
Tek sam sinoc malo proveravao koliko procesor moze sa ovom plocom i prijatno me iznenadio.
C4in hvala na savetu, sama ploca ima dosta podesavanja oko HT-a pa nisam mnogo ni razmisljao sta zapravo predstavlja ova frekvencija.
Zanima me da li je ovako visoka frekvencija HT-a opasna po plocu ili utice samo na stabilnost sistema ?

Poslednja izmena:
Ne verujem da je "opasna" po plochu samo moze da dovede do nestabilnosti iste... Ali ni to ne mora da znachi jer nekima radi stabilno i na 1500Mhz HTT...

Problem je sto moze da bude nestabilno ako se HTT previse podigne iznad 1000 Mhz, a dobitak na performansama je 0%. Dakle, za stabilan rad slobodno mozete da ga stavite i ispod 1 Ghz, radice jednako brzo.

Nazad
Vrh Dno