Šta je novo?

Prodaja preko eBay-a

• Začetnik teme Morska-zvezda
  • Datum pokretanja
Ne znam shta ste toliko smorili sa carinskim pregledom, kao da je 100evra :D Pa urachunajte to u poshtarinu, tako svi na ebayu rade :)

Uzmes vecu knjigu, izdubis joj sredinu , stavis unutra maicu i posaljes. Knjige se ne carine

Nisam siguran za taj odnos 8 od 10, jer sam ja slao mnogo posiljki i svaka je stizala i niko mi se nije zalio jer u aukciji naznacim da je shipping&handling 5-7 buisness days.

Meni se licno isplati prodaja preko eBay jer ja prodajem uglavnom neke stvari koje mi vise ne trebaju, recimo neke muzicke cd-ove koje mi ne pada na pamet da slusam, ploce, sitan hardware itd.

eBay naplacuje insertion fees i fees na osnovu zadnje cene po kojoj je roba otisla. Ins. fees zavise od pocetne cene i najmanje je 10p. Evo ti tabela dole...

Ako koristis paypal, i oni ti u nekim slucajevima uzimaju njihov deo, recimo kad ti neko plati kreditnom karticom, ti te pare ne mozes primiti na basic (free) account, nego moras da upgradujes na premier (uzima ~3% od svake transakcije) ali zato mozes da primas sve nacine placanja...

Hm, kad mi placa kreditnom karticom jel to u stvari znaci da on nema PayPal acc? Odnosno transakcija ide sa njegove kartice na moj PP direkt, odnosno preskace se njegov PP acc. ako ga uopste ima?
Danas mi je covek uplatio novac i vidim imam neki ESTIMATED fee, pitao sam se sta je u pitanju jer za predhodne transakcije nisam placao nista PP-u. Kad sam prihvatio uplatu dobio sam poruku da sam primio uplatu preko kreditne kartice.
Jel to znaci da iako sam ja jasno stavio na listingu PAYPAL only je covek ipak uplatio karticom ili ja vise ne znam sta pricam?

Poslednja izmena:
Da li neko zna na koji je nacin moguce podici novac sa PayPal-a kod nas?

Da li neko zna na koji je nacin moguce podici novac sa PayPal-a kod nas?

Nacin br 1.
Otvoris PayPal acc. sa stranom karticom, kad se na PP skupi lova prebacis je na karticu pa trk do bankomata ovde. Mana je trista provizija.
Nacin br2.
Kad se skupi lova na PP prebacis je na PP racun nekog rodjaka/prijatelja koji zivi preko (u nekoj "obicnoj" zemlji) a posle nadjete nacin da ga transferujete, nesto tipa "Mika dolazi u iducu sredu preko Frankfurta pa ce doneti".

kupovina na ebay

Nacin br 1.
Otvoris PayPal acc. sa stranom karticom, kad se na PP skupi lova prebacis je na karticu pa trk do bankomata ovde. Mana je trista provizija.
Nacin br2.
Kad se skupi lova na PP prebacis je na PP racun nekog rodjaka/prijatelja koji zivi preko (u nekoj "obicnoj" zemlji) a posle nadjete nacin da ga transferujete, nesto tipa "Mika dolazi u iducu sredu preko Frankfurta pa ce doneti".
Pozdrav svima,
Da li je neko u skorije vreme kupovao nesto na eBay i placao preko BidPay? Ja sam kupovala prosle godine i sve je lepo funkcionisalo, sada negde na netu procitah da mi iz Srbije ne mozemo vise da vrsimo transakcije preko BidPay. Da li ima neko skorasnje iskustvo?
Pozdrav

Cccc. Sta mislite kako tek izgleda scena kada se na posti pojavite sa makazama za Lambo doors od celika, tezine cca. 15kg. Zamislite da se tu ide po proceduri, pa pregled, carina i svo "drk*nje" bi izasli sigurno preko 50e. Lepo nadjes svog "coveka" na posti, doneses 5 pari, tutnes mu 50e u dzep, potapses ga po ramenu i sve je sredjeno. Salje covek samo tako:D
Ljudi ovo je Srbija, drugacije ne moze.

Poslednja izmena:
iskustvo na ebay

evo da vam predocim moja iskustva sa kupovine na ebay. Inace ne koristim ebay.com iako su tamo `najpovoljnije`stvari za kupovinu.Ja sam se za sada ogranicio na evropu i uglavnom kupujem iz nemacke zato sto je tamo najveci izbor i najveci ebay u evropi i samim tim i najpovoljniji od svih evropskih.Od 2003 aktivno kupujem,takoreci svaki dan u proseku po jedna ako ne i vise kupovina i do sada imam preko 700 kupovina.Od tih 700 samo 3-4 nisu bile uspesne,ili bolje receno nisam dobio placenju stvar. No, to me nije odvratilo od kupovine i bez obzira na to i dalje kupujem.To je za mene ipak zanemarljiv procenat jer mi se do sada ta vrsta kupovine visestruko isplatila. Kupujem dosta za sebe a i za druge.Znaci u nasoj zemlji bukvalno placam samo racune za infostan,telefon i struju i hranim se, a sve ostalo gledam da kupim napolju. Imam vec razradjen sistem slanja robe tako da ako neko zeli nesto, mogu da mu izadjem u susret. O ebay-u moze da se prica satima i danima, to je jedan malo komplikovaniji sistem nego sto ljudi mogu zamisliti i ima dosta caka i cakica i sve se to vremenom nauci.Znaci najbitnije je da ljudi znaju da ebay-u funkcionise na sistemu fer pleja (kad su privatni prodavci u pitanju) i covek mora da bude spreman psihicki da neka transakcija nece proci kako je zamisljao vec sasvim drugacije.Kod power sellera je drugacija prica.Pogotovu aku su potvrdjeni u samom ebay, onda je to po meni sigurna kupovina,ili ti ako ti ne posalje kojim slucajem ili ne dodje artikl koji je narucen, mozes da ga sudski gonis. Eto toliko od mene za sada. Ukoliko ima neko neka pitanja, moze da mi pise na [email protected]

Tako je - Član 83. - kupujte memoriju - ja je kupujem jeftino i platim samo postarinu [po nekad kad nabudze paket sa 10 ili vise modula] i to 300din! [smeshno]
Inace, "pecanjem" na ebay-u moze da se dodje do jako dobre cene memorije - samo da vas opali sreca - a desava se da bude bar jednom mesecno - mozete da zaradite duplo!

placanje

u evropi preko swifta- tj ibana i bic-a se placa ili pay palom ili licno da preuzmes

U Evropi si... Svaka banka ima swift kod a ti sa deviznim rascunom dobijas svoj IBAN broj... tako da sve instrukcije imas da bi dobio ili poslao pare preko wire transfera... Slanje kosta od 5-15e, zavisi od banke, dok je primanje para na racun free.

Poslednja izmena:
U Evropi si... Svaka banka ima swift kod a ti sa deviznim rascunom dobijas svoj IBAN broj... tako da sve instrukcije imas da bi dobio ili poslao pare preko wire transfera... Slanje kosta od 5-15e, zavisi od banke, dok je primanje para na racun free.

Nisam jos..., ali nema veze... Mene interesuje Ebay, a tamo se do sad iz Srbije placanje vrsilo samo preko BidPay, za nas odavle, sad cujem da ne moze, a imam ja devizni racun za kupovino preko neta, samo moram da koristim odredjeni servis koji bi me sigurno pokrio. Uostalom, niko sa Ebaya od prodavaca nece da prihvati nista osim PayPal, poneko BidPay, a western union ne funkcionise "novac iz Srbije", nego samo "novac u Srbiju".

Dal neko zna i dal je radio slanje i prodaju na kanadskom ebay-u.Drugar mi je tamo pa reko mogao bih par stvari da prodam.Jel zna neko kako da odradim prodaju?

Sta tebi ustrvari treba, i koja je uloga tvog pajtosa?

ma to je sramota placati proviziju banci 1500 dinara (do pre par meseci je bilo 1000), cak i da se kupuje neka veca stvar, a kamoli sitnica. jos mi se namrgode kad to treba da rade pa popunjavaju neke ******ske formulare kako saljem rodbini u inostranstvo i sl.

pre neki dan mi se drala sluzbenica u posti jer je, mos misliti, otkrila da hocu da posaljem 30 evra u koverti...

kupovina na ebay-u je muka ziva za ljude u ovoj ne-drzavi. kakva crna evropa, mi smo kao neka africka dzungla...

Dal neko zna i dal je radio slanje i prodaju na kanadskom ebay-u.Drugar mi je tamo pa reko mogao bih par stvari da prodam.Jel zna neko kako da odradim prodaju?

Ako si registrovan na Ebay-u mozes da prodajes na bilo kom sajtu. Ako nisi registriovan moras da se registrujes kao seller, moras da imas i neku karticu za placanje barem prvi put vec za dalje mozes imati samo Paypal. Trebace ti program "Turbo Lister" koji se nalazi na Ebay-u, mozes besplatno da ga skines. U program upisujes tekst, ubacujes slike itd. kad zavrsis onda upload na Ebay. :smoke:

Vidim da neki koriste jos uvek Ebay-ov nacin ubacivanja slika :wall:, koji se inace mnogo place. Evo vam nacin na koji mozete ubaciti milion slika na samo jednu aukcionu listu, a da vas ne kosta nista. Imate sajt na koji mozete upload do 1GB u velicini slika max 800x600, pa jednostavno iskopirate direct link url u turbo lister na mesto slika koje nudi Ebay, ili mozete u samom tekstu ubaciti sliku koristeci opciju malog zelenog fotoaparata, slika ce inace stajati na mestu koji vi odredite kursorom, sa leve desne ili u sredini. Link je http://photobucket.com registracija je besplatna, a ako vam treba vise prostora od 1GB mozete imati do 5GB kosta $5.

Da dodam, ako koristite opciju iz Turbo Listera sa dvanest slika obavezno otkacite kvacice jer ce vam Ebay automatski smanjiti slike na 400x300. Naravno da trebate smanjiti tezinu slika posle skeniranja na onu koja vama odgovara, ili ce gledaoci cekati 6 dana da vide sliku. Inace ja koristim ACDsee8 za smanjenje slika. Ebay ce vam jedino naplatiti malu slicicu ubacenu u galeriju, koja se vidi kao mala slika sa leve strane pored teksta kad se otvara vise lista, ostale slike u jednoj aukcionoj listi su FREE.:D

Poslednja izmena:
Da li mi iz Srbije, koji ne mozemo da se registrujemo na Ebay, mozemo tamo nesto da prodamo? Da recimo, koristimo opciju money transfer preko Western Union i tako nam kupac uplati novac, naravno ako pristane na tu opciju. Ima li koga ovde od prodavaca sa Ebay, a da ne koristi PayPal kao svaki prosecan Srbin?

Da li mi iz Srbije, koji ne mozemo da se registrujemo na Ebay, mozemo tamo nesto da prodamo? Da recimo, koristimo opciju money transfer preko Western Union i tako nam kupac uplati novac, naravno ako pristane na tu opciju. Ima li koga ovde od prodavaca sa Ebay, a da ne koristi PayPal kao svaki prosecan Srbin?

Mozemo da se registrujemo!!! Western union i kes nije dozvoljen na Ebay-u, ostalo sta god hoces. Vecina prodavaca koji su iz Srbije koriste opcije Money order i cekove, a neki koriste Moneybookers. Plus Paypal zavisno od mogucnosti.

Nisam bio jasan do kraja, moze se koristiti i opcija Western union i kes, ali ne sme biti navedeno u listi, jer ce ti verovatno Ebay skinuti listu. Jedino mozes da posaljes poruku kupcu da prihvatas i ovakav nacin placanja.

Poslednja izmena od urednika:
Aj molim te polako i postepeno za mene. Znaci, money order, zar to nije upravo Western Union? Ako nije, preko koga radim Money order? Ja imam Visa Virtuon karticu od Rajfajzen banke.

Ceki imas jedan moj veci post na temu Moneybookers, pa proveri !

Aj molim te polako i postepeno za mene. Znaci, money order, zar to nije upravo Western Union? Ako nije, preko koga radim Money order? Ja imam Visa Virtuon karticu od Rajfajzen banke.

Money order nije Western union, to je kao cek.

Sa bilo kojom karticom mozes placati samo ne mozes primati novac na nju, jedino u slucaju MB mozes prebaciti na nju, ali samo na neke odredjene kartice.

Sa tom Visom jedino mozes placati troskove postavljanja na Ebay-u ili za prvi put registraciju. Treba ti neka kreditna Visa, Master, Amex ili Diners kartica za dalje placanje troskova Ebay-u ako nemas Paypal.

...dobro, znaci jedina opcija je moneybookers, i ako kupac hoce da prihvati tu opciju, jel tako? A Moneybookers, nesto se od ranije secam, da je to servis za sportska kladjenja, je li?

Money order postoji dva tipa.

Prvi je International money order, koji moze biti samo u Euro, koji postar donosi kuci ili ides u postu da podignes.

Drugi je Postal money order, koji je kao cek moze biti u $ ili u Eurima, koji stize postom u pismu i moze se naplatiti samo u Glavnoj postanskoj stedionici.

Poslednja izmena:
e vidi sad, ovi iz Rajfajzen banke su mi rekli kako ni jedna druga njihova kartica ne moze da se koristi za transakcije preko neta osim Visa Virtuon, kojoj je upravo to i jedina namena, za internet. Inace, ja sam vec registrovana na Ebay, kupovala sam ali nisam jos nista prodavala. Sve sam radila preko BidPay, a sad vise ne rade sa nama...

...dobro, znaci jedina opcija je moneybookers, i ako kupac hoce da prihvati tu opciju, jel tako? A Moneybookers, nesto se od ranije secam, da je to servis za sportska kladjenja, je li?

Nije jedina opcija MB, to je slabija opcija od Money order-a, retko se ljudi odluce za MB, mada postoji resenje i za Paypal, treba samo otici do Madjarske koja je najbliza.

e vidi sad, ovi iz Rajfajzen banke su mi rekli kako ni jedna druga njihova kartica ne moze da se koristi za transakcije preko neta osim Visa Virtuon, kojoj je upravo to i jedina namena, za internet. Inace, ja sam vec registrovana na Ebay, kupovala sam ali nisam jos nista prodavala. Sve sam radila preko BidPay, a sad vise ne rade sa nama...

Nije tacno to sto su ti rekli, ne znaju. Na netu su najbolje Raifaizen kartice. BidPay neradi odavno, to je sad samo za Amere.

...i tamo otvorim racun. A za odrzavanje tog racuna, moram stalno tamo da se cimam ili sve ostalo odavde?

Trazi od Raifaizena da ti daju Visa kreditnu karticu, da bi mogla da prodajes preko Ebay-a, sa njom ces placati mesecne troskove Ebay-u

Nazad
Vrh Dno