Šta je novo?

Intel E2140/2160/2180 temperature & hladjenje (DEF. & OC)

Da li treba da koristim ovaj test od 30 minuta ili duze? Prioriti na Normal ili High? Ovo je 30 min na normal, koji je prosao bez greske. 9*334. Na optimal podesavanju za kuler kad se box ponasa kao sto sam napisao u prethodnom postu - 900rom idle, 2080rpm OCCT.
@Shone Na defaultu u CPUz je manji od 1.2V

Prilozi

• Clip_4 OCCT.jpg
    Clip_4 OCCT.jpg
    310.6 KB · Pregleda: 95
Poslednja izmena:
Odradi test u Orthos-u, nista drugo. Podesi na small FFTs, priority 9 ili 10 i pusti makar sat - dva, a za potpunu stabilnost drzi ga da ti radi npr. osam sati.
Video sam da si to radio, ali mislim da ti je on najrelevantniji za testiranje, pa pokusavaj i sa vecom brzinom
Placebo je si li proverio fabricki napon u biosu?

Poslednja izmena:
Da li treba da koristim ovaj test od 30 minuta ili duze? Prioriti na Normal ili High? Ovo je 30 min na normal, koji je prosao bez greske. 9*334. Na optimal podesavanju za kuler kad se box ponasa kao sto sam napisao u prethodnom postu - 900rom idle, 2080rpm OCCT.
@Shone Na defaultu u CPUz je manji od 1.2V

ja ga vrtim 4-5 sati, ali kad je nestabilan uglavnom pukne za 20 minuta tako da je to skroz ok. Prosto neverovatno kakav si CPU ubo, bas si imao srece :)

Uzivaj i nek te dugo sluzi ! :wave:

@Markobb:
to je vec uradio, okacio je screenshot gde se vidi da ga je vrteo 8 i kusur sati.

Setio sam se tek kad sam okacio post, da sam video njegov rez. sa Orthosom. Fantastican primerak CPU-a.

Hvala :)
@ Makobb Kada se ucita optimised defaults mislim da je vrednost manja od 1.2(nesto oko 1.19 ili 1.18) ne mogu da se setim tacno jel je radio na defaultu samo prvih pola sata i nisam siguran sta je ocitavao u windowsu a sta u biosu, ali sam tu vrednost negde video 100%. Javicu kad budem resetovao.

Ok, ali iskljuci C1 i EIST.
Definitivno su ukoro videti da uzmem taj 2180.

EIST u biosu nisam nasao osim ako se drugacije ne zove ali ako postoji onda je iskljucen jer sam u podesavanjima za CPU sve stavio na disabled. Kako se manifestuje EIST da bih mogao da vidim da li je ostao ukljucen ili ne?

Ne videh da imas istu plocu kao i ja, bitno je samo bilo da fiksiras mnozilac, da se na spusta.
Ustvari evo ovako-jedna slika, hiljadu reci...

Prilozi

• Podesavanja.jpg
    Podesavanja.jpg
    311 KB · Pregleda: 143
EIST u biosu nisam nasao osim ako se drugacije ne zove ali ako postoji onda je iskljucen jer sam u podesavanjima za CPU sve stavio na disabled. Kako se manifestuje EIST da bih mogao da vidim da li je ostao ukljucen ili ne?

Upali CPU-Z pa vidi sta se desava. Kada su EIST i C1 ukljuceni, u zavisnosti od opterecenja procesora, oni spustaju napon, mnozioc pa samim tim i frekvenciju procesora.

Nisam bas zapazio do sada, ali u BIOS-u na optimized podesavanjima, tj. default setovanjima mi za CPU napon stoji 1.325V, kao i u CoreTemp-u, dok CPU-Z prikazuje 1.280V, a pod opterecenjem 1.264V.

E sad, CPU je ORTHOS stabilan na 3000MHz @1.3V u CPU-Z (BIOS=1.35V).

U prevodu imash bolji primerak cpu-a, jer iako meni stoji na default-u u biosu 1.296v, ja sa 1.35v na 3000MHz nema sane stabilno da idem.

tako ti se zalomilo ili nesto drugo zeza...Ne znaci ni da je svaki e2180 dobar, moj radi na 1.3V stabilno na 3, ali ne verujem da bi radio ko Placebov

tako ti se zalomilo ili nesto drugo zeza...Ne znaci ni da je svaki e2180 dobar, moj radi na 1.3V stabilno na 3, ali ne verujem da bi radio ko Placebov

Ok. Reci mi sta bi ti sve prekontrolisao da si na mom mestu? Danas sam ga opet raskalapao i kontrolisao pastu. Sve je uredu sa te strane.On se greje kao lud.
Cak sam ga testirao i na default vrednostima:
200x9
bios voltage:1.296v
cpu-z voltage: 1.288-1.296-1.304v idle
cpu-z voltage: 1.272-1.280v load
temp. idle: 37C
temp. load:51-52C

pa, sam podigao samo frekvenciju na 266
sve isto osim:
cpu-z voltage load:1.264v
temp.load:57C

Sta mislish?

Poslednja izmena:
Pretpostavio sam vec da je iskljucen samo nisam znao koja od opcija koje sam stavio na disabled je u stvari eist.
Ovako - kada ucitam default u biosu, resetujem, cpu na manual i poiskljucujem sve opcije sa slike koju je postovao Markobb, opet resetujem i ocitavam napon u biosu je 1.184V. Znaci to je default kad su iskljuceni c1 i eist

Poslednja izmena:
Imas fantastican primerak cpu-a.:banana::wave: Probaj da ga klokujes na neku vecu brzinu. Bas me intresuje koliko ce da izgura, jer takav primerak je steta drzati ispod 3400MHz.

Hocu al za par dana kad budem menjao graficku. Sinoc sam povadio ventilatore iz kucista i obarao napon i podesavao da bude sto tise, i bio sam prezadovoljan kad sam se probudio danas i video da je orthos odradio 8 sati na 900rpm box coolera na 66 stepeni. Sa optimal setovanjem je temp u loadu 57 stepeni i to je to sto se mene tice. Testiracu dokle moze da ide ali ne bih slusao preko 1500rpm boxa i da moze 3400Mhz.

Ti Placebo imas stvarno ULTRA primerak cpu-a, i kao sto kaze markobb steta da ne ide na bar 3400 Mhz-a, a siguran sam da hoce sa malo povisenim naponom. Pozz:wave:

A do koliko smem da dizem napon? Jel 1.35v u cpu-z(u biosu bi moralo da se stavi vise) previse?

To morash postepeno raditi, sa podizanjem magistrale polako dizati i napon.
Ja sam moj dozirao oko 1.6v za 3673MHz. E sad, ti nemoj ici ovako extremno odmah, vac polako, pa ces videti kako se ponasha.

Da ali sa geminII i dve 12ice a ja cu sa boxom morati da budem mnogo oprezniji.

Bas tako-samo polako, a ako ti je od pomoci sa box-om sam isao oko 1.5v i izvukao 3501Mhz.

Poslednja izmena:
Evo mog primerka 2180

Ploca je MSI P35 Platinum.
Kuler je Intel Box na 2000 rpm, voltaza default.
100% load u Everest, temperatura je max 62C na jezgrima.

Ok. Reci mi sta bi ti sve prekontrolisao da si na mom mestu? Danas sam ga opet raskalapao i kontrolisao pastu. Sve je uredu sa te strane.On se greje kao lud.
Cak sam ga testirao i na default vrednostima:
200x9
bios voltage:1.296v
cpu-z voltage: 1.288-1.296-1.304v idle
cpu-z voltage: 1.272-1.280v load
temp. idle: 37C
temp. load:51-52C

pa, sam podigao samo frekvenciju na 266
sve isto osim:
cpu-z voltage load:1.264v
temp.load:57C

Sta mislish?

Mozda jos napajanje moze da bude krivac, ne znam kakvo imas. Ako nije ni to onda je, kao sto vec rekoh, takav primerak. Temperature mu jesu malo vece ali i toje do toga sto je malo losiji. Dodaj mu napona kolko treba za 3ghz i vozi tako, sta da ti kazem. Maler :wall:

@teneke:

Malo je vruc "primerak" :) Trebalo bi i da ga testiras da li je stabilan na tih 1.28V na 3GHz, moj ulazi u windows sa tim naponom bez problema ali nije 100% stabilan, na 3400 ide sa 1.4v, mogu i super pi da isteram, ali je stabilan tek na 1.45V...

Napajanje je 400W Codegen. Nisam imao problema sa njim, doduse sad sam mu malo je.. mamu, jer sam na njega prikacio dva venta(kuciste),dva sa Gemin-a i imam dve neonke.
Milina, a?

Mozda jos napajanje moze da bude krivac, ne znam kakvo imas. Ako nije ni to onda je, kao sto vec rekoh, takav primerak. Temperature mu jesu malo vece ali i toje do toga sto je malo losiji. Dodaj mu napona kolko treba za 3ghz i vozi tako, sta da ti kazem. Maler :wall:

@teneke:

Malo je vruc "primerak" :) Trebalo bi i da ga testiras da li je stabilan na tih 1.28V na 3GHz, moj ulazi u windows sa tim naponom bez problema ali nije 100% stabilan, na 3400 ide sa 1.4v, mogu i super pi da isteram, ali je stabilan tek na 1.45V...

Super stabilan, eve vec 2 dana. Radio je MPG encoding, Unrel Turnament 2007 demo, everest stress test, sve je ok.

@Markobb

pa ne znam, pozajmi od nekog na sat vremena neko valjano napajanje pa probaj.

Poslednja izmena:
Ako neko ne moze da ugasi C1E iz BIOS-a imate resenje u prilogu te ga gasite iz WIN-a :)
:wave:

Poslednja izmena:
@teneke:

Bas sam sinoc vrtio orthos sa E2160 na 3400MHz i 1.464V, nakon sto sam uradio pencil vdroop mod na mojoj P5B. Nazalost, nestabilno, iako je tijelo Freezera bilo mlako, dakle nije do temperatura. Freezer je radio na 12V :D

Evo mog prvog jaceg zezanja sa mojim novim procesorom. Imam samo box pa sam otvorio kuciste i vrata od tease zbog temperature. Samo sam dizao napon i gledao idle load temp. i probavao fsb do 400. Ovo je stabilnih 30 min OCCT na 3339MHz i 1.34V.
3400MHz na 1.36 CPU-z puca OCCT. I dalje nisam hteo da dizem dok se ne konsultujem :) Ima li uticaja koliki je mnozilac tj. da li, ako nece da radi 10x340 mozda hoce da radi 9x377 ili 8x425?
I da li smem da dizem napon dokle god su temp normalne?

Prilozi

• 333x10.jpg
    333x10.jpg
    316.4 KB · Pregleda: 99
Evo mog prvog jaceg zezanja sa mojim novim procesorom. Imam samo box pa sam otvorio kuciste i vrata od tease zbog temperature. Samo sam dizao napon i gledao idle load temp. i probavao fsb do 400. Ovo je stabilnih 30 min OCCT na 3339MHz i 1.34V.
3400MHz na 1.36 CPU-z puca OCCT. I dalje nisam hteo da dizem dok se ne konsultujem :) Ima li uticaja koliki je mnozilac tj. da li, ako nece da radi 10x340 mozda hoce da radi 9x377 ili 8x425?
I da li smem da dizem napon dokle god su temp normalne?

Slobodno dizi napon jos, pokusavaj i sa mnoziocem 9, tesko da ces sa 8 izvuci nesto epohalno.
Dizi polako da bi ispitao gde ti je fsb wall.
Primer: ja mogu sa ovim mojim na 9 x 408, a 459 x 8 nema teoretske sanse, a ista je brzina.

Nazad
Vrh Dno