Šta je novo?

A570IS vs A720IS

• Začetnik teme Začetnik teme Dimke
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Dimke

Čuven
Učlanjen(a)
17.07.2002
Poena
649
Ok zanima koja je razlika izmedju ova dva aparata osim ociglednog a to je vise megapixela i veci zoom kod A720. Da li ima jos neka bitna razlika koja opravdava razliku u ceni?

Iskreno, ja bih se trenutno dvoumio izmedju A570IS kao jeftinog i SX100IS kao skupljeg resenja. A720IS je trenutno u poziciji "negde izmedju" jer A570IS radi skoro isto za manje para a SX100IS je sa druge strane UZ aparat koji staje u dzep i kosta nesto vise. Znaci ako ti treba duze od 140mm, zagrizi metak i uzmi SX100IS.

A kakvi su utisci u vezi sa 570IS? Narucio sam ga da mi ga ortak donese iz USA(newegg) i tek posle slucajno vidim da je za te pare imao Fuji s700/s5700 ali nije bilo vremena da se zameni. Oba kostaju 170$. Da li sam pogresio? U Fuji staju 4 baterije i UZ je aparat, ali mene najvise zanima kvalitet slike. Da li moze da se meri sa mojim bivsim A610 koji sam , ni je mi ni danas jasno kako, uspeo da izgubim.

hvala puno!

nadam se da ce biti ok. samo mi je krivo sto u njega ne idu 4 baterije, jer se brze puni blic i autonomija je veca, ali Boze moj, nije strasno...

pozdrav!

Autonomija nije problem, ja sam napunio 2 baterije i traju li ga traju. Sto se blica tice, punjenje je nekih cirka 5 sekundi, a i ne koristim ga cest.

A720is kupiti iskljucivo ako vam treba 6x zoom, ostalo je sve isto.

Suma sumarum za te pare ne moze nesto bolje da se nadje. Ja ga imam jedno 2 sedmice i nocne slike sa iso 400 su dosta bolje nego sto sam ocekivao. Posto ima i IS night mod je bas upotrebljiv za slikanje iz ruke.

evo, stigao mi je pre par minuta... opalio par slika po sobi i moram da kazem da je u odnosu na a610 igrachka. jednostavno, a610 je imao bolju sliku, sve je i na jednom i drugom slikano na auto, i kod 570 primecujem mnogo vise suma(da budem iskren, tek sad vidim sta je sum, na 610 to nisam vidjao)

a tek sto se tice robustnosti i kvaliteta izrade, tek tu ne mogu da se porede...

ostade mi nekako gorak ukus u ustima...

doduse, za 110E koliko me je kostao, nije moglo bolje...

Hm, jesi li ti siguran da je tvoj primerak ispravan? A610 koristi DigicII, svi recenzenti naglašavaju da DigicIII daje mnogo manji šum, a kod tebe je obrnuto.

Nevolja sa ovakvim aparatima (kao i sa svom ostalom sličnom jeftinom masovnom proizvodnjom) je to što se karakteristike razlikuju od primerka do primerka. Npr. našao sam recenziju A570 u kojoj se naglašava da su sve slike snimane sa AUTO i blicem podeksponirane, moje su pak sve blago preeksponirane u sličnim uslovima.

Ja ću svoj sud izreći posle detaljnog testiranja, sad ništa ne mogu da kažem, nisam započeo ni preliminarne testove.

Hm, jesi li ti siguran da je tvoj primerak ispravan? A610 koristi DigicII, svi recenzenti naglašavaju da DigicIII daje mnogo manji šum, a kod tebe je obrnuto.

Nevolja sa ovakvim aparatima (kao i sa svom ostalom sličnom jeftinom masovnom proizvodnjom) je to što se karakteristike razlikuju od primerka do primerka. Npr. našao sam recenziju A570 u kojoj se naglašava da su sve slike snimane sa AUTO i blicem podeksponirane, moje su pak sve blago preeksponirane u sličnim uslovima.

Ja ću svoj sud izreći posle detaljnog testiranja, sad ništa ne mogu da kažem, nisam započeo ni preliminarne testove.

Ne mora da znaci, A610 ima veci senzor 1/1.8" naspram 1/2.5" i manju rezoluciju tako da daje slike sa manje suma. Po testovima koje sam ja citao 610/620 je imao manje suma i od 630/640, a jos zanimljivije je da je 640 imao manje suma od 630 premda imaju istu elektroniku i velicinu senzora. Covjek bi ocekivao da 640 ima vise suma jer ima "gusci" ccd ali nije tako. To nisu losi aparati ali nemaju IS i preveliki su za moj ukus, da sam htjeo nesto veliko onda bi uzeo 6500fd. Imao sam s5500 i dosta mi je ultra zoom aparata za 2 zivota, u 99% slucajeva onaj zoom preko 150mm ne znaci apsolutno nista!

Moje iskustvo sa 570IS je apsolutno pozitivno u odnosu na s5500. Fokus je munjevito brz po danu, nocu je isto tako dosta brz i precizan. Dnevne slike do ISO200 su jednostavno odlicne dok su one na iso 400 sasvim sasvim prihvatljive. Iznad ISO 400 ne bih isao jer jednostavno ISO 800 pocinje jako da brlja, pogotovo u tamnim dijelovima gdje ima dosta suma. Nije mi bas shvatljiva ovolika razlika u samo jednom ISO koraku, kao nebo i zemlja.

Nocne slike, kao i slike u zatvorenom prostoru su skroz prihvatljive do ISO 400, sum se uopsete ne provaljuje na papiru, a ako ste vicni radu sa neat image-om onda se i na monitoru dobiju jako dobri rezultati. Kao i za dnevne slike, ISO 800 i vise je jednostavno neupotrebljivo i vise sluzi kao marketing.

Video mod je sa digitalnim zoomom i odlicnog je kvaliteta, mana je sto na karticu od 2 GB staje poprilicno malo materijala, tu nemam zamjerki.

Za te pare ja sumnjam da se moze dobiti nesto slicnih karakteristika. IS, full manual mod, dobra autonomija baterija (meni traju jos one iz prethodnog posta, a svaki dan slikam po malo). Jedino su mogli staviti LCD sa malo vecim uglom gledanja.
poz.

Ne mora da znaci
Malo sam istraživao i našao na Net-u i neke tvrdnje da A570 IS koristi različit algoritam za redukciju šuma, tj. da namerno pušta veći šum u korist više detalja, a ko hoće da smanji neka smanjuje u programu za obradu.

To nisu losi aparati ali nemaju IS i preveliki su za moj ukus, da sam htjeo nesto veliko onda bi uzeo 6500fd. Imao sam s5500 i dosta mi je ultra zoom aparata za 2 zivota, u 99% slucajeva onaj zoom preko 150mm ne znaci apsolutno nista!
Mislim da bi meni značio, ali meni je to preveliko. Da mi neko pokloni vrhunski dSLR ja bih, teorijski, znao kako da ga iskoristim, ali u praksi bih ga prodao jer jednostavno bezmalo nikad nigde ne bih vukao torbetinu prepunu objektiva (imam ja ovde u ormanu veliku foto-torbu sa dva SLR aparata, objektivima, ogromnim blicem i kojekakvim čudima... pa znam da se često dešavalo da umesto toga nosim Smenu 8M, upravo zbog lakoće i veličine). Meni je čak i A570 prevelik za nošenje, ali je ipak neki minimum veličine koji mogu koliko-toliko precizno da držim u ruci.

Moje iskustvo sa 570IS je apsolutno pozitivno u odnosu na s5500. Fokus je munjevito brz po danu, nocu je isto tako dosta brz i precizan.
Kao što rekoh, skoro da ga nisam ni koristio, ali za ono koliko jesam AF je prijatno iznenađenje, a AF lampica je uspevala da savršeno fokusira i na dobrano preko 3 metra.

Kao i za dnevne slike, ISO 800 i vise je jednostavno neupotrebljivo i vise sluzi kao marketing.
Uglavnom, ali mogu da zamislim i situacije u kojima bi i to moglo biti korisno. Ponekad je bolja i šumovita slika nego nikakva.

Video mod je sa digitalnim zoomom i odlicnog je kvaliteta, mana je sto na karticu od 2 GB staje poprilicno malo materijala, tu nemam zamjerki.
Meni zaista smeta to što nema nekakve DivX kompresije... OK artifakti itd, ali snimiti par sati 640x480 videa na 2GB bilo bi više nego atraktivno.

Poslednja izmena:
Eno imas u temi o slikama sa digitalnih aparata jednu moju vecernju sliku slikanu sa ISO 400 i cini mi se 1/6 ili 1/8 sec, iz ruke. Malo sam je procistio ali si u pravu kada kazes da 570 ostavlja jako puno detalja u shum kao nusprodukt. Nakon neatimage-a i ciscenja slika je iznenadjujuce detaljna, bar za mene.
poz.

Pa ne vidi se ta tvoja slika...

Iskren da budem, ja oštrinom onog što sam snimao po sobi nisam zadovoljan. Nije to loše uoštravanje, jednostavno ni jedan deo slike meni ne deluje onoliko oštro koliko ja mislim da bi trebalo. Evo ga jedan lossless crop, apsolutno bez ikakve obrade. Mislim da bi to trebalo biti oštrije.

Prilozi

• IMG_0040_cr.webp
    IMG_0040_cr.webp
    77 KB · Pregleda: 97
Znam da se ne vidi, nisam mogao naci originalni link hosting sajta pa sam nesto improvizovao 🙂

mislim da ovaj radi

Banjaluka - Centar.jpg

evo direktan link:

http://www.uploadgeek.com/uploads456/0/Banjaluka - Centar.jpg

Slikano iz ruke, ISO 400, Tv mod, duzina ekspozicije 1/8 sec

Inace, vidim da ovo kod tebe nije bas najbolje izostreno, ili si stavio preveliku kompresiju? Poslacu svoj crop malo kasnije jer me upload nesto zeza trenutno 🙁
poz.

Inace, vidim da ovo kod tebe nije bas najbolje izostreno, ili si stavio preveliku kompresiju?
Nije prevelika kompresija, jednostavno je takav.

Imam još jedan neobičan problem, kad snimam video pojavljuje se neka crvena tačka sa desne strane, deluje kao greška na senzoru. Interesantno je da se ova tačka pojavi na displeju i prilikom uoštravanja (nije AF lampa, njen snop je širi), ali je za razliku od videa na fotkama nema.

Sve u svemu, ja uopšte za sad nisam oduševljen ovim foto aparatom.

Evo i crop koji sam obecao. Nista nije radjeno, samo je cropovano u photoshop-u i uradjen .jpg save sa max. kvalitetom.

primjer.jpg

http://www.uploadgeek.com/uploads456/0/primjer.jpg

Nisam siguran, ali kod tebe je slika mutnija nego sto bi trebalo biti. Mozda je af omanuo ili tako nesto. Probaj sa manuelnim fokusom na poznatoj razdaljini.

To sa crvenom tackom bi valjda trebao biti dovoljan razlog za reklamaciju??

P.S. Evo i slika iz crkvice na Kalemegdanu, ko je bio unutra zna koliko malo svjetla tu ima. ISO 400 i 1/10 ili 1/8 sec.

crkva.jpg

http://www.uploadgeek.com/uploads456/0/crkva.jpg

Poslednja izmena:
Evo i crop koji sam obecao. Nista nije radjeno, samo je cropovano u photoshop-u i uradjen .jpg save sa max. kvalitetom.
Sa koje si daljine snimao i da li je zumirano?

Nisam siguran, ali kot tebe je slika mutnija nego sto bi trebalo biti. Mozda je af omanuo ili tako nesto. Probaj sa manuelnim fokusom na poznatoj razdaljini.
Nije problem do AF, to je snimano sa 1 m rastojanja bez zuma (sa zumom ispadne oštrije).

To sa crvenom tackom bi valjda trebao biti dovoljan razlog za reklamaciju??
Ne bih se kladio u zemlji Srbiji na to, ali videću sutra (tj. već danas).

Snimano je bez zoom-a i blic-a sa nekih 30-40 cm rastojanja. Na slici je bio disk i desno od njega radio budilnik 🙂
Citao sam vise testova i nisam vidio da je bilo zalbe na ostrinu slike, svi su vecinom govorili da optika ima malo deformacija u slici.
Sto se reklamacije tice, da je hot pixel samo na lcd-u ni ja ne bih bio optimistican, ali posto se vidi i na snimljenom materijalu pritisni ih malo. Reci da si perfekcionista 🙂

Snimicu sutra i ja nesto sa metar odstojanja pa cu postaviti crop, cisto da imas za direktno poredjenje.

p.s.

evo, sada sam ga snimio: snimano sa cirka 1 metar, uradjen samo crop

Poslednja izmena:
Ma nisam pametan, nije vazda neoštar... Evo ovde zakačen jedan snimak iz makro pozicije (lossless crop, apsolutno bez ikakvog editovanja) i tu se nema šta zameriti oštrini. Moguće da sam mu "ubo" neku slabu poziciju objektiva, stvarno nemam ideju.

Što se crvene tačke tiče, ja sam to detaljno ispitao... To je crveni hot pixel (ili grupa hot piksela) na CCD-u. Ja ne verujem da će mi iko to zameniti, na nekim slikama se vidi, ali mada znam gde je na nekim jedva uspevam da ga pronađem a na mnogim ne uspevam uopšte.

Taj hot pixel je i uzrok problema sa videom, on je vidljiv jedino kad se snima sa maksimalnim optičkim zumom, pa se tome dodaje digitalni zum tokom snimanja (dakle kad je zum otprilike 8x-16x).

Nego, jedna stvar me zanima... Kad ga stavim na auto on ISO ne mrda, uvek je na 200 (odnosno na 800 ako je hi iso) bez obzira u kakav mrak ga stavljam, sudeći po uputstvu ne bi trebalo da je tako. Ono nije da mi mnogo smeta, teško da ću ja auto uopšte koristiti, ali me zanima.

Ne znam da li uopšte da reklamiram, ja sam sasvim svestan da se ovde isporučuje roba druge klase i čak i da mi zamene moglo bi se zadesiti neki još gori primerak.

Ostaje da ga testiram još u nekim realnijim uslovima.

Prilozi

• IMG_0289_cr.webp
    IMG_0289_cr.webp
    112.9 KB · Pregleda: 83
Da dodam, čini se da je to "hot pixel" a ne "stuck pixel", ili ga možda oslabljuje softver za procesiranje. "Opalio" sam 4 snimka u mraku sa expozicijom 1/125 i softver za testiranje na sva četiri otkriva nešto svetliji pixel na tačno istoj poziciji ali ja jednostavno ni sa kakvim manipulacijama ne mogu da ga vidim (uvećanje, osvetljavanje, uoštravanje...).

Ostaje nedoumica da li se taj pixel jače aktivira samo pod određenim uslovima ili softver često može da ga prepozna i ublaži u procesiranju?

Nema tu ništa od reklamacije zbog hot pixela, mnogo je ozbiljnije ako postoji problem sa oštrinom, videćemo.

Samo jedan komentar na okaceni macro, cini mi se da je uz desni rub slika malo losije ostrine, pogotovo donji desni, kao malo zamucena. Za hot pixel ne znam sta da kazem, imam ga ja na lenovo laptopu ali mi ne smeta uopste 🙂

Samo jedan komentar na okaceni macro, cini mi se da je uz desni rub slika malo losije ostrine, pogotovo donji desni, kao malo zamucena. Za hot pixel ne znam sta da kazem, imam ga ja na lenovo laptopu ali mi ne smeta uopste 🙂
Normalno je da na uglovima nije jednako oštra jer je dubinska oštrina mala a snimano je po dijagonali, taj oštar deo na to je fokusirano.

Ja sam bio danas u Axelfotou (gde je kupljen), oni kažu da im servis priznaje reklamacije samo ako ima 3 i više hot piksela.

Što se neoštrine tiče, imali smo i tamo neoštre snimke... Neki lik kaže "to je zato što je 1/60 deo sekunde". Pa, izvin'te, ako on zamućuje sliku zbog drhanja ruku na 1/60, šta je onda smisao IS-a, sa 1/125 neće zamućivati ni bez IS-a?! Ja kažem "izvinite, ja fotografišem više od 30 godina, meni se ne zamućuje slika iz ruke na 1/60", drugi čovek koji tamo radi isto mu kaže "ja sam profesionalni fotograf, nema šanse da se meni zamuti na 1/60". Osim toga, kako mi se ne "tresu ruke" kad snimam iz full zoom ili makro položaja, a tresu se samo kad snimam iz širokog ugla?

Bio je danas tamo čovek takođe sa A570 IS koji se žalio na oštrinu i kaže da njegov stari Nikon od 3 megapiksela daje oštrije fotke. Sasvim sam sklon da mu verujem. Ni njemu nisu priznali reklamaciju.

Ja definitivno apsolutno nikome ne mogu da preporučim da kupi ovaj foto-aparat (zaboga, pa pola slika deluju kao da su snimljene jeftinim Mustek plastikanerom, može li gore od toga???), ovo što se sad prodaje kod nas jednostavno je a piece of crap. Barem ne mogu da preporučim ljudima u Srbiji (tamo gde možete bez obrazloženja da nešto vratite u roku od 7 ili više dana, tu možda).

Poslednja izmena:
Izgleda onda da stvarno ima nekih problema sa skartom. Ja naprosto ne mogu da vjerujem da prodavci dozvoljavaju sebi izlete te vrste. I na kraju imaju petlje da ti kazu da je 1/60 problem, i to u wide 🙂
Naravoucenije, izgleda da ce morati i da se proba konkretan problem prije same kupovine. Nego, nisam pitao gdje je proizveden taj tvoj konkretan aparat? Vecina onih na stranim testovima su iz Malezije, kao i moj?!
poz.

Izgleda onda da stvarno ima nekih problema sa skartom.
Znaš šta, ja sam baš na PP napisao jednom kolegi da mogu da dokažem da sam niz tehnički superiornijih slika napravio sa Mustekom Gsmart3 nego sa ovim. Ovo je jednostavno ispod svakog nivoa. Nije to samo neoštra slika, nego je slika prepuna hromatskog šuma. Snimao sam danas neko kuče i oko dlaka je svugde ogromna hromatska aberacija. Da li neko veruje da su kučići crveno-zelene boje?

Ja naprosto ne mogu da vjerujem da prodavci dozvoljavaju sebi izlete te vrste. I na kraju imaju petlje da ti kazu da je 1/60 problem, i to u wide 🙂
Ako laže koza rog ne laže, ja sam opalio niz fotki u potpunom mraku. Tu je jedino svetlo bilo ono od blica, koje je reda 50-hiljaditog dela sekunde. Slike su i dalje očajne i mutne.

Nego, nisam pitao gdje je proizveden taj tvoj konkretan aparat? Vecina onih na stranim testovima su iz Malezije, kao i moj?!
poz.
Isto Malezija.

Nebitno gde je proizveden, sva je prilika da ovde postoji neki ozbiljan defekt. Ja ne znam gde, vrlo moguće u IS delu. Jer kad je neoštro onda je sve neoštro, to ne može biti AF greška. Ako podešavanje fokusa omane onda mora postojati neka tačka gde jeste fokusirano. Ali ako ja po dužini snimam 4 metra naređanih knjiga, fokusiram na centar tog niza a ispadne da ni jedna knjiga nije oštra, onda to nije do podešavanja daljine, onda je to nešto drugo.

Shto ne nazovesh neki ozbiljan servis pa pitash da li je bilo prituzhbi?
ja za dlaku da ga uzmem juche ...ali suvishe ste ga napljuvali 🙂 U UK bio powershot weekend, davali 25 funti cacheback.

Pa ako se dva čoveka u razmaku od pet minuta žale na isto...

OK, ja sam upravo snimao napolju, danas je odlično vreme, vedro, sunčano... Rezultat napolju je mnogo bolji. Boje su odlične, to i nije neka novost, to svi kažu. Nažalost, ne važi ono što pričaju zagovornici Canona ("nije on neoštar nego 'portretski mek', za razliku od konkurencije koja radi softverski sharpen pa zato izgleda oštrije"), više je nego jasno da kad ima dovoljno svetla aparat radi jako softversko izoštravanje i, uz dobre boje, to daje i sasvim pristojne fotke. Ali to je sharpen, možda i neki unsharp mask, a ne kvalitet optike. Dakle, neoštrina u zatvorenom potiče dobrim delom od toga što procesor softverski ne izoštrava jer nema dovoljno svetla pa bi šum bio prenaglašen.

Canon je, tu i tamo, izbacio 5 sample fotografija za ovaj model (toliko sam ja našao). Većina izgleda da ti pamet stane (ja se stvarno pitam da li su, u stvari, snimane nekim Hasselbladom?), ali na jednoj snimanoj u uslovima u kojima sam i ja danas snimao ni oni nisu sakrili vrlo jako softversko uoštravanje sa izrazito belim rubom na ivicama.

Dakle, u zatvorenom, oslanjajući se na blic (koji inače nije slab) on stvarno nije bogzna koliko bolji od nekog Musteka (u stvari, ja sam video malo digitalaca koji daju gori rezultat, gotovo sve što sam video je tu znatno bolje od A570 IS). Na otvorenom i pri dovoljno svetlosti deluje kao sasvim upotrebljiv foto aparat (tja, još jedna sličnost sa Mustek plastikancima). U suštini, ovo je sasvim prosečan foto-aparat koji odskače od konkurencije manuelnim komandama, optičkim tražilom i hrpom džidža-midža, a kad je o kvalitetu slike reč možda jedino bojama.

Ja sam imao još jedan neprijatan tehnički problem... CCD je u jednom trenutku prestao da emituje bilo kakav signal i displej je bio potpuno crn (videle su se samo informacije). Morao sam 3-4 puta da ga uključim i isključim da bi proradio.

Nikakve prednosti IS-a ja ne vidim, gde se mrda - mrda se. Gde ima svetla IS ti i ne treba.

Ne znam cenu u Britaniji, po ceni po kojoj se prodaje u USA on možda i vredi svaki cent. Po ceni po kojoj se prodaje kod nas - ne bih se već kladio.

Ja ću okačiti neke fotke u onaj thread, verovatno još danas... Verovatno će mnogi reći "šta se ovaj žali, pa ovo je odlično", ali fotke koje sam snimao ovih dana u zatvorenom zaista je bolje da ne vidite. 🙁

Koga interesuje da vidi više primera "iz realnog života", ima ih ovde:

http://www.pbase.com/cameras/canon/powershot_a570_is

Većina fotki koje sam ja tamo video su naprosto grozne (u stvari, video sam samo jednu dobru, mada naravno većinu nisam pogledao). OK, možda ti likovi tamo naprosto ne znaju da snimaju (verovatno i ne znaju), ali da li je moguće da su svi baš toliki duduci? Moje fotke (ove snimljene napolju) su bar tri klase bolje od njihovih, još će na kraju ispasti da je meni upao neki posebno dobar primarak. :d

OK, može to da prođe, ali nema ovde ničega spektakularnog, niti zaista ima razloga za sve te oduševljene pohvale... Za te pare skoro šta god da kupite dobićete istu, ili, vrlo je verovatno, bolju sliku.

Poslednja izmena:
samo se sa ovim ne bih slozio:

"Nikakve prednosti IS-a ja ne vidim, gde se mrda - mrda se. Gde ima svetla IS ti i ne treba."

Ja na drugim aparatima slikajuci iz ruke ne mogu na ispod 1/30 dobiti ostre slike ma koliko se trudio, naslanjao, drzao dah i pravio ostale gluposti 🙂 Sa 570is dobijam uglavnom ostre slike i sa 1/10 i 1/8 (doduse ne uvijek, treba mirna ruka) sto je bez IS-a nemoguca misija.

Ja na drugim aparatima slikajuci iz ruke ne mogu na ispod 1/30 dobiti ostre slike ma koliko se trudio, naslanjao, drzao dah i pravio ostale gluposti 🙂 Sa 570is dobijam uglavnom ostre slike i sa 1/10 i 1/8 (doduse ne uvijek, treba mirna ruka) sto je bez IS-a nemoguca misija.
Zaista je na ovakvim foto aparatima izuzetno teško slikati iz ruke pri dugim ekspozicijama (ako je uopšte moguće). Težak SLR se u takvim situacijama drži slično pušci, i oslonjen je na tri tačke (leva ruka dole, desna sa strane, glava pozadi) a neizbežne male vibracije kompenzuje masa aparata, kad je nešto ovako lako onda...

Meni ponekad IS daje zaista bizarne rezultate, recimo centar slike neoštar a sve ostalo oštro. Isprobavati u zatvorenom nema smisla, barem moj primerak tu zaostaje bar 5 godina za mnogim kompaktima, a jutros nisam mogao napolju mnogo da eksperimentišem sa podešavanjima jer su mi se naprosto smrzle ruke od hladnoće.

BTW, dobio sam odgovor od Canona, politika zamene aparata zavisi od lokalnog dilera a ne od Canona. Canon nema ovlašćeni servis u Srbiji, a ovi koji se tako ovde predstavljaju... E, pa sorry, lažno se predstavljaju.

Sve u svemu, ostajem pri tome da ovaj foto aparat treba zaobići u širokom luku. A sa prodavcima nespremnim da izađu u susret kupcu (Axelfoto - "autorizovani Canon partner" - WOW!) i bez ovlašćenog servisa u Srbiji verovatno je pametno da, ako baš nemate jak razlog da se odlučite za Canon, u ovoj zemlji njihove proizvode u principu zaobilazite. Ja, u svakom slučaju, više nikome neću preporučiti da kupi Canon i sasvom izvesno ću uskoro ovaj crap od A570 IS zameniti nečim drugim. Mislim da nešto drugo sa etiketom Canon neće skoro ući u moju kuću, ako ikad, posle ovako slabog proizvoda (nebitno da li je po sredi samo falš primerak, jer ja očito ne mogu da dobijem drugi) i ovako slabog i nekorektnog zastupništva - Canon je izgubio svaki kredibilitet za mene. Isto važi i za Axelfoto, firmu koja čak ne izdaje ni fiskalni račun.

Poslednja izmena:
Ja na drugim aparatima slikajuci iz ruke ne mogu na ispod 1/30 dobiti ostre slike ma koliko se trudio, naslanjao, drzao dah i pravio ostale gluposti 🙂
Ne mereš ti sa mnom, ja sam upravo sa ekspozicijom pola sekunde iz ruke dobio oštru sliku - bez IS - posle drugog pokušaja, 1/5 i 1/10 - bez problema. Aparat nisam držao sa ispruženim rukama u vazduhu, snimano iz sedećeg položaja sa oba lakta oslonjena na kolena.

Toliko o mojim rukama koje se "tresu na 1/60", po čoveku iz Axelfoto, pa je tobože zato mutno.

Da ne bude da sam lažov (onomad kad sam rekao da sam snimao sa 1s iz ruke na SLR optužili su me otvoreno da lažem), evo ga jedan lossless crop, pogledaj EXIF (vide se samo mala zamućenja na sitnim slovima, ali sa ovako lakim foto aparatom i to je respektabilno, tja, ja imam više fotografskog iskustva nego što većina diskutanata ovde imaju godina, valjda mi zato i nije tako lako uvaliti nekakav crap A570 IS kao dobru kameru).

Prilozi

• polasec.webp
    polasec.webp
    64 KB · Pregleda: 99
Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno