Šta je novo?

LCD TV Dilema

Shifter

Slavan
Učlanjen(a)
28.03.2005
Poena
319
Bas je divno sto cene LCD TV-a padaju zadnje vreme.:) I samo ce jos da padaju. Prognoziram da do kraja sledece godine 32" LCD HD ready 100hz ce kostati oko 30,000 din. I sada dobar broj ljudi moze da odvoji 45, 000 za 32", a za godinu dana kad jos padnu cene i plate se povecaju jos vise ljudi ce imati. CRT is dead long live LCD......dok LED ne postane mainstream:banana:

Eh, imao sam prilike da poredim LCD i LED 100hz iste dijagonale jedne do drugih. Razlika je dupe i oko! Ja se nadam da ce led drasticno pasti, jer je bio jedno 2.5 puta skuplji od lcd-a. Ali led je stvarno izuvanje slika. Zivlje su boje jedno milijun puta.. Sta li ce sledece da smisle da mi je znati.. Sve u svemu pucanje para ne gine..

Poslednja izmena:
Eh, imao sam prilike da poredim LCD i LED 100hz iste dijagonale jedne do drugih. Razlika je dupe i oko! Ja se nadam da ce led drasticno pasti, jer je bio jedno 2.5 puta skuplji od lcd-a. Ali led je stvarno izuvanje slika. Zivlje su boje jedno milijun puta.. Sta li ce sledece da smisle da mi je znati.. Sve u svemu pucanje para ne gine..

Znaci i ti si "video" razliku.
Jesi li gledao onaj od 100hz sa 6k kontrastom ili onaj sa 10k? mislim da je samo taj sa 10k u led tehnologiji, model m91
Samo sam primetio da je ovaj m91 prilicno deblji od ovih m86

Poslednja izmena:
Bio sam danas u novom TM evropa...imaju vazda full hd izlozenih, ali ne i papirice sa strane na kojima pishe koji je model i cena....grrr!

I uzmem da zveram...hm, fina slika na 37 incha...onda pogledam 40 i lele, dosta veci...pogledam sa strane, ono 46 incha...e sad vec onaj od 37 izgleda smesno mali, skontam da je to suvishe sitno za mene... i onda gledam 5 minuta u onu grdosiju od 63` i skontam da je taj od 37 k`o ekran za mobilni...tu sam se iznervir`o i produzio dalje...gledam panasonic od 65 incha, iznad njega mali beduin od 42 incha...tu se smorim poshto mi je manje od 10 minuta taj od 42 incha delovao sumanuto veliko...iznerviram se, izadjem napolje i zapalim nikotin...

Koooo znaaa koliko je ljudi tu doshlo sa namerom da kupi 32` i kad je videlo azdahe otishlo kod komshije da pozajmi josh 500e...Sve u svemu, za sada mi 40` deluje najprimamljivije, posebno...

http://ser.kkelectronics.com/product_detail.php?product_id=09030398

Bio sam danas u novom TM evropa...imaju vazda full hd izlozenih, ali ne i papirice sa strane na kojima pishe koji je model i cena....grrr!

I uzmem da zveram...hm, fina slika na 37 incha...onda pogledam 40 i lele, dosta veci...pogledam sa strane, ono 46 incha...e sad vec onaj od 37 izgleda smesno mali, skontam da je to suvishe sitno za mene... i onda gledam 5 minuta u onu grdosiju od 63` i skontam da je taj od 37 k`o ekran za mobilni...tu sam se iznervir`o i produzio dalje...gledam panasonic od 65 incha, iznad njega mali beduin od 42 incha...tu se smorim poshto mi je manje od 10 minuta taj od 42 incha delovao sumanuto veliko...iznerviram se, izadjem napolje i zapalim nikotin...

Koooo znaaa koliko je ljudi tu doshlo sa namerom da kupi 32` i kad je videlo azdahe otishlo kod komshije da pozajmi josh 500e...Sve u svemu, za sada mi 40` deluje najprimamljivije, posebno...

http://ser.kkelectronics.com/product_detail.php?product_id=09030398

Osnovna greška pri kupovini je prosuđivanje veličine tv u prodavnici. Ozbiljne prodavnice su velike, i još pride, pored imaš uvek veći model od onog koji si hteo da kupiš, tako da te oko (mozak) lako zavara. Najbolje je da kod kuće isečeš karton te veličine ekrana koja ti treba i onda u toj prostoriji proceniš da li je veličina odgovarajuća. U ogromnoj hali, skoro svaki tv će ti delovati minijaturno. :D
Slična situacija je kad posmatrate mesec kada se nalazi negde visoko na nebu, i u drugoj situaciji kada je nisko na horizontu. U drugoj situaciji će vam izgledati mnogo veći, zato što imate u pozadini nešto sa čim možete procenjivati relativnu veličinu.

Hehe ti si se iznervirao zbog toga. Ja poludeo sto od samsunga nema 37" na 100hz. A 32 ima :wall:
A tek sto sam poludeo kad sam video da u TM u bloku 62 imaju 90% lcd-ova i plazmi povezanih preko antenskog kabla :mad:

ne znam da li ste vi gledali ovaj Tv http://ser.kkelectronics.com/product_detail.php?product_id=09024385 ali slika na njemu ubija!!!!! cak i onaj mladji brat model m71 http://ser.kkelectronics.com/product_detail.php?product_id=09022319 sa kontrastom od 6k ubija svaki full hd bez 100hz.
Ili se to meni samo cini...nemam pojma ali sam tek sada u trilemi sta kupiti

Poslednja izmena:
Danas sam i ja malo gledao po gradu (Ns), i u jednoj prodavnici na spensu stoje 40" M86 i nisam siguran u zadnja dva broja al je Rxx i nije full hd, sa par metara rastojanja slika na R-u je duplo bolja nego na M, isti promo materijal ide na svim televizorima i nije mi jasno sta se desava,pridjem malo blize pogledam ponovo oznake zbunjen skroz pitam prodavca jesu li dobre kaze jesu,
da bi tek posle 15minuta gledanja video natpis AKCIJA na R-u.
Preko LE-40M91B je 1860e http://www.preissuchmaschine.de/psm_frontend/main.asp?suche=LE-40M91B+&x=30&y=3
a kod nas 1625e,prvi lcd koji je jeftiniji. 40M86 je 1260e a kod nas 1750e.
Sta to oni nama prodaju ovde? :mad:
I jedno pitanje za @Vuk-a:
sta mislis koji je bolji lcd 40M91 ili 40M86?
pozdrav

Ja nisam video te od 100hz ali predpostavljam da je isti fazon kao sa onim R-om sto sam iznad napisao. Televizori koji su na akciji namesteni su i podeseni kako treba zato ti se cini da je bolja slika nego na full hd-u, e sad onaj M91 ima novi LED backlight on je mozda bolji od 40m86 i super clear panela ali to bi vec neki strucnjak trebao da objasni. :)

Ja nisam video te od 100hz ali predpostavljam da je isti fazon kao sa onim R-om sto sam iznad napisao. Televizori koji su na akciji namesteni su i podeseni kako treba zato ti se cini da je bolja slika nego na full hd-u, e sad onaj M91 ima novi LED backlight on je mozda bolji od 40m86 i super clear panela ali to bi vec neki strucnjak trebao da objasni. :)

Nisu ni jedan bili na akciji. na akciji je bio 37m86 full hd.
I na onom m71 bez led back light i sa "samo" 6k kontrastom je bila slika bolja od ovog full hd, i bilo kog pored

dva pitanjca za vas bolje upucene...

Da li 720p signal sa kompa bolje izgleda na 720p ili 1080p tv-u? :D ista udaljenost i sl..

Zasto su uglavnom svi 720p rip filmovi u rezoluciji 1280x544, a ne u 1280x720?!?

U principu recimo 37" HDTV sa 2m pustas 720p HD film, bilo koji ekran 1080p ili 720p neces primetiti razliku pod uslovom da je sve ostale karakteristike iste. 1280x720 je 16:9 a svi noviji filmovi se seku u tzv "novom" bioskopskom formatu koji je siri od 16:9 tj. 1:2.35.

dushmani...seku nam vidno polje gore/dole...na kraju ce sve biti jednodimenzionalno, tj 14442x1p :D

al` npr...50 incha, sa 2 metra...tj gubi li se na kvalitetu na 1080p kad svaki pixel ne leze tamo `de treba? I josh jedna stvar...svi ti lcd-i su 1366x768...a hd ripovi su 1280x544 ...pa ono...kad se poveze komp/tv, da li na tv-u ide rezolucija 1280x720, sa crnim shtraftama sa svih strana, ili se podesava 1366x768, pa kad se pusti film on ne ide preko celog ekrana (opet shtrafte), ili se zumira da lepo legne...ta pitanja mi se mesecima vrte po glavi :D

EDIT:

Gledam sad cenovnik tehnormarketa...krajem septembra, mislim da kod njih nije mogao da se kupi samsung 37 lcd ispod 85 000 ...sad ih ima za 60 vazda modela....32` samsung ne ispod 55 000 ...sad je neo 40 000 (koliko je i bio), a samsung 45 000...zasu rodjaci, zasu :D

Poslednja izmena:
Ja sam u zavrsnoj fazi donosenja odluke nabavke... i mam nekoliko nedoumica:
-u cemu je razlika modela Samsung LE-32R81BX i R82BX i
-da li model LE-32M73BD (koji je 220EUR jevtiniji!) "mnogo losiji" od gore navedenih i koliko se to "mnogo losije" vidi u realnom radu (kablovska+divx)?

Nema to veze sa 100hz. I 50 (ili 60) slika u sekundi je dovoljno da pokretna slika bude "glatka". Verovatno je reč o naprednijem procesiranju slike u dotičnim modelima.

Nije to pravih 100Hz, vec je kao sto si rekao u pitanju naprednije procesiranje slike. Koristi se vise metoda, od kojih je jedna "black frame insertion", gde se ubacuju crni frejmovi izmedju "normalnih". Ima na behardware.com odlican clanak o tome.

Ja sam u zavrsnoj fazi donosenja odluke nabavke... i mam nekoliko nedoumica:
-u cemu je razlika modela Samsung LE-32R81BX i R82BX i
-da li model LE-32M73BD (koji je 220EUR jevtiniji!) "mnogo losiji" od gore navedenih i koliko se to "mnogo losije" vidi u realnom radu (kablovska+divx)?

M86/7 HDTV imaju prirodnu rezoluciju od 1920x1080 i podrzavaju PC preko HDMI dok M71/3 su 1366x768 i ne podrzavaju PC preko HDMI vec samo preko D-Sub. I pored 100Hz meni je to mana, ako tebi ne smeta ok. Razlika u ceni je i razlika u kvalitetu. A sto se tice R81/2 modela meni se licno svidja njihova slika, imaju po 3 HDMI i podrzavaju PC preko HDMI.

Poslednja izmena:
U Tehnomarketu je bio u ponudi Samsung 32R86BD za 49k, naravno da ga nema više. Ali, kaže mi prodavac da su svi ti koji su na akciji u stvari refurbished modeli sa stranog tržišta. Nisu korišćeni, ali su prilagođeni Srbiji, u prevodu ovi sa DVB-T receiverima su prerađeni da mogu da uhvate naše kanale. Da li se isplati uzeti ovakav TV, s obzirom da im je cena po 20k veća ako nisu refurbished?

Drugo pitanje, pričalo se ovde o S, R i M serijama Samsunga i da su baš tako poređani od lošijih ka gorim, kakvi su T i N serije koje sam video u TM?

Treće pitanje, šta da jurim od 32-ki a da imam 1:1 pixelmapping preko hdmi?

Hvala unapred.

Poslednja izmena:
dushmani...seku nam vidno polje gore/dole...na kraju ce sve biti jednodimenzionalno, tj 14442x1p :D

al` npr...50 incha, sa 2 metra...tj gubi li se na kvalitetu na 1080p kad svaki pixel ne leze tamo `de treba? I josh jedna stvar...svi ti lcd-i su 1366x768...a hd ripovi su 1280x544 ...pa ono...kad se poveze komp/tv, da li na tv-u ide rezolucija 1280x720, sa crnim shtraftama sa svih strana, ili se podesava 1366x768, pa kad se pusti film on ne ide preko celog ekrana (opet shtrafte), ili se zumira da lepo legne...ta pitanja mi se mesecima vrte po glavi :D

EDIT:

Gledam sad cenovnik tehnormarketa...krajem septembra, mislim da kod njih nije mogao da se kupi samsung 37 lcd ispod 85 000 ...sad ih ima za 60 vazda modela....32` samsung ne ispod 55 000 ...sad je neo 40 000 (koliko je i bio), a samsung 45 000...zasu rodjaci, zasu :D

Pa sta mislis zasto kinezi i japanci imaju kose oci, valja vidjeti takvu sliku kad je rasirena.;)

U Tehnomarketu je bio u ponudi Samsung 32R86BD za 49k, naravno da ga nema više. Ali, kaže mi prodavac da su svi ti koji su na akciji u stvari refurbished modeli sa stranog tržišta. Nisu korišćeni, ali su prilagođeni Srbiji, u prevodu ovi sa DVB-T receiverima su prerađeni da mogu da uhvate naše kanale. Da li se isplati uzeti ovakav TV, s obzirom da im je cena po 20k veća ako nisu refurbished?

Drugo pitanje, pričalo se ovde o S, R i M serijama Samsunga i da su baš tako poređani od lošijih ka gorim, kakvi su T i N serije koje sam video u TM?

Treće pitanje, šta da jurim od 32-ki a da imam 1:1 pixelmapping preko hdmi?

Hvala unapred.

Danas mu dodje da ni novo nije novo vise lebac mu. Dosadni su sa ovima refurbished modelima!

Poslednja izmena:

Ne moraju biti korišćeni, možda su samo "škart roba" koja u fabrici nije prošla test kvaliteta, pa su ih naknadno dorađivali. Ali i u jednom i u drugom slučaju praktično kupuješ "mačka u džaku". Ne znam kakvu garanciju daju na njih, ali me ne bi iznenadilo da je i to skraćeno. Ovo sa dvb-t je prodavac nešto nalupetao, pošto je dvb-t standard, i nema šta da se prerađuje za ovo ili ono tržište.
Lično kad se pomene refurbished, ja se uvek setim onih refurbished hard diskova što su se prodavali kod nas kao novi... i crkavali masovno kao muve. Tako da... "Ask yourself, do you feel lucky?" :D

Ne moraju biti korišćeni, možda su samo "škart roba" koja u fabrici nije prošla test kvaliteta, pa su ih naknadno dorađivali. Ali i u jednom i u drugom slučaju praktično kupuješ "mačka u džaku". Ne znam kakvu garanciju daju na njih, ali me ne bi iznenadilo da je i to skraćeno. Ovo sa dvb-t je prodavac nešto nalupetao, pošto je dvb-t standard, i nema šta da se prerađuje za ovo ili ono tržište.
Lično kad se pomene refurbished, ja se uvek setim onih refurbished hard diskova što su se prodavali kod nas kao novi... i crkavali masovno kao muve. Tako da... "Ask yourself, do you feel lucky?" :D

Ma nema sanse da uzimam refu*ked...jedino ako mi uvale. A to vrlo lako moze da bude, posto ce se ispostaviti da su 50% lcd-ova na nasem trzistu refurbished :S:
Kako uzgred da znam kad uzimam Tv da nije refurbished?

Poslednja izmena:
ja sam cim sam ga kupio i malo se divio, usao u ServiceMenu da vidim koji je panel i broj radnih sati... pisalo 1 sat... me happy

Ma nema sanse da uzimam refu*ked...jedino ako mi uvale. A to vrlo lako moze da bude, posto ce se ispostaviti da su 50% lcd-ova na nasem trzistu refurbished :S:
Kako uzgred da znam kad uzimam Tv da nije refurbished?

Pa dobro sad... baš nije 50%
Ali recimo da je prvi znak za sumnju kad je cena mnogo niža od ostalih iste klase.
Trebalo bi sa zadnje strane da je nalepnica "refurbished", i obično nema serijskog broja. Ako su prodavci i skinuli nalepnicu, trebalo bi da su ostali tragovi odlepljivanja, tako da otvori četvore oči.

Pa dobro sad... baš nije 50%
Ali recimo da je prvi znak za sumnju kad je cena mnogo niža od ostalih iste klase.
Trebalo bi sa zadnje strane da je nalepnica "refurbished", i obično nema serijskog broja. Ako su prodavci i skinuli nalepnicu, trebalo bi da su ostali tragovi odlepljivanja, tako da otvori četvore oči.

Sto zajedno sa donosenjem odluke o izboru modela cini pravu zbrku.

Nazad
Vrh Dno