Evo i moja dva iskustva:
Iskustvo broj 1 - Gigatron u Cara Nikolaja
Udjem u prodavnicu 4-5 dana pred Novu godinu i devojci koja mi se obratila objasnim da mi treba ponuda za konfiguraciju sa monitorom, da uglavnom znam sta hocu, ali bih voleo da se posavetujem sa nekim ko ima vise znanja od mene, da proverim sta od onoga sto zelim imaju na lageru i da vidim ukupnu cifru. Ona mi ljubazno objasni da konfiguraciju ne mogu da mi isporuce do 10. januara jer do 31. decembra imaju pregrst porudzbina, a posle ne rade od 1. do 10. januara. Kazem da mi isporuka nije problem, samo bih zeleo da sa nekim ko dobro poznaje hardwer preciziram konfiguraciju i uzmem ponudu da znam koliko novca da spremim. Ona mi ponovo ljubazno objasni da sa mnom niko ne moze da razgovara jer su svi zauzeti i u velikoj su guzvi oko isporuka itd. itd. Pitam u koje vreme da dodjem, kad imaju manju guzvu. Ona mi kaze da ne vredi da dolazim sutra ili prekosutra jer ce svi biti jako zuzeti i nece imati vremena da sastavljaju konfiguraciju sa mnom, nego da posaljem na mail sta tacno hocu pa ce mi oni odgovoriti koliko to kosta. Za trenutak sam razmisljao da li da se upustim u objasnjavanje da je problem u tome sto ja nisam skroz nacisto sta hocu, ali sam odustao i otisao jer mi je cela ekipa u prodavnici izgledala, onako, lost in space.
Iskustvo broj 2 - Win Win u Balkanskoj:
Ista prica, udjem i pitam da li mogu sa nekim da porazgovaram o sastavljanju konfiguracije. Momak mi objasni da je to nemoguce, posto hocu da sastavim konfiguraciju od elemenata po izboru, a oni nisu bas sigurni sta imaju na lageru, a za mnoge proizvode koje imaju u ponudi nisu sigurni kolika je cena (ne lazem, majke mi je to rekao), ali da ce on zapisati sta ja hocu pa ce me na mail obavestiti da li imaju na lageru i koliko to kosta. Covek uzme papiric i, kao, zapise sta ja hocu i kaze mi da ce mi poslati na mail. Jos napomene kako se na isporuku ceka 7 dana jer svaka konfiguracija mora da prodje jako slozene testove u toku 48 casova truc, truc, kenj, kenj. U tom trenutku mi je bilo jasno koliko je sati. Dok sam izlazio iz radnje snimim momka kako drugom prodavcu prevrce ocima i pravi grimase, verovatno apropo mog insistiranja na zelji da kupim Gigabyte plocu sa integrisanom x1250 Ati grafikom i neko kvalitetnije kuciste i napajanje, a ne Foxconn plocu sa neintegrisanom grafikom + graficku kartu i neko kung-fu kuciste i napajanje koje oni uvaljuju sa gotovim konfiguracijama bakama i dekama kada pazare racunare za unucad na penzionerske kredite. Ponudu na mail, naravno, ni posle nedelju dana nisam dobio.