Šta je novo?

Kako radi AMD Phenom

• Začetnik teme Začetnik teme fordam
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Pa ja ne znam sta je "autor" mislio, ali prema onome sto si ti citirao, doticni je pricao o performansama u kontekstu brzine. ovo sto ti sada, "da li namerno ili slucajno", ubacujes potrosnju je potpuno ne vezano sa perfomansama i jos manje sa pricom oko upgradea Opterona...

Bilo kako, to sto taj autor pise je u liniji se generalizujucim stavom koji je u javnosti kreiran u vezi Phenoma. A bilo kakvo generalozvanje je u startu pogresan pristup, a ilustracija su upravo performanse vezane za 3D rendering, koje su svagde na netu prezentovane kroz Cinebench, a onda generalozavane na kompletnu primenu u tom domenu... totalni nonsens!

Meni se chini da sam sinoc video Phenoma @3.2 Ghz, na svom stolu, sa nekim jeftinim coolerom ! :smoke:

Phenom uopste nije los CPU, samo je pitanje kako ga testiras i iz kog ugla gledas na stvari. Hajde da testiramo K10 vs Core 2 u karakteristicnim workload-ima, koji intenzivno pristupaju memoriji i jos su multithreadovani po svojoj prirodi. Hajde da vidimo virtuelizaciju.
Svakako, ako pustis SiSoft Sandru Multimedia test, C2 dere za faktor 2x AMD, ali da li je to realno... jos se ni jedan tester nije zapitao. Vecina njih ovaj "popularan" test stavlja u svoju tabelu indeksa isplativosti.

Poslednja izmena:
Zakljucio sam da mu taj cooler nije dovoljan za 3.2 Ghz! :d Ipak, na 3.0 je radio stabilno 2x0rthos gromacs core, na 1.37v. Elem, na 3.2 ghz mu treba oko 1.4v za stabilan rad, ali procesor moze biti ohladjen samo ako se koriste do dva jezgra.
Ko ima veci winrar @3.2 ghz ? Tu je i poredjenje head to head u mnogima omiljenoj Sandri i naravno AMD-ova slaba tacka SPi. Validacija nije moguca sa ES procesorom.

Prilozi

• ph3200-winrar.JPG
    ph3200-winrar.JPG
    18.9 KB · Pregleda: 132
  • sandraarithmetic-ph3200-nb2400.JPG
    sandraarithmetic-ph3200-nb2400.JPG
    175.8 KB · Pregleda: 95
  • sandramem-ph3200-nb2400.JPG
    sandramem-ph3200-nb2400.JPG
    177.2 KB · Pregleda: 83
  • spi.JPG
    spi.JPG
    82.3 KB · Pregleda: 94
Poslednja izmena:
Ko ima veci winrar @3.2 ghz ? Tu je i poredjenje head to head u mnogima omiljenoj Sandri i naravno AMD-ova slaba tacka SPi. Validacija nije moguca sa ES procesorom.

Evo ti moj winrar na 3.2GHz dual core (E8200), a SuperPI bolje da ne kacim.

Prilozi

• winrar.png
    winrar.png
    2 KB · Pregleda: 139
Poslednja izmena:
Meni se chini da sam sinoc video Phenoma @3.2 Ghz, na svom stolu, sa nekim jeftinim coolerom ! :smoke:

Hajde da testiramo K10 vs Core 2 u karakteristicnim workload-ima, koji intenzivno pristupaju memoriji i jos su multithreadovani po svojoj prirodi. Hajde da vidimo virtuelizaciju.

Pretpostavljam da u ovom testu podrazumevas da se koristi ddr2 667 na 5-5-5 za intela. Pa naravno da ce AMD biti bolji, i P4 @3.6GHz sa propisnom memorijom ce biti brzi. Ovo sa virtuelizacijom tek nema smisla. Kako mislis da K10 tu preceslja neki q6600 sa 1066 memorijom ?

edit: evo i moj winrar, trenutno 10x320 (3.2ghz, ~60e cpu) memorija 1066MHz 5-5-5-15 PL6

Poslednja izmena:
jako lep rez, jos kad bi svi imali memorije koje na AMD-u oce na 900mhz CAS 4 bilo bi extra 😀 Ja tesko da bi profitirao mnogo od CL4, kad vrnem komp na setovanja iz potpisa probacu, nisam obracao paznju.

Ps. nisam ja zapeo za winrar uopste. 😀

Evo imam ovde i 3800+ X2 F3 koji tera winrar 1500KB/s , sa dobrom memorijom i 1400 KB/s sa Kinston Value RAM-om i klokuje se na 3.2 Ghz sa 5% dodavanja napona.
Inace ploca na kojoj to radi je cist "bezobrazluk" - DFI Lanparty UT 790 FX. :d Sa X2 procesorom ladno izvlaci 1600 Mhz HTT. Bolesno.

Poslednja izmena:
Koliko znam ne, osim da postavis virtuelni sistem i da u njemu benchujes kako rade stvari.
edit: Fedja,ako si jos u prilici mozes li da odradis Cine9.5 i R10,PovRay 3.7b,Nuklearus MT i Super Prime ?🙂
Evo, jos nekih rezultata !

Prilozi

• wprime_3100mhz_ES.JPG
    wprime_3100mhz_ES.JPG
    35.1 KB · Pregleda: 65
  • cb95-ph3100.JPG
    cb95-ph3100.JPG
    175.1 KB · Pregleda: 58
  • Ph3100-cinebench10_32-bit.JPG
    Ph3100-cinebench10_32-bit.JPG
    121.8 KB · Pregleda: 66
  • comanche4-ph3100-nb2400.JPG
    comanche4-ph3100-nb2400.JPG
    25.6 KB · Pregleda: 62
  • 3dmark03-cpu-phenom3000-2400nb.JPG
    3dmark03-cpu-phenom3000-2400nb.JPG
    37.8 KB · Pregleda: 58
Poslednja izmena:
drfedja je napisao(la):
Koliko znam ne, osim da postavis virtuelni sistem i da u njemu benchujes kako rade stvari.
Da li bi se takvom postavkom dobili relevantni rezultati? Tj da li su tvoja iskustva pokazala oscilacije u testiranju kod samoh testova i konachnog skora?

Postoji mali problem sa vmware-om, a to je sto prvo vmware za desktop i ACE team ne podrzava Phenomove napredne opcije, npr. nested page tables, tako da nema velike vajde da bencujem nesto sto nije podrzano. Serverska verzija VMwarea podrzava ove opcije koje poseduju Barcelone. Medjutim, ima tu jos jedan problem oko vmware-a, a to je merenje vremena.

Nested page tables... ne shvatam kako jos jedan nivo indirekcije moze da ubrza bilo sta. Da li se to uopste pokazalo kao korisno u praksi?
Kad sam rekao VM benchmark mislio sam na mogucnost da se uporedi vise VM implementacija da se vidi koja je najbolja.

ja ne shvatam kako je nesto sto ne radi i / ili nije podrzano bolje ili konkuretno necemu sto ima hardwersku podrsku za isto to iusput radi ko sat... Verovatno treba da se molimo i verjuemo u to kao u boga i visu silu i umislimo kako je to sve u stvari bolje jer nam se nalaze tako...yeah..right...
Kad AMD ponovo napravi procesor vredan paznje i overkloka eto mene na njemu. Do tada manite se corava posla.
Ovaj Phenom kakav je sada je stvar proslosti. Znamo da je IMC dobar, pa sta ? Sa uzasnim bandwidth-m c2d sece kroz sve ko kroz sir. AMD bi mozda izvukao neki 1666mhz ddr3 4-4-4 1T RAM. I to bi bilo diskutabilno u single treaded aplikacijama. Zilote na stranu (fedju i ivanbo-a) da li postoji jedan dobar razlog za uzimanje HT3 ploce i phenoma ?! (aj ziloti da vas cujem)

Poslednja izmena:
Joj gx-x nemoj ih flejmovati inace... eto nama jos jednog threada AMD .vs. Intel...
Mene je stvarno zanimalo ima li neke prednosti od te tehnologije.
Nazalost u poslednje vreme svi (ukljucujuci Intel i NVIDIJU) izbacuju neke "tehnologije" koje nicemu ne sluze u praksi.

Nested page tables... ne shvatam kako jos jedan nivo indirekcije moze da ubrza bilo sta. Da li se to uopste pokazalo kao korisno u praksi?
Kad sam rekao VM benchmark mislio sam na mogucnost da se uporedi vise VM implementacija da se vidi koja je najbolja.
Koliko shvatam situaciju, nested page tables bas izbacuje taj jedan nivo indirekcije, pa su stvari zbog toga kudikamo brze. HOST OS i Guest OS dele jednu te istu memorijsku tabelu i pristupaju joj direktno, bez posredstva hypervisora. http://www.xbitlabs.com/images/cpu/amd-k10/image020.gif
http://www.xbitlabs.com/images/cpu/amd-k10/image018.gif

ja ne shvatam kako je nesto sto ne radi i / ili nije podrzano bolje ili konkuretno necemu sto ima hardwersku podrsku za isto to iusput radi ko sat... Verovatno treba da se molimo i verjuemo u to kao u boga i visu silu i umislimo kako je to sve u stvari bolje jer nam se nalaze tako...yeah..right...
O cemu ti pricas? Sta to ne radi? Prvo procitaj sta se pise, pa onda lupetaj. Ako nemas sta pametnije da kazes bolje cuti, ovako ispadas glup. :d
Kad AMD ponovo napravi procesor vredan paznje i overkloka eto mene na njemu. Do tada manite se corava posla.
Milsim da ljude iz AMD-a i nas nije bas mnogo briga da li ces ti da kupis njihov procesor.

Ovaj Phenom kakav je sada je stvar proslosti. Znamo da je IMC dobar, pa sta ? Sa uzasnim bandwidth-m c2d sece kroz sve ko kroz sir. AMD bi mozda izvukao neki 1666mhz ddr3 4-4-4 1T RAM. I to bi bilo diskutabilno u single treaded aplikacijama. Zilote na stranu (fedju i ivanbo-a) da li postoji jedan dobar razlog za uzimanje HT3 ploce i phenoma ?! (aj ziloti da vas cujem)
Slusaj GX, za razlicite ljude postoje i razliciti procesori. Ne rade svi iste stvari na kompu. Neko ko samo renderishe ne znaci mu mnogo memorijski protok. Neko ko radi sa bandwidth bound, multithreaded aplikacijama itekako ce osetiti prednosti IMC-a. Ne bih da spominjem server workload-e, i zasto je takva koncepcija dobra, ti to neces shvatiti i mrzi me da trosim reci na to.
I molio bih te da vise ne zagadjujes thread!

Poslednja izmena:
Joj gx-x nemoj ih flejmovati inace... eto nama jos jednog threada AMD .vs. Intel...
Mene je stvarno zanimalo ima li neke prednosti od te tehnologije.
Nazalost u poslednje vreme svi (ukljucujuci Intel i NVIDIJU) izbacuju neke "tehnologije" koje nicemu ne sluze u praksi.

A reci mi da li sluzi necemu SuperPI....veoma zanimljivo ali u konkretnim testovima niko nece da pokaze karte, C2D i sa 4mb kesa i sa 2 mb kesa (o 1mb i 512kb ne vredi diskutovati) se muce da na 3.ghz prestignu obican X2 4000+ na 2.5ghz u CCE SP enkoderu koji vecina studija koristi za enkoding MPEG2 (HDMPEG2 isto). Dajte napravicemo te testove realnih aplikacija, samo nemoj posle kad "bagoviti" Phenom na 2.5 prestigne najnovije Intel cedo da se prica o tehnologijama "koje nicemu ne sluze u praksi".

Nisam dovoljno upucen u stvar oko procesora ali postoji jedna stvar koja treba da se uzme u obzir a to je:
ne koristiti stare programe za merenje performansi novih procesora vec napraviti poseban najbolji program recimo za enkoding ili sta vec za Phenom-a i poseban za Core2Qual ili koji vec pa da se onda uporede barem u enkodingu. Svi ce da kazu a sta to meni znaci kad ja koristim stare programe i kad je u proseku Intel brzi.. Poenta je verovatno da je intel pravljen da bude brzi za u proseku ali u ekstremima mozda i nije brzi od Phenom-a, a mene zanimaju bas neki specificni ekstremi za moje potrebe.....

@moderatorima:Ako je ovo lupanje slobodno ga obrisite ..

A reci mi da li sluzi necemu SuperPI....veoma zanimljivo ali u konkretnim testovima niko nece da pokaze karte, C2D i sa 4mb kesa i sa 2 mb kesa (o 1mb i 512kb ne vredi diskutovati) se muce da na 3.ghz prestignu obican X2 4000+ na 2.5ghz u CCE SP enkoderu koji vecina studija koristi za enkoding MPEG2 (HDMPEG2 isto). Dajte napravicemo te testove realnih aplikacija, samo nemoj posle kad "bagoviti" Phenom na 2.5 prestigne najnovije Intel cedo da se prica o tehnologijama "koje nicemu ne sluze u praksi".

Mislio sam da smo derikoze koje prodaju CCE SP optimizovan za Pentium 3 vec apsolvirali u prosloj raspravi kad ono evo tebe opet.

Ne interesuje me CCE SP. Njega svakodnevno koristi mozda 5% ljudi na planeti (od tih 5% sigurno 50% nije ni platilo).

Ono sto me zanima je kako novi softver koristi novu tehnologiju, a ne kako novi hardver radi na starom softveru.

Valjda treba da se zapitas kakve su nove mogucnosti? -- drugim recima, kako ide novi Porse po stazi za Formulu 1, a ne kako ide po starom izlokanom seoskom drumu jer je valjda i budali jasno da ne moze po takvom putu mnogo bolje od traktora ili volovske zaprege.

Poslednja izmena:
@drfedja:

ok, da ne zagadjujem odgovarajuci ti na sta sam sve mislio (posto mislim da je bilo ocigledno), odgovori mi samo na ovo: Ako AMD ne interesuje da li cu ja, potrosac, kupiti njihov procesor, ko ih onda interesuje ? Ili si mislio u fazonu da ih ne interesuje da li ce overklokeri kupovati njihov CPU ? (do sada ih je to i te kako interesovalo, pogotovo u vreme K7 i K8 (754,939) arhitekture, ili mozda gresim ?) Nisam cinican, ozbiljno pitam. Imam osecaj da u raspravi oko prodaje procesora overklok nije bitan dokle god je potencijal losh, cim se poboljsha onda ojha, postaje bitan, pogotovo ako je bolji od konkurencije. Ne kazem da ti to radish (posto ne radish), vec generalno...

Overklok potencijal je ono sto samo popravlja sliku o procesoru i platformi, ali nije i najbitniji za dobru prodaju. Ja nisam strucnjak za marketing, ali dovoljno znam da mogu da zakljucim da procesor prodaje dobra prateca podrska, a to je jedan od razloga zasto se AMD spojio sa ATi-jem. Njihov procesor i cipset, pa i grafika u globalu nisu uopste tako losa kombinacija. Subjektivan utisak u realnom radu je takav da taj Phenom uopste ne deluje naivno, masina je vrlo agilna i na default taktovima, a multitasking bukvalno radi ko podmazan. Problem sa TLB bug-om tesko da ces uspeti da dostignes koristeci procesor u desktop aplikacijama, a kao server postoji kernel patch koji ne ukida TLB keš mod, nego zaobilazi bug. Svaki ozbiljan sistem administrator sigurno zna da ga instalira. Stoga, svaki dalji komentar oko bug-ovitosti Phenoma je suvisan i overhype-ovan narocito sa tacke gledista obicnog korisnika, ukljucujuci i onoga koji koristi komp za kojekakve rendere i dizajn.
Prema tome, Phenom, odnosno Spider platforma je sasvim lepo zaokruzena celina i s' te strane nije losa kupovina. Za onoga ko juri Super PI izdrkavanje i samo overklok apsolutno jedini izbor za sada je Intel Core 2.
Pitanje je samo za sta korisnik koristi komp i u zavisnosti od toga i od para koliko zeli da ulozi, zavisi i to koji ce procesor da kupi. Samim tim, prodaja zavisi puno i od zaokruzenosti ponude.
Nadam se da sam bio dovoljno jasan ovog puta.

Valjda treba da se zapitas kakve su nove mogucnosti? -- drugim recima, kako ide novi Porse po stazi za Formulu 1, a ne kako ide po starom izlokanom seoskom drumu jer je valjda i budali jasno da ne moze po takvom putu mnogo bolje od traktora ili volovske zaprege.

Ako ces se drzati tog nacela ne znam zasto jos uvek koristits superPI...pa to je prastaro djubre a mozemo testirati i novi CCE SP u HD MPEG2 enkodingu, neces se bas oduseviti Intelom.

Ako ces se drzati tog nacela ne znam zasto jos uvek koristits superPI...pa to je prastaro djubre a mozemo testirati i novi CCE SP u HD MPEG2 enkodingu, neces se bas oduseviti Intelom.

Pa ne koristim ga -- ja koristim PiFast43. :d

Sto se tice CCE SP HD, koliko vidim i on nije nista bolji od starog, a kosta... uf, recimo samo da kosta previse. Licno mislim da je program izvikan, a ti kako hoces.

Ma manite se corava posla ja sam u septembru kupio x2 3800+ na asusu m2n-e (570 ultra cipset) u najvecem jeku sezone c2 procesora i sve je govorilo da treba preci u intel vode.Danas posle dosta prilika da koristim(isprobam) core duo procesore i mog x2 kuci nesto nisam primetio nekih bitnih razlika u normalnom radu.Sve igre manje vise slicno rade ,programi isto tako.Kad se pogledaju neki testovi rezultati na ovom x2 su za plakanje dok u stvarnosti to bas i ne pije vodu.
Da se sada ne digne prasina bezpotrebe govorim o racunarima priblizno iste cene.

Ma manite se corava posla ja sam u septembru kupio x2 3800+ na asusu m2n-e (570 ultra cipset) u najvecem jeku sezone c2 procesora i sve je govorilo da treba preci u intel vode.Danas posle dosta prilika da koristim(isprobam) core duo procesore i mog x2 kuci nesto nisam primetio nekih bitnih razlika u normalnom radu.Sve igre manje vise slicno rade ,programi isto tako.Kad se pogledaju neki testovi rezultati na ovom x2 su za plakanje dok u stvarnosti to bas i ne pije vodu.
Da se sada ne digne prasina bezpotrebe govorim o racunarima priblizno iste cene.

Upravo tako, samo je to problem objasniti ljudima. C2D bez 4mb kesa ne vredi uzimati a to kosta.

auuu, sto je meni ovako losh rezultat, vise od duplo.
da se roknem ili...

Prilozi

• ajoj.jpg
    ajoj.jpg
    28.7 KB · Pregleda: 132
  • auuu2.jpg
    auuu2.jpg
    103.5 KB · Pregleda: 108
Poslednja izmena:
i cinebench

Prilozi

• cine4400+.jpg
    cine4400+.jpg
    121.9 KB · Pregleda: 68
auuu, sto je meni ovako losh rezultat, vise od duplo.
da se roknem ili...
Rezultat ti je ok, ali za tu verziju Winrara. :d Skini novi WinRAR koji je multithreadovan, bice ti rezultat oko 1100 KB/s. Ako mozes, "zategni" tajminge na memoriji, to poboljsava winrar. Cinebench ti je na nivou AMD X2 procesora na 2.75 Ghz. Imas samo 2 jezgra, single thread rezultat ti nije mnogo losiji nego na Phenomu na 3 Ghz.
Pretpostavljam da u ovom testu podrazumevas da se koristi ddr2 667 na 5-5-5 za intela. Pa naravno da ce AMD biti bolji, i P4 @3.6GHz sa propisnom memorijom ce biti brzi. Ovo sa virtuelizacijom tek nema smisla. Kako mislis da K10 tu preceslja neki q6600 sa 1066 memorijom ?

edit: evo i moj winrar, trenutno 10x320 (3.2ghz, ~60e cpu) memorija 1066MHz 5-5-5-15 PL6

Evo da vidis kako X2 [email protected] Ghz 50 € CPU dere tvoj PentiJum na 3.2 u Winraru ! :d
Naravno, memorija je na 1000 Mhz CL4, ali i sa CL5 bi te opet drao. Da ne pricam sta mu radi moj "traktor" od Optija na 2.8 sa BH5 memorijama! 😀
Prema tome, stvari su vrlo relativne kod benchmark programa... Pentijum ce ga odrati u SuperPI koji ne sluzi nicemu, a ovaj ga lagano dobija u Winraru, koji svi koristimo. Pentijum je bolji u Sandri MM za koju ni njeni tvorci ne znaju sta testira, a ovaj opet ima mnogo bolji mem. protok, sto opet ne mora da iskoristi. Svaki od tih procesora vredi tacno onoliko koliko kosta.

Prilozi

• winrar_x2_3g.jpg
    winrar_x2_3g.jpg
    18.7 KB · Pregleda: 286
Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno