Šta je novo?

Potencijalno najhladniji procesor?

Krgur

Čuven
Učlanjen(a)
29.11.2002
Poena
609
Napisah potencijalno, zato što ne bih da neko uzme u obzir veličinu kućišta, broj fan-ova itd. Kao sto je, bilo u postu, na koji sam naišao kroz search (samo čovek nije dobio adekvatan odgovor). Dakle, nisu mi bitne performanse, niti mi treba za OC.

Hvala Vam unapred :)

bilo koji ako smanjish mnozioc ... ima da radi "mrtav ladan" :D

Mislim da se na pitanje koji je potencijalno najhladniji procesor ne moze dati precizan odgovor, jer ne verujem da je neko testirao sve procesore koristeci istu pastu, isti hladnjak i isto kuciste. Sve ispod 40ºC je OK.

Mislim da bi možda Sempron LE-1100 (koji je ujedno i najjeftiniji procesor na tržištu) možda mogao da ponese epitet najhladnijeg. Čini mi se da bi mogao da ide sa potpuno pasivnim hlađenjem i bez fenova u kućištu - ali da ne lupetam : to ipak treba eksperimentalno potvrditi.

Mislim da bi možda Sempron LE-1100 (koji je ujedno i najjeftiniji procesor na tržištu) možda mogao da ponese epitet najhladnijeg. Čini mi se da bi mogao da ide sa potpuno pasivnim hlađenjem i bez fenova u kućištu - ali da ne lupetam : to ipak treba eksperimentalno potvrditi.

Ne lupetas, moze, radi cak i bez kulera celu instalaciju XP-a sa sve drajverima kad kolega ima visak delova :d:d

Le-1100 uz CnQ. Definitivno najladniji...

Bice da je Celeron 420 1.6GHz (Conroe-L jezgro) jos hladniji. 35W vs 45W kod Semprona LE-1100.

Retko kada sam video ili čuo iz kućišta da je Sempron upšte pokrenuo ventilator na cooleru. Mada i ovo Celeronče ne zaostaje za njim. Njima uopšte nije bitno ni kućište no okruženje, tako da ako je nekome potreban extra tih računar neka samo obrati pažnju da mu fan na napajanju bude naka extra tiha varijanta.

Ja sam do pre nekoliko dana koristio S939 3000+ Venice, kao jedan od hladnijih. Hladio sam ga sa GeminII, bez FAN-a. Mašina radi 24/7, a Gemin je većio deo vremena bio prilično vruć (speedfan je za CPU pokazivao 40+...uglavnom 45-50). Onda sam dodao jednu "osmicu" i ohladio ga ispod 40C.

Od pre nekoliko dana, u toj mašini je BE-2300 i na Gemin je sada postavljen CoolInk 12cm fan, koji se danas prvi put zavrteo na preko 200rpm! (max mu je 800), uglavnom je do 100rpm, a povremeno se i isključi.
SpeedFan (posle usaglašavanja brzine sa onom iz Biosa), kaže da je max zabeležio 31C. Minimum je cca 1C viši od sobne temperature - 21C. Najduže tokom dana radi na 23-24C.

Kada sam uzimao ovaj BE, krenuo sam po Sempron LE (isto 45W), ali mi je bila logika: mašina će da radi iste stvari bio BE, bio LE u njoj. Ako je ovaj BE jači CPU, za isti posao (koji je vremenski ograničen, pa ograničen - ne može da se ubrza ako je brži CPU) koristiti manji procenat svoje snage, a samim tim će biti manja potrošnja i manje zagrevanje. Da li je moja logika bila tačna ili ne, uglavnom jedno jezgro na ovom BE se jako retko mrda (ako je verovati onoj skali) iznad 1%. Temperature su kao što sam gore napisao.
Baš ću da probam da isključim 12icu, pa da vidim kako će da se ponaša, da uporedim sa Venicom (ako se dobro sećam i on je bio 45W, kao i BE i LE, nisam siguran).

Poslednja izmena:
Bice da je Celeron 420 1.6GHz (Conroe-L jezgro) jos hladniji. 35W vs 45W kod Semprona LE-1100.

I ja tako mislim.... Sa njim dolazi jako tanak BOX cooler ( isti kao na E8x00 seriji ) a negde sam i gledao test da su vozili ovaj CPU bez coolera ( ne bez fana nego bez coolera !! ) :D

I ja tako mislim.... Sa njim dolazi jako tanak BOX cooler ( isti kao na E8x00 seriji ) a negde sam i gledao test da su vozili ovaj CPU bez coolera ( ne bez fana nego bez coolera !! ) :D

Isto tako tanak box cooler se dobije i uz C2D E4500.

be2300 +box +cnq moja preporuka... kukacu za njim jos duuugo... cak i bez cnq mi je retko prelazio sobnu temperaturu u idle, a u load je bio na nivou telesne temperature (kuler nije bio topao)... a da radio je na 2.4g pri 1.18v

Imamo solidan izbor procesora za nečujnu mašinu, baš me živo zanima jel iko sa foruma sastavio jedan apsolutno bešuman komp/download mašinu ? Ipak se od jedne takve mašine zahteva neprekidan rad.

Cat, tako nešto nije moguće, jer će uvek neke struja da zuji. Predpsotavka je da se stavi SSD :d

Ja još uvek gledam šta ću sa napajanjem, ali kada ovom postojećem zaustavim FAN, HDD-ovi se prilično čuju...

Fan na CPU ionako više vremena stoji nego što se vrti...mogu i da ga skinem :)

a kad smo kod toga - postoji li kucishte sa noise dumper-ima ?? neko ultra skupo ?

Pa i moj ortak evo već više od godinu dana drži stari Celeron (Coppermine) 800MHz bez ventilatora na kuleru i bez ventilatora u kućištu, al to je već istorijska kategorija.

Mislio sam da ovde raspravljamo o današnjim procesorima.

Poslednja izmena:
ako mislis na mene onda si se zeznuo. ovaj celeron ide integrisan na BLKD201GLYL ploci koje je aktuelan model.

Izvinjavam se zbog neupućenosti.
Sad sam pogledao o čemu se radi - obožavam ovako zgodne stvarčice.
Čak sam i razmišljao da nabudžim jednu lepu mikro-mašinu sa daljinskim matorcima u dnevni boravak.

Poslednja izmena:
Baš ću da probam da isključim 12icu, pa da vidim kako će da se ponaša, da uporedim sa Venicom (ako se dobro sećam i on je bio 45W, kao i BE i LE, nisam siguran).

Isključio FAN. BE-2300 i dalje ne prelazi 33C, ali je Gemin sada mlak...
Kada je uključen FAN, Gemin je na dodir "hladan k'o metal" :)

eh, nemate vi pojma :p

http://processorfinder.intel.com/details.aspx?sspec=sla4l

inace prodao sam hrpicu mini itx masina sa ovim procesorom. kuler je smejurija a pritom je jedva mlak u kucistu bez ikakve ventilacije.

[Nadam se da nije bas off-topic]
Upravo sam dobio ovo:
d201gly2-d201gly2a_lg.jpg

http://www.intel.com/products/motherboard/D201GLY2/index.htm

Namera mi je da napravim jedan mali, tih racunar za net i DL, ali izgleda da je problem naci nesto malo i tiho.

Najvise mi se svidja nesto ovako:
http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&rd=1&item=260213889997&ssPageName=STRK:MEWA:IT&ih=016
eventualno
http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&rd=1&item=280201379756&ssPageName=STRK:MEWA:IT&ih=018

Ima li sanse da se ipak nadje nesto interesantno, makar i polovno? Nekako mi se varijanta sa eksternim napajanjem najvise svidja

Pajo, da li si uzeo ono? Ili planiras da uzmes?

pozz svima... iz mog iskustva s754 Sempron 2800+ sa Box coolerom ne prelazi 30c...

Nazad
Vrh Dno