Šta je novo?

Phenom....oficijelna tema

OK, malo sam se i salio u stilu "da zaokruzimo na 1024...". Nema boga da me neko ubedi da ovaj AMD tricore nije quadcore sa jednim jezgrom neispravnim. U stanju kad je proizvedena kolicina procesora vec kriticno mala, trositi wafere na pravi 3 core je ludost. Intel ili ne zeli da uradi isto, ili je yeild Kentsfielda vise nego dovoljan i nema potrebe da se falicni prodaju kao nov model.
Ti ocigledno ne shvatas kako se prave procesori. Prvo sa povecanjem jezgra yield ne opada onoliko procenata koliko si povecao jezgro, nego exponencijalno vise.
Drugo, yield tesko da mzoe biti 100%, t.j. da je svako jezgro 100% ispravno. Prema tome, proizvodjaci procesora i Intel i AMD rade potpuno iste stvari. S' obzirom da je AMD jedini koji sada ima monolitni cetvorojezgarni procesor, nema razloga da iskljucivanjem neispravnog jezgra, naprave monolitni trojezgarni procesor. Sasvim sigurno razbacivanje bi bilo baciti u smece tri ispravna jezgra, koja sasvim dobro i potpuno korektno mogu da zavrsavaju posao. Milsim da i krajnjeg korisnika nije briga ukoliko fabrika garantuje da procesor radi u specifkacijama, brzo skoro kao i cetvorojezgarni, po znacajno nizoj ceni, sto je svakako dobar adut za kupovinu.
Problem je medjutim, sto su priuceni i polupismeni novinari sirom interneta napravili famu oko toga.

S' druge strane Kentsfield nije nista drugo do dva Conroe procesora. Intel svoje felericne Conroe procesore prodaje kao Allendale sa 2MB L2 ili kao Core 2 Celerone sa 1 jezgrom i 0.5 MB L2. To je potpuno ista stvar kao i "triper" core.
Zasto bi bacili 75% ispravnog procesora, kada mogu da ga lepo prodaju.

Zato ce AMD da prodaje quad core, triple core, dual core i single core. Intel s' druge strane nema razloga, mada bi mozda i mogao da u svoj MCM modul strpa jedan single core i jedan dual core i napravi tirple core, samo pitanje je kako bi takvo nesto radilo zbog specificnih prohteva chipsetova preko kojih komuniciraju jezgra u MCM modulu. Monolitni dizajn u tom slucaju ima prednost.

Tsk tsk, ne znam kako se prave filmovi... pardon, procesori? Siguran si? E6300 i E6400 sa 2MB kesa su bili Conroe sa pola kesa neispravno ili iskljuceno zbog nekog razloga. Allendale, E4300 i ostali E4xxx su native sa 2M kesa, e sad da li je ovaj novi Pentium Allendale sa pola kesa ili isto novi model ne bih znao kasti. Jer kes zauzima dosta mesta na plocici, tako da prirodna izvedba sa manje kesa se vise isplati. Da naravno da sa povecanjem povrsine procesora eksponenicjalno opada yield. Samo sam rekao da Intel ocigledno moze sebi da dozvoli da prodaje samo Q2D sa full kolicinom kesa, a sta se desava sa falicnim jezgrima... ko zna.

Da se vratimo u praksu :) :
http://www.overclock.net/amd-cpus/262263-overclocking-phenom-9500-a-12.html#post3024303

Covek je uspeo da digne Phenoma 9500 na 2.64Ghz na def. naponu.Preko toga nece ni mhz sto govori da je ploca/BIOS problem

Pa zar se Peca nije ovde na forumu javno pohvalio da je radio testove sa Phenomom overclockovanim na 2.9Ghz? Da li je benchmark ekipi dopao neki extra primerak ili sta ? Kako to da drugi jedva izvlace 2.6Ghz ?

Pa zar se Peca nije ovde na forumu javno pohvalio da je radio testove sa Phenomom overclockovanim na 2.9Ghz? Da li je benchmark ekipi dopao neki extra primerak ili sta ? Kako to da drugi jedva izvlace 2.6Ghz ?

Covek sa onog foruma je na 2.64Ghz sa default Vcore-om.I ocigledno je da cim ne moze ni 1Mhz preko stabilnog OCa da je ogranicavajuci faktor sama ploca ili BIOS...Logika je cudo.

Poslednja izmena:
Zasto je bas ovako ?

Zbog pravougaone povrsine jezgra. Yield je veci sa manjim jezgrima, za wafer sa istim brojem defekata. Ako fabrika moze da isece po koje jezgro sa multicore procesora i da zbog toga procesor bude ispravan, onda se automatski povecava broj funkcionalnih procesora.

Poslednja izmena:
najavljen Phenom 9600 BE (slobodan multi)

1_m.jpg

A kad ce neko da istestira Phenom sa DDR2 1066 memarom?

AMD Overdrive 2.07 (radi sa svim chipset-ima,za razliku od 2.10 koja radi samo sa RD7xx):
http://www.techpowerup.com/downloads/840/mirrors.php

Program mi daje nevidjene opcije za podesavanje memorije!Sve ono sto mi je falilo u Systool-u i sto ne radi sa RevG,ovde moze da se podesava.Na zalost,jedino sto mogu da menjam kod jezgara je multi(na dole naravno) i Vcore(isto na dole).Ostalo je rezervisano za Phenom-a(ovo i nije neki problem jer ClockGen radi bez problema)
Probacu sve na auto da stavim u BIOS-u pa da vidim da li ce moci da se jos nesto menja.

Jos neki Phenom OC rezultati (ovog puta na m2n32-sli ploci):
http://www.overclock.net/amd-cpus/262263-overclocking-phenom-9500-a-15.html

Jos ima mesta za poboljsanje jer je BIOS podrska traljava u ovom trenutku.

Poslednja izmena:
Pa bila je traljava i kada se AM2 pojavio, a sada to radi sasvim solidno.

Pa to je onda PE - Paperlaunch Edition ! :d

A u ostalim vestima:

AMD opet pucao sam sebi u nogu -- Tech Report i Anandtech objavili negativne komentare na njihovo "stiskanje" po pitanju review sample-ova.

Ukratko:
Anandtech je napisao(la):
These days, AMD seems to be learning a little too much from the ATI way of doing things. If AMD had its way, today's Phenom review would have been done from beautful Lake Tahoe, on a system that AMD built, running at a frequency that isn't launching. Now there's nothing wrong with allowing us to preview Phenom under closed conditions, after all, Intel does it, but that's simply not acceptable for a review of a product that's four days away from being in stores. You all want to see a thorough review of Phenom, not some half-assed preview, definitely not after waiting this long for it.

Tech Report je napisao(la):
More importantly, learning that AMD was looking to restrict reviewers' access to its products before the launch was the equivalent of seeing a bright, red flare shooting upward into the night sky. As a reviewer, I've become conditioned over time to see this sort of PR move as a classic and sure-fire indicator of a poor product.

Poslednja izmena:
Saga se nastavlja, da li je ovo ceo Intelov platni spisak ili ih ima jos? :trust:

PC Perspective

PC Perspective je napisao(la):
ATI is something of the rock star when it comes to marketing, while the AMD guys are more like the broadway showtunes composers. Both are equally creative, but they address totally different marketplaces in terms of pace and enthusiasm (and groupies). 3D graphics are simply sex when it comes to market perception, and while CPUs also garnish a lot of loyalty and enthusiasm, it simply cannot compare to the launches we see on a yearly basis from the 3D guys.

Poslednja izmena:
Gotovo, tone brod, .... :(

</......>

Ne tone, ali toliko o "fenomenalnom".
Fenomenalni debakl jeste, doduse ;)

Cek, ili "ne tone" ili je "debakl", tesko da moze da bude "i" ;) ajde kada vec pljujete po AMD-u radite to sa makar malo stila...

Poslednja izmena:
Ko kazhe da su debakl i "ne tone" suprotni?
Debakl je vezan za K10 samo.

Znaci to mu vise dodje kao stilska figura?

Elem da se vratimo na temu, da li se negde kod nas u prodaji pojavio Phenke?

Ko kazhe da su debakl i "ne tone" suprotni?
Debakl je vezan za K10 samo.

Zasto debakl ? Cinjenica je da su izbacili na trziste nedovrsen proizvod, ali isto tako je cinjenica i da tu ima jos dosta mesta za "poliranje".

Ma ocigledno nije problem u proizvodima posto nisu losi. PR tim (u kome ocigledno dominiraju paceri iz ATI-ja) je zesce zasra0 situaciju.

Poliranje uvek pomaze. Recimo, uzmes ficu, ispoliras ga i imas super brzi auto zar ne ? :D

Ma ocigledno nije problem u proizvodima posto nisu losi. PR tim (u kome ocigledno dominiraju paceri iz ATI-ja) je zesce zasra0 situaciju.

Najaci su mi ljudi koji kad nesto kupe...hvale to isto kao da su ga oni pravili..to je najbolje, najbrze, ma najace...gledaj malo kroz redove brate...zasto pljuvati po ATI-ju ???.. budi sretan sto postoje.

Na chemu zasnivash ovu tvrdnju?

Pa citaj tekstove na koje sam linkovao pa ces videti. Uostalom ja pamtim ko slon i znam da je AMD ranije imao drugaciji marketinski nastup nego sada.

Najaci su mi ljudi koji kad nesto kupe...hvale to isto kao da su ga oni pravili..to je najbolje, najbrze, ma najace...gledaj malo kroz redove brate...zasto pljuvati po ATI-ju ???.. budi sretan sto postoje.

A sta tebi fali u glavi svega ti?!? :trust:

Prvo, nisam nista sad kupio pa da hvalim (ako si mislio na GTX, imam ga od 21. decembra prosle godine).

Drugo, nisam ti ja brat.

Trece, ne kaze se "gledaj malo kroz redove" nego "citaj izmedju redova", znacenje nije ni priblizno. Posto to ne znas, ocigledno je da si u zivotu vise gledao kroz redove nego sto si ih citao.

I napokon, ne pljujem po ATI-ju nego po njihovom PR timu.

Nazad
Vrh Dno