Šta je novo?

A570IS vs A720IS

• Začetnik teme Začetnik teme Dimke
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Dimke

Čuven
Učlanjen(a)
17.07.2002
Poena
649
Ok zanima koja je razlika izmedju ova dva aparata osim ociglednog a to je vise megapixela i veci zoom kod A720. Da li ima jos neka bitna razlika koja opravdava razliku u ceni?

Ne mereš ti sa mnom, ja sam upravo sa ekspozicijom pola sekunde iz ruke dobio oštru sliku - bez IS - posle drugog pokušaja, 1/5 i 1/10 - bez problema. Aparat nisam držao sa ispruženim rukama u vazduhu, snimano iz sedećeg položaja sa oba lakta oslonjena na kolena.

Toliko o mojim rukama koje se "tresu na 1/60", po čoveku iz Axelfoto, pa je tobože zato mutno.

Da ne bude da sam lažov (onomad kad sam rekao da sam snimao sa 1s iz ruke na SLR optužili su me otvoreno da lažem), evo ga jedan lossless crop, pogledaj EXIF (vide se samo mala zamućenja na sitnim slovima, ali sa ovako lakim foto aparatom i to je respektabilno, tja, ja imam više fotografskog iskustva nego što većina diskutanata ovde imaju godina, valjda mi zato i nije tako lako uvaliti nekakav crap A570 IS kao dobru kameru).

I ja sam napravio jedan mali test sa i bez IS-a na 1/4 i 1/6 sekunde. Okacicu to kasnije, mislim da je zanimljivo, samo cekam da mi net profunkcionise 🙁 Download radi kao lud ali upload nista 😡

...... evo ga

Evo jedan mali test IS-a koga sam uradio, cisto da se stekne neki utisak o njemu. Inace, ja sam poprilicno zadovoljan vecernjim slikama jer mi kombinacija iso 400/200 + 1/10 - 1/30 daje jako dobre rezultate iz ruke. No, da ne duzim, za sve koji imaju zelju da pogledaju evo mini testa:

Dakle, prvi par slika je uradjen sa max. otvorom blende i brzinom zatvaraca 1/6, wide pozicija. Slika sa ukljucenim IS je kristalno ostra, dok je ona sa iskljucenim IS mutnjikava. Napominjem da je uradjen samo crop i resize u acdsee-u

IS on, 1/6s f2.6 W
ison 1-6s.jpg

http://www.uploadgeek.com/uploads456/0/ison 1-6s.jpg

IS off, 1/6s f2.6 W
isoff 1-6s.jpg

http://www.uploadgeek.com/uploads456/0/isoff 1-6s.jpg

Drugi par je isao korak dalje, isti maksimalni otvor ali sada sa brzinom 1/4. Ovde IS pokazuje znake zamora ma koliko ja drzao mirno ruku i primjeti se da su slova i brojevi malo razmrljani. Ipak, u globalu ovo je i dosta upotrebljivo ako se uradi sharpening. Sa druge strane ako iskljucim IS ni sharpening pri ovoj brzini ne izvlaci stvar, jednostavno previse zamrljano.

IS on, 1/4s f2.6 W
ison 1-4s.jpg

http://www.uploadgeek.com/uploads456/1/ison 1-4s.jpg

IS off, 1/4s f2.6 W
isoff 1-4s.jpg

http://www.uploadgeek.com/uploads456/0/isoff 1-4s.jpg

Suma sumarum ovo radi, doduse test je u sobnim uslovima premda i slika crkvice na kalemegdanu koja je na prethodnoj strani i koja je slikana sa 1/5s (tako kaze exif) dokazuje da stvar stvarno pomaze. Nema sanse da bi se ono moglo uslikati bez IS-a. Koliko sam citao obavezno je iskljuciti IS kod slikanja sa stativa zbog same osobine stabilizacije - naime moze se desiti da se pojavi zamrljanost 🙁 ??

Poslednja izmena:
Dakle, prvi par slika je uradjen sa max. otvorom blende i brzinom zatvaraca 1/6, wide pozicija. Slika sa ukljucenim IS je kristalno ostra, dok je ona sa iskljucenim IS mutnjikava.
Kod mene su sve slike mutnjikave, sa isključenim, sa uključenim, kako god... A "kristalno oštru sliku" ću valjda imati tek kad nekome u Axelfotou budem razbio glavu.

Kod mene je najoštrija slika "oštra" otprilike koliko ta tvoja najmutnija, ako ne i gore. Za Axelfoto je to OK.

Poslednja izmena:
Hm...ako aparat ima manje od 15 dana vrati ga....i mani se vishe tih balkanskih fajt fazona. Imash drushtvo za zashtitu potroshacha, inspekciju. Kako si uopshte uspeo da kupish digitalku bez fiskalnog?

Hm...ako aparat ima manje od 15 dana vrati ga....i mani se vishe tih balkanskih fajt fazona. Imash drushtvo za zashtitu potroshacha, inspekciju. Kako si uopshte uspeo da kupish digitalku bez fiskalnog?
Pa bio sam tamo, vraćao sam... Kažu da je mutno jerbo se meni tresu ruke. Bio i onaj drugi čovek sa istom žalbom, i njega otkačiše.

Ok, napisaću prijave, i zbog neizdavanja fiskalnog, i posebnu prijavu inspekciji zbog odbijanja reklamacije, i udruženju za zaštitu potrošača.

Poslednja izmena:
Pazi prvih 15 dana "navodno" mozhesh da vratish bez obrazlozhenja...ako je aparat KAO NOV....znachi nisi ga fizichki oshtetio...Mada ovo je Srbija sve je to klimavo 🙂
Prosto ne mogu da verujem da je canon podbacio......pogotovo shto se abdee kune u njega, a ja njemu bash verujem kao nepristrasnom igrachu...

Samo da se dopunim, BG Electronic i CT Computers jesu ovlašćeni serviseri Canon Adria, ali ne i ovlašćeni serviseri Canon Europe. Servisi iz mog garantnog lista nemaju nikakvu autorizaciju ni jednog odseka Canona. Mogle bi iz ove činjenice da proisteknu neke neprijatne stvari za prodavca (dovođenje kupca u zabludu) jer, kako izgleda, ni uvoznik nije autorizovani distributer Canon Adria, a Canon Authorized Partner ne sme da prodaje opremu koju nije uvezao distributer sa autorizacijom Canona.

Nadam se da si prijavio i otkazivanje senzora, to je ipak ozbiljna greska. Nadam se da ces dobiti zamjenu i da ce ovaj put biti sve kako treba.

Nazad
Vrh Dno