Šta je novo?

5000+ Black

Darko1

Slavan
Učlanjen(a)
25.01.2006
Poena
320
Pozdrav svima stigao mi cpu pre par nedelja ali nemao vremena da se igram evo doslo vreme iz za to;)

Koliko bi mogao da ide na vazduhu? Bez podizanja voltaze?

za ove pare>>>>:smoke:

4800+ 5000+ cpu obicni G1 mnogo losije (sporije) rade u odnosu na G2 stvarno ama bas sve brze odradi G2 (razlika se oseti) tako da bilo ko 'ko hoce AMD--- 5000+ Black je najbolja kupovina Cena-Perfonmanse

6400+ Black Probao i batalio jednostavno nije vredan tih para
dok Phenom X4 9500 eee to je prica za drugu temu

pozzz....:wave:

Prilozi

• cpu.jpg
    cpu.jpg
    212.3 KB · Pregleda: 435
Poslednja izmena:
5000+ cpu obicni G1 mnogo losije (sporije) rade u odnosu na G2 stvarno ama bas sve brze odradi G2 (razlika se oseti) tako da bilo ko 'ko hoce AMD--- 5000+ Black je najbolja kupovina

Ala bi ja voleo da znam kako je to 5000+ BE na istoj frekvenciji sa istom količinom keša TOLIKO MNOGO brži od "običnog" 5000+?

:wall:

Ala bi ja voleo da znam kako je to 5000+ BE na istoj frekvenciji sa istom količinom keša TOLIKO MNOGO brži od "običnog" 5000+?

:wall:

:laugh:Samo ti lupaj glavu probaj vidi pa reci (deci) nek ti kaze neko drugi

Hvala "BOGU" para imam pa pre (mog) lupetanja Probam a za rasprave Nemam Vremena;)

pozz...:wave:

Poslednja izmena:
jos malo

Prilozi

• cpu test 2.jpg
    cpu test 2.jpg
    201.3 KB · Pregleda: 328
Samo ti lupaj glavu probaj vidi pa reci (deci) nek ti kaze neko drugi

Hvala "BOGU" para imam pa pre (mog) lupetanja Probam a za rasprave Nemam Vremena;)

:zgran: Zaboravi da sam te išta pitao, ovakvi postovi se ne čitaju često :d

Nadam se samo da ćeš ljudima objasniti kako to 5000+ BE razbija 5000+ u svemu i to baš da se vidi onako super, kada rade na istom taktu, imaju isto keša... Ma, ustvari...

kako je moguce da od dva procesora koji rade na istim frekvencijama, imaju isto kesa i uopste istu arhitekturu jedan radi brze??
to "black edition" znaci da procesor ima otkljucan mnozilac, tako da je pogodniji za OC. nikakve druge razilke nema. neka me neko ispravi ako gresim.
Darko1, ako nesto vec tvrdis, bilo bi lepo da to i objasnis i argumentujes. sigurno da imas vremena da otkucas 2 recenice ;)

Nesto samo meni ovi SuperPi rezultati mnogo losi, moj neoptimizovani (nisam se jos igrao fino sa podesavanjima samo sam ga digao na 3.2 ghz i ostavio da ploca sve sama odradi) e4500 isti test uradi za ispod 19 sekundi a cena oba procesora je ako se ne varam slicna tj. oko 100 evra.

Nesto samo meni ovi SuperPi rezultati mnogo losi, moj neoptimizovani (nisam se jos igrao fino sa podesavanjima samo sam ga digao na 3.2 ghz i ostavio da ploca sve sama odradi) e4500 isti test uradi za ispod 19 sekundi a cena oba procesora je ako se ne varam slicna tj. oko 100 evra.

nema veze AMD rezultat sa Intelom, pogotovo u SPi-ju...

Koji je to AMD E4500? ;)

E stvarno OVAKO Kojivam je:

Sistem je ostao potpuno isti kao i sa obicnim 5000+ Posto sam ga upravo bio vadio iz masine

oba su bila na po 3.2Ghz kad sam se igrao (testirao)

1-Sistem se podize 50% brze (to jeste kada sistem krene da ucita Start UP ikonice nema cekanja samo se pojave na ekranu momentalno posle 2-3sek dok sa istim 5000+ obicnim to je trajalo pa 7-8sec znas svaki aspekt se gleda

2-Everest Read 5000+ 7400-7500Mb/s 5000+ Black 8900-9100mb/s
3-Everest CPU Queen 5000+ 4262 5000+Black 5951
itd u svakom pogled bolji od 5000+ obicnog

e da i 3DMark06 za oko 400poena veci

e pa sad vi meni recite dali ja lupam iliti neko ovde malo k....

za sve ovo imam i potvrde to jeste slike

i sa ovim raspravama moze Finito

Čekaj... Ti tvrdiš da je Black NA ISTOM TAKTU 50% brži od običnog 5000+?

Čekaj... Ti tvrdiš da je Black NA ISTOM TAKTU 50% brži od običnog 5000+?

aman Vule Citaj sta pise 50% brze ucita sistem jesi li ti n.... da 50%brze radi u svemu:wall::wall::wall:

Ali... Jel ti shvataš da je to nemoguće? :D

Teoretski je nemoguće, to što ti imaš "osećaj" i "vidiš da je brže" ne znači apsolutno ništa, možda te osećaj vara a možda želiš da ti izgleda brže pa to prihvataš tako, ko će ga znati... No, nek ti neko drugi pokuša objasniti, pošto ja ne želim više da pričam u prazno :)

e MODERATORI ajde obrisite ovu temu

e da i pre nego sto obrisete ajde neka neki od Moderatora naka Kaze dali ja umisljam ili je stvarno 5000+ Black Solidno bolji od 5000+ obicnog

Poslednja izmena:
E pa nema sada nazad :D

Ajmo ovako: procesori rade na ISTOM taktu, imaju ISTU količinu keš memorije, SVE JE ISTO osim što je kod Black Editiona otključan množilac (na gore?) i bolje se overklokuje. Dakle, jeste on bolji, ali za overclock, a nikako nije bolji od istog takvog procesora na istom taktu...

@ Darko1:
Treba ti kurs pravopisa za pocetak.

Molim te diskutuj normalno bez tenzija i bice sve OK.

Poslednja izmena:
Koliko je meni poznato, Black serija je Brisbane rev.G2, to znaci da je "novi" CPU malo optimizovan. Moze a i ne mora da znaci da radi brze na istom taktu... Sve to treba lepo istestirati i proveriti, ovako imam utisak da je sve ovo brzopleto uradjeno.

Da, može biti brži, a sjajna razlika se može primetiti u nekom testu, a može biti par procenata...

Ono 50% brže dizanje sistema je... :whip:

pa da je stvarno brzi, zar mislite da bi AMD propustio priliku da mu poveca PR?? iz momenta bi ga pocastio sa 5400, 5600... a da je 50% brzi zalepio bi 7000 bez razmisljanja.
razlika moze da bude 2-3% zbog optimizacije i nista vise.

Upravo se o tome i radi, procenti su u pitanju i to jednocifreni...

Inace, ja imam utisak da Win mnogo brze radi na AMD-u nego na Intel-u, brze otvara prozore i sve sve nekako brze odvija, ali to je sve individualno (kao sto neko rece, mozda ja volim da je to tako pa mi se zbog toga cini), mada se i dosta drugara hvali kako im Win "leti" na AMD-u dok se na Intel-u "vuce".

Brisbane G2 jeste brzi od G1 zahvaljujuci manjoj latenciji L2 kesa koja je sada na nivou Windsor-512 modela i zahvaljujuci nesto boljem mem.kontroleru.Naravno,razlika nije 50%,ali u pojedinim programima koji vise zavise od L2 kes-a, moze da bude izmedju 5-9%.Takodje,G2 se dosta bolje OCuje,pa otuda i otkljucan multi.
Cinjenica je da je 5000+ BE nevidjeno dobra kupovina,posebno imajuci u vidu sto mu i ne treba mnogo veliki Vcore za 3.2-3.3Ghz,pa i one najjeftinije AM2 ploce mogu da ga guraju na tom taktu.

Poslednja izmena:
@ivanbo2003-Hvala bogu neko Pa.... da pojasni znaci razlika postoji

ako obratite paznju sta sam pisao a izgleda da samo neki sve i procitaju 50% brze podigne start up aplikacije jednostavno se samo pojave na desktopu za zazliku od predhodnog CITAJTE sta pise

Ja planiram isto ovaj proc da kupim ali me zanima nesto.Posto nisam 100% upoznat sa overklokovanjem (pomogao mi je drug) zanima me koliko cu ja moci da podignem taj black na mojoj ploci s obzirom da memorija ne moze da mi ide preko 900...

Poslednja izmena:
Ja planiram isto ovaj proc da kupim ali me zanima nesto.Posto nisam 100% upoznat sa overklokovanjem (pomogao mi je drug) zanima me koliko cu ja moci da podignem taj black na mojoj ploci s obzirom da memorija ne moze da mi ide preko 900...

Ne,memorija ti nece praviti problem.Procesor ce uvek(zbog integrisanog mem. kontrolera)za mem.divider odabrati broj koji kada se podeli sa frek. procesora daje (priblizno) def. takt memorije.Malim podizanjem FSB-a mozes da doterash finese.

Primer:
Ako odabersh mnozilac procesora 16 ,CPU ce raditi na 16x200MHz(FSB)=3200MHz.
Tada procesor "razmislja" ovako: 3200MHz/333MHz=9,6. Taj broj(9,6) se zaokruzuje na 10 i deli se sa frak.procecora(3200MHz/10=320MHz) shto znaci da ce memorija ustvari raditi na 320MHzx2=640MHz.
Malim podizanjem FSB-a ces dovesti stvari u red.POz...

Poslednja izmena:
@ivanbo2003-Hvala bogu neko Pa.... da pojasni znaci razlika postoji

ako obratite paznju sta sam pisao a izgleda da samo neki sve i procitaju 50% brze podigne start up aplikacije jednostavno se samo pojave na desktopu za zazliku od predhodnog CITAJTE sta pise

Razlika sigurno postoji, ali čini mi se da je tvoj subjektivni osećaj mnogo veći. Bolju latenciju L2 keša i mem. kontroler i td. pokazuju sintetički test programi, ali da postoji tolika razlika u realnom radu. :trust:
Treba uzeti u obzir i da si tu memoriju poprilično "raspalio i zategao" (ne znam da li je tako radila i sa običnim 5000+), što daje primetnije ubrzanje u radu sa aplikacijama od razlike G1-G2. Dok Everesti, Markovi i sl. to nagrađuju mnogo većim rezultatom.
Ljudi su skeptični prema tvojim zaključcima sa razlogom. Od pojave C2D procesora toliko se pričalo o njegovoj superiornosti nad X2, a siguran sam da mnogi ne bi ni primetili razliku. Šta će tek biti kad pređeš na Intela ;)

Bez obzira da li je u pitanju subjektivni osecaj ili ne,mora se uzeti u obzir da je veci OC potencijal G2 revizije brisbane jezgra a narocito otkljucan mnozilac kod ovog procesora, veoma znacajna stavka(bar kod zahtevnijih korisnika).5000+black edition svakako opravdava cenu i ja bih jako zeleo da ga vidim u svojoj masini...

Ne,memorija ti nece praviti problem...

Ovo je samo u teoriji tačno!
U praksi se pokazalo da AMD procesori, baš zbog tog integrisanog mem.kontrolera u CPU, imaju velikih problema prilikom OC-a sa različitim memorijama.
Znači niko nikome ne može da garantuje da ako neko vozi Brisby-a na 3.2Ghz sa Kingston-om to isto može i neko sa drugom pločom i drugom memorijom (Transced, KingMAX...)

Teorija je jedno a praksa je drugo.
Za mene, praksa je više značajna ali jedno bez drugog ne može. ;)

Ne,memorija ti nece praviti problem.Procesor ce uvek(zbog integrisanog mem. kontrolera)za mem.divider odabrati broj koji kada se podeli sa frek. procesora daje (priblizno) def. takt memorije.Malim podizanjem FSB-a mozes da doterash finese.

Primer:
Ako odabersh mnozilac procesora 16 ,CPU ce raditi na 16x200MHz(FSB)=3200MHz.
Tada procesor "razmislja" ovako: 3200MHz/333MHz=9,6. Taj broj(9,6) se zaokruzuje na 10 i deli se sa frak.procecora(3200MHz/10=320MHz) shto znaci da ce memorija ustvari raditi na 320MHzx2=640MHz.
Malim podizanjem FSB-a ces dovesti stvari u red.POz...

Znam da ovo totalno skrece sa teme ali mislim da cu ovde doci do odgovora na moje pitanje i da naglasim
JA SAM NOOB U OC-u tacnije tek se raspitujem o OC-u :D

npr. proc koji me zanima 6550 njemu pise FSB 1333 (ako se nevaram ... gledo sam karakteristike na ITsvet-u) sto znaci ukoliko je njemu mnozilac 5 dobijamo frek od 6665Mhz :D nebulozno ... ukoliko sam ja dobro skonto a rekao bih da nisam ...

e sad drugi deo ... kako je vdr rekao 3200/333Mhz=9.6 ... e sad sta je ovo 333Mhz i odakle to ? to je frek cega ?

E sad i josh nesto da napomenem ... mene interesuje cisto OC procesora .. ne vezano za memoriju ... da li me je to zbunilo ili sta .... nadam se da vam nije tesko da mi odg. posto ipak nem pojma nish oko ovoga a voleo bih da imam :D

1333 = 333 x 4
Intel množi magistralu sa brojem 4 i time dobijaš 1333...
Znači magistrala je na 333Mhz u stvari.

Vrh Dno