Šta je novo?

Phenom....oficijelna tema

Phenom ima krajnje zadovoljavajuce performanse ;) rekao bih vrlo dobre! Postavlja se samo pitanje koliko je AMD spreman da izadje u susret krajnjem korisniku sa cenom i kojom. Ako uradi neshto slichno kao shto je sa ochekivanom cenom HD3850 GPUa nece biti problema za AMD...btw primetio sam da neki ljudi prichaju o AMD-u kao da je najveca propast koja se desila u istoriji sveta :D tj da isti propada...dobro da izgubio je veliki deo trzishta ali isti taj deo je bio i osvojio. Poenta je da maleni AMD zapravo nije otishao ispod trzishnog dela koji je posedovao pre pojave K8 arhitekture. Phenom moze samo da pomogne...tako da uzbudjenja tek predstoje...
E sad to shto INTEL ima bolju trenutnu ponudu je neshto totalno drugo. Kao prvo daleko je veca kompanija od AMD-a sa svim shto to donosi. Ja se zapravo chudim kako je Phenom tako dobar :)

Phenom ima krajnje zadovoljavajuce performanse ;) rekao bih vrlo dobre! Postavlja se samo pitanje koliko je AMD spreman da izadje u susret krajnjem korisniku sa cenom i kojom. Ako uradi neshto slichno kao shto je sa ochekivanom cenom HD3850 GPUa nece biti problema za AMD...btw primetio sam da neki ljudi prichaju o AMD-u kao da je najveca propast koja se desila u istoriji sveta :D tj da isti propada...dobro da izgubio je veliki deo trzishta ali isti taj deo je bio i osvojio. Poenta je da maleni AMD zapravo nije otishao ispod trzishnog dela koji je posedovao pre pojave K8 arhitekture. Phenom moze samo da pomogne...tako da uzbudjenja tek predstoje...
E sad to shto INTEL ima bolju trenutnu ponudu je neshto totalno drugo. Kao prvo daleko je veca kompanija od AMD-a sa svim shto to donosi. Ja se zapravo chudim kako je Phenom tako dobar :)

Slazem se, da ne kazem potpisujem :).
Kako je "kljakav" Phenom u trenutnoj verziji i sa ovim frekvencijama ,super se i drzi da znas :d

Krajnjeg kupca, a.k.a. Average Joe, boli vishe briga za cenu - on vec ima kompjuter koji mu radi dovoljno.
Entuzijasti su jedini koji danas hoce vishe - a posto smo mi mali deo trzista, onda je i normalno da placamo vishe. I da ne bude AMD-a, nece biti razlike, mozda samo nece biti Q6600 tako jeftin, ali ce i dalje biti QX9770 >1000USD.
'oces da kazes da danas samo entuzijasti kupuju kompjutere? Veoma zanimljivo misljenje, koje nema dodira sa realnoscu...

Pozdrav svima, ja sam Aleksandar:wave:

Ova tema se polako pretvara u Intel protiv AMD-a! Sto se toga tice sve sto imam da kazem je da kada Intel ponudi procesor sa samo 1% posto boljim prefomansama po istoj/manjoj ceni ja se odmah vracam Intelu, ali ne nadajte se tome suvise.

Sto se AMD-a tice, pa sta ocekujete, zar vi stvarno mislite da ce se ponoviti uspeh Athlona koji se pojavio u trenucima kada je Intel ziveo u oblacima? Konkurencija je sada jaka i oba igraca su svesna toga, i moje je misljenje da okrsaj tek pocinje. Sam Phenom je sasvim solidan proizvod, ne sasvim ispoliran ali vrlo konkurentan i sto je najvaznije on moze da donese prihod koji je AMD-u u ovom trenutku neophodniji od brzinske krune!

Vecina ljudi (ja prvi) ne zeli da daje ogromne pare da bi imala najbolju mogucu platformu, pa se shodno po meni je bitno pitanje sta je to sto Intel nudi sto direktno konkurise Phenom-u a samim tim i Spider platformi koja nudi odlicne performanse po razumnoj ceni!

E da, samo uporedjivalje procesora je ok, naravno da nas sve interesuje koji je bolji, ali razmislite malo o prethodnom pre nego sto proglasite AMD za dinosaurusa kome preti izumiranje!

Poslednja izmena:
Slazem se, da ne kazem potpisujem :).
Kako je "kljakav" Phenom u trenutnoj verziji i sa ovim frekvencijama ,super se i drzi da znas :d
Treba sachekati da se sve ispegla ;) dobar je to CPU, mene iskreno najvishe zanima OC margina kao i Phenom X3 tj njihova cena, cenim da ce to biti hit procesor.

Poslednja izmena:
Vecina ljudi (ja prvi) ne zeli da daje ogromne pare da bi imala najbolju mogucu platformu, pa se shodno po meni je bitno pitanje sta je to sto Intel nudi sto direktno konkurise Phenom-u a samim tim i Spider platformi koja nudi odlicne performanse po razumnoj ceni!
Slažem se. Većini ljudi je bitniji dobar odnos cijena/performanse nego to da imaju najbolji procesor u ulici, jer većina i ne radi nešto specijalno za šta im treba što više L2 cachea i slično. Mnoge samo povuče priča o nekim ekstra performansama. Ako AMD (i za CPU i za GPU) bude imao proizvode koji se zbog dobrog odnosa cijena/performanse budu dobro prodavali to im je svakako uspjeh, dok to ko ima najbrži proizvod je bitno samo onima koji se lože na to a da pri tom imaju i dosta novca. Za dosta niske cijene AMD X2 procesora se može zahvaliti Intelovom Core2 čime su mnogi profitirali kupivši solidne a ne tako skupe X2 procesore sa kojima su zadovoljni i uopšte im nije bitno što je Core2 bolji jer im je i X2 dovoljan za neki uobičajen rad. Mislim da nema potrebe da se priča o nekoj propasti AMD-a i na koga će to loše djelovati jer o nekoj propasti nema govora. Propast ne dolazi od neposjedovanja najbržih komponenti na tržištu (to služi samo za prestiž) već zbog lošeg odnosa cijena/performanse i ako AMD tu odigra dobro sve će biti OK.

Da, slazem se da je nabitniji odnos cena/performanse ali AMD PhenomX4 na 2.2GHz kosta skoro kao Q6600 2.4GHz koji se lako OC 50% i onda za isti novac sta bi izabrao? Ako bi Phenomu cena pala na 170-180e onda ok, ovako.... Prvi sam zeleo da kupim Phenom, zato sma i odlagao kupovinu za decembar cekajuci cudo a ono......medjutim..... i sta da radim? U ovom tenutku bio bih lud da pazarim Phenoma a na zalost niko ne moze da mi garantuje da ce kroz godinu dana uopste biti 45nm AM3 a kamoli da jos budu i konkurentni.

Da, slazem se da je nabitniji odnos cena/performanse ali AMD PhenomX4 na 2.2GHz kosta skoro kao Q6600 2.4GHz koji se lako OC 50% i onda za isti novac sta bi izabrao?
Naravno da bi svako uzeo Intela jer se gledaju cijena/performanse. Šta bude imalo bolji taj odnos to će se kupovati. Mada bih ja lično najradije sačekao Penryn nego kupovao Q6600, samo da cijene Penryna budu konkurentne i sa dobrim odnosom cijena/performanse i mislim da će to biti najbolji izbor, a ako budu (pre)skupi onda će mnogi izabrati Phenom, pogotovo ako do tada izađe neka bolje ispolirana revizija.

'oces da kazes da danas samo entuzijasti kupuju kompjutere? Veoma zanimljivo misljenje, koje nema dodira sa realnoscu...
Ne, kazhem da su im Kelerabe i Papiloni sasvim dovoljni, i da X2 i C2D nisu za njih a kamoli X4 i C2Q. Tj. izabrace najslabiji - jer i on radi sve.

Poslednja izmena:
Treba sachekati da se sve ispegla ;) dobar je to CPU, mene iskreno najvishe zanima OC margina kao i Phenom X3 tj njihova cena, cenim da ce to biti hit procesor.

Evo par linkova sa XS-a i izgleda prvog retail Phenom testa(user kazgirl):
http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?p=2575353#post2575353
http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?p=2576513#post2576513
http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=166509&page=4

Kao sto se moze videti iz ova tri posta,BIOS kao da je u nekoj super beta fazi :),bilo kakva promena parametara rezultuje bez POST-a,ne postoji update za chipset driver-e,ne radi SLI EPP mogucnost u BIOS-u(a kamoli da probas latencije da promenis :) ).
kazgirl je napisao(la):
Yeah CPU score seems about right, its why I think the BIOS is a bit flakey, I'm pretty sure theres some problems with the HT BUS and PCI-E Lanes, so it could be chipset driver problem as well, but theres no chipset driver update available at the moment....

But the BIOS is definitely a bit screwy as it fails to POST with any change to any BIOS setting..... will only POST if all settings left at default.....

Poslednja izmena:
Definitivno ima velikih problema sa BIOS-ima u koje je ubacena podrska za Phenom.
Konkretan primer sa plocom K9N SLI i njenim v3.9 BIOS-om je da je memorijski protok sa X2 procesorom oko 7000 MB/s na DDR-800 taktovima uz 4-4-4-12 latencije i CMD Rate=1, dok je sa istim procesorom i istim podesavanjima uz CMD Rate=2 memorijski protok 8500MB/s uz BIOS v3.5.
O problemima sa porukama pri butovanju da je detektovan HTT Link flood i nestabilnostima pri velikom opterecenju da ne pricamo.

P.S. Nije off topic, analizirao sam ponasanje ploce kojoj je u BIOS dodata podrska za Phenom u radu sa X2 procesorima. Kako bi se tek ponasala sa Phenomom, ne smem ni da zamislim. Krajnje problematicno. Imam utisak da je AMD sa Barselona jezgrom zagrizao vise nego sto moze da proguta. Voleo bih da se varam, ali cinjenice govore to sto govore.

Poslednja izmena:
Dok amd pegla - mislis da ce intel da cacka nos? Voleo bih i ja da amd nesto napravi ali realno - vrlo tesko. :(
Pa vec ga nechachka :D Penryn je jako brzo medju nama. Sa druge strane josh se ne nazire Intelov CPU sa tri jezgra, a mislim da je to AMD-ova prednost. Koliko god Dual Core bude brz, jezgro vishe ce doneti daleko vishe benefita ;)
Da se totalno razumemo, govorim iskljuchivo iz perspektive pozicioniranja proizvoda ne performansi. To ko ima "veci" nw pije vod...u savkom sluchaju treba sachekati dalji razvoj dogadjaja ;)
@ivanbo2003 Bash tako ;) bice bolje to je sigurno...

Da da, vrlo logicna arhitektura sa 3 jezgra. :p (Sve sto nije 2^N je sramota) Za to Intel moze samo da ih proziva da prodaju skart kao proizvod. Intel vrlo lako moze da do proleca spusti quad core procesore u rang do 200 evra, a onda... Jedina primena nesimetrinog broja jezgara je da jedno celo dobiju windows i svi sitemski procesori, a da aplikacija potpuno koristi druga dva jezgra. A i nesto nisam ubedjen da ce XP voleti taj koncept.

Da da, vrlo logicna arhitektura sa 3 jezgra. :p (Sve sto nije 2^N je sramota) Za to Intel moze samo da ih proziva da prodaju skart kao proizvod. Intel vrlo lako moze da do proleca spusti quad core procesore u rang do 200 evra, a onda... Jedina primena nesimetrinog broja jezgara je da jedno celo dobiju windows i svi sitemski procesori, a da aplikacija potpuno koristi druga dva jezgra. A i nesto nisam ubedjen da ce XP voleti taj koncept.

Jel to znaci da svaka moja aplikacija mora da ima 2^N thredova? Naravno da ne.

Poslednja izmena:

IBM poseduje server sa tri socketa, baziran na AMD Socket 940 podnozijima i pokazao se u mnogim situacijama kao superiorno resenje u odnosu na 2-socket i u vecini stvari u blagom zaostatku sa 4-socket resenjima, a u nekim situacijama mogu i da ga prevazidju.
Za desktop primenu tri-core po ceni dual core-a moze biti zanimljiva ponuda.
Drugo, multithreadovane aplikacije se mogu deliti na onoliko jezgara koliko imaju threadova, a to ne mora biti 2^n. Load balance u XP-u ili Visti ili Linux-u sasvim lepo radi sa tri-core kombinacijom.

Sto se tice cene quad-core-a:
http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=166690
Q6600 sa plocom - 198$ (ili ti 135 EUR). Mozhe biti i da nije G0, ali ko ga **** za ovu cenu ;)
pa cena je takva jer su to cene u americi pocevsi od black friday-a sto mu ove godine pada na 23.11. ipak ce kod nas ljudi morati malko vise da daju za c2q6600 + mobo, tako da na polju cena amd i dalje vodi, ali je glavno pitanje da li razlika u ceni opravdava razliku u performansama (mada nije to jos sve ispeglano kod phenoma :d )

Jel' mi ovde diskutujemo samo nashe trziste? Jadan AMD ako smo mu mi trziste ;)
Budi siguran, ovo ce se ubrzo odraziti i na cene u Evropi. A ja cenim da ce pre izaci Penryn na 2.4GHz n'o sto ce Phenom prodaj zazhiveti.
pa cena je takva jer su to cene u americi pocevsi od black friday-a sto mu ove godine pada na 23.11. ipak ce kod nas ljudi morati malko vise da daju za c2q6600 + mobo, tako da na polju cena amd i dalje vodi, ali je glavno pitanje da li razlika u ceni opravdava razliku u performansama (mada nije to jos sve ispeglano kod phenoma :d )

OK, malo sam se i salio u stilu "da zaokruzimo na 1024...". Nema boga da me neko ubedi da ovaj AMD tricore nije quadcore sa jednim jezgrom neispravnim. U stanju kad je proizvedena kolicina procesora vec kriticno mala, trositi wafere na pravi 3 core je ludost. Intel ili ne zeli da uradi isto, ili je yeild Kentsfielda vise nego dovoljan i nema potrebe da se falicni prodaju kao nov model.

Jel' mi ovde diskutujemo samo nashe trziste? Jadan AMD ako smo mu mi trziste ;)
Budi siguran, ovo ce se ubrzo odraziti i na cene u Evropi. A ja cenim da ce pre izaci Penryn na 2.4GHz n'o sto ce Phenom prodaj zazhiveti.
ma nisi me razumeo, te cene za taj q6600 su cene na tim ultra-mega-specijalnim popustima koji pocinju od "crnog petka" i retke su firme koje ce prodavati q6600 + mobo za te novce

EDIT: sad videh da je nedjo otvorio posebnu temu o "crnom petku" :d

Poslednja izmena:
A ja cenim da ce pre izaci Penryn na 2.4GHz n'o sto ce Phenom prodaj zazhiveti.

Penryn 2.5 GHz, zamena za Q6600 (ista cena), u januaru. 100 MHz vishe, overklok potencijal jos bolji od G0 steppinga, dosta niza potrosnja - po istoj ceni :)

Koliko sam video na netu Phenom na 2.6 GHz tek u Q2/08, a 2.4 GHz tek u Q1/08...

Poslednja izmena:
ma nisi me razumeo, te cene za taj q6600 su cene na tim ultra-mega-specijalnim popustima koji pocinju od "crnog petka" i retke su firme koje ce prodavati q6600 + mobo za te novce
Ma koliko retke bice dovoljne da druge ne mogu da prodaju nista ;) To uvek tako ide za ovo doba u Americi - ili je ultra jeftinije ili se ne prodaje tada.

AMD je svoje sanse prokockao u vreme Preshott-a i prvih dual core procesora... Tada su mogli da zadaju Intel-u ozbiljniji udarac i predju 'magicnu' granicu od 33% market share-a. Ali AMD je imao katastrofalan execution u to vreme, totalno nesposoban management koji nije znao da iskoristi jasnu tehnolosku prednost. I ne samo to, nego nisu dovoljno ulagali u dalji razvoj misleci da ce Intel doveka da tera NetBurst. Hector ce da leti samo tako.

Sada je stvar otisla predaleko. Jedino sto AMD-u preostaje je da procesore prodaje u bescenje i zivi na ivici zarade i na taj nacin odrzava market share (ili ga cak malo i poveca, ukoliko dovoljno snizi cene). Za ovo je potreban perfektan execution u sta je na osnovu dosadasnjeg performansa tesko poverovati. Cak i da uspe u tome (zadrzi market share), tesko da ce nesto zaraditi i vratiti sve dugove.
Morace da prodju godine dok (ako ikada) AMD ponovo bude kometitivan u odnosu na Intel (u tehnoloskom smislu). Dolazi Penryn, ali i Nehalem sa jasnim tehnoloskim unapredjenjima od strane dokazanog Intel-ovog Izraelskog tima i mocna masinerija za konstantno usitnjavanje proizvodnog procesa. AMD-u ostaje power point Buldozer i stara slava koja polako odlazi u zaborav.

Zato odo' ja da po prvi put u zivotu kupim sebi jedan Intel procesor (C2D) za Nogu Godinu...

Poslednja izmena:
Penryn 2.5 GHz, zamena za Q6600 (ista cena), u januaru. 100 MHz vishe, overklok potencijal jos bolji od G0 steppinga, dosta niza potrosnja - po istoj ceni :)

Koliko sam video na netu Phenom na 2.6 GHz tek u Q2/08, a 2.4 GHz tek u Q1/08...

Sta podrazumevas pod istom cenom, 230-240 evra za osnovni model q9000 serije,mnogo je to oni moraju da skinu cenu barem na 200 evrica. A i cisto sumljam da ce ih biti kod nas u januaru bice to mart-april posto ce nama da prepune trziste sa ne prodatim zalihama q6600 B3 eventualno po neki G0 stepping,klasika.

Nazad
Vrh Dno