Šta je novo?

2ms vs 5ms

Ma, bre, samo da ima vezu sa racunarom preko novog standarda - DVI, da nije onaj stari... Takva veza obezbedjuje jasniju i ostriju sliku, kao i da nema duhova. Opet zavisi od monitora kakva ce slika biti, ali u visim rezolucijama, kakvu i imaju 20" i veci monitori, sve vise dolaze do izrazaja lose strane "starog" kabla i veze i dobre strane "novog". Eto, samo pazi da monitor koji kupujes ima i novi standard povezivanja sa grafickom i automatski ces imati bolju sliku na ekranu. Primetices da najjeftiniji monitori, nemaju DVI vec samo stari D-sub - VGA konektor. Tako da i odatle mozes zakljuciti nesto.

Daj molim te nemoj da me zasmejavas!

Ne nego DVI je tu samo onako radi lepseg izgleda:d:d:d

Ma, bre, samo da ima vezu sa racunarom preko novog standarda - DVI, da nije onaj stari... Takva veza obezbedjuje jasniju i ostriju sliku, kao i da nema duhova. Opet zavisi od monitora kakva ce slika biti, ali u visim rezolucijama, kakvu i imaju 20" i veci monitori, sve vise dolaze do izrazaja lose strane "starog" kabla i veze i dobre strane "novog". Eto, samo pazi da monitor koji kupujes ima i novi standard povezivanja sa grafickom i automatski ces imati bolju sliku na ekranu. Primetices da najjeftiniji monitori, nemaju DVI vec samo stari D-sub - VGA konektor. Tako da i odatle mozes zakljuciti nesto.

Razumem ja zelju da pomognes nekome, ali nemoj to raditi ako nisi siguran kako.

Sve i razumem, ali odakle ti to da DVI smanjuje duhove? Ne znam da li si probao oba kabla na istom monitoru?
Koliko ja primecujem kod mene, jedina razlika je sto vise ne moras da podesavas geometriju slike i to je to. Ne secam se da li je bilo jos neke vidljive promene pri drugacijem povezivanju, a i ako je bilo to je vise bila, da kazem, akademska razlika.

Pozdrav.

@Tierry Henty, pa i kod tebe izgleda mozak sluzi samo radi anatomskog kompletiranja, ono kada ti sistem radi proveru da kaze tu je, prisutan je u glavi.

Ja mislim da se tripujes. Isto kao i ja. Jednostavno se naviknes pa ni ne vidis vise da ima blagog zamucenja. Najbolje ce provaliti dugogodisnji korisnik CRT-a koji tek kupi LCD. Evo, probaj misa da "vozis" po desktopu, pa vidi jel' se muti ili ne. Meni se muti na samsungu 205bw 6ms.

Da me ne razumete pogresno, nista mi ne smeta, niti provaljujem nesto u igrama, a pogotovo ne u filmovima. Samo kazem da odziv i dalje nije savrsen.

pored 223bw mi stoje fj 19P a imam i p2 sa lg 700 studioworks i pored njakanja misa i gnjavljenja prozora uzduz, popreko, brzo, sporo ne vidim nikakve razlike izmedju ovih crt i ovog 223bw (5ms) o igrama sam vec izneo iskustva, tako da se i dalje ponasa ko i prvog dana tj sjajno te kontam da ne tripujem tj ne ne vidim nikakva zamucenja
mislim daleko je to mozda od nekakvog savrsenstva ko sto kazes ali evo cak sam ga iznjako i na d-sub montiro i opet je slika ista sto ce reci nikakvih duhova i ostalog ni pri extremnim njakanjima svega i svacega od hardwarea do softwarea

stoga mogu da zakljucim da ovaj 223bw ne daje nista bolju sliku na dvi nego sto daje na d-sub niti da 5ms ima veci uticaj od 2ms za prikaz duhova i sl, pokusacu da nabacim pes i probam game posto izuzetno puno ljudi tvrdi da samo na toj igri vidi duhove pa me bas interesuje da li cu i ja primetiti te duhove na pes igri

p.s naj problem je u prljavstini koju ovde deca naprave drndajuci monitor i koja se extremno tesko skida ma sta primenjivao

@Tierry Henty, pa i kod tebe izgleda mozak sluzi samo radi anatomskog kompletiranja, ono kada ti sistem radi proveru da kaze tu je, prisutan je u glavi.

Pa da je prisutan jeste ali da nema razlike izmedju DVI i VGA ne bih bas rekao.

Citiram:"However, when connected via a digital connection, often labeled DVI (for Digital Visual Interface), no digital-to-analog conversion is required, and there should be no loss or corruption of the signal. As a result, when running at its native resolution, an LCD should give you a cleaner and crisper image than you'd see on a CRT. "

@Tiery Henry, meni to zvuci kao reklamni slogan, cisto da bi bolje prodali, ono sto je u praksi dokazano, kvalitet slike na TFT-u iskljucivo zavisi od kvaliteta samog monitora i prikaza graficke kartice, bez obzira na to da li je DVI ili VGA.

Pa da je prisutan jeste ali da nema razlike izmedju DVI i VGA ne bih bas rekao.

Citiram:"However, when connected via a digital connection, often labeled DVI (for Digital Visual Interface), no digital-to-analog conversion is required, and there should be no loss or corruption of the signal. As a result, when running at its native resolution, an LCD should give you a cleaner and crisper image than you'd see on a CRT. "

Opet ja tu ne vidim duhove nigde :D Salim se, naravno, samo hocu da ti kazem da nije bas sve kako pise u reklami.

Probao sam i jedno i drugo (trenutno vozim DVI), ali ne bih ima nista protiv neke 22" ili 24"-ke pa makar i bez DVI :). Mislim, svi znamo da je maibach/rolls-royce vrh, ali ga retko ko od nas vozi, pa je samim tim predlaganje da je to najbolje i da bez toga ne moze da se vozi, bespredmetno.

Pozdrav.

Ako je nekvalitetan vga kabal ume da degradira sliku na tft inace nema razlike. Mozda ima razlike na velikim dijagonalama i rezolucijama kada je propusna moc na granici. Inace 40 ms je dovoljno da se ne primete duple slike i zamucenje. 1000 milisekundi podeljeno sa 25 frejmova je 40 ms. Ne primecujete nista na filmu sa 25 fps? A na monitoru se vidi. To je zato sto podaci nisu tacni ili se odnose na prelazak iz sivog u sivo a ne iz crnog u belo. Skroliranje teksta mi je najmerodavnije za brzinu odziva.

Dobro, de, ljudi. Ja kod mene vidim razliku i to je to! Ne mozes niko da me ubedi u drugacije.

Npr. kod ATA kablova, sa 40-zilnim ne mozes da predjes granicu od ata33, dok tek sa 80-zilnim kablom mozes postici (teoretskih) 133. Kod jednog drugara mi se bas desilo da dvd nije hteo da cita preko 4-5MB/s(manje od ata33)! DVD je optiarc(nec) 7170 valjda, uglavnom noviji kome to ne bi smelo da se desi. Na kraju, kad smo otvorili komp, neka budala je stavila na ata granu gde je rezac taj stari 40-zilni kabl. Zamenili smo za novi i sve je proradilo do jaja. Eto, a sve se objasnjava time da se izmedju tih 40 zila sa signalom, ubacuje jos 40 koje su na masi(nuli) i time ponistavaju interferencije izmedju pojedinacnih zilica. Zato, zbog KABLA, niste mogli da postignete i vise nego DUPLI protok !

Dalje, eto primera kod a/d konverzije. Zasto su neke zvucne karte *****, a neke nisu, neke 10e, a neke 200e? Pa, bas zbog ovoga! Najgora degradacija zvuka potice odavde, sigurno ima i neke ANALOGIJE sa videom, koji je isto tako osetljiv. Drugi primer, ako imate standalone dvd player povezan na tv i koristite onaj najtanji kabl koji ste dobili, probajte kabl nekog poznatijeg proizvodjaca(oehlbach recimo) koji je optimizovan za video. I tu imamo kablove od 100din/m i kablove sa posebnim pozlacenim cincevima od 150e.

Ali, dobro, sve je to marketing... Ja kazem da sigurno ima razlike, verovatno i marketinga ali tek posle recimo 50e (pricam za kablove).

Razumem ja zelju da pomognes nekome, ali nemoj to raditi ako nisi siguran kako.

Sve i razumem, ali odakle ti to da DVI smanjuje duhove? Ne znam da li si probao oba kabla na istom monitoru?
Koliko ja primecujem kod mene, jedina razlika je sto vise ne moras da podesavas geometriju slike i to je to. Ne secam se da li je bilo jos neke vidljive promene pri drugacijem povezivanju, a i ako je bilo to je vise bila, da kazem, akademska razlika.

Pozdrav.

Ne znam, kod mene ima razlike. Native rezolucija mi je 1680x1050 i tu se primecuje. I to se dobro primecuje. Ako me ne bude mrzelo, slikacu fotoaparatom, da mi ne placete vise. U 800x600 i nema neke razlike niti sam zagledao.

Jos nesto razmisljam, mozda ste, bre, vas 2-3 coravi:) Ko kad bih ja mom caletu objasnjavao "e, vidi sto je ostrija slika u 1600 nego u 800", a njemu slika k'o slika. Haha

I sto puta ranije dok sam citao testove monitora se ponavljalo "Duhovi su nestali kada smo zamenili kabl sa DVI koji nije stigao uz monitor". Mozda su i svi casopisi potplaceni da nam bacaju ovakvu pricu u oci... Mozda sam i ja !

Za sve vas koji verujete u "zavere" evo jednog linka:)
http://www.thebestpageintheuniverse.net/c.cgi?u=af07
i jos jednog podjednako vaznog!
http://www.thebestpageintheuniverse.net/c.cgi?u=911_morons

Ako je nekvalitetan vga kabal ume da degradira sliku na tft inace nema razlike. Mozda ima razlike na velikim dijagonalama i rezolucijama kada je propusna moc na granici. Inace 40 ms je dovoljno da se ne primete duple slike i zamucenje. 1000 milisekundi podeljeno sa 25 frejmova je 40 ms. Ne primecujete nista na filmu sa 25 fps? A na monitoru se vidi. To je zato sto podaci nisu tacni ili se odnose na prelazak iz sivog u sivo a ne iz crnog u belo. Skroliranje teksta mi je najmerodavnije za brzinu odziva.

Skroz si u pravu da se mnogo laze oko tih "milisekundi", zato uvek probati monitor pre kupovine. Papir trpi svasta!

p.s. A i ja, kad ovog Flighta nisam zvizn'o u oko!

Poceo si sa poredjenjima koja apsolutno nemaju nikakve veze, pa si iz njih pokusao da izvuces neke analogije. Fali samo da kazes da je bolje imati Varta akumulatore umesto Black Horse i da se iz toga direktno sledi da je bolji DVI kabl (da ne pricam o kablovima za kola koja su kvalitetnija pa se zbog toga kola ne gase po kisi, ali to bi bilo previse ocigledno :D).

Ti pomenu casopise/sajtove u kojima pise da se zamenom analognog kabla za DVI izgube duhovi (koji se inace javljaju zbog sporosti koriscene matrice), ali si postovao linkove ka teorijama zavere? Dozvoli... ne razumem.

Takodje, ti pricas o kvalitetnom DVI i podruzumevas takodje nekvalitetni analogni kabl. Uzmi kvalitetan analogni kabl pa onda poredi.

P.S. Poenta cele ove moje price tebi je da ce monitor i bez DVI kabla da radi potpuno ok, cak ce se retko i videti razlika. Dakle, nece se osecati prevareno i ako kupi monitor sa "obicnim" kablom, a ko moze/"ima_vremena" da vozi nesto skuplje/bolje ja mu toplo preporucujem (kupujte iskljucivo Maibach-e, izuzetno su kvalitetno izradjeni :D).

Poz

Poslednja izmena:
Ljudi dosta svađe. Možda nije čovek pričao o duhovima o kojima se, evo već, 6 godina priča, kao posledica slabog odziva, možda je mislio na duhove usled nekih smetnji, koji zaista mogu da nastanu kada se koristi d-sub i da nestanu kada se pređe na DVI. Uverio se lično bezbroj puta.

Takođe, DVI će uvek pružiti bolju sliku, nekada 1%, nekada 20% i ovo najviše zavisi od grafičke karte, ali i od samog monitora. Takođe se uverio lično bezbroj puta.

Poslednja izmena:
Dobro, uvek je skuplji kabl bolji. Ja sam poredio najjeftiniji kabl(pretpostavljam da mi nece dati neki od boljih i skupljih kablova uz monitor ekonomske klase) DVI i "analogni" vga kabl koji je nov, odlicno i "debelo" izgleda, sa 2 feritna jezgra na oba kraja, ako nesto znaci. Recimo da su oba jeftina i bas TADA DVI POBEDJUJE A TIME I JA!!!!

Razmisljao sam da ne spominjem da su iskustva drugacija na razlicitim monitorima, ali posto JE tako, tvoja prica je glupa. Ti mozda ne vidis razliku na tvom monitoru, ili on ima dobre a/d konvertore, sto se desava, pa je razlika manja kad koristis dvi odnosno vga kabl, ali opet to zavisi od rezolucije, duzine kabla, blizine raznih EMI izvora(izvora elektromagnetne interferencije koja prodire u kablove kao u antenu i kvari signale) i ostalih faktora. DVI je buducnost. Nema vise kartica sa vga izlazom, samo dvi! A ti onda stavi ,sire, ADAPTER DVI>VGA, pa lepo VGA kabl od 10m i podesi monitor na 456633678 megapiksela i ukljuci ves masinu odma' pored. Kako bi onda tvoj je*eni kabl radio??:)

A i uopste u mojoj prici nisam spominjao novac. Ti bezuslovno/bezuspesno pokusavas da dokazes da je DVI bacanje para, a ja isto tako bezuslovno(i uspesno) da DVI ipak bolje radi. Sto se mene tice, da se dvoumim izmedju dva monitor istog proizvodjaca i istih karakteristika, a razlika je samo u dvi prikljucku, dao bih i 30-40-50 evra vise za DVI ili ne bih ni kupovao monitor. Ako nemam pare, skupicu. A tek ne bih bacao dodatne pare i vreme na dodatni skupi kvalitetni vga kabl.

Sto ti nisi razumeo razliku izmedju 40pinskog i 80pinskog ata kabla, to je tvoje neinteresovanje i greska, a sto nisi razumeo analogiju sa audio/video kablovima(a i kako bi kad nisi ni prevazisao razliku 40->80pin), to je tvoja nemastovitost. Ne mozes da zamislis 20-ak zica koje prolaze kroz vga kabl kako su medjusobno jako blizu i kako izmedju njih "preskacu" signali - interferencija? Ne znas da se radio talasi indukuju u anteni(zici)? Sto se onda ne bi i u kablu?! Sta mislis, zasto su mrezni kablovi OKLOPLJENI? Nisu oklopljeni od zeceva, da ih ne izgrizu sigurno!? Opet analogija sa mreznim kablovima razlicitih kategorija... Na izgled isti kabl, a neki trpi 10mb/s, 100mb/s ili cak 1000mb/s.

Ja ne kazem da sam strucnjak i nisam, niti znam koliko tacno i kako i zasto tacno idu zice kroz vga ili dvi kabl, ali je sigurno slicno onome sto mislim. Ako hoces jos vise da se dr*as oko ovoga, onda baci neki link sa nekim argumentima. I stvarno pogledaj one linkove!

Ne vredi mi da nastavljam ovu raspravu (poz za Baneta - vrati Jordana :)). Pobedio si me!
Izgleda da nisam na predavanjima pratio dobro kao ti. Jebga, izgleda da umesto sto zavrsavam ETF, trebao sam tebi da se obratim za privatne casove. Mada, mislim da bi to za mene bio prevelik zalogaj. Vidim da ti bas prozimas materiju. Tvoju vispernost tesko da bih mogao da pratim.

Ovo me je dokusurilo:
Ja ne kazem da sam strucnjak i nisam, niti znam koliko tacno i kako i zasto tacno idu zice kroz vga ili dvi kabl, ali je sigurno slicno onome sto mislim.

Ne znam... ali je sigurno tako... u istoj recenici :wall:

Nema sta, stvarno ja to ne bih razumeo ;)

Poslednja izmena:
Hahahaha, ovo je stvarno smesno, Sir Olivere pusti ih nek daju 7-8000 hiljada vise za modele monitora samo zato sto imaju DVI "kabal", evo u pravu ste i ti marine i ti Bane, ne znam samo gde si to video hiljadu puta, udji nekad u radnju gde ima 15-20 izlozenih monitora pa pogledaj sliku, ali ovoga puta skini naocare za sunce, ali ne obracaj paznju na ovo sto sam rekao u pravu si.

Flight. Nema potrebe da idem u radnju, u kući imam 4 TFT monitora i TFT imam preko preko 5.5 godina, a pri tome sam i kraći period testirao monitore za SK. Moj monitor lično nema DVI, ali bi voleo da ga imam. Kod sestre na TFTu jasno možeš da vidiš duhove koji su tu od nekih smetnji, nisam još otkrio kojih smetnji - priključiš taj monitor na drugu konfiguraciju i nema ih.

Takođe, svojevremeno dok sam imao monitor koji nema DVI, jedna kartica mi je prikazivala odličnu sliku preko dsuba. Prodao sam tu karticu i kasnije kupio istu takvu, znači isto ime, prezime, samo rev 2.0, slika je bila dosta lošija preko d-suba. Previše imam iskustva s tim da bi pričao napamet.

Jedna je stvar da li ili ne treba dati više para za DVI, druga je stvar što si me ti praktično optužio da lažem.

Poslednja izmena:
Ma nisam rekao da lazes, odnosno nisam hteo da tako ispadne, ali mi stvarno deluje neverovatno to sto si rekao, stvarno do sada nisam naisao na TFT -VGA, da ima losu sliku, sem ako je sam monitor nekvalitetan, ako je monitor solidne izrade nema brige da li je VGA ili DVI, a pogotovu kada bi pricali ovo sto si ti rekao o isplativosti, koliko su najcesce razlike u ceni dodas pare pa kupis jos jedan TFT-VGA, zbog razlike u slici od 1%-5% koju mozda i ne mozes da primetis.

Poslednja izmena:
Raspravljati na ovu temu je bezveze. Svi se slazemo da ce biti bolja slika preko DVI kabla/prikljucka (ali ne preterano bolja), ali je on skuplji.
Reci da bez njega nikako ne treba kupovati TFT u meni odmah budi zelju da kazem da bez MVA/PVA panela je sve sr*nje. Mada, iako ja stojim iza te tvrdnje, normalno da coveku koji dodje da od mene kupi komp i ima oko 450-500 evra, je glupo da mu kazem... e, nista bez TFT-a sa MVA/PVA panelom - sve ostalo je shitina! I sta onda on da radi? Pritom, monitor koji je po meni donja granica koja to ispunjava je 970P/971P i kosta oko 390 evra.

Poslednja izmena:
Ma nisam rekao da lazes, odnosno nisam hteo da tako ispadne, ali mi stvarno deluje neverovatno to sto si rekao, stvarno do sada nisam naisao na TFT -VGA, da ima losu sliku, sem ako je sam monitor nekvalitetan, ako je monitor solidne izrade nema brige da li je VGA ili DVI, a pogotovu kada bi pricali ovo sto si ti rekao o isplativosti, koliko su najcesce razlike u ceni dodas pare pa kupis jos jedan TFT-VGA, zbog razlike u slici od 1%-5% koju mozda i ne mozes da primetis.

Ma ja se s tobom slažem, ali dobar analogni izlaz grafičke je potreban za dobru sliku preko dsuba (problematičnija situacija je bila pre nekoliko godina, kada je razlika između ATia i nVidia bila veća u korist Atija). Recimo, kad je analogni izlaz kartice loš, osetna razlika u kvalitetu prikaza se vidi između 60 i 75hz na TFTu u korist nižeg osvežavanja (kao kod CRTa). Takođe, činjenica je da ti duhovi o kojima ja pričam (zamislite kao CRT sa užasno malo hz, samo što "slike" idu dijagonalno) nastanu usled nekih smetnji, a nestanu kad se prebaci na DVI.

Poslednja izmena:
Prethodna kartica koju sam imao je bila 7300GT ddr3 Gainward GLH, slika odlicna, sada imam ovu iz potpisa, prva kartica je kostala nesto preko 80 eura, a ova sada 100 eura, znaci to su kartice iz donje klase. Na prethodnom mestu gde sam radio, starez od kompjutera Samsung 710N slika bez ikakvih smetnji, samo sto tu naravno igre nisam mogao da probam. Na drugom mestu, monitor kao moj, grafika ATI 9250, slika odlicna, u igrama nema duhova i to naravno u nizim rezolucijama nema ni govora o nativnoj, jer na tom PC-iju nista zahtevno ne moze ni da radi,
Moguce je da tih nepravilnosti ima negde, ali jos se ne sretoh, sa tim, a da ne nabrajam jos primera i plus ono sto sam video po radnjama, znaci Bane moguce je i verovatno da bi to moglo da se primeti nekim vecim testiranjem, ovako na prvu i drugu loptu, ne primecuje se. Sto se ovih smetnji tice, pa dobro to bi bilo i logicno ipak je DVI novija tehnologija, ali kazem za sada stvarno nisam imao ni jedno takvo iskustvo.

Poslednja izmena:
Prethodna kartica koju sam imao je bila 7300GT ddr3 Gainward GLH, slika odlicna, sada imam ovu iz potpisa, prva kartica je kostala nesto preko 80 eura, a ova sada 100 eura, znaci to su kartice iz donje klase. Na prethodnom mestu gde sam radio, starez od kompjutera Samsung 710N slika bez ikakvih smetnji, samo sto tu naravno igre nisam mogao da probam. Na drugom mestu, monitor kao moj, grafika ATI 9250, slika odlicna, u igrama nema duhova i to naravno u nizim rezolucijama nema ni govora o nativnoj, jer na tom PC-iju nista zahtevno ne moze ni da radi,
Moguce je da tih nepravilnosti ima negde, ali jos se ne sretoh, sa tim, a da ne nabrajam jos primera i plus ono sto sam video po radnjama, znaci Bane moguce je i verovatno da bi to moglo da se primeti nekim vecim testiranjem, ovako na prvu i drugu loptu, ne primecuje se. Sto se ovih smetnji tice, pa dobro to bi bilo i logicno ipak je DVI novija tehnologija, ali kazem za sada stvarno nisam imao ni jedno takvo iskustvo.

(Ne)kvalitet slike ces pre videti u native rezoluciji u windowsu sa tekstom, nego u nekoj maloj rezoluciji u igrici. I ja kad oborim rezoluciju na 800x600 i koristim 10m vga kabl ne provaljujem bog-zna-kakvo srozavanje kvaliteta. Ali zato u 1680x1050...

A i u kompjutere od 400-500evra ne idu karte od 100evra, nego integrisane ili najjeftinije, znaci 40-50evra!

I dalje je glupo ubedjivati se, kad si ti probao samo JEDAN monitor. Uopste, sta bi ti i mogao da primetis kad si radio sa 1 monitorom? Znas kako kazu "sta zna zaba iz bunara sta je more?" haha

@marina, jel' umes ti da citas? Radio sam u isto vreme na tri monitora, a probao dosta vise, i to rad sa tekstom, pripremu za stampu, i na kucnom sve to isto plus igre. Naravno na poslu smo imali i LG-jeve(3 komada) koje ja ne racunam ni u sta pa njih nisam uzimao u obzir jer su 15'' i 17'', taj 17'' je imao uzasnu sliku, debela-antiostra slova, ali verujem da je to bilo do samog monitora. Zatim Gericom 15", koji je bez obzira na starost i integrisanu grafiku takodje imao solidnu sliku. Eto to su sve VGA monitori. Sa DVI sam najcesce imao prilike da vidim Samsunge i nisam primecivao nista posebno kod njih, sem sto znam da recimo dosta probija osvetljenje kod modela 731bf i 223bw, inace nikakav napredak zbog DVI-a.

Ne znam sta zna baba, al' ti sigurno nista ne znas, to je opste potvrdjeno, jednom recju-vezara.

Poslednja izmena:
Rekao sam da si ZABA, a ne baba! :)

Probao si sve male monitore sa malom rezolucijom. Na ti ga!

Hahaha, dobro doslo je do mesanja baba i zaba :)
Evo isprobacu i 22'' neki VGA specijalno zbog tebe, i verovatno ce se isto pokazati da radi bez ikakvih smetnji i sa normalnim kvalitetom slike, video sam u radnjama Acer X seriju 22", ali nisam imao prilike da isprobam prvom prilikom, pa ti javljam. A stvarno ne vidim razlog zasto bi VGA dobro radio na starijim monitorima 15" i 17", i na novijim 19", a lose na 22"...

@Sir Oliver, hehehe, u pravu si potpuno, batalicu vise.

Vrh Dno