Šta je novo?

Osvezavanje TFT-a ? 60 \ 75 Hz

Danas tft nije ni postigao napredak da moze ne znam kakav refresh da napravi, uvrh glave 75-85Hz, a da nema razlike izmedju 60 i 75Hz, to nije tacno, da nema, ne bi ni pravili takvu organizaciju:D Sala na stranu, ima velike razlike, i svako sa dobrim okom to odmah vidi, treperenje slike na 60Hz, na bilo kom modelu, a stvarno mislim da nije resenje furati najjacu rezoluciju i zamarati oci sa 60Hz. Ja licno drzim 17" na 85Hz i oci me ne bole ni posle velikog blejanja u monitor. Pa ako su vam drage oci, zaboravite 60Hz;)

"Papir" svasta trpi.

Boze kolika rasprava a totalno besmislena.
Za svaki monitor postoji specifikacija koja je "optimalna" frekvencija osvezavanja.
Evo za Samsunge lepo pise:
The optimal refresh rate (also called the Vertical Frequency) for all Samsung LCD monitors is 60 Hz, regardless of resolution.

Cak i za CRT-ove postoji OPTIMALNA frekvencija, tako da ono "sto vise to bolje" nema veze sa zivotom. Moj stari crt (21" trinitron) moze i preko 100Hz, ali mu je slika najbolja na 85, kako i pise u specifikaciji.

Al' sto ga ovaj nikk18adsl odvali i ostade ziv.... valjda

Poslednja izmena:
jes vala,
crt tehnologija nema veze sa lcd tehnologijom.
najbolje slika se dobija ako se drzis rezolucije ( obavezno ) i osvezavanja koje ti proizvodjac propise.
jos ako i kalibrises monitor...ojhaaaa

a ako zelis da imas i ostre fontove obavezno desni klik na desktop pa properities pa appearance pa effects pa na use the following method.....ukljucis cleartype ako nije ukljuceno , jerbo je to za tft monitore.

Clear type me izostrava vec zamuti fontove.
Da ne otvaram novu temu, cemu sluzi refresh rate 59Hz? Na 223bw moze da se izabere 60 ili 59Hz.

Procitah kompletnu temu i stvarno se moze puno toga dobrog naci i procitati :)
Elem,evo meni je pomoglo. A problem je bio ovakav. Imam 940N i slika je bas vidno treperila i na 60 i na 70 i na 72Hz,tek kad bih stavio na 75Hz postajao je ok,ali i dalje vrlo vrlo malo se vidjelo kako treperi,ali nije bilo toliko strasno. Ipak me zabrinjavalo jer moj monitor nema ponudjeno 75Hz,pa sam ja morao da odcekiram ono "Hide bla bla..." pa da postavim na 75Hz,sto mi nikako nije normalno bilo,ipak mora da radi na nekom njegovom preporucenom refresh rate-u kako treba.
Ovde se u jednom djelu pomenulo kako uzrok moze biti kablovska. Aj rekoh da probam. Ma cim sam izvadio kablo iz TV karte monitor proradio ko lud! Sve radi ok i na 60Hz i na vecim refresh rate naravno. sada ga drzim na 60Hz.
Nego malo off,koliko ovo drndanje napona sto dolazi iz prikljucka od kablovske moze da zezne nesto u racunaru? Bojim se da je sad opet prikljucim, ...bem im kablovsku :mad:

Poslednja izmena:
Procitah kompletnu temu i stvarno se moze puno toga dobrog naci i procitati :)
Elem,evo meni je pomoglo. A problem je bio ovakav. Imam 940N i slika je bas vidno treperila i na 60 i na 70 i na 72Hz,tek kad bih stavio na 75Hz postajao je ok,ali i dalje vrlo vrlo malo se vidjelo kako treperi,ali nije bilo toliko strasno. Ipak me zabrinjavalo jer moj monitor nema ponudjeno 75Hz,pa sam ja morao da odcekiram ono "Hide bla bla..." pa da postavim na 75Hz,sto mi nikako nije normalno bilo,ipak mora da radi na nekom njegovom preporucenom refresh rate-u kako treba.
Ovde se u jednom djelu pomenulo kako uzrok moze biti kablovska. Aj rekoh da probam. Ma cim sam izvadio kablo iz TV karte monitor proradio ko lud! Sve radi ok i na 60Hz i na vecim refresh rate naravno. sada ga drzim na 60Hz.
Nego malo off,koliko ovo drndanje napona sto dolazi iz prikljucka od kablovske moze da zezne nesto u racunaru? Bojim se da je sad opet prikljucim, ...bem im kablovsku :mad:

moze da zezne graficku ako je AIW (moju je poslalo u vecita lovista)

moze da zezne graficku ako je AIW (moju je poslalo u vecita lovista)

Uzas stvarno,zbog ebene kablovske ti crkla grafa!:mad: Ja imam 7900GS,nije AIW. Ali opet znaci moze da zezne TV kartu.... ma necu je onda ni ukljucivati,povremeno se mogu iscimati da prikljucim samo kad mi se nesto gleda i kasnije vaditi kablo,sta da se radi...
Izvinjavam se zbog off topica!
Pozdrav i hvala!:wave:

Primetio sam da mi u zadnje vreme treperi slika,kao kad na Tv-u gledate neki monitor,pa se vidi treptanje,e meni je sad tako i ne mogu da namestim da se to ne vidi.Imam sad samo opciju 60 Hertz-a.Ako neko ima resenje...:type:

Poslednja izmena:
Primetio sam da mi u zadnje vreme treperi slika,kao kad na Tv-u gledate neki monitor,pa se vidi treptanje,e meni je sad tako i ne mogu da namestim da se to ne vidi.Imam sad samo opciju 60 Hertz-a.Ako neko ima resenje...:type:

Bez uvrede,ali jesu li tebi instalirani driveri za graficku???
Omega,catalyst, trebalo bi da imas u tim podesavanjima i deo toga.Ako imas instalirane drivere,krni disk od monitora i podigni drivere za njega.Meni je tako resen problem.A ako ni tako nece.Odstikliraj "Hide modes...." i stavi na 72 ili 75hz.:wave:

kakve to ima veze ? Slika na LCD ekranu ne bi treperela ni na 1Hz posto jednostavno nema sta da treperi...

verovatno ima neke smetnje u kablu ili u mrezi...bilo je vec nekoliko puta pisano o ovome i uglavnom je menjanje izvora struje ili UPS resavalo problem

Poslednja izmena:
Bio ja u prodavnici da pogledam akutelnu ponudu monitora, pitam prodavca, jel moze malo da se testira.. kaze nema problema... pogledam malo boje , ostrinu.. a onda rekoh, da testiram refresh, pa ih pet komada u nizu sprzim na 85 Hz. Tri su trenutno pocrnela (jedan Philips i dva LG), a na dva Samsunga se pojavilo upozorenje da monotor ne podrzava vise od 75... Vracaj brze bolje da ne vidi prodavac. tako vratim na 60.. svi opet rade.. uh, dobro je, nista nisam syebo.

Bio ja u prodavnici da pogledam akutelnu ponudu monitora, pitam prodavca, jel moze malo da se testira.. kaze nema problema... pogledam malo boje , ostrinu.. a onda rekoh, da testiram refresh, pa ih pet komada u nizu sprzim na 85 Hz. Tri su trenutno pocrnela (jedan Philips i dva LG), a na dva Samsunga se pojavilo upozorenje da monotor ne podrzava vise od 75... Vracaj brze bolje da ne vidi prodavac. tako vratim na 60.. svi opet rade.. uh, dobro je, nista nisam syebo.

ja da sam na metu prodavca, uperkatom bi te izbacio iz radnje zato sto si neuk, ne informisan i pri tom se pravis kao da znas sta hoces i da znas nesto, a ne znas. Sta se trpas koji qrac da testiras nesto kad ni sam neznas sta testiras i kako radi ? Pa LCD-i svi rade na 60hz, naravno ti to ne znas i nemas pojma i pravis se pametan iako ti je lakse bilo da ispadnes dobra 15to minutna zabava i smeh za ljude u prodavnici koji znaju nego da si prvo informisao pa onda isao u kupovinu...strasno...

Drago mi je sto si me/nas ovim postom fino nasmejao i skrenuo paznju na vas kupce, poznavaoce i vladare svemira trzista....Da bar znas sta znaci "LCD" pa da nisi ni testirao osvezavanja, nego onako si fino glavom u zid CRT=LCD necu da mi treperi hahahah :) Ti si konj, uvredi se i idi informisi se pre nego sto sledeci put smoris nekog jadnika u radnji koji mora da trpi ljude kao ti za 20.000din mesecno....

Bez uvrede,ali jesu li tebi instalirani driveri za graficku???
Omega,catalyst, trebalo bi da imas u tim podesavanjima i deo toga.Ako imas instalirane drivere,krni disk od monitora i podigni drivere za njega.Meni je tako resen problem.A ako ni tako nece.Odstikliraj "Hide modes...." i stavi na 72 ili 75hz.:wave:
Naravno da jesu instalirani drajveri za grafičku,kao i za monitor,ali i dalje treperi i na 60 i na 75 Hertz-a.I otštiklirao sam Hide modes i stavio na 75 i ništa.

ja da sam na metu prodavca, uperkatom bi te izbacio iz radnje zato sto si neuk, ne informisan i pri tom se pravis kao da znas sta hoces i da znas nesto, a ne znas. Sta se trpas koji qrac da testiras nesto kad ni sam neznas sta testiras i kako radi ? Pa LCD-i svi rade na 60hz, naravno ti to ne znas i nemas pojma i pravis se pametan iako ti je lakse bilo da ispadnes dobra 15to minutna zabava i smeh za ljude u prodavnici koji znaju nego da si prvo informisao pa onda isao u kupovinu...strasno...

Drago mi je sto si me/nas ovim postom fino nasmejao i skrenuo paznju na vas kupce, poznavaoce i vladare svemira trzista....Da bar znas sta znaci "LCD" pa da nisi ni testirao osvezavanja, nego onako si fino glavom u zid CRT=LCD necu da mi treperi hahahah :) Ti si konj, uvredi se i idi informisi se pre nego sto sledeci put smoris nekog jadnika u radnji koji mora da trpi ljude kao ti za 20.000din mesecno....
Ohooo.... odvazni prijatelju.... kako si samo hrabar... i ponosan... odgovorio si osionom kupcu.. ma sila si.. ti si frustirani prodavac koji samo preko foruma moze da kaze kupcu "NE"... pa ti si lik... jesi li li pokazao prijateljima kako si faca na forumu.. mozda devojci (ako znas sta je to).. ma divim ti se.. LCD.. pa to je mrak... He..he.. Niko osim tebe... LEGENDO RACUNARSKO FORUMASKA.. Kako te nije sramota.. ma naci cu ti nesto da te zadovolji.. ostavi mi adresu na PM..

Ohooo.... odvazni prijatelju.... kako si samo hrabar... i ponosan... odgovorio si osionom kupcu.. ma sila si.. ti si frustirani prodavac koji samo preko foruma moze da kaze kupcu "NE"... pa ti si lik... jesi li li pokazao prijateljima kako si faca na forumu.. mozda devojci (ako znas sta je to).. ma divim ti se.. LCD.. pa to je mrak... He..he.. Niko osim tebe... LEGENDO RACUNARSKO FORUMASKA.. Kako te nije sramota.. ma naci cu ti nesto da te zadovolji.. ostavi mi adresu na PM..

haha, bar nisam ispao smesan pa dosao ovde na forum da to podelim sa "ekipom" :D

PS. Nisam nikakav prodavac hardwera

Ljudima treba omoguciti u prodavnici da testiraju monitore, ali izgleda da treba neko da stoji pored njih sa onim "omamljivacem" za svaki slucaj, da nebi nesto syebali u svom neznanju!

PS. Nisam nikakav prodavac hardwera
Da, to je lako zakljuciti, s obzirom da nista drugo u zivotu ne radis osim sto pises po forumu. Covek koji napise skoro 10.000 postova za par god(meni bi ovim tempom trebalo oko 50 god) i jos uz to ne postane mod, je iskompleksirani pavijan i trebao bi ,kao iskusni forumas, da shvati da poneki post informaciju prosledi s dozom humora. A da si neki poznavalac "monitora" morao bi znati da povecanje refresha preko fabricki dozvoljenih ne moze nikako da steti monitoru (jer sam monitor nece podrzati takav refresh i samo ce pasti u standby). Pa to sam probao mnogo puta na bivsem LCD-u, i nikad bez posledica. A tek TFT, kao naprednija tehnologija sigurno nece dozvoliti preveliki refresh.

Poslednja izmena:
...Ti si konj, uvredi se ...

Idi gx-x u tri qrca,zamalo da se zadavim kafom citajuci. :laugh:

@waikiki
Covek ti je lepo rekao,znaci niko nebi izdrzao da te ne uvredi,kakvu si glupost napravio,
a sad se lepo pokri usima i nemoj postovati jedno narednih godinu dana,pa mozda i zaboravimo kakav si papak.

Da li siguran u ovo "nikada bez posledica"
I btw, TFT=LCD :D
Refresh izražava brzinu kojom se slika na ekranu ispisuje ili osvežava. Kad monitor dobije signal iz graficke da daje vise slicica nego sto moze, jednostavno nece moci to da odradi i pasce u standbay, ili se samo dobija poruka na ekranu da povecanje nije moguce. A u vecini slucajeva se nece ni ponuditi refresh koji je veci od refresh-a koji monitor podrzava. Pa nije to kao povecanje napona ili nesto sliucno..
Za ovo drugo.. pogresno sam napisao.. dakle na CRT-u...

Poslednja izmena:
Mene ovo podseća na potencijalnu situaciju "Mr Bean u prodavnici monitora" :D

sta se desilo, da li su se waikiki i gx-x licno obracunali ili su se pomirili :)
Mozda su se zajedno slozili da treba :crash: pa su onda poceli :bottle: i onda zavrsili na :guitar: pa su zajedno :banana: ili su jedan drugog cekicem :smash: pa su se besni razisli :mad:
Javite, jel ste zivi :p

ili nisu ni jedno ni drugo vec je jednostavno sve receno i nisam osetio potrebu da se dalje nastavljam sa njim... Kako se kaze, Pavijan popusta a konj ostaje :D

nego...na nekoliko monitora primetih razliku u oshtrini izmedju 60 i 72/75hz...probah to na svom acer al2216W, imam 3 ponudjena refresha...60, 75 i 85...kako prebacim na 75, izbaci mi poruku "input mode not supported"...probah da instaliram drajvere za njega (3 majushna fajlica), al` kao ne prepoznaje ... inache je grafa terala 100hz na crt...ati 9550...

nego..jel to normalno? :D

nego...na nekoliko monitora primetih razliku u oshtrini izmedju 60 i 72/75hz...probah to na svom acer al2216W, imam 3 ponudjena refresha...60, 75 i 85...kako prebacim na 75, izbaci mi poruku "input mode not supported"...probah da instaliram drajvere za njega (3 majushna fajlica), al` kao ne prepoznaje ... inache je grafa terala 100hz na crt...ati 9550...

nego..jel to normalno? :D

Nema to veze sa grafickom. To znaci da ti monitor ne podrzava 75Hz, sto mi je malo cudno.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno