Šta je novo?

Kako radi AMD Phenom

• Začetnik teme Začetnik teme fordam
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

fordam

Slavan
Učlanjen(a)
24.03.2007
Poena
304
Evo mada nije bilo neke potrebe ipak 190 usd (newegg) je povoljna cijena i osecaj da ima nesto novo u kutiji ......

Rezultati Cinebench 10 :

Phenom 9500 / 2,409 – 4GB Ram 876@5-5-5-18 / Ati 2600xt 256MB / Vista64
Rendering 1 cpu – 2417
Rendering x cpu – 9601
openGL – 3607
Multiprocessor Speedup : x 3,97
Time 1,32 sek

Imam danas i ovog intela kod kuce pa za usporedbu na stocku :

Q6600 @ def 2,4 - 2GB Ram 800@4-4-4-12 / Nv 8800GTS 320 / XP SP2
Rendering 1 cpu = 2464
Rendernig X cpu = 8716
Multiprocessor Speedup:3,54x
OpenGL = 5525
Time 1,41 sek

ja mislim da si ti jedini na forumu koji je dao pare za Phenom !!! :d

Evo mada nije bilo neke potrebe ipak 190 usd (newegg) je povoljna cijena i osecaj da ima nesto novo u kutiji ......

Rezultati Cinebench 10 :

Phenom 9500 / 2,409 – 4GB Ram 876@5-5-5-18 / Ati 2600xt 256MB / Vista64
Rendering 1 cpu – 2417
Rendering x cpu – 9601
openGL – 3607
Multiprocessor Speedup : x 3,97
Time 1,32 sek

Imam danas i ovog intela kod kuce pa za usporedbu na stocku :

Q6600 @ def 2,4 - 2GB Ram 800@4-4-4-12 / Nv 8800GTS 320 / XP SP2
Rendering 1 cpu = 2464
Rendernig X cpu = 8716
Multiprocessor Speedup:3,54x
OpenGL = 5525
Time 1,41 sek
Jel si ti to poredio 64-bit vs 32-bit ?
Koliko mi se cini, na Phenomu je Vista 64-bit, a na Q6600 XP SP2.

Ajd ih poredi pod istim uslovima, Cinebench ume da da bolje rezove u 64-bita.

P.S. Mislim da si promasio i sobu. Ovo su Trendovi, dogadjaji i nove tehnlogoije. Post je za procesorsku sobu.

Poslednja izmena:
Obrati paznju na rec kojom se zavrsava link ka toj "vesti" 😉
Ma link je mrtav, a xbit je u poslednje vreme nije bas nakonjen AMDU.
Međutim vest o odlaganju se ponavlja već nekoliko puta. Ako će AMD da ispuni obećanje o 45nm procesorima polovinom godine onda im B3 stepping treba sada ne tamo u junu. Ili je će B3 biti otkazan ili će 45nm da kasni. Ni jedno ni drugo nisu dobre vesti.

Međutim vest o odlaganju se ponavlja već nekoliko puta. Ako će AMD da ispuni obećanje o 45nm procesorima polovinom godine onda im B3 stepping treba sada ne tamo u junu. Ili je će B3 biti otkazan ili će 45nm da kasni. Ni jedno ni drugo nisu dobre vesti.

AMD-u bi bolje bilo da se fokusira na 32nm da zaborave 45nm ako ne misle da nastave da kaskaju za intelom.

veruj mi, to za upucene u opste nije iznenadjenje 😉
Poslednja zvanicna informacija, koja se opravdano moze nazvati vescu, jeste da ce TripleCore biti u Q1, a da su brizi QuadCore-ovi odlozeni iz Q1 u Q2. KOliko je meni poznato AMD ce ispostovati te rokove.

Sto se tice 45nm, poslednja informacija je da ce "RampUp" krenuti u H1.

Znam da je tesko sa 65nm na 32nm ali to im je jedini nacin da povrate staru slavu i preuzmu lidersku poziciju od intela.

P.S. Kako su grafiku spustili na 55nm,nek se potrude MNOGO i za procesore, sad neka grcaju do septembra i onda BOOOM! Ovako nista,samo problemi i kasnjenje.

Poslednja izmena:
Znam da je tesko sa 65nm na 32nm ali to im je jedini nacin da povrate staru slavu i preuzmu lidersku poziciju od intela.

P.S. Kako su grafiku spustili na 55nm,nek se potrude MNOGO i za procesore, sad neka grcaju do septembra i onda BOOOM! Ovako nista,samo problemi i kasnjenje.
Ako Intel planira 32nm za 2010, tesko da ga AMD moze "roditi" u septembru! 😉

Upps moja greska ja sam se utripovao da je nehalem 32nm.

P.S. Znaci njije sve tako crno.🙂

Pa verovatno im se ne dopada sto je sa TLB patch-om Barcelona dooosta sporija od K8! :d

Otkud bi Dell to znao kad jos nijedan K10 sistem nije prodao?🙂

Naravno, mislim online. Kada kupci pozovu Dell mogu da naruce K10 server (nakon 247 upozorenja da on ne radi za virtualizaciju).

Poslednja izmena od urednika:
Otkud bi Dell to znao kad jos nijedan K10 sistem nije prodao?🙂

Naravno, mislim online. Kada kupci pozovu Dell mogu da naruce K10 server (nakon 247 upozorenja da on ne radi za virtualizaciju).

Ma radi, samo moraju da instaliraju Linux patch ako hoce performanse. 😉

U AMD-u su izgleda shvatili da neće moći i u 2008 prodavati samo Brisbane. Ipak se nešto dešava: http://www.anandtech.com/weblog/showpost.aspx?i=382
Maksimalan klok od 2,4GHz ne obećava mnogo, makar u desktop segmentu.
ma budalesaju! Em prepricavaju "vesti" o kojima se odavno razglabalo, em pisu notorne gluposti:

"While the current beta version of AMD's AOD utility allows you to turn off the TLB fix, we have found performance still suffers slightly"

Ovo apsolutno nije tacno i plastican je primer FUD-a! u ostalom, kako su u opste mogli doci do tog ingenioznog zakljucka?! U odnosu na sta su poredili?

Evo sta kaze autor u jednom od komentara:

The real issue, unfortunately, is that even with the B3 stepping it doesn't look like AMD can even match Intel Kentsfield (let alone Penryn) overall performance. It's looking like K10 will only be truly useful for Opteron server upgrades.

Meni se cini da je tu 100% u pravu.

Evo sta kaze autor u jednom od komentara:

Meni se cini da je tu 100% u pravu.
u ovom momentu, performanse i nisu toliko problem, koliko je problem "glas" koji prati Phenoma - bugovit chip!

Sto se tice performansi, klok-za-klok, Phenom je negde brzi, negde sporiji,a negde je poprilicno izjednacen sa Kentsfieldom.

Primera radi 3D rendering novi 3DSMAx i V-Ray):

C2D Q6600: http://www.dizajnzona.com/forums/index.php?showtopic=12657&view=findpost&p=536679

Phenom 9700: http://www.dizajnzona.com/forums/index.php?showtopic=12657&view=findpost&p=541003

Sto se tice performansi, klok-za-klok, Phenom je negde brzi, negde sporiji,a negde je poprilicno izjednacen sa Kentsfieldom.

Primera radi 3D rendering novi 3DSMAx i V-Ray):

C2D Q6600: http://www.dizajnzona.com/forums/index.php?showtopic=12657&view=findpost&p=536679

Phenom 9700: http://www.dizajnzona.com/forums/index.php?showtopic=12657&view=findpost&p=541003

Jeste ali (da li namerno ili slucajno) izostavljas potrosnju iz cele price. Zato je autor i rekao da je Phenom resenje jedino ima smisla kao upgrade Opterona.

Nakon 7 dana koriscenja Phenoma 9500 moram da dodam da su tvrdnje da je isti sporiji od K8 Athlona u najmanju ruku neozbiljne.
U programima koje koristim i par igara koje igram (uglavnom single thread aplikacije) Phenom @ 2.2GHz je definitivno brzi za cca 10-20% od X2 4600+ @ 2.7GHz kojeg sam penzionisao prosle nedelje. Takodje, mislim da je 790FX chipset sa HT.3.0 veliki plus za Phenom koji bi vec sa sledecim B3 jezgrom i brzinama blizu 3GHz trebalo da proradi mnogo brze pogotovo u multi gpu scenarijima.
Meni AMD platforma (recimo AMD Spider iako mi se ne svidjaju ove RV670 karte) kao zaokruzena platforma, novi cpu + moderan chipset + gpu, vise svidja od onoga sto konkurencija nudi, a to je super brz cpu i quad pumped magistrala stara nekoliko godina.
Kada intel predstavi chipset sa najavljenim "Quickpath" linkom stvari ce mozda postati zaista chupave po AMD-a, ali za sada rekao bih da stvarna razlika u brzini nije tolika koliko na prvi pogled izgleda.

Poslednja izmena:
Mali off, a ako nije na mjestu neka ga moderatori obrisu:

Kako (zasto) si se odlucio da uparis dvije 2900XT u CF? Mozda si imao jednu pa dokupio jos jednu, ali zar nije bilo bolje uzeti 2 3870 i staviti ih u CF ili kad vec imas para CF sa dvije 3870X2? 😉

Zato sto sam AMD/ATI manijak i kad nesto podrzavam grizem do kraja!🙂

Salim se malo, imao sam jednu 2900XT od ranije, a drugu sam uzeo polovnu u pola cene, a kad uz to imas napajanje od 1.2kW briga te koliko trose.
R600 je DEBELO potcenjen gpu isto kao i Phenom, a s obzirom da je to i dalje jedina 512bit karta sa bandwidthom od preko 100GB/s nisam hteo da je se odreknem tek tako. Od Catalysta 7.11 ove karte rade zaista sjajno i pad performansi uz ukljucene AA modove vise nije tako ocigledan kao ranije.
Kada imas 2X 2900XT bukvalno sve mozes da teras sa 4XAA i 16XAF bez ikakvog gubitka performansi. Ja sve teram u 1680X1050 osim Crysisa naravno koji mi optimalno radi u svega 1200X800 High, ali ta igra je prica za sebe.
Ko igra modovani Oblivion+Qarl's texture pack 3 sa teksturama u 2048*2048 zna da toliki memorijski opseg nije bio "overkill" kako to sad mnogi predstavljaju.
Priznajem da su "moji ljubimci" malo bucniji kad se "zalaufaju", ali za sada ne menjam ih nizasta za svetu. Mozda za R700 kad izadje na jesen.

Poslednja izmena:
Jeste ali (da li namerno ili slucajno) izostavljas potrosnju iz cele price. Zato je autor i rekao da je Phenom resenje jedino ima smisla kao upgrade Opterona.

Pa ja ne znam sta je "autor" mislio, ali prema onome sto si ti citirao, doticni je pricao o performansama u kontekstu brzine. ovo sto ti sada, "da li namerno ili slucajno", ubacujes potrosnju je potpuno ne vezano sa perfomansama i jos manje sa pricom oko upgradea Opterona...

Bilo kako, to sto taj autor pise je u liniji se generalizujucim stavom koji je u javnosti kreiran u vezi Phenoma. A bilo kakvo generalozvanje je u startu pogresan pristup, a ilustracija su upravo performanse vezane za 3D rendering, koje su svagde na netu prezentovane kroz Cinebench, a onda generalozavane na kompletnu primenu u tom domenu... totalni nonsens!

Nazad
Vrh Dno