Šta je novo?

Wd5000aaks

Pa uzmi HDTune ili HDTach pa izmeri, ima ovde dosta rezultata na forumu... Oko 70MB/s average (u zavisnosti od ploče, tj. kontrolera na koji je nakačen disk) i oko 13ms access time...

Imam WD3200AAKS - cuje se 3 puta manje slabo pre seek-u kada se ukljuci acounstic manegement.
Kod njega je 68 MB/s
I da AAM ukljucujem preko onog hdd life pro i nema nikakve potrebe za flopy-jem

Bruka je za samsung za koji kazu da je tih da je 4 puta bucniji pri seek-u od ovog western digitala.....bas sam ga danas kupio i instalirao...

Poslednja izmena:
pazi...ja sam pre neki dan izvadio iz chieftec kucista Hitachi T7K250 koga 2 godine nisam cuo i prebacio u drugo shit kuciste koje inace stoji Na stolu i on se cuo toliko da sam morao da mu ukljucujem AAM

mozda je i to "faktor x" koji utice na ralike u percepciji buke.

Pa da, kuciste prenosi na sebe vibracije koje pravi disk pa se to u stvari cuje... Najbolja varijanta je da disk bude gumenim podloskama izolovan od lima, a ne direktno zasrafljen za njega...

Inace, kod WD-a koliko sam primetio buka u radu koju proizvode glave prilikom random seeka dosta varira od serije do serije... Npr. ja imam WD1600JS koji zestoko ore kad nesto pise/cita i uz to jos i klikce ko da je na samrti, dok se kod drugara isti model jedva cuje dok radi (oba diska su bila u mom kucistu)

Pa da, kuciste prenosi na sebe vibracije koje pravi disk pa se to u stvari cuje... Najbolja varijanta je da disk bude gumenim podloskama izolovan od lima, a ne direktno zasrafljen za njega...

Inace, kod WD-a koliko sam primetio buka u radu koju proizvode glave prilikom random seeka dosta varira od serije do serije... Npr. ja imam WD1600JS koji zestoko ore kad nesto pise/cita i uz to jos i klikce ko da je na samrti, dok se kod drugara isti model jedva cuje dok radi (oba diska su bila u mom kucistu)

Tisina je povecana sa aaks serijom generalno.
Ja sam probao 2 te 160 tice i obe su bile jos bucnije od ovog budjavog samsung-a

a zasto uopste smanjujete buku na tom disku? Jedva se cuje.

@zoksula

u pravu si, AAKS serija je poznata i po manjoj buci, i manje plocha.

Kod mene je Samunsg T166 od 500gb tisi, hladniji i brzi od WD 500 gb AAKS.

Poslednja izmena:
Ja imam WD 4000AAJS 400GB....on je iznenadjujuce tih (pogotovo poslije odvajanja od konstrukcije kucista sa soft-gumom) ali ima to neko krcanje kao da dere po necemu koje jako nervira...to se cuje pri upisu,citanju podataka...a posto mi je Azureus upaljen nocu..smeta dok spavas..moram probat AAM...javljam rezultate..

Poslednja izmena:
evo mojih rezultata

WD5000AAKS

wd500lr3.jpg

Samsung SpinPoint T166 HD501LJ - 500GB

samsungke4.jpg

Plus je Samsung tisi, ne vibrira i hladniji za ~5C

Temperature

ovde ima testova jos par HDD

http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=142868

Poslednja izmena:
Definitivno je do kontrolera, kod mene isti HDD ima 72.3MB/s (AAKS)...

evo mojih rezultata...
Pa sta ti bre Samsung brzi, kad je to WD? :D
Isti transfer, biju se u decimalu, a i tu je razlika smesna... a WD pak ima bolje vreme pristupa. Burst ne racunam, nikada i nisam.

Tisina i toplota vec nisu moja oblast :d

Pa sta ti bre Samsung brzi, kad je to WD? :D
Isti transfer, biju se u decimalu, a i tu je razlika smesna... a WD pak ima bolje vreme pristupa. Burst ne racunam, nikada i nisam.

Tisina i toplota vec nisu moja oblast :d

cek bre to je 5 STEPENI BRE E !!! Pazi, pricamo o krucijalnih 5 stepeni :d :smoke:

Ja imam WD 4000AAJS 400GB....on je iznenadjujuce tih (pogotovo poslije odvajanja od konstrukcije kucista sa soft-gumom) ali ima to neko krcanje kao da dere po necemu koje jako nervira...to se cuje pri upisu,citanju podataka...a posto mi je Azureus upaljen nocu..smeta dok spavas..moram probat AAM...javljam rezultate..

Napravio sam lapsus..niej AAJS nego AAKS...

Znaci ljudi..nemogu da vjerujem...nako ukljucivanja AAM ne da je tih nego se maltane ne cuje..

Po programu (Hitachi-evom) 128-192 je tiho, 192-254 normal 254 i 255 bucno...redom sam postavljao od 128 do 255 pritom naslonjeno uvo na hdd...od 128 do 254 nema nikakve ali bas nikakve promjene...tiho je, cuje se samo okretanja ali ne glasno..cim postavis 254 ili 255 pocinje loodilo..Ja sam stavio 253 ali kad sam se vratio u pocetni meni pisalo je da je postavljeno 128...u svakom slucaju HDD je apsulutno tih i nema vise onog krcanja, deranja itd...

Sad cu da uradim testova pa da uporedim kolko su opale performanse...u praxi nisam primjetio promjene..

Napravio sam lapsus..niej AAJS nego AAKS...

Znaci ljudi..nemogu da vjerujem...nako ukljucivanja AAM ne da je tih nego se maltane ne cuje..

Po programu (Hitachi-evom) 128-192 je tiho, 192-254 normal 254 i 255 bucno...redom sam postavljao od 128 do 255 pritom naslonjeno uvo na hdd...od 128 do 254 nema nikakve ali bas nikakve promjene...tiho je, cuje se samo okretanja ali ne glasno..cim postavis 254 ili 255 pocinje loodilo..Ja sam stavio 253 ali kad sam se vratio u pocetni meni pisalo je da je postavljeno 128...u svakom slucaju HDD je apsulutno tih i nema vise onog krcanja, deranja itd...

Sad cu da uradim testova pa da uporedim kolko su opale performanse...u praxi nisam primjetio promjene..

Cek cek kada je tiho.
Ajd ukljuci hdd tach test pa slusaj pro npr random read ili sekvencial test ?

Cek cek kada je tiho.
Ajd ukljuci hdd tach test pa slusaj pro npr random read ili sekvencial test ?

Pa ne nego kad iskljucim PC..naravno da tako gledam tj. slusam..;)

Evo i rezultata..sutra cu iskljucit AAM da vidim kolko je bolje bez njega...

Sto se tice WD5000AAKS, koliki bi mu trebao da bude otprilike transfer rate i access time? Tj. koliki je kod vas?

evo jos malo hdtach-a, WD3200AAKS, WD5000AAKS i cisto za poredjenje WD2500KS
wdaj7.gif

inace koliko sam pohvatao gledajuci ostale hdtach rezultate, meni oba AAKS diska podbacuju malo (3-4MB/s) od neki "idealnih", da li do kontrolera ili ne - ne znam ... u principu zadovoljan sam i ovim ... cisto kazem

jel zna neko zasto recimo na WD3200aAKS linija transfera toliko varira dok je recimo na starijem WD2500KS "ravnija"?
To variranje primecujem i u hdtune-u...

Poslednja izmena:
Definitivno je do kontrolera, kod mene isti HDD ima 72.3MB/s (AAKS)...

Verovatno, mobo je Asus P5K-E WiFi AP edition.

@CAR

Sa Samsungom sa zadovoljan, kupujem jos jedan ovih dana :D em je tisi, em se mnogo manje greje (wd je hladjen jednom 12cm sa strane na 800rpm) em je decimalno brzi :D. access time me ne brine.

Poslednja izmena:
Poslednja izmena od urednika:
Ne mogu da upalim write cache u device menadzeru, opcija je siva (ne moze se kliknuti). Opciju u Intel matrix storage drajveru nemam. Da li je ovo normalna pojava? Nisam siguran, ali mislim da je pre instalacije AHCI drajvera disk radio sa write cache...

Ne mogu da upalim write cache u device menadzeru, opcija je siva (ne moze se kliknuti). Opciju u Intel matrix storage drajveru nemam. Da li je ovo normalna pojava? Nisam siguran, ali mislim da je pre instalacije AHCI drajvera disk radio sa write cache...

U IDE modu se to moze menati. U AHCI nemoze. Tamo je valjda stalno ukljuceno.

meni je u ahci modu ponudio (za svaki disk) prvi put da stikliram write caching, nakon restarta to je sivo.

meni je u ahci modu ponudio (za svaki disk) prvi put da stikliram write caching, nakon restarta to je sivo.

Mozes mi malo pojasniti? Kad prvi put? Prvi put nakon instalacije drajvera? I kako ti sada stoji opcija, upaljen je (stikliran) ili ne?

evo ovako (pre nekih 10-tak danas sam uzeo novi hard - 3200AAKs, pre toga sam imao 5000AAKS i 2500KS)
Kad sam prvi put podigao i pogledao control panel> device manager> hdd.... video sam da mi je "write caching" opcija otvorena, selektovao sam i posle rebutovanja kad sam pogledao opcija je zasivljena.

Valjda je "write caching" ukljucen..

Imam utisak da je 5000AAKS tisi u radu od prethodnog 2500KS.

5000AAKS nije tisi od 2500ks
cak sta vise, primetno je bucniji. WD2500KS se ne cuje

Znači nisam se zeznuo što sam pazario ovaj HDD (tačnije treba u sredu da mi stigne)?
Kako će se ovaj HDD ponašati na SATA 150 kontroleru (moja ploča nema SATA2 :()? Jel to znači da će mi max biti tih 150mbps?

Nazad
Vrh Dno