Ovako, relativan sam duduk kada su u pitanju konkretni modeli, ali znam sta znaci dobar zvuk i da cujem razliku. Imam neku lovu koja je dovoljna za 32" HDTV koji cu verovatno i uzeti, a posle toga ko zna kad cu imati opet

Ipak, davna zelja mi je neki "pravi" audio sistem. Imam sony liniju staru 10 god, kad je kupljena bila je srednja - visa srednja klasa. Tako da imam nekoliko pitanja koja mi mogu pomoci oko eventualnog (mada ne tako verovatnog

) uzimanja novog audio sistema.
Audio sistem bih koristio prvenstveno za muziku, flac, dvd-audio, i mp3 visokih bitrejta, iskljucivo preko kompa. Kvalitet zvuka je presudan, a glasnoca skoro potpuno nebitna. Zvuk u filmovima takodje nije prioritet, ako je sistem dobar za muziku, sumnjam da ce mu faliti nesto za video...
Ciljam na 5.1 sistem.
1. Kako se taj yamahim AV receiver bode na komp? Preko zvucne ili? Znaci trebalo bi investirati josh oko 80€ u X-Fi (Music edition?)
2. Vidim da pored tih AV receivera imaju i Stereo receivere sa 5.1

U cemu je razlika? Nisam poredio cene. EDIT: greska, izleda da su sva stereo pojacala stvarno 2.0.
Vidim da se u glavnom prodaju receiveri a ne pojacala, ja radio nikad u zivotu nisam slusao niti cu slusati.
3. Yamaha 559 je oko 400€. Sta je josh dobro u tom cenovnom rangu? Za malo vece pare u 4audiu ima NAD T743, koji je na popustu. Sta mislite o tome? Da li je tih 150€ razlike izmedju yamahe 359 i 559 pametnije uloziti u pojacalo ili zvucnike? Kod pojacala me zanima jedino kvalitet zvuka koji cu dobiti na izlazu, ne zanimaju me efekti i mogucnosti jer cu koristiti samo osnovnu 5.1 konfiguraciju.
4. Zvucnici

Vidim da je ovde daleko veci izbor nego kod pojacala, ali da dosta ima subjektivnih uticaja. Vidim da dosta preporucujete Jamo. Ima li nekih specijalnih razloga zasto su tako dobri u svojoj cenovnoj klasi?
5. Ok, vidim da je preporuka za onaj Jamo sistem od 200€. Recimo da uzmem neki njihov slican sistem za 300+ evra (ako tako nesto postoji). Da li tu vazi kolko para tolko muzike ili nije vredno ulagati ako je razlika tako mala, tj sa sistama od 200€ bi trebalo odmah ciljati na dosta skuplji sistem?
6. Opet popust u 4audiu

Primetio sam yamaha sisteme zvucnika. Sta mislite o njima? Na primer:
NS50 + NSP60 = oko 400€
NS7900 + NSP7900 = oko 450€
ili sistem koji je na popustu

NS325F + NS325M + NS325C = pa, skoro 900€
7. Takodje imaju dosta Monitor audio i Mission zvucnika, kakvi su oni? Da li ima velike razlike izmedju missiona, monitora i yamahe, ili je sve to isto ako gledamo istu cenovnu klasu? Ili je subjektivni utisak presudan? Kakvi su ti sistemi kada se uporede sa Jamo setom iz iste cenovne klase?
8. Pocininjem da kapiram sta je glavna porednost ovih setova... Kupis prvo pojacalo i 2 zvucnika za koja imash para, zatim dodash josh 2, i na kraju centralni, i to je kompletan sistem

Znaci da li je ovo pravo razmisljanje, za sada uzmem dobro pojacalo i neke zvucnike za koje mi ostane para?
9. Gde je u toj prici subwoofer? Da li je potreban u takvom sistemu, posto verujem da svaki ozbiljni stereo zvucnici imaju izbalansiran zvuk, tj nije potreban dodatni bas. Da napomenem da nisam ljubitelj basa koji "lupa po prozorima", tj meni licno nije preterani ugodjaj, a sto je najvaznije smeta svima okolo.
10. Ima li neke realne sanse da zavaljam liniju na oglasima, gumice za kasetofon se pojele od neupotrebe, prasina usla u mehanizam za otvaranja cd playera pa ne moze da se otvore vrata. Jedino pojacalo i zvucnici rade bez problema

Sony RX90, kupljen pre 10 god za 1000 maraka, ima li ikakve sanse da se to proda nekom i koju cifru mogu da ocekujem?