Šta je novo?

Otrov u malom - Biostar AMD 690G

Je li iko instaliravao Leopard X MAC OS ??
Skinuo sam ga pa bih probao , samo me buni kako da ga smestim pored XP-a koji je na \\C: , a na \\D: imam gomilu stvari razvrstanu po folderima ??? Ako bi neko bio "canpi" da mi to pojasni , i jos nesto - dajte lnk. za update video drivera za nasu plocu !!!

POZ. Ekipi !!!

@ zoki.d :
OK , i sta sada da radim sa ovim .BST fajlom ?? Treba li mi ovaj BIOS Utilitie, i kako to sve ide ...???

Poslednja izmena:
Ako imas floppy mozes direktno iz BIOS-a, kopiras taj *.BST fajl na floppy, udjes u bios i imas integrisan bios flash utility (mislim da se i opcija tako nekako zove).
Naravno prethodno uradi back-up sadasnjeg bios-a.

Mozes i iz Win-a da flash-ujes. Imas na disku koji ide uz plocu BIOS (Win)flash pokrenes ga, kliknes na "update bios", on te pita da li hoces da sacuvas sadasnji bios, ti kliknes sta ti je po volji. Kad ti trazi novi, slektujes fajl koji si skinuo, sacekas da se ucita u rom i to je to ;-)

Postoji li uopste na ovoj ploci smart fan.U upustvu navodno stoji da ga ima ali ja ga nesto ne nadjoh, bar u ovoj verziji biosa koja originalno dolazi sa plocom?

OK a sta je sa Leopard MAC X -om !!
Moze li on na nase masine ???

Postoji li uopste na ovoj ploci smart fan.U upustvu navodno stoji da ga ima ali ja ga nesto ne nadjoh, bar u ovoj verziji biosa koja originalno dolazi sa plocom?

Promeni bios. Imao isti problem - nestao nakon stavljanja drugog (novog) biosa. U opcijama nigde nije bilo smart fan podesavanja. Sad radi ok. ;)

A koji si bios stavio listajuci ovde forum vidim da ima "mali milion" verzija.Na biostarovom sajtu postoje neke verzije a vidim da ima i neka novija verzija kod kineza.Pa sta sada od svega toga valja?

Poslednja izmena:
605 donosi CnQ.

A koji si bios stavio listajuci ovde forum vidim da ima "mali milion" verzija.Na biostarovom sajtu postoje neke verzije a vidim da ima i neka novija verzija kod kineza.Pa sta sada od svega toga valja?

http://www.biostar.com.tw/app/en-us/t-series/bios.php?S_ID=17

Upravo sam stavio ovaj beta bios, i isto imam opcije za smartfan. A probao sam nekoliko biosa, i samo sa onim koji je dosao uz novu plocu nije radila ta opcija. Zasto je tako, nemam pojma. Probaj neki od ovih, to ti je dva minuta posla. :)

Poslednja izmena:
Jes vala stvarno dva minuta ;).Evo stavio sam ovu R69AM913.BST verziju i stavarno ima smart fan :banana: .E sada sve je to ok probam i radi medjutim ova aplikacija sto dolazi na disku(koji ide uz plocu) a zove se T-utility hardware monitor pokazuje temperaturu za CPU podosta vecu nego li sto se moze videti iz biosa.To me malo buni.Recimo u biosu je 26-27 a aplikacija pokazuje 45-46.Malo mi je to cudno pipnem hladnjak na procu on ladan nekako mi je vise verovati biosu????!!!!:sceptic:

Ja takodje nisam uspeo da namestim da u windowsu pravilno pokazuje temperaturu. Ni sa biostar programom, ni sa nekim drugim, a bas sam dosta isprobavao.

Meni u biosu pokazuje 40-45 stepeni sa X2 5200+.

Poslednja izmena:
speedfan 4.33 meni prikazuje "normalno", sem jezgra....za jezgra chudo bozhije :)

Bre, poludeh od ovih biosa! Cim sam uzeo plocu stavio sam 605 i sve je bilo super... Juce, listajuci ovde po forumu videh onu verziju koja update-uje graficku na ploci, otkad sam flashnuo tu verziju sve se pobrkalo. C'N'Q totalno je poludeo, menja on mnozilac to je ok, al fan vrti na 3k i ni makac-POLUDEH OD BUKE!!! Plus sto kako god podesio fsb, iako u biosu pise 200 on ga setuje na 199,5. Ako stavim 201, bude 201, al 200 mu je 199,5 i tacka (nije neki problem samo sto je dosad sve ok radilo). Vratio sam 605, medjutim problem je i dalje tu, resetovao sam bios, ponovo ga flesnuo al nece pa nece:mad: Posle toga stavio sam ovaj beta bios i CNQ je proradio (mada sad drzi na 1200o/min i nece da poveca ako se temperatura podigne), al fsb je 199,5 i tacka:wall::wall::wall: Sta da mu radim:smash:

Skinuo sam speedfan 4.33 pa cu da probam danas kada dodjem kuci.

@ d@do Sto se tice biosa na zvanicnom sajtu ja vidim samo dve verzije ima i ova sto je kao beta verzija.Probaj R69AM913.BST "trebalo bi" da sve sljaka ok.

Poslednja izmena:
@ d@do Sto se tice biosa na zvanicnom sajtu ja vidim samo dve verzije ima i ova sto je kao beta verzija.Probaj R69AM913.BST "trebalo bi" da sve sljaka ok.

R69AM913 je trenutno, ali kao sto rekoh... Onaj za poboljsavanje grafike je uradio NESTO... Ploca je stvarno super, ali ovo sto rade sa biosom :wall: Probacu uvece opet da flashnem 605, valjda ce proraditi.

OK a sta je sa Leopard MAC X -om !!
Moze li on na nase masine ???

ja sam pokusao. skinuo sam sa torenta image leoparda i preslikao ga na hard disk, nije htelo da se pokrene, restartuje se prilikom dizanja.

medjutim, verzija pre leoparda navodno bi trebalo da radi normalno, to jos nisam probao (pocecu da je skidam). na net-u sam naleteo da leoparda krpe za AMD, tako da ce i toga valjda biti.

Ja sam probao 605, 913, B06 i sve mi radi ok, mada se nisam igrao sa OC na 913 i B06 jer nisam imao vremena.
Inace ima i modovanih bios-a pa cu da probam i njih kad se malo rasteretim posla, taman da se malo razonodim :)

Ajd ljudi pomagajte,

Imam ta690g, na kojoj je sempron 2800, 2x512 apacer, napajanje je neki kinez, hdd i dvd/rw, i uz sve to leadtekova tv kartica.

Komp služi za gledanje tv-a, i kao bekap za nedaj bože.

Ploča i napajanje su od pre mesec dana, a ostalo je prepakovano sa bivšeg kompa.

Od početka sam imao "problema" sa gašenjem tj. kada se tv stavi na sleep, on ne gasi komp nego ga stavlja u stand by. E, sad tu sam menjao biose, i trenutno je na njemu neki koji taj stand by shvata tako da ugasi komp, dok su ga drugi gasili, ali su ventilatori i napajanje i dalje radili.

U ovoj "sadašnjoj" situaciji, znači komp se lepo ugasi, ali pri ponovnom uključivanju, popali ventilatore i sve, ali ni makac dalje, tako da moram da mu stisnem reset, i onda se normalno butuje. I, tako sve do juče.

A od juče totalni show. Neće da se uključi. Uključi se iz desetog pokušaja. Pogledam na one diodice, pogledam u knjižicu, kaže memory error. Iščupam jednu banku memorije, on proradi, vratim tu iščupanu, on ništa. Ubacujem tu što kao radi u sve dimmove, i nekad radi, nekad ne radi, mada je procenat butovanja osetno bolji ;)
Uzmem tu memoriju što kao ne radi, stavim u drugi komp, ono radi normalno, izvadim iz drugog kompa geil, ubodem, ono ne radi ništa....

Zaboravio sam da kažem da se problemi manifestuju i u distorzijama slike sa tv kartice koje ranije nisu postojale, a sada praktično ne može da se gleda od vertikalnih linija koje liče na gubitak signala (ajd lupam, 50 linija širine cele slike, a visine 1 pixela, random preko celog ekrana - signala). Kad pustim neki divx, tih smetnji nema uopšte.

Aj da pređem i na pitanje. ŠTA je tu crklo???

Nekako mi je ploča najsumnjivija, memorija izgleda da nije. Procesor? Napajanje?

Aj pomagajte

Jesi probao da izvadish TV karticu? Ajde izvadi pa vidi shta cje da se deshava. Ja sam od ukucjana dobio info da danas windows nije hteo da se digne da je ostao na onom biostar logu kad se upali komp < isto imam leadtek TV karticu>.

Ja sam probao 605, 913, B06 i sve mi radi ok, mada se nisam igrao sa OC na 913 i B06 jer nisam imao vremena.
Inace ima i modovanih bios-a pa cu da probam i njih kad se malo rasteretim posla, taman da se malo razonodim :)
Ma probao sam i ja, CNQ proradi 'al FSB ostane na 199,5. Nije neki problem, ali ne da iritira nego... Ajde daj neki link sa modovanim biosima.

Evo ovako posle malo igranja sa biosima sledeca konstatacija.Default bios i cm hiper tx
je po meni jedino valjano resenje.Ono sto user d@do ima kao problem desilo se i meni znaci magistrala na 199.5 umesto na 200 sto zna malo da iritira.Ja sam resio problem tako sto sam vratio default bios i odradio clear cmos.Druga po meni bitnija stvar su perfomanse koje su znatno pale sa instaliranjem bilo koje novije verzije biosa u odnosu na postojecu.Kako sam to primetio pa evo ovako radim nesto u photoshopu i koristeci neki filter vidim da to traje u beskonacnost (a tako nije bilo ranije).Testiram sa everestom (cache & memory benchmark) i imam sta da vidim latency za memoriju je malte ne za 50% veci nego li sa originalnom verzijom biosa.Na slici mozete videti i da umesto 200 za fsb stoji 199.5.U pitanju su verzije biosa R69AM913 i R69AMA11 znaci obe novije od default-ne.

Prilozi

• cachemem.JPG
    cachemem.JPG
    44.6 KB · Pregleda: 83
Poslednja izmena:
Jesi probao da izvadish TV karticu? Ajde izvadi pa vidi shta cje da se deshava. Ja sam od ukucjana dobio info da danas windows nije hteo da se digne da je ostao na onom biostar logu kad se upali komp < isto imam leadtek TV karticu>.

Izvadio tv karticu, i ništa, sve po starom. Izvadio proc, vratio, i ništa. Malo pročačkao kablove od napajanja, ostavio samo ploču na napajnaju, i opet ništa, sve po starom. U bios kad uspem da uđem, nekad neće da radi tastatura, a i kad radi, bios se zakuca. btw stavio sam taj B06 bios, i opet ništa.

Šta se kod tebe dešava?

Vrati originalni i shalji na reklamaciju...

A sta znaci to default bios, ili originalni? :)

Zar je moguce da sve ploce kao nove dolaze sa istom verzijom biosa a toliko ih je u medjuvremenu izaslo?

Onaj koji je backup-ovan prilikom prvog flashovanja ;-)
Kod mene je bio 309.

Cini mi se da sam resio problem, barem mislim da je sve ok. Load optimized defaults pa flash 605, pa opet load optimazed defaults. FSB je na 200, CNQ radi, a cini mi se i da nema nikakvog pada performansi u odnosu na ranije.

Nazad
Vrh Dno