Šta je novo?

HTC TyTN - zvanični WM6

kibicer

Čuven
Učlanjen(a)
23.05.2004
Poena
885
Znam da ima nekoliko vlasnika TyTN-a na ovom Forumu.
Ja sam uradio upgrade (prvi put da sam uopšte menjao ROM). ROM skinut sa evropskog HTC sajta.

Utisci posle 15-ak dana korišćenja:
Sve radi neuporedivo brže, i neuporedivo pouzdanije. Ni jedan jedini bag, ni jedno jedino smrzavanje, do sada.

Zanimaju me iskustva drugih. Ne moraju nužno biti TyTN uređaji, voleo bih da čujem svakoga ko je prešao sa WM5 na WM6.

Oseca se ubrzanje, ne neshto preterano, ali opet primetno... Nema bagova, bar ne za ovih 10 dana, na dosta mesta je ubacen HELP kako bi se korisnicima shto vishe olaskhalo korishcenje, i malo kozmetike, ali zanemarljivo...

Ostale prednosti slabo da sam primetio, ako ih ima, voleo bih i ja da znam :)

ako ti nije problem da ostavis link do tog roma, kao i neko uputstvo, treba drugaru uskoro da uradim upgrade

Rado, ali, barem na evropskom sajtu, pristup fajlu je ograničen na registrovane korisnike (uređaje).
e-club
Tačan naziv fajla je HTC_TyTN_WWE_3.54.255.3_6275_1.48.00.10_108.exe
Siguran sam, da među gomilom ROMova na http://www.xda-developers.com postoji i ovaj.
Instrukcije su - poveži na USB, naravno, preko Active Sync-a, pokreni exe (to je RUU - Rom Upgrade Utility), i sve ide samo od sebe (klikneš par puta na next na PC-u).
Ja sam prethodno uradio hard reset, i izbacio mem card, čisto da budem siguran da PPC neće da se zaglupi, i ubije Active Sync vezu.
Da, opominju te da, pre početka upgrade-a, zapišeš trenutne verzije (Start - Settings - Device Information ' Version), i da baterija bude bar 50%puna. Po uputstvu, upgrade traje 30 min, iskustveno - ispod 20.

EDIT: evo ti link:
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=320829
Prvi post, prvi rapidshare link. Skinuo sam, TC uporedio, fajlovi su identični.

Poslednja izmena:
Kibicer, da li TyTN posle upradea sačuva podešavanja vezana za GPRS i MMS ili moram ponovo da se drndam tri sata da ih podesim?!

@ outlaw: Ja sam prvo uradio hard reset, i to opcijom Clear Storage, iz samog Wina. Prumetio sam da ta opcija zaista potpuno vraća sve na factory defaults, dok korišćenje kombinacije tastera, ume da zadrži neka setovanja (možda čak i gprs).
Na xda forumu sam video da su ljudi radili upgrade bez hard reseta (koji nije nužan!), i da su im mnoga setovanja ostala.
Sećam se da si imao problema da setuješ GPRS (na 063 je to bez ikakvih problema). Mislim da je upgrade vredan truda :)

@ Šiki:

Po mo iskustvu, upgrade donosi zaista veliko poboljšanje. Nabrojaću nekoliko stvari (imaj u vidu da je sve samo na osnovu korišćenja TyTN-a sa fabričkim WM5 ROM-om).
1. Active Synce se budio kako mu je volja. Posebno ako nemaš konfigurisan account na MS exchange serveru. I gušio je uređaj i to mnogo. Na xda-developers forumu ćeš naći razne pokušaje rešavanja ovog problema - setovanje fake konekcije, ka fake serveru, pa manuelno određivanje rasporeda konektovanja... Pokreni još dve sitne aplikacije, ako radi Active Sync, i eto opterećenja 100%...
Na WM6, Active Sync mi se ni jedan jedini put nije sam pokrenuo.

2. Ako se procesor, iz bilo kog razloga (dakle, ne nužno zbog ćudljivog Active Synca), optereti sa 100%, win se teško iz toga budio. Često je bio neophodan soft reset - potpuno smrzavanje.
I ovo je rešeno - i kad sam ga na silu terao na 100%, uvek mi je vratio kontrolu nad OSom.

3. Poznata boljka je da built in alarm ume da izda (da se ne oglasi) bez ikakvog vidljivog razloga. A ovo se najčešće dešavalo ako ostaviš uređaj na punjenju, i zaspiš.
Sada imam samo built in alarm. Ni jedanom nije omanuo, ostavljao sam uređaj i na punjaču preko noći.

4. Pokreni, recimo, TomTom (dakle, radi i BT veza, sve druge aplikacije pogašene). Ako naiđe dolazni poziv, telefon će ti zazvoniti otprilike pošto onaj koji te zove začuje treće zvono. Kada prihvatiš poziv, ume da prođe novi 5 sekundi dok ne čuješ sagovornika.
Obaviš tkav razgovor, prekineš vezu. Verovatnoća da se navigacija normalno nastavi je oko 50%.
I ovo je rešeno. Prihvatiš poziv, i kroz pol sekunde čuješ sagovornika. Prekineš vezu - TT radi.

5. WiFi konekcija: zakačiš se, počneš nešto da radiš (kucaš mail). Dok kucaš, WiFi veza može pući (ili otići, recimo, na hold). Završiš mail, ponovo klikneš send'receive. kako u tom momentu nema WiFi veze, automatski krene da uspostavlja GPRS vezu. Dok klikneš na cancel (za GPRS vezu), već je mreža to registrovala. Ako si u romingu, ode 100KB GPRS saobraćaja (oko EUR 1).
Ovo je još i najveće poboljšanje. Sve dok je aktivan WiFi adapter (bez obzira da li je uspostavljena WiFi veza, ili ne), GPRS se neće sam pokrenuti.

6. Ima još puno stvari koje se meni sviđaju: u kontaktima se pamti kada si poslednji put razgovarao sa nekim; MP3 za ringtone, sms, je sistemski podržan; ugrađena je opcija za data encryption na Storage card-u;...

Sve u svemu - neuporedivo bolje optimizovan ROM, neuporedivo bolje radi.
Napomena: nisam probao ni jedan od cooked romova - a kažu da ima dosta boljih (naravno, WM6 baziranih)

Ajde još neko, voleo bih da čujem još neka ikustva :)

Poslednja izmena:
Ja sam uzeo TYTN II :)

Reci nemam, posle Qteka 9100 rekao sam nikada vise, ali ovo sada je stvarno cudo - neverovatan izbor aplikacija koje se mogu pronaci, sve radi mnogo brze nego nekada

Uh, zavidim ti :)
Slobodno napiši i koju reč više, ne budi škrt ;)

Peco, mrzimo te :p Daj obavezno neki info iz prve ruke, kao što kaže kibicer, a može da padne i neka slika... :D

E pa ovako, dok Peca ne kaže nešto više o TyTN-u II, ja da kažem da sam upravo uradio upgrade na Windows Mobile 6.

Sam upgrade je, kao što je kibicer rekao, prošao bez ikakvih problema, za nešto više od 10-ak minuta. Nisam radio hard reset, međutim ništa od podešavanja mi nije sačuvano.

Backup sam uradio sa programom PimBackup v2.5 i uspešto sam uradio restore apsolutno svih podataka.

ActiveSync mora da bude 4.5, sinhronizacija nije moguća sa starijim verzijama. Ja sam imao 4.2 jer TyTN nisam uspeo da sinhronizujem sa 4.5 dok je bio na WM5. Skinuo sam 4.5 je sa M$ sajta, sve šljaka perfektno.

Prvi utisak je da je sve nekako brže, sigurnije, bolje. Konačno imam Task manager (nisam ga imao na WM5, starija verzija je bila u pitanju) gde imam opciju da sa X gasim program :) Mislim da se nisam prevario što sam uradio upgrade. Jedino ću morati malo da se drndam oko podešavanja GPRS-a, e-maila i MMS-a, ali nije strašno, bio sam spreman na to...

Sada ću instalirati nekoliko programa "bez kojih se ne može" pa ću javiti utiske ovih dana.

Ajmo treća poruka zaredom u ovoj temi :p

Šalu na stranu, evo dva sata čačkam ovaj WM6, koliko vidim i dalje mi je sve nekako brže, bolje...

Ali (uvek postoji ali :) ) našao sam već dve "mane", ako se tako mogu nazvati:

1. Kada je TyTN povezan preko USB-a na računar, i kada radi ActiveSync (ja tako punim telefon, ostavim ga popodne kada dođem sa posla na USB kablu, taman mi i odradi sinhronizaciju) gotovo je nemoguće raditi bilo šta na telefonu! OK, nije frka, ostaviću ga da se napuni pa onda, ali ako mi treba nešto - bašbaš je usporen...

2. Imate sliku u prilogu, na WM5 je u donjem levom uglu bila opcija NEW a sada stoji opcija DELETE :mad: Nisam uspeo da iščačkam kako se to menja, zna li neko?! Bezvezno mi je da kad hoću da kucam novu poruku, moram na OPTIONS, pa na NEW, ovako je pre bio jedan klik...?

Za sada toliko, javljam se ponovo sa novim informacijama :wave:

P.S. Namestih i MMS i GPRS bez problema.

Prilozi

• sshot000.jpg
    sshot000.jpg
    18.4 KB · Pregleda: 246
@ outlaw

Evo, nekoliko reči:

1. ActiveSync - izgleda da ćemo morati da sačekamo novu verziju. I dalje je ovo aplikacija koja najviše brlja, ume i dalje da zaglavi PPC. Verujem da je to uzrok smrzavanja kada ga vežeš na USB PC-a.
Probaj sledeće:
- isključi Enable advanced network functionality (Start - Settings - Connections - USB to PC). Time će PC prepoznavati PPC kao serijal (a ne kao network) uređaj
- kada je "smrznut", šta pokazuje ActiveSync na PC? Da li je status "Synchronized", ili je i dalje "looking for changes"?
- instaliraj neki pravi task manager, koji će ti pokazati running processes, kao i Mem i CPU zauzeće, za svaki od procesa (probaj HandySwitcher, recimo)

Elem, to ne sme da se dešava, ja čak koristim neki SOTI Pocket Controller, koji mi omogućava da koristim miš i tastaturu za rad sa TyTN-om. Sve ide glatko.

2. New SMS - slažem se, potpuni promašaj MS-a (kao i onaj tupavi Account picker). Kada su se suočili sa burnom reakcijom korisnika, objasnili su da je to urađeno na zahtev korporativnih korisnika (uključujući i MS osoblje), koji primaju more mailova dnevno, i koji mnogo više koriste komandu Delete, nego New.
Drugo, kažu da je logičnije SMS slati tako što prvo odabereš kontakt, pa odatle biraš Send Text Message - otvara ti editor sa već popunjenim To poljem.
Koliko pratim, za sada nema rešenja, jedino što je moguće, je definisati soft-key sa today screen-a, koji ti odmah otvara novi prazni SMS. I to je zanimljivo :)

Na kraju, da dodam i ja jednu, za mene, lepu novost: Java aplikacija za Gmail lepo radi (na WM5 nije nikako!), i mnogo mi je zgodnija za korišćenje, od POP3 e-mail accounta (a i protok je manji )

P.S. čime si uradio ovaj screenshot?

Poslednja izmena:
1. TyTN se "smrzava" samo kada je "Looking for changes", kada je "Synchronized" sve je glatko. OK, mogu da živim sa time :) A probaću ovo što si mi predložio, kao i taj Task manager.

2. Jeste logičnije, zaista, ali navika je yebena stvar... ;) Koristim Spb Mobile shell i na Today screenu imam tri taba sa po pet photo kontakta, tako da i odatle mogu da šaljem SMS-ove, a za one kojima ređe šaljem, pa moraću malo više da se potrudim...

Screenshot sam uradio sa programom ScreenCapture, evo ga u attachmentu, besplatan je, koristi se tako što definišeš jedan od tzv. App tastera za "okidanje", ja npr. koristim App taster #2 (onaj što pokreće IE).

Inače, za sada sam zadovoljan kako WM6 radi i ponaša se u svakodnevnom radu. Ispravljeno je nekoliko sitnih bagova iz WM5 koji su me iritirali (problem sa npr. unošenjem novog kontakta preko tastature i slično)... Videćemo ;)

Prilozi

• ScreenCapture.rar
    398.1 KB · Pregleda: 115
SOTI Pocket Controller, nije free, ali mi ga doneo deda mraz :)

Prilozi

• scr.JPG
    scr.JPG
    33.1 KB · Pregleda: 231
  • scr2.JPG
    scr2.JPG
    32.4 KB · Pregleda: 193
Mene zanima, iako je mozda offtopic, dal je neko imao problem sa "white screen-om" ? To je situacija da kad pritisnete odredjene delove TyTN-a, ekran pobeli, ili kad se mnogo zagreje. Jos uvek ga nisam otvarao, ali me cisto zanima da li je jos neko bio ovakve "srece" ko ja

SOTI Pocket Controller, nije free, ali mi ga doneo deda mraz :)

Sutra mi je rođendan, Deda Mraze... ;)

Mene zanima, iako je mozda offtopic, dal je neko imao problem sa "white screen-om" ? To je situacija da kad pritisnete odredjene delove TyTN-a, ekran pobeli, ili kad se mnogo zagreje. Jos uvek ga nisam otvarao, ali me cisto zanima da li je jos neko bio ovakve "srece" ko ja

Hmm, meni se ovo (srećom) do sada nije dešavalo, a imam još dva drugara sa TyTN-ovima, pitaću ih... Mada mislim da bi trebalo da skokneš do servisa, nije to uređaj za zezanje... :)

@ Highl1
I meni se po rukama motalo 3 TyTN-a, i to nisam video.
Ako bi baš da ga sam otvaraš, imam neki Service manual, bolje reći uputstvo za rasturanje (gomila fotografija). Nije HTC offical, tek koliko da znaš.

Drugar kaže da bi to trebalo da bude problem ili sa ekranom ili sa flat kablom. U svakom slučaju ga nosi u servis.

Koji servis, kad sam ga kupio preko ebaya i nemam garanciju ? :)
@kibicer: imam i ja uputstvo sa xda-developers wikija za tytn, ako nije isti molim te da mi sibnes na PM link, ako ti nije tesko, hvala unapred

Poslednja izmena:
Ne mogu ti dati link, ne znam odakle sam skinuo.
Elem: pdf dokument, 83 strana, filesize 1.71MB, ima HTC oznake, u header-u i u footer-u.
Može na mail, ako želiš.

@Kibicer, može i meni jedan CC na [email protected], hvala :)

@Highl1, imaš PM vezano za servis.

Ovaj screen alignment problem kako sam saznao u zadnjih par dana nije redak problem, vec se cesto javlja, najcesce kod HERM100 modela. Postupio sam po ovom uputstvu http://inuchanbt.blog54.fc2.com/blog-entry-100.html, otvorio, ocistio, i zamenio gumu koja se raspala sa ivica sa izolir trakom, i za sad radi, ali je i dalje ekran malo spusten, tj postoji jedna linija iznad start bar-a, i kad palim uredjaj, na bootscreenu se zadnji delovi cifara pojavljuju na toj gornjoj liniji. Videcemo kako ce sutra da se ponasa

Ne znam, nemam karticu, da bih probao. Trebalo bi da radi, automatski.
Svakako, postoji i patch, čak i za WM5. Kažu da radi.

Prilozi

• sshot001.jpg
    sshot001.jpg
    31.5 KB · Pregleda: 133
Ne znam za ovo...
OK, znam za HTC Home plugin, ali, šta startuješ na PC-u da bi to dobio?

Tytn

Moja iskustva sa Tytn-om i WM6:

Poslednje sto sam instalirao je "skuvani" (cooked) WM6 Schap's 4.01.

Ne znam zasto ovde niko ne spominje te "skuvane" ROM-ove. Prave ih u raznim varijantama, neki benchmark testovi kazu da su mnogo brzi od zvanicnih (OEM) ROM-ova, stabilni su ... Treba samo izabrati. Unutra je vec spakovano dosta aplikacija, ukljucujuci i novi Mobile Office.

Nemam nikakvih problema sa Active Sync. Veza je preko USB kabla preko Active Sync 4.5, na PC-ju je Windows XP. Ovo je radilo OK i sa ranijim ROM-ovima.

Sve je na http://forum.xda-developers.com.

U Tytn-u je i Sandisk micro SD kartica od 4Gb. To sve radi OK.

za vezu sa PC-jem koristim i program MyMobiler. Program omogucava da se sa Tytn-om operise preko PC tastature ili misa. I snimci koje prilazem su napravljeni ovim programom. Snimak desktopa na PC je los, morao sam 19 inchni skrin da spakujem u mali jpg.

Prilozi

• Tytn5.jpg
    Tytn5.jpg
    63.1 KB · Pregleda: 140
  • Tytn-Mobiler.jpg
    Tytn-Mobiler.jpg
    31.1 KB · Pregleda: 129
Ja se spremam da stavim isti taj ROM (vidim da je najpopularniji), ali prvo želim da dobro upoznam ovaj zvanični.
Ja bar, ne bežim od "domaće kuhinje", naprotiv. Trud tih entuzijasta svakako treba podržati.
Novi Mobile Office (ako je to ver 6.1) je deo i zvaničnog ROM-a.

Samo jedno pitanje: Vidim da si i ti isključio Enable advanced network functionality. Mogu li da znam zašto?

P.S. da li ti je ta 4GB kartica radila i sa WM5?

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno