Šta je novo?

5.1 pojacala

neon_666

Slavan
Učlanjen(a)
10.09.2007
Poena
301
Pozz.
Imam u planu da kupim zvucnike Vox ht_500, ali problem je sto su to pasivni zvucnici i za njih mi treba 5.1pojacalo, a u njih se bas i ne razumem. Interesuje me imate li kakav savet koje poj. bih mogao da kupim, i shta mislite o ovim zvucnicima.

Ti Vivax zvucnici lepo izgledaju i jeftini su, ali mislim da bi ti to bio puno promasaj. Sem gabarita nemaju sta da traze u Hi-Fi ili Home Theater vodama. Za tih 15000din koliko kostaju i neki jeftiniji AV Receiver su min 200+€, Vivaxov AM-100 je oko 8000din (prednji: 2x 40 W zadnji: 2x 8 W centralni: 1x 8 W subwoofer: 1x 30 W). Mada taj odnos cena/kvalitet predlozio bih ti pre Logitechov Z-5500, a ako ipak zelis AV Receiver i kombinaciju morao bi da povecas budzet na min nekih 800€.

neon_666, imash 5.1 risivere (pojachalo+radio), ali novih da nechemu vrede teshko da imash ispod 250e...ima vivax-ov, za nekih 7-8k, ali sam chuo da je teshki krsh (kako i deluje spolja)...

Problem je u tome, da ako kupis taj 5.1 sistem, zakopao si se sa njim...Mozda je bolje da kupish prvo 2 stereo zvuchnika da nechemu vrede, pa onda polaaako...za 10k mozes naci komplete, centralni i rear...

Druga stvar...proveri ima li taj sistem aktivni sub...mnogo bitna stavka ;)

Ako bas hoces 5.1, onda uzmi neki Panasonic ili Lg kombinacija plejer/pojacalo/zvucnici. Za ~15.000 ti sistemi sviraju dobro. U to sam se vise puta uverio. Ukoliko mislis da slusas muziku na tim sistemima, onda ti to nije pravo resenje. Ja sam pre ~ mesec dana hteo da uzmem Logija z5500. Za slusanje muzike je *ranje u poredjenju sa HI-FI sistemima.
Moja ti je preporuka da uzmes neko solidno pojavalo + par zvucnika + sub ukoliko pojacalo podrzava sub... To ti je za muziku i filmove ubilo se! Samo bezi od Vivax-a.

Slozio bih se sa onim sto ti je rekao Marko84, ako kupis 5.1 sistem, sa njim si se zakopao. Danas/sutra kad budes hteo da promenis sistem, jakooo tesko ces prodati 5.1 (pogotovo ako uzmes neki losiji receiver, a tek jos gore zvucnike)! Sa druge strane pojacala su daleko prodajnija varijanta, kao i par dobrih zvucnika.

O cemu vi pricate? Pa otkad se pojacala i zvucnici kupuju da se kasnije menjaju??? Pogledajte audiofile, daje se dobar novac ali sistemi vrede i vise od decenije. Ako zeli kvalitetno da slusa muziku nece dati male pare za pojacalo i stereo par zvucnika ali osto tako nece to da poveze na integrusu!! A sto se tice filmova nijedan stereo sistem ne moze da pridje 5.1 sistemu. Resenje za male pare i 5.1 jeste Z-5500 a ako hoce da udje u tzv entry-level bez 800-1000€ da ne razmislja. Nikav Vivax i slicno plastikarije nece odraditi posao, bez Denona, Yamahe ... da ne razmislja. I sta ce mu sub-woofer za muziku?? Sigurno nece satelite u stereo varijanti. Ako zeli pojacalo i par onda neka to uzima ali nikako AV Receiver i 1 par pa tek naknadno da dodaje, nije to to. Opet cu ponoviti do 400€ najbolji 5.1 izbor je Z-5500 (sa dobrom zvucnom). A iznad toga mora se dati makar 800+€ za kulturnije sisteme.

Gvlada...ja sam prvo imao stereo pojachalo (krsh) i stereo kutije...pa kupio av yamaha 357...pa dokupio josh par kutija....pa dokupio sub...pa dokupio centralni...pa zamenio yamaha 357 sa 557 (bog te maz`o koji pomak)...

Audiofili prilicno menjaju svoje sisteme, zato sto su uvek u potrazi za pravim zvukom..

Sub je maltene obavezan za muziku, ako se ista slusha u 5.1 rezimu (kad se klasichan stereo baci na 5.1ch stereo mod, tj frontovi su clear, rear 50% tishi, a centar...jbmliga), poshto se potpuno izgubi utisak basa...treba ispomoc...bez sub-a u surround modu ne mozesh dobiti dobar kick (mozesh, da pojachash basove na max, ali to vec nije to)...

ali nikako AV Receiver i 1 par pa tek naknadno da dodaje, nije to to

U principu si u pravu, nije to to, ali momak cilja na vivaxa, shto znachi da ne planira da ulozi velike finansije i da nije toliko lud za ozbiljnim zvukom...

Ako ide na novo, zavisno od afiniteta, taj entry lvl zaista izadje na nekih 800e...
Medjutim, ako ide na polovnu varijantu, moze prochi prilichno, prilichno jeftinije...kao sto sam ja prosao :)

O cemu vi pricate? Pa otkad se pojacala i zvucnici kupuju da se kasnije menjaju??? Pogledajte audiofile, daje se dobar novac ali sistemi vrede i vise od decenije. Ako zeli kvalitetno da slusa muziku nece dati male pare za pojacalo i stereo par zvucnika ali osto tako nece to da poveze na integrusu!! A sto se tice filmova nijedan stereo sistem ne moze da pridje 5.1 sistemu. Resenje za male pare i 5.1 jeste Z-5500 a ako hoce da udje u tzv entry-level bez 800-1000€ da ne razmislja. Nikav Vivax i slicno plastikarije nece odraditi posao, bez Denona, Yamahe ... da ne razmislja. I sta ce mu sub-woofer za muziku?? Sigurno nece satelite u stereo varijanti. Ako zeli pojacalo i par onda neka to uzima ali nikako AV Receiver i 1 par pa tek naknadno da dodaje, nije to to. Opet cu ponoviti do 400€ najbolji 5.1 izbor je Z-5500 (sa dobrom zvucnom). A iznad toga mora se dati makar 800+€ za kulturnije sisteme.

Nisi u pravu! Kao sto kaze Marko84, audiofilisti vrlo,vrlo cesto menjaju svoje sisteme! Eventualno ostave neki Vintage koji je prava retkost! Prvo ja krecem od sebe, promeni sam 5 pojacala, kao i zvucnika u potrazi za sve boljim zvukom. Samim tim mora da vodi racuna koje stvari uzima. Vivax receiver nece nikada prodati, lose zvucnike jako tesko...itd.... Yamahini receiveri se lako prodaju (bar kod nas). Kad tad ce mu doci trenutak za par godina da promeni receiver. Prvo zato sto se danas nijedna tehnicka stvar ne pravi da traje 10-15 godina. Losh kvalitet izrade (pogotovo slabijih modela).
Ja sam hteo da uzmem Z5500 misleci da cu resiti stavr za 400 eura, u grdnoj sam zabludi bio!:wall: Svi mi znamo da je najbolje uzeti nov (kvalitetan) Receiver + 5.1 sistem. Woofer je za filmove neizbezan, a bogami i za muziku (ko voli bass) u to budi siguran. Samo je pitanje da li ima dovoljno novca za nove stvari. Ako nema, moze povoljno da se nabavi polovan receiver, za zvucnike isto vazi. Za 600 evrica moze da ima solidan (polovan) sistem koji ce razbiti Z5500, a odlicno svirati u stereo rezimu.

Poslednja izmena:
za nekog na budžetu - yamahin receiver rx-v359 (oko 20.000) i jamo zvučnici S406/S408/S416 HCS (totalno sam se pogubio sa specifikacijama, ne zna se ko je gori - Jamo ili Tehnomarket :S:) i mnogo bolja kombinacija od tog Vivax-a, doduše za malo više para. a ako ima nekog ko se bolje razume u tehniku, nek juri polovni receiver - uštedeće i preko 100e uz malo sreće

i na moj savet (a ja sam se zaleteo pa kupio brzo, ima tema pa pogledaj ako te zanima), NE ŽURI, obavezno poseti i učlani se na http://www.hifi-forumi.com/forum/ (nije reklama ;))

:wave:

Iskreno, polovno ne gledam uopste, mozda sam samo ja u pitanju ali nekako...em je novo em je sad izaslo. Pod mislju da audiofili ne menjaju stalno zvuk u principu jesam u pravu, jer u celom svetu imas modele koji vaze za apsolutni kvalitet i to je to, a audiofili ne kupuju "jeftinu" robu. Ja stalno govorim za koji iznas sta dobijas. Ok on ce za 600€ da kupi polovni AV Receiver i 5.1 zvucnike a za 200-250€ polovni Z-5500, pa sta je jeftinije? Licno pre bih preporucio recimo Yamahu RXV661 i Mission m3 komplet (m33,m30m33c2 + sub) ali to ispada 1500€. Kapiras na sta mislim...ako zeli polovno ok....druga prica. AV Receiveri jeste da se menjaju standardi ali dobar izbor su modeli sa pristupom kompu preko koga radis software update.

Poslednja izmena:
da li audiofilisti menjaju ili ne menjaju sistem(e) to ostavljamo sa strane. Ti si u nekim stvarima u pravu, imas svoje principe i to je ok. Ali ono sto mu ja mogu reci vezano za zvucnike koje si naveo (Mission m3x serija), sviraju kao kante! Mission m32 je tako losh zvucnik (uzasno prazah i hladan zvuk, samo bass koji mumla). Te zvucnike bih preporucio samo neprijatelju. Ovo ce ti potvrditi svaki iole normalacn covek koji se razume u muziku i koji je poslusao ove zvucnike. Ne znam da li si imao prilike da cujes Z5500 u streo modu? Ja jesam i mogu samo reci da za 400 svira krsh! altec VS4121 ima prijatniji zvuk od njega. Meni licno taj zvuk ne odgovara, ali mozda nekom drugom prija;) Najbolje bi bilo da poslusa, pa neka odluci.....

Evo da se prikljucim raspravi, potrudicu se da budem maximalno objektivan iako posedujem logija Z-5500.
@gvlada - slazem se sa tobom da do 400e nema bolji 5.1 sistem od logija.
Za te pare se dobije ogromna snaga, nazalost, uzasan stereo zvuk ali vrlo solidan 5.1 zvuk specijalno za filmove, igre...
Kad je u pitanju DVD audio u 5.1 formatu moram da priznam da me je logi prijatno iznenadio i da se mnogo bolje tu pokazao u odnosu na stereo.

Sto se tice audiofila i menjanje hardvera, ovde cu pricati sa stanovnista svog caleta jer njega smatram jednom od pripadnika tog tabora :) onog trenutka kad je provalio sta znaci imati elektrostatike u sobi tog trenutka je zaboravio na membranu (izuzev woofer-a) :D

Sve u svemu moje skromno misljenje je da je Logi Z-5500 best buy do 400e.
Za nesto bolje (primetno) od ovoga treba izdvojiti po meni barem 800+ eura.

My 2 cents.

Mission po meni imaju ok zvuk za te pare, opet najjeftiniji su, licno najvise volim B&V ali u tom slucaju moze da bira izmedju polovnog auta i dobrog 5.1 sistema, a sa njima opet ne moze da nakaci neki bzv AV Receiver. Sto se tice Z-5500 imam ih u svojoj sobi prikjucene na X-Fi i kao 5.1 sistem su extra, a sto se tice muzike slusam ih u stereo x2 modu i zadovoljan sam. Normalno da ne zvuce kao neki podni komponentni zvucnici ali odlicno zavrsavaju posao. Na kraju krajeva, pored mene imam primer jos jednom coveka koga poznajem i koji je hteo da baci Z-5500 dok nije kupio X-Fi. Ne kazem da je X-Fi serija najbolja na svetu ali kod nas jeste, i ispod nje ne bi trebalo ici. Slazem se da treba poslusati i uzeti ono sto njegovom uhu najvise prija, samo savet ne isprobavati Z-5500 sa integrusom, bice to samo vrh ledenog brega.

Poslednja izmena:
ni kineske bubice ne treba isprobavati sa integrusom :)

Ja inache nisam chuo z5500, ali sam chuo mnogo puta blagosiljani genius 5.1 wooden i zapitao se "chemu tolika hvala?"...imam zelju da ih chujem, ali sve shto sam do sada chuo od 5.1 sistema, bilo za komp, bilo kucni bioskop, je ostavilo samo gorak ukus

Mogu ti samo reci da ako dolazis u Nis svratis da cujes Z-5500 ;)

nema posebnog razloga za hvaliti te zvučnike (Genius), jednostavno koštaju 100e, a nude više nego dovoljno za taj novac - solidnui snagu i osrednji/niži kvalitet zvuka od (kompjuterskog) proseka. TAČKA :)
za ozbiljniji zvuk - dosta ozbiljnija kinta :d

i mene zanima kako zvuče ti logi zvučnici, znam samo da za mene povratka na (kompjuterski) 5.1 bez ogroooomnog razloga nema :)

nema posebnog razloga za hvaliti te zvučnike (Genius), jednostavno koštaju 100e, a nude više nego dovoljno za taj novac - solidnui snagu i osrednji/niži kvalitet zvuka od (kompjuterskog) proseka. TAČKA :)
za ozbiljniji zvuk - dosta ozbiljnija kinta :d

i mene zanima kako zvuče ti logi zvučnici, znam samo da za mene povratka na (kompjuterski) 5.1 bez ogroooomnog razloga nema :)

Pored tog Hitachi-a HA6800, suludo je vracati se na kompjuterski sistem. :)
Jesi zadovoljan sa njim?

ovaj što bi rekli... frlo, frlo zadovoljan :d

nego da ne pravimo OT, ajde da pomognemo čoveku da kupi sebi nešto pametno :)

samo ja vidim, on započeo temu, prašina se podigla (kao i uvek :d) , a njega nema da nam bar javi jel živ i u kom pravcu razmišlja...

Mi se poubijasmo medjusobno, a co'eka nema na mapi!:smash: ako se javi, vrlo rado cemo mu pomoci!

Poslednja izmena:
malopre sam video - javio se u sličnoj temi na ES forumu, i za sada nema odgovora, videćemo već..

Ako bas hoces 5.1, onda uzmi neki Panasonic ili Lg kombinacija plejer/pojacalo/zvucnici. Za ~15.000 ti sistemi sviraju dobro. U to sam se vise puta uverio. Ukoliko mislis da slusas muziku na tim sistemima, onda ti to nije pravo resenje. Ja sam pre ~ mesec dana hteo da uzmem Logija z5500. Za slusanje muzike je *ranje u poredjenju sa HI-FI sistemima.
Moja ti je preporuka da uzmes neko solidno pojavalo + par zvucnika + sub ukoliko pojacalo podrzava sub... To ti je za muziku i filmove ubilo se! Samo bezi od Vivax-a.

Slozio bih se sa onim sto ti je rekao Marko84, ako kupis 5.1 sistem, sa njim si se zakopao. Danas/sutra kad budes hteo da promenis sistem, jakooo tesko ces prodati 5.1 (pogotovo ako uzmes neki losiji receiver, a tek jos gore zvucnike)! Sa druge strane pojacala su daleko prodajnija varijanta, kao i par dobrih zvucnika.
imam ja LG kucni bioskop vec 3 godine,super radi! ,)za pare koje sam dao svira samo tako! ;)

Poslednja izmena:
Mi se poubijasmo medjusobno, a co'eka nema na mapi!:smash: ako se javi, vrlo rado cemo mu pomoci!

Ma tu sam ljudi. stvarno mi treba vasa pomoc,ali posle ovoliko razlicitih saveta doveli ste me u jos vecu dilemu. Pasivni zvucnici sa pojacalom za koje treba da odvojim 800e ne dolaze u obzir.
max. bi odvojio 400e za 5.1. Sto znaci da pasivni stereo, takodje ne dolaze u obzir. I da, vox ht-500 ima aktivni sub. od 120w.

evo ti konkretan predlog do 400e;
yamaha rx-v359: http://ser.kkelectronics.com/product_detail.php?product_id=09023556
http://ser.kkelectronics.com/product_detail.php?product_id=09023554
http://ser.kkelectronics.com/product_detail.php?product_id=09023553
ili u www.4audio.co.yu po sličnoj ceni
a zvučnici: Jamo S408 HCS3 http://ser.kkelectronics.com/product_detail.php?product_id=09018238 (s tim što ovi zvučnici imaju i woofer, samo nije na slici)

yamaha za 250e i zvučnici za 200e, ili 150e isti komplet bez woofera (http://ser.kkelectronics.com/product_detail.php?product_id=09021034). ili da ideš na Logi Z5500, mada kupiš logi i završio si posao, ovako možda u budućnosti poželiš (i ostvariš) bolje zvučnike ili risiver

EDIT:iz svog iskustva, a verujem daće se mnogi složiti, ko jednom proba malo kvalitetniji zvuk više se ne vraća na kompjuterske sisteme. zato bih ti i preporučio da probaš da iskombinuješ nešto, a da to niej Logi Z5500, ma kako dobar on bio...

Poslednja izmena:
evo ti konkretan predlog do 400e;
yamaha rx-v359: http://ser.kkelectronics.com/product_detail.php?product_id=09023556
http://ser.kkelectronics.com/product_detail.php?product_id=09023554
http://ser.kkelectronics.com/product_detail.php?product_id=09023553
ili u www.4audio.co.yu po sličnoj ceni
a zvučnici: Jamo S408HCS3 http://ser.kkelectronics.com/product_detail.php?product_id=09018238 (s tim što ovi zvučnici imaju i woofer, samo nije na slici)

yamaha za 250e i zvučnici za 200e, ili 150e isti komplet bez woofera (http://ser.kkelectronics.com/product_detail.php?product_id=09021034). ili da ideš na Logi Z5500, mada kupiš logi i završio si posao, ovako možda u budućnosti poželiš (i ostvariš) bolje zvučnike ili risiver

Tako je! Ovo su dve ponude, uzmi ili ostavi!:d Sad ozbiljno, ovo sto ti je rekao Samurai dobro razmotri. Ako mozes negde da poslusas Z5500, bilo bi odlicno. sto se tice Yamahe, ja znam kako ona svira (vrlo dobro za te pare), ali da li bi se to tebi svidelo to je drugo pitanje...?!

Imao sam tu yamahu, srecno sam je udomio za 150e, u stanju u kakvom sam je kupio (novu)....e sad da ti ispricam neke detalje...

Npr, znash sta je balans na winamp-u...stisava jedan zvuchnik...znash shta je balans na yamaha av? Stisava jacinu jednog zvucnika, i u milisekundama proracuna koliko ce zvuk sa jednog kanala kasniti u odnosu na drugi (recimo, jedan zvucnik ti je 2m blizi glavi nego drugi...kad podesavas balans da se isto cuju, zvuk na tom tishem ce, lupam, kasniti 20 milisekundi da bi stigli u isto vreme do tvoje glave....priti impresiv :D

Sa druge strane...Sta znaci to, av risiver? Evo, ja imam yamaha rxv557, koji ima malcice vishe ulaza od 357/359...znachi ovako...
-----
Audio inputi

racunar - povezano koaksijalno, digitalnom vezom
dvd player - povezano opticki
cd player - povezano opticki
tape deck - klasichan rca
xbox - klasichan rca
tv - klasichan rca
satelit - klasichan rca

Audio outputi

Racunar - da bih snimao zvuk sa bilo chega od gore navedenog na komp
tape deck - isto, samo snimanje na kasete
cd recorder - isto kao ono gore, ali da bih snimao na audio diskove

Video inputi

komp
dvd
xbox
satelit

Video output

Tv
u planu dvd rezach...znachi mogao bih jednim klikom na daljinac da na dvd snimam bilo sta sa tv-a, xboxa, satelita, kompa...
-----
U cemu je fora? Jednostavnim klikom na daljinski, birash shta od onih inputa da cujes/vidis na outputu...kliknem dugme na daljinskom, na tv-u mi se pokazuje slika/zvuk sa dvd...kliknem drugo dugme, eto slike/zvuka sa kompa....itd....I pored svega toga, imash radio u njemu...

Znachi, ovo su ti samo neke od mogucnosti...pri tom, sa tim najslabijim modelom, 357, nisam smeo da, uz pomoc aktivnog woofera, pojacham preko pola...volim svoje prozore ;)

Ako imas neko pitanje za yamaha av risivere, pitaj slobodno...sto se tiche logija, ne mogu ti pomoci ;)

btw, razlika izmedju 359b i 359t je boja...black i titanium (srebrni)

Btw, samurai, posto si ti dosta slushao jamo dok si trazio svoje, jesi li chuo neke dobre bookshelf za manju kintu? Ono za 200e je stvarno primamljiva cena...I kazes, ide aktivni sub uz njih? :)

Poslednja izmena:
Uh...covece....pa zvucnici se nikad ne kupuju zbog izgleda!!!!! Naravno da uz dobar zvuk zelis dobar izgled ali da ti imperativ bude njihova spoljasnost je krajnje...........ne zelim ni da izgovorim. Ako zelis tako nesto kupi Jamo, iapk su bolji od Hrvatkse varijante, a za pravi kvalitet ti treba vise novca od tih 400€. Yamaha 359 je najslabiji model i (makar za mene) ima nedovoljno prikljucaka i podrzanih formata. Po meni min je 661 model ciji hdmi portovi uveliko resavaju problem kablova ili ako ides na komponent varijantu uzmi novi 461 model koji bi bio do 400€ ili Denon 1507, ali upamti nema jare i pare ili plati dobar zvuk ili ne uzimaj nista. Znaci za nekih 1k € imas sve ok (i to je HT min) a do tih 400€ (opet pominjem) Z-5500 je super resenje, daleko bolje od Vivax kompleta i da cuo sam ih, bili su svojevremeno u Comtelu u Nisu i veruj mi da ih ne zelis!!!

izvinjavam se, ali moraću da se ispravim - u kompletu NE dolazi woofer, mada mi onda nije jasna razlika u ceni, tj čime opravdavaju razliku od 3000din. Bio sam baš malopre do centra i bacio pogled u izlog - woofer za koji sam dao link košta 7500din.

Upravo sam bacio pogled na Yamahu RXV-661 model je kao iz snova, pored HDMI (doduse 1.2a) i svih mogucih formata sa izlazom od 100w po kanalu ono sto me odusevilo je kombinacija i potpuna sloboda u formiranju zvucnog sistema. Moguce je napraviti 5.1 + stereo; 7.1 + stereo; 7.1 + presence (zvucnici oji idu napred gore i daju realisticniju zvucnu sliku) ili 5.1 + presence sa opcijama za bi-wire za prednji par ili bez toga i kao dodatni stereo komplet, sa izlazom za zonu 2....extra. Jedino sto je cena oko 580€.

Nazad
Vrh Dno