Šta je novo?

AMD prepares three-core processors

ivanbo2003

Slavan
Učlanjen(a)
18.07.2005
Poena
380
Jos jedna vrlo zanimljiva vest(naravno dok se ne desi,smatramo je glasinom):

AMD to announce first industry triple core x86 consumer processor

Saturday, 15 September 2007

AMD brings tri polarizing core

How we from manufacturernear circles experience could, AMD intends during Intel the Developer forum, which takes place shortly in the USA, to give in a Nebenveranstaltung admits that one will present at the beginning of 2008 processors with three cores. The market adjustment is related not to business customers of the workstation and server range, but addresses themselves one thereby to the Consumer rail. To this topic then today also a Briefing is to have taken place, in which AMD to the tri polarizing cores admits first information to have given is.

- As Phenom probably likewise designated - the tri polarizing cores for the first quarter are planned 2008, whereby the manufacturer wanted to call still no information to clock rates or capacity. AMD does not want to call the TDP data anyway any longer, instead trusts one in the future on a ACP denomination.

AMD explains this step allegedly with the fact that the market requires for such models. There would be users, which are no longer sufficiently served of four-nuclear models with the two-core achievement and are too expensive those possibly. From therefore it - to call we it simply - the Phenom X3 concerning the price probably becomes between both K10-Varianten tummeln. Besides the manufacturer likewise still pointed out that it concerns with the tri polarizing core versions not around four-nuclear models with a deactivated core, but genuine three-core processors.

Should the latter apply places itself naturally likewise the question about the prices. For this it requires a higher cost and evenly for such reasons the financially fastened manufacturer so far without 65nm versions of its 2 MT L2-Cache Athlon X2 did. At least one communicated us in such a way.
[pg]

link:http://www.hardtecs4u.com/?id=1189807351,51761,ht4u.php

Sa XS-a,lik je preveo kako treba jedan najzanimljiviji deo na engleski:

Zudem habe der Hersteller ebenfalls noch darauf hingewiesen, dass es sich bei den Triple-Kern-Versionen nicht um Vier-Kern-Modelle mit einem deaktiviertem Kern handele, sondern um echte Drei-Kern-Prozessoren.

Additionally the manufacturer pointed out these triple-core Versions are not quad-cores that have 1 core disabled, but genuine triple-cores.

Ispada da su ovo posebni "nativni" :D tri-core K10 procesori,a ne skart od quad core-a.Vrlo prijatno iznenadjenje.Pitam se koliko ce die size da bude manji i yield veci,moguce da ce imati i manji L3 kes(jedan core u K10 MPU zauzima oko 25mm2)

Poslednja izmena:
Zanimljivo, samo nisam siguran kako ce to da radi sa postojecim softverom koji podrazumeva simetricno multiprocesiranje, koje podrazumeva 2^n jezgara/procesora. Jos nisam cuo za masinu koja nema 2^n istih procesora ili jezgara. Ne racunam koprocesore, graficke kartice itd...
Pored toga, bas me zanima kako ce to izgledati upakovano na silicijumu. Mozda ce poceti da prave trouglaste procesore, ako je u pitanju "naivni" triple core. :d

Poslednja izmena:
Predosecam da ce taj model biti vise nego popularan u Srbiji, .... tri puta core pomaze.... :D

Zanimljivo, samo nisam siguran kako ce to da radi sa postojecim softverom koji podrazumeva simetricno multiprocesiranje, koje podrazumeva 2^n jezgara/procesora. Jos nisam cuo za masinu koja nema 2^n istih procesora ili jezgara. Ne racunam koprocesore, graficke kartice itd...
Pored toga, bas me zanima kako ce to izgledati upakovano na silicijumu. Mozda ce poceti da prave trouglaste procesore, ako je u pitanju "naivni" triple core. :d

XBOX 360 CPU?

Drugo je Xenon CPU. Tri jezgra sluze da se poveca ILP, a to je ideja koja je trebala da bude implementirana u Alpha EV68 procesoru. Uzmi u obzir da PPC elementi unutar Xenon-a su prakticno tri in-order 2-way CPU-a koja su grupisana tako da se dobija interni paralelizam veci nego kod OOO 4-way CPU-a. Vrlo lepo zamisljen koncept, ali Barcelona prvo nije in-order CPU, niti je bilo price da u x86 dizajnu je tako nesto moguce. Teoretski verovatno da.

Predosecam da ce taj model biti vise nego popularan u Srbiji, .... tri puta core pomaze.... :D
:d LOL

Poslednja izmena:
Trojezgarni procesori? Toliko o visokom yieldu Barcelone :)

Neverovatno je da je u pitanju ”native”, pored 2-core i 4-core procesora koje su razvijali, ne verujem da su razvijali native ”besmisleni” triple-core, umesto da su na neispravnim cipovima iskljucili jedno jezgro.

Evo, a nije 1. april :)

http://www.theinquirer.net/?article=41610

Poslednja izmena od urednika:
A najjace od svega je sto su u pitanju stari socketi 940. :d

AMD je objavio jos ranije (2003.) specifikaciju u nekim svojim pdf-ovima, gde je navodno bilo moguce preko HTT linka povezati jedan 754 CPU i 2 S940, mada, u praksi zaista takvo nesto nisam cuo da se koristi.

Nije bas vezano uz K10 ali je ... Triple core K8!:d

The Opteron Multicore Mixup - Are Three Cores Better Than Two?

Zakljucak:
However, the majority of software we used was able to scale well thanks to the third core (which was the case with Cinebench 2003, PovRay 3.7, Cinema 4D R9 and 3DS Max 7).
Vidi stvarno, to radi ! :D :D Koji budz, pola softvera nece da radi. LOL

Poslednja izmena:

IBM ima 3-socket Opteron server koji je sa svoja 3 procesora brzi od mnogih 4 procesorskih servera...

Softver koji podrazumeva 2^n konfiguraciju, sigurno nece imati koristi, ali je ovo bi dushu dalo za multitaskovanje, obzirom da Windows vidi jos jedan procesorski resurs kome mozes prebaciti neki proces na obradu. Banalan primer bi bio teranje dodatne instance EVE onLine...

Jedini problem koji AMD moze imati prilikom ubedjivanja trzista da ovo ima smisla jeste sto NIKO ne radi multitasking testove i ako se u realnosti i kod najosnovnijeg korisnika vrti gomila procesa u pozadini dok on nesto radi sa prozorom u fokusu...

X-bit labs reports that AMD is working on a processor that would have three processing engines. The company reportedly told its partners about the AMD Phenom X3 chip at a closed meeting, explaining that the chipmaker plans to release such a product because of 'market demand'.

The new triple-core microprocessors will feature its own design and will not be quad-core chips with one core disabled, according to the web-site. Nevertheless, the chips will still include 2MB of shared L3 cache and will take advantage of other K10 micro-architecture features, such as SSE4A instruction set, 128-bit floating point units (FPU)

WTF ?! Samo da ne zavrsi ko nVidia sa "cudnim" memoriskim konfiguracijama na 8800 seriji...Mada sobzirom na "native" multicore arhitekturu verovatno nece...

Evo ja sam citao Phenom thread ali posto ne citam redovno ovo bih definitivno propustio ;)
Jel postoji neka detaljnije informacija? Recimo, cemu takvo resenje?

Pa ne mora da znaci da ako neko ne postuje u thread-u onda ga i ne interesuje..Ima sigurno ljudi koji samo citaju komentare.Kao sto rekoh,druga diskusija je nepotrebna i bilo bi lepo da se ovo spoji u Phenom thread(posebno iz razloga sto imamo vec 15+ postova na tu temu tamo).

A sta bi drugo bilo ako ne Phenom?? X3 bi mogao biti QC Core K10 sa jednim jezgrom iskljucenim ili nativni 3 core iz razloga sto AMD zeli da ima 1 redundant core koji bi po potrebi zamenio jedan neispravan i tako AMD-u dao Phenom X2 kao direktan takmac Woldale/Conroe procesorima.
Sa nativnim 2 core jezgrom,1 neispravno jezgro bi ucinilo X2 Phenom nemogucim.Sa 3 core dizajnom,imaju "lufta" + jos mogu da full ispravna jezgra prodaju kao 3 core,koji ce biti nesto malo sporiji od QC X4 ali opet skuplji i brzi od X2 (a svi znamo da 4 thread enabled igara nema malte ne uopste).

3 core bi se borio sa Wolfdale-om, još samo da naprave 5 core verziju za Yorkfield :d .

Nekako bi mi bilo draže da Phenom proradi onako kako su AMD fanovi očekivali i da imamo pravu tržišnu trku.

3 core bi se borio sa Wolfdale-om, još samo da naprave 5 core verziju za Yorkfield :d .

Nekako bi mi bilo draže da Phenom proradi onako kako su AMD fanovi očekivali i da imamo pravu tržišnu trku.

Jel ti citas sta sam ja napisao??Tri core sa 1 redundant jezgrom kao rezervom bi postao Phenom X2 u slucaju da jedno od 3 jezgra bude defektno-tako bi postao Phenom X2.Phenom X2 ce biti direktan takmac Wolfdale-u.Intel nece imati pandan X3-ci(jedino ako en odluce da naprave MCM sa jednim Conroe i jednim Celeron procesorom :d).Nema sta AMD da pravi 5 core za Yorkfielda,X4 ce biti i vise nego dovoljan.

Jel ti citas sta sam ja napisao??Tri core sa 1 redundant jezgrom kao rezervom bi postao Phenom X2 u slucaju da jedno od 3 jezgra bude defektno-tako bi postao Phenom X2.Phenom X2 ce biti direktan takmac Wolfdale-u.Intel nece imati pandan X3-ci(jedino ako en odluce da naprave MCM sa jednim Conroe i jednim Celeron procesorom :d).Nema sta AMD da pravi 5 core za Yorkfielda,X4 ce biti i vise nego dovoljan.

Kome treba X3 kada će uskoro biti Quad-ova za ispod 200$, i sa AMD i sa Intel strane. Videćemo da li će X2 moći da parira Wolfdale-u, ja bih voleo da je tako, ali zasad nikako ne izgleda, jedino ako ne krenemo da simuliramo sudare automobila na svojim kućnim mašinama.

Evo sta Hans De Vris misli o ovome:

http://aceshardware.freeforums.org/viewtopic.php?t=132

Phenom_X3.jpg

An adapted layout would be a really good idea. Coincidently, the 2MB L3 cache
fits miraculously in the place of the 4th core and the L3 tags fit just as
miraculously in the place of the L2 of the 4th cache.

The above quick photo montage would have full functionality for socket 1207
as well, for 4x4 systems or servers. Die size goes down from 283 mm2 to
236 mm2 which is just a tiny bit more as the current high end Athlon dual
cores.

Note that a large part is for North bridge functionality (~74 mm2) leaving
about 162 mm2 for the three CPUs plus L3 cache. Not fully functional QC
downgrade only one core to the tri-core SKU's and avoid competition
from cheap Merom and Penryn dual cores.

It isn't very hard to understand why this is a very good idea isn't it?

Tri-cores with the die size of the current high-end Athlon X2 will yield
higher clocks for a given TDP as the QC version while significantly
outperforming the current mainstream DCs in many applications.

They fit nicely in the articial price gap of $250 for 3+GHz dual cores, and
$1000 for 3+GHz quad cores created by Intel and Intel won't be able
to come with a comparable product and sell it for dump prizes without
cannibalizing the ASP of their own quad cores. The performance
delta between tri and quad cores is just to small.

Further, of course, even if AMD would have the highest yields in the
whole industry and a perfect working 65nm process, then there would be
many, many native QC with three out of four cores working. Most of the
partly functional QC will be tricores.

With an official tri-core SKU they don't need to downgrade these parts
to DC and consequently be forced to sell them for dump-prizes.

Regards, Hans

Evo jednog sjajnog posta:

http://www.planet3dnow.de/vbulletin/showthread.php?p=2893311#post2893311

Zamoljava se Monteboy da zrtvuje malo slobodnog vremena i da nam prevede ovo na Srpski! Please ;)

Ako ova fotografija nije napravljena u Photoshopu onda svaka cast AMD-u na fleksibilnosti. S'druge strane, moze se desiti da je poenta ove plocice vise psholoska. Procesor sa iskljucenim jednim jezgrom bi se verovatno lose prodavao jer kupci ne vole felere. Ja licno ne bih kupio procesor cije je jedno jezgro iskljuceno zbog greske.
Ovako daju vise sansi na trzistu tri-core varijanti. Felericne downgradovane Barcelone ce se naravno prodavati ali ce se dosta pricati o "naivnoj" tri core varijanti.

Ako ova fotografija nije napravljena u Photoshopu onda svaka cast AMD-u na fleksibilnosti.
Pa lepo pise da je ovo foto montaza
S'druge strane, moze se desiti da je poenta ove plocice vise psholoska. Procesor sa iskljucenim jednim jezgrom bi se verovatno lose prodavao jer kupci ne vole felere. Ja licno ne bih kupio procesor cije je jedno jezgro iskljuceno zbog greske.
Pa to je princip na kome se kompletne linije GPU-ova zasnivaju. Nisam video da se GeForce 8800GTS nesto slabo prodaje zato sto mu je deo SP-ova iskljucen.
Ovako daju vise sansi na trzistu tri-core varijanti. Felericne downgradovane Barcelone ce se naravno prodavati ali ce se dosta pricati o "naivnoj" tri core varijanti.

AMD u svakom slucaju ima razlog da pravi "naive" 3core jer od njega mogu da dobijaju DC, s druge strane od QC-ova imaju TC, kako god da okrenes to je najisplativija moguca kombinacija.

:wall: :wall: Sto nisi citao vec letis pred rudu ???:wall::wall:Uci Nemacki!!!:wall::wall: Tri put meri, jednom kucaj!!!:wall::wall:

Mislim da argument "niko ne voli da kupuje felere" ne stoji. Ne zato sto nije feler, nego zato sto niko, kada su siroke narodne mase u pitanju, nece ni znati da je u pitanju feler. To sto par nas zna da jeste, to je nebitno, a i realno - radice korektno tj. u okviru specifikacije. Druga je tema sto SMP softver nije optimizovan za three way arhitekturu i sto je ovo mazanje ociju.

Logikom ”niko ne voli da kupuje felere”, onda niko ne bi kupovao AMD-ov dual core (posto ce on biit napravljen od felericnhin triper-core procesora).

Mada, ne verujem da je triple core native, prosto to je totalno nelogicno i imajuci u vidu ondos povrsina jezgara, mislim i da je neisplativo.

Pre ce biti da ce AMD da Intel-ovim dual core procesorima, cenovno da suprostavi triper-core varijante.

Ali, realno - ko bi od naprednih korisnika stavio u masinu triper-core (jos ako je feler tj. nije native)? Ili je dual ili je quad... Ovo deluje kao zesca budzevina i pokusaj da se nadoknadi los yield novih procesora.

AMD koliko vidim nigde zvanicno ne tvrdi da je u pitanju naive triper-core, jer znaju da se relativno lako moze proveriti da li je neko jezgro disableovano ili je u pitanju native design. Ali, zivi bili pa videli :)

Logikom ”niko ne voli da kupuje felere”, onda niko ne bi kupovao AMD-ov dual core (posto ce on biit napravljen od felericnhin triper-core procesora).
Mislim da si u krivu, Kuma bi trebalo da bude naivan procesor a ne polovina felericnog quada.

Neko lepo rece, ljudi godinama vezuju stepene dvojke za racunare, pocevsi od bitova pa do Gigabajtova.
Meni ovo na tri tocka lici na nesto sto bi Del Boy i Rodney vozili, odnosno terali u svom racunaru.

Da, i ja sam mislio da ce Kuma biti native quad, ali sada citam da ce triper-core (ili trotermobile, kako kazes) dobro posluziti za izradu dual core-ova.

Ponavljam, mislim da je situacija sledeca. Triper-core ce nastati od felericnih quadova, a dual core ce biti native dizajn. Znaci, quad i dual coreovi ce biti native dizajn. Eventulano kasnije ce ce pojaviti single core procesori, koji ce nastati od felericnih dual coreova.

Poslednja izmena:
mogli po onim coskovima wafera da smeste i neke 1.5 core semprone ili tako nesto :D Videcemo kako ce trotercore radi u praksi, imam neki osecaj da ce mu trebati drajveri....

Poslednja izmena:
Ali, realno - ko bi od naprednih korisnika stavio u masinu triper-core (jos ako je feler tj. nije native)? Ili je dual ili je quad... Ovo deluje kao zesca budzevina i pokusaj da se nadoknadi los yield novih procesora.

AMD koliko vidim nigde zvanicno ne tvrdi da je u pitanju naive triper-core, jer znaju da se relativno lako moze proveriti da li je neko jezgro disableovano ili je u pitanju native design. Ali, zivi bili pa videli :)

Mislim da bi bilo korisno definisati sta se podrazumeva pod "native", cisto kako se ljudi ne bi dali zbuniti sa "saljivim" komentarima.

Bilo koji multicore procesor, koji ne koristi externog "posrednika" u medju-core komunikaciji jeste "native". Konkretno Core 2 Duo je native DC procesor jer njegova jezgra direktno komuniciraju preko shared cachea. Core 2 Quad nije native Quad CPU, jer njegovi "die-vi" komuniciraju preko northbirgea.

Ovaj AMD-ov "triple-Core" jeste NATIVE multicore CPU, jer sva tri jezgra direknto komuniciraju preko L3 cachea.

Koliko ja vidim, AMD za sada jos uvek nista zvanicno ne tvrdi... uskoro cemo cuti zvanicno sta je sta i zasto je nesto ovako ili onako. :wave:

Da, u pravu si - tumacenje koje si izneo je ispravno. Moja je greska sto sam eventualni "okljasteni" quad to triple core nazvao "non-native". I takav triple core je native, jer ima crossbar switch pomocu kojeg jezgra medjusobno komuniciraju, a tu je i deljeni L3 kesh - kao sto si i sam rekao.

Ako smo vec kod lingvistike mislim da niste u pravu. "Native" bi znacilo nesto sto izgleda i funkcionise onako kako je originalno zamisljeno.
Svaka "budzevina" bi ga iskljucila iz "native" definicije pa AMD-ov triple core nije nista vise "native" od Intelovog Multi Chip Modula.

Da, ali ovaj nas kompjuterski zargon ima tacno odredjeno znacenje kada je native multi-core u pitanju. Mada, u krajnjoj liniji, to znacenje dao je sam AMD, ali je, po mom opazanju, opste privaceno od strane vecine medija.

Kako cemo onda zvati procesore koji su nastali gasenjem jednog/dva jezgra? Feler-core? :)

Al si ga krstio svaka ti chast:) Mislim da odma stavish ® :)

Ako smo vec kod lingvistike mislim da niste u pravu. "Native" bi znacilo nesto sto izgleda i funkcionise onako kako je originalno zamisljeno.
Svaka "budzevina" bi ga iskljucila iz "native" definicije pa AMD-ov triple core nije nista vise "native" od Intelovog Multi Chip Modula.

Native=monolithic.(Phenom X3<=>monolithic) => (Phenom X3<=>native) Prosto ko pasulj i nije nikakva budzevina niti se tako moze karakterisati.
Budzevina bi bila MCM od Conroe-a i Celerona(i to kakva budzevina).

Druga je tema sto SMP softver nije optimizovan za three way arhitekturu i sto je ovo mazanje ociju.

Ne kapiram ovo. Koliko je meni poznato da li je dual, triper (pardon triple), quad ili koliko vec sa stanovista software-a bi trebalo da je sve jedno. Moguce je da se prave dve varijante nekog algoritma, multithreaded ili singlethreaded, mada se i tu usteda (ako neko nece multithreaded verziju da pusta na single core masinama) meri promilima.
Ne vidim kako bi se multithreaded software optimizovao za broj procesora sa stepenom dvojke, cak ni kako bi se thread scheduler u kernelu OS-a optimizovao za to.

A ova slika zaista puno govori. Mnogo je lakse rasporediti shared (u ovom slucaju L3) cache sa tri core-a okolo (i tako dobiti veci yield) nego sa dva ili cetiri core-a. Ovaj X3 deluje vrlo logicno.

Vrh Dno