Evo nekoliko odličnih linkova sa recenzijama. Ova je najopširnija (ne zaobilazite tabove "design, operation, optics...", tu je retko detaljna analiza sa primerima):A570IS je odlican i zasluzuje svaku preporuku.
Hm, jesi li ti siguran da je tvoj primerak ispravan? A610 koristi DigicII, svi recenzenti naglašavaju da DigicIII daje mnogo manji šum, a kod tebe je obrnuto.
Nevolja sa ovakvim aparatima (kao i sa svom ostalom sličnom jeftinom masovnom proizvodnjom) je to što se karakteristike razlikuju od primerka do primerka. Npr. našao sam recenziju A570 u kojoj se naglašava da su sve slike snimane sa AUTO i blicem podeksponirane, moje su pak sve blago preeksponirane u sličnim uslovima.
Ja ću svoj sud izreći posle detaljnog testiranja, sad ništa ne mogu da kažem, nisam započeo ni preliminarne testove.
Malo sam istraživao i našao na Net-u i neke tvrdnje da A570 IS koristi različit algoritam za redukciju šuma, tj. da namerno pušta veći šum u korist više detalja, a ko hoće da smanji neka smanjuje u programu za obradu.Ne mora da znaci
Mislim da bi meni značio, ali meni je to preveliko. Da mi neko pokloni vrhunski dSLR ja bih, teorijski, znao kako da ga iskoristim, ali u praksi bih ga prodao jer jednostavno bezmalo nikad nigde ne bih vukao torbetinu prepunu objektiva (imam ja ovde u ormanu veliku foto-torbu sa dva SLR aparata, objektivima, ogromnim blicem i kojekakvim čudima... pa znam da se često dešavalo da umesto toga nosim Smenu 8M, upravo zbog lakoće i veličine). Meni je čak i A570 prevelik za nošenje, ali je ipak neki minimum veličine koji mogu koliko-toliko precizno da držim u ruci.To nisu losi aparati ali nemaju IS i preveliki su za moj ukus, da sam htjeo nesto veliko onda bi uzeo 6500fd. Imao sam s5500 i dosta mi je ultra zoom aparata za 2 zivota, u 99% slucajeva onaj zoom preko 150mm ne znaci apsolutno nista!
Kao što rekoh, skoro da ga nisam ni koristio, ali za ono koliko jesam AF je prijatno iznenađenje, a AF lampica je uspevala da savršeno fokusira i na dobrano preko 3 metra.Moje iskustvo sa 570IS je apsolutno pozitivno u odnosu na s5500. Fokus je munjevito brz po danu, nocu je isto tako dosta brz i precizan.
Uglavnom, ali mogu da zamislim i situacije u kojima bi i to moglo biti korisno. Ponekad je bolja i šumovita slika nego nikakva.Kao i za dnevne slike, ISO 800 i vise je jednostavno neupotrebljivo i vise sluzi kao marketing.
Meni zaista smeta to što nema nekakve DivX kompresije... OK artifakti itd, ali snimiti par sati 640x480 videa na 2GB bilo bi više nego atraktivno.Video mod je sa digitalnim zoomom i odlicnog je kvaliteta, mana je sto na karticu od 2 GB staje poprilicno malo materijala, tu nemam zamjerki.
Nije prevelika kompresija, jednostavno je takav.Inace, vidim da ovo kod tebe nije bas najbolje izostreno, ili si stavio preveliku kompresiju?
Sa koje si daljine snimao i da li je zumirano?Evo i crop koji sam obecao. Nista nije radjeno, samo je cropovano u photoshop-u i uradjen .jpg save sa max. kvalitetom.
Nije problem do AF, to je snimano sa 1 m rastojanja bez zuma (sa zumom ispadne oštrije).Nisam siguran, ali kot tebe je slika mutnija nego sto bi trebalo biti. Mozda je af omanuo ili tako nesto. Probaj sa manuelnim fokusom na poznatoj razdaljini.
Ne bih se kladio u zemlji Srbiji na to, ali videću sutra (tj. već danas).To sa crvenom tackom bi valjda trebao biti dovoljan razlog za reklamaciju??

Normalno je da na uglovima nije jednako oštra jer je dubinska oštrina mala a snimano je po dijagonali, taj oštar deo na to je fokusirano.Samo jedan komentar na okaceni macro, cini mi se da je uz desni rub slika malo losije ostrine, pogotovo donji desni, kao malo zamucena. Za hot pixel ne znam sta da kazem, imam ga ja na lenovo laptopu ali mi ne smeta uopste 🙂
Znaš šta, ja sam baš na PP napisao jednom kolegi da mogu da dokažem da sam niz tehnički superiornijih slika napravio sa Mustekom Gsmart3 nego sa ovim. Ovo je jednostavno ispod svakog nivoa. Nije to samo neoštra slika, nego je slika prepuna hromatskog šuma. Snimao sam danas neko kuče i oko dlaka je svugde ogromna hromatska aberacija. Da li neko veruje da su kučići crveno-zelene boje?Izgleda onda da stvarno ima nekih problema sa skartom.
Ako laže koza rog ne laže, ja sam opalio niz fotki u potpunom mraku. Tu je jedino svetlo bilo ono od blica, koje je reda 50-hiljaditog dela sekunde. Slike su i dalje očajne i mutne.Ja naprosto ne mogu da vjerujem da prodavci dozvoljavaju sebi izlete te vrste. I na kraju imaju petlje da ti kazu da je 1/60 problem, i to u wide 🙂
Isto Malezija.Nego, nisam pitao gdje je proizveden taj tvoj konkretan aparat? Vecina onih na stranim testovima su iz Malezije, kao i moj?!
poz.
Zaista je na ovakvim foto aparatima izuzetno teško slikati iz ruke pri dugim ekspozicijama (ako je uopšte moguće). Težak SLR se u takvim situacijama drži slično pušci, i oslonjen je na tri tačke (leva ruka dole, desna sa strane, glava pozadi) a neizbežne male vibracije kompenzuje masa aparata, kad je nešto ovako lako onda...Ja na drugim aparatima slikajuci iz ruke ne mogu na ispod 1/30 dobiti ostre slike ma koliko se trudio, naslanjao, drzao dah i pravio ostale gluposti 🙂 Sa 570is dobijam uglavnom ostre slike i sa 1/10 i 1/8 (doduse ne uvijek, treba mirna ruka) sto je bez IS-a nemoguca misija.
Ne mereš ti sa mnom, ja sam upravo sa ekspozicijom pola sekunde iz ruke dobio oštru sliku - bez IS - posle drugog pokušaja, 1/5 i 1/10 - bez problema. Aparat nisam držao sa ispruženim rukama u vazduhu, snimano iz sedećeg položaja sa oba lakta oslonjena na kolena.Ja na drugim aparatima slikajuci iz ruke ne mogu na ispod 1/30 dobiti ostre slike ma koliko se trudio, naslanjao, drzao dah i pravio ostale gluposti 🙂
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari