Šta je novo?

[MON] Acer AL2216Ws

Jovyland

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
27.12.2006
Poena
595
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 5 5600
Matična ploča
MS B350M Mortar Arctic
RAM
16GB DDR4 HyperX 3200Mhz
GPU
XFX Qick RX 6700XT
Storage
1 TB SSDa + 3TB HDDa
PSU
Seasonic MII EVO 520W
Monitor
DELL G2724D
Laptop
HP Pavilion Aero 13
Steam
jovyland
Pristup internetu
  1. Optički internet
  2. Mobilni internet
Citao sam na raznim stranim forumima da ovaj monitor ima najbolji odnos cena/performanse, a preudio je test sa AnandTech.

acer_al2216w.jpg
4080-IMG0377s.jpg
8571.jpg

Monitor je bio na akciji u jednoj niskoj radnji po ceni od tacno 16483 dinara. Ljudi su bili sasvim korektni i dozvolili mi da monitor isprobam na licu mesta i sve je bilo ok, nema mrtvih pixela ili bilo kakvih drugih vidljivih anomalija, bar ne za tih 3-4 minuta, koliko dugo sam ga "merkao". Da napomenem da sam dobio garanciju od 3 godine.

OK, da predjem na ono bitnije. Za pocetak, detaljne specifikacija monitora:

specdu3.jpg

"Na oko" monitor nikog nece oboriti s nogu. Tipican kancelarijski, grub izgled, u kombinaciji sive i crne, ali sasvim korektno sastavljen bez ikakvog krckanja i skripanja. Na postolju monitora, koje se inace ako montira, a tesko skida, nalaze se dve nalepnice, "Works with Windows Vista" i "TCO'03". Treba napomenuti da je monitor na njemu savrseno stabilan. Pivot mogucnosti su krajnje ogranicene, 20 nazad i 5 stepeni napred.

Pritiskom na dugme "Auto" moguce je odabrati 5 predefinisanih setovanja: Text, Standard, Graphics, Movie i User tj. manuelna podesavanja po vasem ukusu.
Sto se kontrasta i osvetljenja tice, meni najvise vrednosti 60 za Con. i 70 za Bright.
Ono sto me je najvise impresionirali je reprodukcija boja, koja je po meni fenomenalna! Sedeo sam za par monitora iste dijagonale i panela TN panela (LG L222W, Benq T221WA), ali ovaj zaista ima najprirodnije boje, sto je potvrdio i vlasnika gorepomenutog LG-a.

Mnogi su se zalili da slika nakon ukljucivanja monitora zna da bude mutna u pojedinim delovima i da se ovaj problem resava pritiskom na dugme "Auto". Ja ovaj problem nemam. Slika je savrseno ostra u svim
delovima. Bela je svuda bela. Na testu crne, probijanje je primetno duz skoro cele donje ivice, sto u svakodnevnom radu nije uocljivo, pa cak ni pri gledanju filmova. Kod monitora ovog cenovnog ranga
ocekivao sam mnogo vece probijanje i po gornjoj i po donjoj ivici.

Na papiru, odziv monitora je 5ms (GTG). Od pucacina sam probao Crysis, CoD4 i nesto brzi UT3. Koliko god se trudio, u njima nisam primetio duhove, ali jesam u programcicu PixPerAn, sto mozete videti na slici
sa auticem (napominjem, u igrama "ghostovanje" nije primetno). Ne znam kako to drugi monitori rade, ali ovaj odlicno skalira u igrama. Razliku izmedju native (1680x1050) i 1440x900 rezolucije nisam primetio,
iako je velicina pixela ista kao na vecini monitora ove dijagonale (0.282mm). Ukratko, monitor ce zadovoljiti i zahtevnije gamere.

Jedina veca mana ove "dvadest-dvojke" su uglovi gledanja. Po horizontali ovi uglovi su sasvim korektni, ali su zato po horizontali najgori koje sam video. Za gledanje filmova monitor je odlican ako sedite za
racunarom ili lezite pod uglom ne vecim od nekih 30 stepeni. Sve ispod ovog postaje mucno, cemu doprinosi i ogranicen nagib od samo 5 stepeni.

Da govorim o prednostima ovako velikog monitora, nedostatku DVI-a i drugim, odavno "prezvakanim" temama nemam nameru, a ni vremena.
Kratko i jasno...Najjeftiniji 22" monitor, ne tako lep, sa odlicnom reprodukcijom boja, malim pozadinskim probijanjem, dobrim odzivom i losim vertikalnim uglovima.

Manje para, vise muzike.

Poslednja izmena:
Jos par fotki...

:eyebrows:

Dobar review! ;)

Sigurno će mi pomoći u izboru monitora.,) :smoke:

Dobar review i odlican izbor, ako nekada budes uspeo da okacis na zid taj monitor tu bi mnogo dobio.

Još kad bi neko direktno mogao da uporedi sa Asus-ovim best buy 22" analognim tft-om, jer upravo on dobija kao, malčice više poena od ovog, očigledno više nego pristojnog acer-a (za tu dijagonalu i pare)....?

Razmisljam da uzmem isti monitor al sam negde procitao zabrinjavajuci podatak, a posle mnogo guglanja nisam uspeo da ga potvrdim. Elem, negde videh da kod wide monitora bez dvi ulaza nije moguce dobiti 4:3 sliku sa pravilnim odnosom (ne razvucenu, sa dve crne trake sa strane slike). Posto organski ne podnosim razvucenu sliku na wide display-ima radije cu gledati manju sliku ali s pravlnim odnosima pa makar pola povrsine ekrana ostali crno.
Dail taj acer ima mogucnost (u drajverima ili opcijama) da prikaze sliku 4:3 rezolucije npr 1280x1024 (znam da je ova 5:4 al to nije poenta) ili 1024x768 a da je ne razvuce na ceo ekran vec da ostavi crne okvire oko slike?

@Hanibal, pa uzmi lepo monitor koji je standardni nemoj wide i resio si problem.

Poslednja izmena:
Ja sam uzeo ovog Acera i prezadovoljan sam, naročito jer sam ga platio samo 200 eura. Jeste da nije dizajnersko čudo, ali za taj novac je ekstra plus što mi je ovo treći Acer na stolu (AL1716As, AL1916Ws) tako da sam se već navikao na njihov dizajn. Daje mi bolju sliku nego predhodni Asus VW193S, a za razliku od 40 tak evra donosi 3" veću dijagonalu. Moja preporuka.

@Flight. Nemam nista protiv wide, ekrana cak naproitv. Imam protiv proizvodjaca koji ne stave opciju da se prikaze 4:3 slika bez deformacija. I tv sam uzeo wide zbog filmova, a redovan tv program (koji cini 80% vremena) gledam u odnosu u kom ga emituju, bez obzira sto je tada slika manja. Radije cu uzeti wide 22" nego redovni 19", pogotovu sto je razlika u ceni manja od 20e. Samo mi je bitno da nadjem model koji moze da mi prikaze sliku bez deformisanja kad ukljucim neku stariju igru ili soft koji ne podrzava wide rezolucije.

No i dalje nemam odgovor na originalno pitanje.

@Hanibal, Ovaj monitor to mislim da moze, ali nisam siguran, tako da bolje to da ti kaze neko od korisnika ovog modela.

@Hanibal, pa uzmi lepo monitor koji je standardni nemoj wide i resio si problem.

To je super opcija, i jos izuzetno laka za implementaciju. Zasto bi neko kupovao 19-ticu pored malo skupljih 22" wide monitora? Uostalom Asus i LG imaju 4/3 pillarboxing, i to je mnogo bolje resenje problema.

Pozdrav svima,

od nedavno imam ovaj monitor i imam jedan problem. Monitor ne sivim nijansama ima senke. Prethodni model AL1916 nije imao ovih problema. Evo slicica kako to izgleda:

DSC00069.jpg

DSC00070.jpg

Molio bih one koji imaju ovaj monitor da mi kazu njihova iskustva. Da li je ovo za reklamaciju ili je monitor jednostavno takav?

PS Monitor je bez DVI ulaza (i prethodni je bio sa analog-om).

Unapred hvala,
kick

Koliko "bitna" ti je boja? Imam BenQ 222Wa i jedna od zamerki je 6-bitna boja (3x6bita) - na najtamnijim nijansama (kada se dovoljno pojaca brightness) se vidi efekat emuliranja nepostojecih nijansi (npr u graylevel testu nokia monitor test-a)...
E, da i dugmici su na zapravo upotrebljivom mestu za razliku od 222Wa...

Poslednja izmena:
@kick83
ja taj problem nemam. Obavezno probaj da zamenis monitor.

Cisto da spomenem da je komsija na moju preporuku uzeo ovaj monitor sa jednim debelim, masnim, zelenim (verovatno zaglavljenim) pixelom u donjem levom uglu ekrana.

@Jovy, pa sto nije gledao kad' je kupovao?

@Jovy, pa sto nije gledao kad' je kupovao?

Coveku se strasno zurilo, pa nije imao vremena da ga proba, a i onako mutaj mrtvak nimalo ne smeta. Mislim preso je sa 15" na 22".:)
Nego kad ces ti do Nisa da ti dam onaj patch?;)

Ja imam ovaj problem kad povezem DVD preko scarta na TV:)

Dolazim u cetvrtak ili petak, javljam ti se pre toga ne brini!

Da li ste mozda videli Acer X223W?Ima li razlike izmedju 2216ws i x223w,posto vidim da imaju iste karakteristike.
X223w je sad samo 10eur skuplji,a barem meni mnogo lepsi.

-svaka cast za review :Klanjanje

Da li ste mozda videli Acer X223W?Ima li razlike izmedju 2216ws i x223w,posto vidim da imaju iste karakteristike.
X223w je sad samo 10eur skuplji,a barem meni mnogo lepsi.

-svaka cast za review :Klanjanje

Koliko znam razlika izmedju ova dva monitora je samo kozmeticke prirode, naravno na strani X223W modela. ako je skuplji samo 15-20 evra kupi njega. Stvarno je lepsi i ima lepo i funkcionalno podnozje u obliku bumeranga.

by the way...hvala svima na pohvalama!:wave:

Ortak pr par dana u Metro-u kupio Acer AL2216Ws i odjednom mu se juce pojavila roze linija tacno po sredini ekrana. Linija ostaje i posle paljenja i gasenja. Iz cista mira se pojavi i isto tako se izgubi.

Prvih par dana sve je bilo perfektno, bez bad pixela ili tako neceg.

Da li ici odmah na reklamaciju ili nesto pokusavati sa setovanjima?

Ortak pr par dana u Metro-u kupio Acer AL2216Ws i odjednom mu se juce pojavila roze linija tacno po sredini ekrana. Linija ostaje i posle paljenja i gasenja. Iz cista mira se pojavi i isto tako se izgubi.

Prvih par dana sve je bilo perfektno, bez bad pixela ili tako neceg.

Da li ici odmah na reklamaciju ili nesto pokusavati sa setovanjima?

Prvo i osnovno monitore i racunare nije pametno kupovati u Metrou, bas zbog te garancije, a drugo odmah nosi na reklamaciju, to je neispravan monitor, proveri kablove pre toga da li je sve dobro povezano i onda nosi.

Kao za inat, danas ceo dan monitor radi, linija se ne pojavljuje, ne znam da li da cekam da se opet pojavi i da li ce mi ljudi u servisu verovati da se ovo stvarno dogadja?

Sacekaj,pa snimi ;).

Vrh Dno