Šta je novo?

Intel Pentium E2160/E2140 OC

da ne pocinjem novi thread...

dakle, kod mene je proc sa def naponom 1.325, i nece ni da cuje preko 2.88 da radi ko "covek"... dakle, kod mene na ploci nema 2.60 stavke, samo 2.4 i 2.5. Memorija me ne koci, vec izgleda da je proc.. da li je moguce da je meni zapao primerak koji ne moze preko 2.88 da radi...
p.s. sada sam namestio na 4.0~ (novo podesavanje koej mi se cini pojavilo sa f4 bios-om) i memorija radi na 1066 a proc na 2.4 :D ... simpa...

Ja imam E2140 na gigabyte965p 1333fsb, 2x1gb geil, napajanje colermaster 380w + dodatni vent. Pa me interesuje na koliko bi to stabilno radilo bez dodatnih colera...
I ako neko zna koliko da stavim 8x??? zbog mem.

Inace kad sam stavio na 8x266 pregorela mi je ploca pa ako neko zna zasto?

jel ima neko da mu stabilno radi 2160 preko 3.2Ghz?

ja sam dogurao do 3.2 ali preko toga nece ni da se upali racunar
i do koliko maximalno mogu da dizem voltazu a da ne postane opasno za procesor?

Prilozi

• overclock.JPG
    overclock.JPG
    143.9 KB · Pregleda: 217

Racunaj sam - 10-15% vise od nominalne voltaze. Tebi je nominalna 1.325V, pa...

P.S. Ovo sto imas nepuna 33 minuta Orthos-a... nija valjda da pod tim podrazumevas "stabilan racunar"?
BTW, super ti je primerak.

Racunaj sam - 10-15% vise od nominalne voltaze. Tebi je nominalna 1.325V, pa...

P.S. Ovo sto imas nepuna 33 minuta Orthos-a... nija valjda da pod tim podrazumevas "stabilan racunar"?
BTW, super ti je primerak.

pa ja mislim da nije bas super primerak posto svi pricaju o 3.2ghz na normalnom naponu a moj za to nece ni da cuje, ovde je napon podignut na 1,4v i tu mi je prosao otheros ovih pola sata (mrzelo me je jos da cekam) a na naponima ispod 1.4 otheros puca posle 20minuta :S:

a na fsb-u 360 nece nikako da se upali

Jednom rečju bravo! Memorija ti radi super, e sad testiraj CPU:d
Prvih 25-40 min u Blend-stress CPU and RAM testira se FSB i memorija (od kloka memorije i FSB-a zavisi koliko će segment brže proći). Da bi počeo sa testiranjem CPU-a koristi prvi test tj. Small FFTs-stress CPU min sat vremena, a posle ako to prođe ljudu preporučuju +8h testa koji si koristio. Generalno ja koristim opciju 4-5 3Dmarka 06 dok istovremeno ide orthos i sve to max 4h, sve preko toga je gubljenje vremena. ;)

pa ja mislim da nije bas super primerak posto svi pricaju o 3.2ghz na normalnom naponu a moj za to nece ni da cuje, ovde je napon podignut na 1,4v i tu mi je prosao otheros ovih pola sata (mrzelo me je jos da cekam) a na naponima ispod 1.4 otheros puca posle 20minuta :S:
Orthos... ne "otheros".

BTW, ko to prica o 3.2GHz na nominalnom naponu? (sto je samo po sebi jaaako sirok pojam, jer, kako na brzaka utvrdismo, isti varira od 1.275V - kao na mom primerku... pa sve do 1.325V, kao kod tebe, npr.... s tim sto nije iskljuceno da mozda ima primeraka i sa nizim, a mozda pak i nesto visim naponom)
Ja koliko do sad videh, eventualno se prica o 3 giga sa "nominalnim" naponom...
a na fsb-u 360 nece nikako da se upali
Verovatno FSB wall. (tesko da je ploca)

Sta se zbiva na 359MHz, i slicnim frekvencijama FSB-a?

Pozdrav, ljudi.
Jel mozhe neko da me posavetuje koje parametre da koristim za OC procesora i memorije?
Procesor: E2160
plocha: Asus P5PL2-E (novi bios - 0904)
RAM: 2X1GB DDR2 Kingston 800 MHz (Elpida chipovi)
Uopstalom, komplet mashina mi je u potpisu.
Koliko bi moje napajanje moglo izdrzhati?

Evo fotki iz cpu-z, sa novom verzijom BIOSa.
cpund3.png
mbxn6.png
memvp1.png

meni E2160 radi na 333mhz tj.3ghz za fsb bez dizanja voltaze. drzao sam orthos 1,5h nije se zakucao... sa 340 za fsb me mrzelo da vrtim orthos, samo sam u sandri okrenuo sve testove i sve je proslo... probacu orthos kad budem imao vremena... na 350mhz za fsb je usao u windows al se zakucao u sandri...
nego, imam drugi problem, everest mi svaki put zakoci komp na poruci "Ucitavaju se PCI uredjaji..." nebitno dal' radi na 3ghz ili standardnih 1.8ghz, svaki put zakuca
masina je iz potpisa

@vocoder
Tvoj maksimum ce biti oko 350fsb, jer koristis sata hdd , tako da ce ti to napajanje biti dovoljno.

meni E2160 radi na 333mhz tj.3ghz za fsb bez dizanja voltaze. drzao sam orthos 1,5h nije se zakucao... sa 340 za fsb me mrzelo da vrtim orthos, samo sam u sandri okrenuo sve testove i sve je proslo... probacu orthos kad budem imao vremena... na 350mhz za fsb je usao u windows al se zakucao u sandri...
nego, imam drugi problem, everest mi svaki put zakoci komp na poruci "Ucitavaju se PCI uredjaji..." nebitno dal' radi na 3ghz ili standardnih 1.8ghz, svaki put zakuca
masina je iz potpisa

Nije loše, koja verzija biosa? Baš me zanima da li je baš rock stable na 3Ghz (i više) jer ta ploča (koju i ja imam) je problematična sa 4xx0 i 2xx0 serijom što se oc-a tiče. Ne bi bilo loše da probaš 6-7 sati blend test na npr. priority 9 da budeš sigurniji što se stabilnosti tiče, a i mene zanima jer bih kasnije možda ubacio 2160 u 965pt. :wave:

verzija biosa je 514 mada cu da mu ubacim 731 modovani jer nemam nikakve opcije za C1E Function a procitah da to mora biti iskljuceno... zaboravih da pomenem da je e2160 ES uzet od Delimira

dok sam ga mucio sa Orthosom i bio je na blend test priority 9

nego, ima li neko objasnjenje/resenje za moj Everest?

Evo i ja da okachim moje rezultate (od pre par dana).

Nisam dizao fsb preko 333MHz, zabrinula me je temperatura procesora na stress cpu testu u Orthos-u - 95 Stepeni! :exploder: Inache, cpu temp. u idle rezhimu sa ovom frekvencijom ide od 51 do 59 stepeni, a stress cpu i blend test se nisu bunili. Nishta bez kvalitetnijeg kulera, izgleda.
Nego, jel mozhe neko da mi objasni kako da smanjim multipikator za cpu? Ne mogu da nadjem tu opciju u BIOS-u...Plocha je iz potpisa: Asus P5PL2-E.

Interesuje me koje su vam temperature E2140 na 3.0ghz i vise i sa kojim hladjenjem?

meni je na 2160 klokovanom na 3.2ghz sa hyper tx hladjenjem temperatura posle visecasovnog opterecenja ide do 70c

@Bole85, na kojoj voltazi ti je 70 C u full load-u i sta podrazumevas pod full loadom... Orthos - Small FFTs - Stress CPU Priority 9 ??

ja sam moj klokovao sinoc na 390fsb i mnozilac 8x na 1.45 po biosu i procesor je na full loadu Orthos - Small FFTs - Stress CPU Priority 9 i temperatura je posle 13h Orhosa 60-61stepen sa AQUAGATE VIVA.

Kod mene je max fsb 332 da je stabilan 3DMark 2006 full, ali je napon za CPU automatski regulisan.Koliko smem da stavim Vcpu na manual da bi digao jos fsb mislim preko 340*9.Masina iz potpisa.

otprilike 1.5v uz neko bolje hladjenje.. uglavnom prati temp u full load-u pa ces videti jel smes toliko... bar ja kontam tako

Jedno pitanje, da li C1E halt i ono obaranje takta u idle režimu funkcionišu normalno pri overkloku? Imam E2180 i malo bih da ga "nasviram", ali ne želim da gasim te opcije u BIOS-u jer je buka kulera ionako nesnosna kada je procesor pod full loadom na default taktu (a u sobi gde mi je kompjuter noću se spava).

da ja mog dignem na 2ghz bez promene voltaze? imam BOX kuler i kuciste je dobro provetreno (1 ubacuje, 1 izbacuje)
imam easy tune 5

@voodoo_, C1E i EIST bi trebalo iskljuciti pri oc-u..
@veseliburek, ne znam koliko ti ploca dozvoljava ali probaj 333x9 ili 300x9... meni radi bez dizanja voltaze na 333x9 stabilno...

Znam ja da bi trebalo, ali da mi dreči kuler ovde po ceo dan iako je procesor 90% vremena u idle režimu, nema teorije.
Elem, sad sam nešto probao i neće ni da se upali sa C1E i EISTom :(

@voodoons
Zanima me na cemu zasnivas tvrdnju da bi za kucnu masinu trebalo gasiti Enhanced Halt State/ C1E i EIST?
Ja mislim drugacije!
Moj CPU je @3250 24/7. U IDLE-u je 2170 MHz, zatreba li snage odlazi na 3250 MHz. Misljenja sam da ne gubim nista-zar ne? Ako li gresim molio bih objasnjenje!
Druga je stvar ako se benchuje i zeli se svaki MHz, po nekom mom misljenju, tek onda ima smisla gasiti navedene CPU funkcije :)
:wave:

Poslednja izmena:
@voodoons
Zanima me na cemu zasnivas tvrdnju da bi za kucnu masinu trebalo gasiti Enhanced Halt State/ C1E i EIST?
Ja mislim drugacije!
Moj CPU je @3250 24/7. U IDLE-u je 2170 MHz, zatreba li snage odlazi na 3250 MHz. Misljenja sam da ne gubim nista-zar ne? Ako li gresim molio bih objasnjenje!
Druga je stvar ako se benchuje i zeli se svaki MHz, po nekom mom misljenju, tek onda ima smisla gasiti navedene CPU funkcije :)

Chek, chek
Mojem E4300 za 3.0 GHz treba napon od chak 1.41 V a sad ako ja tu voltazu fixiram u biosu kako ce onda C1E da je obori ??
Meni je komp upaljen 24/7 a od toga je 20 h u IDLE tako da bi mi ove dve opcije bile dobrodoshle ako mogu da rade kad se CPU overclockuje....

Meni je u BIOS-u napon za CPU 1.4000V, zasto ti ne bi radilo, probaj i videces :trust: :)
Bas smo useru Denitea-i pre neki dan namontirali u masinu E6600 @3400MHz 24/7, ukljuceni su C1E i EIST, covek zadovoljan, ima dinamicki O/C i milina :)

Meni je u BIOS-u napon za CPU 1.4000V, zasto ti ne bi radilo, probaj i videces :trust: :)
Bas smo useru Denitea-i pre neki dan namontirali u masinu E6600 @3400MHz 24/7, ukljuceni su C1E i EIST, covek zadovoljan, ima dinamicki O/C i milina :)

Pa nije mi jasno zashto onda velika vecina iskljuchuje ove opcije ako mogu bez problema da rade kad se overclockuje CPU....

Nazad
Vrh Dno