Šta je novo?

LANG sr.UTF-8

Da probam da ti objasnim. Neki ljudi imaju odbojnost prema ćirilici zato što je koriste političke partije, razna "nacionalno-patriotska" udruženja, crkva i ostale kriminalne organizacije u ovoj zemlji.

Pa naše je pismo, valjda je normalno da ga koriste. A ko se stidi i odbacuje svoje pismo trebao bi malo dublje da se zamisli i iskontemplira o sebi.

Slažem se i ja sa silverom. Ja čak ćirilicu smatram tehnički boljim pismom od latinice (čini mi se da su i neki japanski naučnici rekli da je ćirilica najsavremenije pismo na svetu), ali nemojte da ignorišete moju tezu.

Predstoje nam izbori, obratite pažnju na bilborde i pismo na njima. Pogledajte sajtove ili grafite spomenutih "nacionalno-patriotskih" udruženja, a crkvu neću ni da komentarišem.

Ljudi koji ne podnose te organizacije podsvesno ih ćirilica podseća na njih i tu se javlja odbojnost.

Ko što silver kaže, ne bi zbog toga trebalo da ignorišu ćirilicu, ali da to zbog toga rade, verujte mi...
To je to!
Godine i godine ispiranja mozga sa onim iskrivljenim, "patriotskim" fontom meni prave horor u glavi, imam komshu nazovi specijalca, ratnog veterana, koji je prs'o, stalno pravi ****** po kraju, hag ovo ono, Srbija do tokija, izlepljen izlog sa ћирилицом jedne "patriotske" stranke, e zbog takvih me sramota shto sam i srbin, i shto takvi bolidi velichaju ћирилицу!

Malo mi je zapaljiv post, ali moram to da kazem.

Moj dobar drug, isto tako "patriota", nije ishao u vojsku, niti cje, on me stalno ispravlja kako treba da pishem ћирилицом, jer pobogu tako treba, i ja nisam Srbin ako pishem latinicom.
Ja jesam srbin, bio 12 meseci za nashu dragu zemlju, na granici sa Kosovom, odradio patriotizam, i to reall time, a ne ovo sranhe sa ћирилицом, i pishem skoro uvek latinicom, ne vrshim presiju na ostale da pishete latinicom, radite shta vam volja, to su nam svima prava.
Tako da te prozivke "Ti mrzish ћирилицу" batalite, samo pravite jaz gde mu nije mesto, mada mi Srbi smo dobri u svadji, uvek se pokoljemo oko toga ko je vecji Srbin.

Tako da ako terate mak na konac, kastrirajte lepo srpski jezik, izbacite turcizme, germanizme itd, napravite "pravi" srpski jezik.

Ova tema vuche u stranu politike previshe, i shta koga briga koje pismo ja koristim?!?
Moja stvar.

Praktichne koristi od kucanja nashim pismom su da nema greshaka kad kucate CV ili tako neki zvanichan dokument, zamisli da nakucam ovako CV, LOL!

Poslednja izmena:
off: Dajte bre vratite side-bar pa da se ko ljudi svadjamo oko njega :d

Moja sugestija ekipi sa Bench-a. Mozete i vi da na efikasan nacin da uticete na na popularizaciju koriscenja naseg pisma. U zadnjem testu MSI EX600R laptopa imadoste puno reci hvale za isporuku racunara sa srpskim uputstvom i predinstaliranom Vistom sa prevedenim interface-om al' nevideh da ste igde jednu jedinu rec kritike uputili na temu da taj isti laptop dolazi sa engleskom tastaturom. Mene u koriscenju ili nekoriscenju nasih slova (na mestima gde mi to nije od presudne vaznosti - aka forum) najvise opredeljuje tastatura na kojoj trenutno kucam.

sto se tice cirilice: srecom pa je dosao najveci neprijatelj srpskog naroda - amerikanac - i podario svim srbima cirilicu na kompjuterima. hocu samo da kazem da su se npr. bugari mnogo vise od nas angazovali po pitanju svog pisma - da ga integrisu u racunarske sisteme, baze... jednostavno su morali. i moram reci da je ono sto sam video stvarno impresivno! (konkretno kutija zna sta pricam a mislim pre svega na onaj babylon imenik koji pretrazuje ime bez obzira na pismo i to po "zvucnosti": napisete necije ime onako kako ga cujete i imenik uglavnom nadje pravu osobu :) ovo je bitno jer su u tom imeniku npr. i nemacka imena i bugarska i francuska...)

Cirilica i latinica jesu PODJEDNAKO nasa pisma. Kome to smeta, to je vec druga stvar...

btw pa zar sluzbeno pismo nije SAMO cirilica (osim u slucaju nacionalnih manjina koja imaju pravo da se sluze i svojim pismom u sluzbenoj komunikaciji sa "administracijom")?

Ужас!!!!!! Што теби толико смета ћирилица??? Можда зато што је то СРПСКО писмо. Ја други разлог не могу да видим!
Ја сам јасно навео зашто овде не користим ћирилицу, али ово што си ти написао ми је болест!!! :mad::mad::mad::mad::mad::wall::wall::wall::wall::wall:

Ko ti brani? Mozda ja? Da ti ja branim, ovaj post bi nestao ili bih ga namerno prekucao u latinici. Da si najpametniji covek na svetu i da pises najkorisnije postove, ja ih ne bih citao u slucaju da ih pises cirilicom.

Smeta mi i nervira me. Kao pismo je jako ruzno, na forumima deluje mi totalno debilno, izvini ali to je stvar mog licnog izbora.
Takodje, prica kako je to SRPSKO pismo - zaobidji me molim te. Ja nisam labud ili neka veverica, u Ustavu lepo pise da su pisma RAVNOPRAVNA. A takodje i odlicno poznajem nasu istoriju. Stoga, cirilicari STOP!
A svi oni koji plasiraju price tipa "budi veci srB, pisi cirilicom" - prosto ne zelis da znas sta mislim o njima.

My 2 cents.

Poslednja izmena:
Ko ti brani? Mozda ja? Da ti ja branim, ovaj post bi nestao ili bih ga namerno prekucao u latinici. Da si najpametniji covek na svetu i da pises najkorisnije postove, ja ih ne bih citao u slucaju da ih pises cirilicom.

Smeta mi i nervira me. Kao pismo je jako ruzno, na forumima deluje mi totalno debilno, izvini ali to je stvar mog licnog izbora.
Takodje, prica kako je to SRPSKO pismo - zaobidji me molim te. Ja nisam labud ili neka veverica, u Ustavu lepo pise da su pisma RAVNOPRAVNA. A takodje i odlicno poznajem nasu istoriju. Stoga, cirilicari STOP!
A svi oni koji plasiraju price tipa "budi veci srB, pisi cirilicom" - prosto ne zelis da znas sta mislim o njima.

My 2 cents.

Na žalost u novom Ustavu ćirilica je zvanično pismo (zahvaljujući velikim ćiriličarima aka $#%& ) a upotreba ostalih pisama se reguliše zakonom.Ovo je jedna od stvari koja je izmenjena u novom u odnosu na stari ustav i to u negativnom smislu.Meni ne smeta upotreba ni jednog pisma, niti jezika, sve dok neko na silu ne počne da me tera da koristim jedno pismo, bila to ćirilica ili latinica.Ovakva jedna rasprava, baš o upotrebi ćirilice na forumu se vodila i na jednom našem drugom forumu koji se bavi linuxom, mislim da nekoliko članova odavde takođe posećuje isti, tako da će znati o čemu je reč.

Ah da, to su usled uticaja ovakvih likova izmenili, smetnuh sa uma.
Pa bas super, prvo smo ukinuli Darvina, pa menjamo imena skola u crkva-like imena, pustamo nindze i betmene da nam kvare omladinu svojim naopakim pogledom na svet.... Sjajno :)

Tako da - problem nije samo u koriscenju kuka i kvaka u pisanju postova na forumu i uopste vec je problem mnogo dublje.

Poslednja izmena:
Pogledajte sajtove ili grafite spomenutih "nacionalno-patriotskih" udruženja, a crkvu neću ni da komentarišem.
Ako ćemo mak na konac i Hitler je koristio latinično pismo, pa nešto ne vidim da "poznavaoci istorije" kažu da zbog toga ne vole latinicu. Glupost! I to što ti mrziš crkvu ostavi za sebe, to nije za ovu temu niti za ovaj forum! Ja ne volim dosta političkih organizacija, ali sigurno me nisi video da ovde pričam o tome. Uzdrži se!

...
Stoga, cirilicari STOP!
Ne znam šta da ti kažem na ovo... Osim da imaš neki problem sa sobom.
Boldovani deo tvoje izjave govori sve o tebi. Šteta što modovi ne mogu na ignore, ti bi bio prvi na mojoj ignore listi! Ali dobro, od sada ću svesno ignorisati sva tvoja baljezganja.

...Meni ne smeta upotreba ni jednog pisma, niti jezika, sve dok neko na silu ne počne da me tera da koristim jedno pismo, bila to ćirilica ili latinica...
Pa ko te tera??? Pišeš li latinicom? DA! Pa što se onda buniš???

Mislim da je vreme da se ova tema zaključa.

Poslednja izmena:
Ja na tvoju zalost nemam nikakav problem :) Imam samo problem sa likovima koji pokusavaju da mi serviraju kojekakve nebuloze kao sto je ova sa cirilicom...

Tako da, ako ti se ne dopada ne moras ni da svracas na forum :)

Pa ko te tera??? Pišeš li latinicom? DA! Pa što se onda buniš???

Mislim da je vreme da se ova tema zaključa.

Dečko, da li si primetio u kom kontekstu citiraš moj post? Nigde ja nisam rekao da me neko tera, već da bi mi smetalo da neko POČNE da me tera.Na žalost kako je krenulo sa odbranom СРПСКОГ pisma samo čekam trenutak kada će početi, zahvaljujući vlasti, da se natura upotreba istog svima.

Vreme je za zaključavanje teme.

off: Dajte bre vratite side-bar pa da se ko ljudi svadjamo oko njega :d

Moja sugestija ekipi sa Bench-a. Mozete i vi da na efikasan nacin da uticete na na popularizaciju koriscenja naseg pisma. U zadnjem testu MSI EX600R laptopa imadoste puno reci hvale za isporuku racunara sa srpskim uputstvom i predinstaliranom Vistom sa prevedenim interface-om al' nevideh da ste igde jednu jedinu rec kritike uputili na temu da taj isti laptop dolazi sa engleskom tastaturom. Mene u koriscenju ili nekoriscenju nasih slova (na mestima gde mi to nije od presudne vaznosti - aka forum) najvise opredeljuje tastatura na kojoj trenutno kucam.

Uh, "popularizacija korišćenja našeg pisma"... tanak led. Sasvim grubo i sasvim iskreno rečeno, to je zadatak obrazovnog sistema, a ne Bencha. "Nezvanično & ljudski rečeno" - takve stvari lagano bodu oči na ovakvom mestu, gde se okuplja jedna grupa obrazovanih mladih ljudi. Kažem "obrazovanih" zato što se nepismenost (ne govorim sad samo o našim znakovima, nego o pismenosti uopšte) može i oprostiti nekome ko ima svega osam razreda osnovne škole iza sebe, ali kad neko završi fakultet (ili da kažemo "studira") i ostane lagano nepismen, to je za mene blam. Pogotovo što bi takva osoba sebe rado još nazvala "intelektualcem".
Da istaknem samo da navodim svoje lično mišljenje, ne neke zvanične stavove Bencha ili tako nešto, prosto da ne ispadne da sad Bench "proziva & maltretira" ljude po forumu.

Što se testova tiče... da, slažem se da je u testovima dobro posebno obratiti pažnju na to da li je proizvod "lokalizovan" za naše podneblje, ali više zbog isticanja spremnosti proizvođača da prilagodi nešto našem tržištu, nego zbog neke popularizacije pisma. Nadam se da će redakcija češće obratiti pažnju na ove detalje, ali da neće suviše uticati na ocene hardvera. Kažem ovo zato što npr. Nemci umeju neretko u ocenama da daju svega tri od pet zvezdica hardveru, samo zato što uz njega nije došlo uputstvo i na nemačkom, nego samo na engleskom.

I evo poslednji post u vezi sa politikom u ovom topiku :D
Ćirilica je jedno od naša dva ravnopravna pisma, a ne oruđe političke retorike. Lično smatram da je stvar opšte kulture da se poznaju oba, a u svakodnevnom životu koristi svejedno koje od ta dva. Oba su bila tu i pre svih tih partija i organizacija i koliko god je to pismo njihovo, toliko je i moje i ne dam im satisfakciju da prisvoje nešto šta pripada i meni. Distanciranje od sopstvenih stvari samo zato što ih koristi i politički suparnik je "bad way to make a political statement" i verovatno spušta čoveka na isti nivo ovih koji tvrde da "nisi Srbin ako ne koristiš baš Ariel prašak za veš".

No, tema ovog topika nije bila da ta da poredimo kome je veći na nacionalnom lenjiru, nego potezanje ispravnog korišćenja pisma, pa vas molim da ne idemo dalje u politiku, jer tema i nema direktne veze sa njom, nego, kao što smo već videli, shvatanjem opuštanja, lenjosti i drugih ne političkih, nego ljudskih osobina.

Nek piše ko kako hoće sve dok se razumemo, mada mi je neprikladno da jedan moderator odbija da čita postove pisane ćirilicom.

Još jedna stvar koja me nervira je neki novi trend koji sam primetio na nekim domaćim forumima i chat sobama gde ljudi pišu "w" umesto "r". Npr. "alo bwe". Gadno.

Što se layouta tiče, mislim da tastatura sa US ili nekim drugim layoutom nije izgovor za ne korišćenje naših slova. Trenutno koristim US layout jer nemam potrebu za našim slovima često, a bavim se programiranjem. I pored toga, znam gde se nalaze naša slova (makar otprilike), i nije mi teško da pritisnem alt+shift kad kucam nešto na srpskom. Doduše, ne radim to često pa i nije problem.

Mogu da razumem lenjost ako treba da se piše u nekim chat sobama, a istovremeno se nešto programira, pa non-stop mora da se menja layout, ali za poruku na forumu ima dovoljno vremena za alt+shift.

Moja dva centa, što bi rekli.

Primećujem da se ovde vrši zamena teza. Oni ljudi koji ne koriste naš raspored slova, često pričaju o tome kako im neko nameće ćirilicu, odmah napadaju crkvu itd i tako skreću temu na sasvim drugi kolosek. Kad bi kucali neki seminarski za srednju školu ili fakultet, to bi svi uradili sa našim slovima. Ne vidim zašto bi neki internet forum bio izuzetak. Mislim da samo treba malo dobre volje, i brzo pređe u naviku.

Ćirilica je jedno od naša dva ravnopravna pisma, a ne oruđe političke retorike. Lično smatram da je stvar opšte kulture da se poznaju oba, a u svakodnevnom životu koristi svejedno koje od ta dva. Oba su bila tu i pre svih tih partija i organizacija i koliko god je to pismo njihovo, toliko je i moje i ne dam im satisfakciju da prisvoje nešto šta pripada i meni. Distanciranje od sopstvenih stvari samo zato što ih koristi i politički suparnik je "bad way to make a political statement" i verovatno spušta čoveka na isti nivo ovih koji tvrde da "nisi Srbin ako ne koristiš baš Ariel prašak za veš".

Čini mi se da, ponekad, nismo ni svesni bogatstva koje predstavljaju dva pisma. Treba da budemo ponosni na to. Oni koji forsiraju upotrebu samo jednog pisma su mi potpuno isti. No, krajnosti su uvek slične, zar ne?

Poslednja izmena:
Uh, "popularizacija korišćenja našeg pisma"... tanak led. Sasvim grubo i sasvim iskreno rečeno, to je zadatak obrazovnog sistema, a ne Bencha.

Daleko od toga da vam predlazem da budete predvodnici krstaskog rata za "popularizaciju koriscenja naseg pisma" al' mislim da nebi skodilo da svaki put pecnete malo proizvodjace opreme i lokalne distributere na tu temu. Dok neko ne krene da im nesto zamera na tu temu oni nece nista ni uciniti...a vasa rec se sasvim dobro cuje.

ali više zbog isticanja spremnosti proizvođača da prilagodi nešto našem tržištu, nego zbog neke popularizacije pisma

Koji razlog cemo staviti u prvi plan, po meni nije bitno. Meni licno je bitno da dodjemo do trenutka da neki prodavac nece bledo da me gleda u momentu kad mu trazim tastaturu sa YU layout-om. Neko drugi opet ima svoje razloge. Mozda nekima to ne smeta ali mene ubija kad moram da se vratim pet recenica unazad da bi promenio sva Y u Z (nazalost neznam slepo kucanje).

Poslednja izmena:
Dečko, da li si primetio u kom kontekstu citiraš moj post? Nigde ja nisam rekao da me neko tera, već da bi mi smetalo da neko POČNE da me tera.Na žalost kako je krenulo sa odbranom СРПСКОГ pisma samo čekam trenutak kada će početi, zahvaljujući vlasti, da se natura upotreba istog svima.

Vreme je za zaključavanje teme.
Izvini, ako sam te pogrešno razumeo. Naravno da niko ne treba da bilo koga prisiljava da koristi neko od ova dva pisma.
Užasava me to što se nađu neki likovi koji pljuju po pismu naroda kojem ja pripadam! To mi je bolesno i bezobrazno. Ja volim ćirilicu, lepa mi je i uvek je koristim, osim ovde (objasnio sam i zašto), ali ne smetaju mi ljudi koji pišu latinicom, niti ignorišem njihove postove, kao neki ovde.

Jako je važno ispravno pisati. Primetio sam da u startu imam mnogo niže mišljenje o ljudima za koje primetim da ne znaju osnovne stvari iz pravopisa. Najgore od svega je upravo to što mnogo fakultetski obrazovanih ljudi "nezna" pravopis.
Sličan utisak ostaje i kada ne koristite naša slova. Prelaskom na US tastaturu i ja sam prestao da koristim naša slova, ali samo ovde, na forumu, zbog nešto opuštenije atmosfere. Međutim, nakon otvaranja ove teme, shvatio sam da ipak ne treba biti lenj za tu stvar i opet pišem kako treba. :)

Niko ovde ne pljuje ćirilicu, istripovao si se.

Nasa slova koristim jedino na poslu, i to kada kucam neki zvanicni dokument (najcesce cirilicom). Navika je cudo, a ja sam prvi komp dobio u doba DOS-a kada je srpski kodni raspored bio misaona imenica, tako da me jednostavno mrzi da se cimam oko toga.

BTW, mislim da treba lincovati onog ko je dosao na "genijalnu" ideju da se pri promeni kodnog raposreda zamene mesta "Z" i "Y" tasterima. :mad: Uzgred, ne verujem da je u pitanju nas covek, mislim da je ta glupost prvo uvedena u Nemackoj a mi smo je samo preuzeli.

Niko ovde ne pljuje ćirilicu, istripovao si se.
Izvini, a šta je onda ovo:

...Pogotovo ne bih nikada koristio cirilicu na forumu! Takve postove NIKAD ne citam....

...Smeta mi i nervira me. Kao pismo je jako ruzno, na forumima deluje mi totalno debilno...
...Stoga, cirilicari STOP!...
Posebno obrati pažnju ba boldovani deo.

Bane, ne pravi se glup kada to nisi. Lik je preterao i to debelo. Ali to samo govori o njegovom mentalnom sklopu.

I time si, verovatno, jedino dobio lichnu satifakciju.
Isto k'o shto ja netju menjati lejaut :p
Pa jesam, dobio sam ličnu satisfakciju, ništa više nisam ni tražio. :)

Poslednja izmena:
ja sam prvi komp dobio u doba DOS-a kada je srpski kodni raspored bio misaona imenica, tako da me jednostavno mrzi da se cimam oko toga.

Ali je isti taj komp imao verovatno BW ekran, ali te nije mrzelo da se prebacish na kolor, ili chak i na TFT?

Čudo da se ova rasprava nije pretvorila u diskusiju kako najbolje ćirilizovati računarske termine :D Kao što se već milion puta desilo na domaćem newsu.

BTW, mislim da treba lincovati onog ko je dosao na "genijalnu" ideju da se pri promeni kodnog raposreda zamene mesta "Z" i "Y" tasterima. :mad: Uzgred, ne verujem da je u pitanju nas covek, mislim da je ta glupost prvo uvedena u Nemackoj a mi smo je samo preuzeli.

E, ovo je živa istina. Ja "naša" slova za komunikaciju koristim već dosta dugo, još iz vremena BBSova, samo treba prvo da se setim da premapiram tastaturu za Y<->Z ;)

Jedini izuzetak je Chat, al' onda ne koristim ni interpunkciju :d

Ljude koji smatraju da je pisanje samo cirilicom, i onoga sto treba i narocito onoga sto ne, vrhunac patriotizma strpavam u isti kos sa ljudima koji zaziru od cirilice jer je, tamo neka stranka koristi, sto je "ruzna" i sto je "ne evropska" (sta god im to znacilo) tj. smatram da su im labudovi i veverice intelektualno superiornija bica.
Licno cirilicu koristim kada pisem olovkom, ni zbog kakve ideoloske i verske gluposti vec sto sam sam prvo naucio cirilicu a i u skoli se pocinjalo sa istom pa sam navikao a i bar meni lepse izgleda na papiru i tada se lakse cita. U elektronskom obliku je koristim samo kad pisem neki zvanicni dokument koji ce biti stampan i kako takav dostavljen stranci, osim ako nije drugacije precizirano (ko mi zbog toga odbije ponudu, i ako u startu ne zelim da radim sa doticnom strankom, trazicu objasnjenje. Ako dobijem ne zadovoljavajuce vidimo se na sudu gde cu da trazim ponistenje tendera, hvala dovidjenja). U ovako neformalnom naklapanju po forumima koristim sta trenutno stoji na tastaturi. Trenutno, od kuce, ovako latinicom bez "nasih" slova pisem iz ciste lenjosti. Mrzi me da promenim tastaturu i kodni raspored a i totalno je nebitno jer ko ne shvati iz konteksta sta da sisa ne mogu mu pomoci objasnjavanjem. "Nasa" slova pod obavezno koristim u poslovnoj komunikaciji a i pri pisanju tekstova za neke nase site-ove posto daju neku dozu ozbiljnosti i red bi bio da se toliko potrudim da ne dovodim citaoce u nedoumicu.
Neki ocigledno ne shvataju kakvo blago posedujemo sa mogucnoscu da potpuno ravnopravno koristimo dva pisma i to bez ikakvih gubitaka pa se trude da proguraju ili cirilicu ili latinicu prodajuci muda za bubrege glupim razlozima koji nemaju mnogo veze sa mozgom. Nasa je greska sto se nismo dovoljno potrudili da u kompijuterske vode proguramo oba pisma ravnopravno pa da ljudi koriste sta zele bez da im drveni advokati drze predavanja o ispravnosti ovoga ili onoga.

PS- u pravopisu Matice srpske, koji se zvanicno koristi u skolama pise da srpski jezik koristi dva ravnopravna pisma: cirilicu i latinicu.

Poslednja izmena:
I otprilike smo došli o zaključka. Ljudi ne koriste đšćčž "samo" zato što su lenji i ne žele ništa novo da nauče (oni misle da im je to, kao, opravdanje).

Poslednja izmena:
Poslednja izmena od urednika:
I otprilike smo došli o zaključka. Ljudi ne koriste đšćčž "samo" zato što su lenji i ne žele ništa novo da nauče (oni misle da im je to, kao, opravdanje).

Otprilke, da. Ali se to ne može tretirati kao opravdanje. U formalnom razgovoru/prepisci će se koristiti u neformalnom je stvar slična kao i neformalnoj verbalnoj komunikaciji ko želi nek se izražava fonetski i sintaksički pravilno, ko ne želi ne mora, to ne treba uzimati kao razlog za kamenovanje dotične osobe.

Ne razumem sta si hteo da kazes ovim da ne zele nista novo da nauce.
Ja ni na jednom forumu ne korsitim nasa slova jer ovako brze kucam a inace na poslu uvek korsitim cirilicu i nimalo mi ne smeta. Nemam nista ni protiv cirilice ni protiv latinice, koristim oba podjednako i cesto ni ne primecujem koje pismo je u pitanju kada citam neki tekst a kao sto sam rekao na forumima mi je lakse da pisem ovako jer brze kucam.

I da slazem se da je ova tema zrela za katanac :whip:

Pa nije ova tema napravljena za kamenovanje onih koji ne koriste đšćčž, već da se nađe razlog zašto je to tako... i razlog je pronađen veoma brzo, ljudi su otvoreno priznali da su lenji da bilo šta novo nauče, mnogi se još time i ponose. Nije problem ako neko koristi samo ćirilicu ili samo latinicu ili ako (ne) koristi đšćčž... problem je u tome što nekim lenjost izgleda dođe nešto čime mogu da se diče.

Otprilke, da. Ali se to ne može tretirati kao opravdanje. U formalnom razgovoru/prepisci će se koristiti u neformalnom je stvar slična kao i neformalnoj verbalnoj komunikaciji ko želi nek se izražava fonetski i sintaksički pravilno, ko ne želi ne mora, to ne treba uzimati kao razlog za kamenovanje dotične osobe.

Kako se to u verbalnoj komunikaciji izražava fonetski i sintaksički pravilno? :d U verbalnoj komunikaciji nećeš reći "s" umesto "š" ma kako neformalno konverzacija bila.

Mislim da razlika između formalne i neformalne komunikacije (usmene ili pismene, svejedno) utiče na to da li će se osoba truditi da govori pravilno (tj. "književno", ako neki tako više vole) ili će sebi dozvoliti opušteniji ton i koristiti sleng, žargon, lokalizme, neke urbane idiome i slično.
Ali isto tako mislim da to nema veze (ili ne bi trebalo da ima veze) sa "gutanjem slova". I na engleskom ili francuskom postoje slengovi, pa ljudi kada govore slengom ne izbegavaju da pišu slovo "x" ili "y" bez obzira koliko se opušteno i neformalno osećaju. TO je suština koju od početka pokušavam da istaknem, da naš jezik ima trideset, a ne dvadeset i šest slova (i latinica i ćirilica) i da je to sasvim drugi problem u odnosu na to da li će se neko potruditi da koristi interpunkciju kako treba (pravila interpunkcije možda i ne zna, ali kako glasi reč koju je upravo u glavi izgovorio - to sigurno zna).

Nazad
Vrh Dno