Šta je novo?

5.1 pojacala

ima ona narodna, "hoces da se ...... a da ti ne udje" :)

ne razumem bash te presence sisteme...meni je i ovih 5 komada mnogo, koji ce mi vise kad slusam samo stereo u 6ch stereo modu...taj shesti em mi ne treba, em nemam gde da ga "turim" :)

Tih 100w po kanalu mozes ocekivati samo u stereo modu, to je bedak...

ajde jedno jednostavno pitanje - šta je bolje:
RX-V359 + Jamo S408 HCS
Logitech Z5500
Cena je ista, prvi sistem je modularan, poseduje gomilu ulaza/izlaza i verovatno kvalitetniji zvuk. drugi sistem, pa ne znam - ima bolji bas i zauzima manje mesta?

Za koji izbor u tom slučaju glasate? Jedino što je na strani Logija je (verovatno) bolji bas i veća snaga (isto verovatno), stvarno ne vidim ni jedan razlog više zašto je Logi uopšte opcija?

Poslednja izmena:
Ovako, relativan sam duduk kada su u pitanju konkretni modeli, ali znam sta znaci dobar zvuk i da cujem razliku. Imam neku lovu koja je dovoljna za 32" HDTV koji cu verovatno i uzeti, a posle toga ko zna kad cu imati opet :) Ipak, davna zelja mi je neki "pravi" audio sistem. Imam sony liniju staru 10 god, kad je kupljena bila je srednja - visa srednja klasa. Tako da imam nekoliko pitanja koja mi mogu pomoci oko eventualnog (mada ne tako verovatnog :) ) uzimanja novog audio sistema.
Audio sistem bih koristio prvenstveno za muziku, flac, dvd-audio, i mp3 visokih bitrejta, iskljucivo preko kompa. Kvalitet zvuka je presudan, a glasnoca skoro potpuno nebitna. Zvuk u filmovima takodje nije prioritet, ako je sistem dobar za muziku, sumnjam da ce mu faliti nesto za video...
Ciljam na 5.1 sistem.

1. Kako se taj yamahim AV receiver bode na komp? Preko zvucne ili? Znaci trebalo bi investirati josh oko 80€ u X-Fi (Music edition?)

2. Vidim da pored tih AV receivera imaju i Stereo receivere sa 5.1 :D U cemu je razlika? Nisam poredio cene. EDIT: greska, izleda da su sva stereo pojacala stvarno 2.0.
Vidim da se u glavnom prodaju receiveri a ne pojacala, ja radio nikad u zivotu nisam slusao niti cu slusati.

3. Yamaha 559 je oko 400€. Sta je josh dobro u tom cenovnom rangu? Za malo vece pare u 4audiu ima NAD T743, koji je na popustu. Sta mislite o tome? Da li je tih 150€ razlike izmedju yamahe 359 i 559 pametnije uloziti u pojacalo ili zvucnike? Kod pojacala me zanima jedino kvalitet zvuka koji cu dobiti na izlazu, ne zanimaju me efekti i mogucnosti jer cu koristiti samo osnovnu 5.1 konfiguraciju.

4. Zvucnici :) Vidim da je ovde daleko veci izbor nego kod pojacala, ali da dosta ima subjektivnih uticaja. Vidim da dosta preporucujete Jamo. Ima li nekih specijalnih razloga zasto su tako dobri u svojoj cenovnoj klasi?

5. Ok, vidim da je preporuka za onaj Jamo sistem od 200€. Recimo da uzmem neki njihov slican sistem za 300+ evra (ako tako nesto postoji). Da li tu vazi kolko para tolko muzike ili nije vredno ulagati ako je razlika tako mala, tj sa sistama od 200€ bi trebalo odmah ciljati na dosta skuplji sistem?

6. Opet popust u 4audiu :) Primetio sam yamaha sisteme zvucnika. Sta mislite o njima? Na primer:
NS50 + NSP60 = oko 400€
NS7900 + NSP7900 = oko 450€
ili sistem koji je na popustu :D NS325F + NS325M + NS325C = pa, skoro 900€ :D

7. Takodje imaju dosta Monitor audio i Mission zvucnika, kakvi su oni? Da li ima velike razlike izmedju missiona, monitora i yamahe, ili je sve to isto ako gledamo istu cenovnu klasu? Ili je subjektivni utisak presudan? Kakvi su ti sistemi kada se uporede sa Jamo setom iz iste cenovne klase?

8. Pocininjem da kapiram sta je glavna porednost ovih setova... Kupis prvo pojacalo i 2 zvucnika za koja imash para, zatim dodash josh 2, i na kraju centralni, i to je kompletan sistem :) Znaci da li je ovo pravo razmisljanje, za sada uzmem dobro pojacalo i neke zvucnike za koje mi ostane para?

9. Gde je u toj prici subwoofer? Da li je potreban u takvom sistemu, posto verujem da svaki ozbiljni stereo zvucnici imaju izbalansiran zvuk, tj nije potreban dodatni bas. Da napomenem da nisam ljubitelj basa koji "lupa po prozorima", tj meni licno nije preterani ugodjaj, a sto je najvaznije smeta svima okolo.

10. Ima li neke realne sanse da zavaljam liniju na oglasima, gumice za kasetofon se pojele od neupotrebe, prasina usla u mehanizam za otvaranja cd playera pa ne moze da se otvore vrata. Jedino pojacalo i zvucnici rade bez problema :) Sony RX90, kupljen pre 10 god za 1000 maraka, ima li ikakve sanse da se to proda nekom i koju cifru mogu da ocekujem?

evo ti primer Jamo-sa za malo više od 300e;
http://ser.kkelectronics.com/product_detail.php?product_id=09024973
i npr ta yamaha koju pominješ, a ako ti zafali basa, nađeš i neki woofer. i j bih pre model 559 nego 359, po pričama (ne iz mog iskustva) velika je i razlika između 359 i 459.

ja nisam promoter Jamo-sa po forumu, samo sam zadovoljan onim što mi pružaju S606 zvučnici za tu razumnu sumu koju su plaćeni - to su ti front zvučnici tog sistema koji sam ti naveo.

inače risiver se verovatno povezuje digitalno, tako da ako imaš neko bolji komp možda i integrisana zvučna može da završi posao (ali nemoj da me držiš za reč :d)

subwoofer - vodila se polemika, neki mogući zaključak bi bio - za muziku može i bez woofera, za filmove je "a must" (mada ja imam dovoljno basa sa ova 2 zvučnika za efekte u filmovima, u surroundu se verovatno malo gubi bas, pa je woofer potreban)

:wave:

1. AV Receiver se bode analogno preko chincheva ili digitalno preko (najcesce) coax ili optickog kabla, da X-Fi Xtreme Music je min koji bih ja preporucio.
2. AV Receiver ima pored pojacala i radia i procesore zvuka, mada postoje i samo 5.1 (7.1) pojacala.
3. Razlika u ceni AV Receivera nije samo u snazi po kanalu vec i u kvalitetu unutrasnjih komponenti, podrzanih formata i prilozenih prikljucaka. Razlika vredi (u ovom slucaju narocito) a najbolje je na licu mesta (npr 4audio) preslusati.
4. Verovatno zato sto za 200€ nemas nista slicno.
5. Generalno gledano sve zavisi od modela i sta tebi prija.
6. Nesto uvek mislim da engleski zvucnik daje lepsi zvuk.
7. Subjektivni je presudan, ako se tebi vise svidja kanta koja lupa onda je to to.
8. Po meni najbolje je kupiti sve odjednom.
9. Sub-Woofer nije tu samo da pojaca snagu basa vec da pojaca dozviljaj zvuka niskim sub-bas frekvencijama i pozeljniji je za filmove, bez njega jednostavno to nije to. Za muziku se preporucuje jedino ako zvucnici nisu punog opsega.
10. Nikad se ne zna dok ne probas.

Jamo za 300€ koje si dobio kao preporuku, pogledaj prednji par raspon 42-20000Hz, za muziku je ok, ali za filmove treba ti sub-woofer koji ce pustati tonove od 30Hz pa do npr 80 ili 100 zavisi kao ti ide rezna frekvencija.

Poslednja izmena:
malo dopuna...

1. Delija (covek sa yamaha, poznaje materiju) preporuchuje povezivanje analognom vezom, iz razloga shto je, kako on kaze analogna sekcija na yamaha kvalitetnij odradjena...ja sam pre 2 god kupio audigy ls, polovnu za 20e, i ne pada mi na pamet da kupujem neku drugu, posto i ova zvuci odlicno. Ne cujem neku razliku izmedju flac sa kompa, i flac burnovan na audio cd i pushten direktno sa cdp...

2. Imas stereo pojacala (2ch), stereo risivere (2ch), visekanalne risivere (5,6,7,9ch)...visekanalni mogu da sviraju u 2ch modu. Pojacalo je pojacalo, risiver je pojacalo sa radio prijemnikom. Nisam se sretao sa visekanalnim pojacalima, tj uredjajima koji nemaju radio

3. Koliko sam skontao, nad risiveri su za zaobilaziti, obrati najvise paznje na denon i yamaha...svaki uredjaj ima svoj karakter zvuka, denona opisuju kao "meksi", yamaha kao "ostriji, suroviji"

4. Preporucujemo ga iz razloga shto je kod nas ekstremno jeftin, u odnosu na zemlje u okruzenju. Skoro duplo. A i nista mu ne fali za nizi cenovni rang ;)

5. Uglavnom, kod istog proizvodjacha vazi "koliko para toliko muzike"...najbolje je da ti lepo povezu ono sto ces kupiti, i sam cujes. Normalno je da provedes sat-dva-pet vremena u radnji, trazeci ono sto se tebi svidja.

6. nisam upoznat sa yamaha zvucnicima, ali ih niko ne preporucuje, na hifi forumu i ne pricaju o njima, ne smatraju yamaha kao marku za zvucnike. Ne verujem da je bez razloga.

7. Sve zavisi kakav zvuk volis. Imas i wharfedale, ima finih stereo bookshelfa za 300e. Ali, da sklopish 5.1 sistem, trebace ti vise novca. pogledaj tacku br 4.

8. Bolje je kupiti sve od jednom, ali dobro oslusni ono sto kupujes, da se posle ne kajes.

9. Da, sub je obavezan za filmove. Ako slusas u stereo rezimu (samo prednje dve kutije), nije potreban. Ako slusas u visekanalnom rezimu, potreban je...centralni, i rear ne sviraju niske frekvence, a i pri toj prostornosti se gubi utisak basa...

10. Ako je to ovo http://forum.donanimhaber.com/m_9253027/tm.htm, onda su ti sanse solidno male...tad su takve linije bile na prilicnoj ceni, tj sam pocetak tih linija u Srbiji.

Eto, otprilike isto sto je gvlada rekao, samo malo opsirnije i sa mojim iskustvima :)

Ako je ta mini linija sacuvaj je za kuhinju dok spremas da imas muziku, heh ja bih ;)
Sve u svemu epilog svega jeste da jeste tacna koliko para toliko muzike, Vivax da izbegnes a da prvo preslusas onos to zelis da uzmes, bio to Z-5500 ili neki AV Receiver (Denon ili Yamaha) sa Jamo zvucnicima (kazem sa Jamo jer ocigledno za slican novac bolje nema a ti zelis taj cenovni rang).
Jamo: http://www.jamo.com/Admin/Public/DW...Leaflets/S+40/S_408_HCS_2_leaflet_english.pdf

Poslednja izmena:
Hvala svima :) odgovori su bili bas detaljni. Nisam jos siguran da li cu da uzimam uopste audio sistem, ali ako budem bar znam sta da radim. Zakljucke do kojih sam dosao citajuci komentare je da sugurno treba da idem na yamahu 559 ako bude para (naravno da je poslusam prvo), i da zaobidjem subwoofer jer mi filmovi uopste nisu prioritet, cak stavise.
Treba na umu imati i x-fi, ali i ako ne bude za njega moze da saceka koji mesec dok ne skupim.

@marko: da, to je ta sony linija :D samo ne razumem ni rec madjarskog ili koji je vec to jezik :)

Ne razumem ni ja, al` sam taj link nasao :)

Sam ces videti treba li ti woofer ili ne. Sto se tiche razlike izmedju 559 i 459, vrlo je mala...Tj, razlika izmedju 359 i 459 je velika, poshto 359 koristi integralno kolo, a 459 i svi modeli iznad - tranzistore...tako da, pogledaj detaljno specifikacije 459 i 559, pa ako 559 nema nista vise do 459 sto bi tebi trebalo, uzmi jeftiniji ;)

Ako kupujes AV Receiver i 5 zvucnika onda ako ne odmah (a trebalo bi) onda ubrzo nabavi i sub-woofer, neces se pokajati.

Hajde kada se već priča o zvučnicima:

Imam Z5500 i slažem se sa do sada izrečenim - za muziku nisu ništa posebno (mada daleko od toga da su loši) a za sve varijante 5.1 zvuka (koncerti, filmovi, DTS albumi) su odlični.

Kada sam ih kupovao, nije postojao nijedan komplet zvučnika koji bi mogao da se nosi sa njima. Sada, kažete, ove kombinacije sa Jamo zvučnicima su bolje za sličnu cenu.

Pitanje je, da li se meni isplati da prodam Z5500 i da kupim pomenuti komplet? Da li će razlika u kvalitetu zvuka biti tolika da opravdava celo cimanje, oko prodaje starih i nabavke novih zvučnika? Ili je bolje da skupim još 500-600€ i rešim problem na duže staze?

Ako imate odgovor, uzmite u obzir i to da ja hoću 5.1 sistem i da ne želim da uzimam prvo stereo pa da nadograđujem.

Hehe ja sam u medjuvremenu isao u 4audio i slusao nekoliko sistema i pojacala i sada sam siguran da necu da kupujem nista! Razlika u kvalitetu zvuka je vrlo mala cak i u odnosu na ovo sto imam sad da mi ne pada na pamet da kupujem audio opremu.
Razlika je velika samo kada se slusa jazz ili tako nesto, a takva muzika me ne interesuje. Vecini muzike koje slusam se tacno vide limiti produkcije cak i sa ovim mojim zvucnicima od mini linije. Naravno u nekim stvarima se cuje razlika ali jednostavno nije vredno tih para (bar meni).

Znaci ako slusas jazz - da, upgrejduj. Ako slusas metal i elektronsku - nikako.

to mi prosto neverovatno zvuči - istina je nisam slušao tvoju mini liniju, ali ti onda nisi slušao dobre snimke - i na kvalitetnijoj mp3-ci se čuje razlika u korist komponenata. doduše ne znam kakvu mini liniju imaš :d

Slusao sam iskljucivo CD originale. Razlika se naravno cuje ali je smesna u poredjenu sa kolicinom novca koju treba dati.
***, kod muzike koju slusam je najbitnija muzika, a ne produkcija (mada je produkcija ok) tako da vec tu dolazi do nekih limita - zato kazem da razlika nije vredna para.

Da slusam muziku kojoj je produkcija na najvisem nivou, i naravno gde se koriste instrumenti koji daju "prirodan" zvuk, imalo bi smisla kupovati.

Uh, pa ne bih baš išao tako daleko da tvrdim da se mini linije čuju bolje od prave audio opreme. Čuo sam ozbiljne sisteme i mogu reći da se razlika i te kako oseća.

I moj Logi se čuje neuporedivo bolje od bilo koje linije koju sam do sada čuo. Otprilike, on je negde na pola puta do željenog zvuka, računajući na to koliko sam spreman da platim.

Uh, pa ne bih baš išao tako daleko da tvrdim da se mini linije čuju bolje od prave audio opreme.

Ja ne vidim da je ovde bilo ko rekao ista slicno.

Uzgred, sve to sa slusao bez woofera, mozda bi bilo potpuno drugacije sa njim.

Alo, porediti mini linije i komponentske sisteme je nezamislivo!! Uvek mi je bila zanimljiva konstatacija iz magazina What Hi-Fi? koji kazu da ako neko ne primeti razliku u zvuku daobija bespaltno tampone za usi jer je ocigledno gluv! Tvrditi da je razlika mala izmedju 10+god stare mini linije i uredjaja iz 4audia....... Taj Jamo u 5.1 sistemu nije vredniji od Z-5500, potpisujem (za iste pare) a kao se daje vise novca, pa onda se mogu uzeti i bolji zvucnici. Nisi rekao koju muziku slusas, ako je u pitanju grand za to i ne treba nista bolje od mini linije. Znaci ili ti nisi stvarno isao u 4audio ili si gluv, ako je ovo drugo pod hitno kod lekara.

...
Sve sam lepo u detalje napisao i objasnio.
Niko se nije trudio ni da procita detaljno a vec sam prozvan da sam retard.

Eh da samo znate kako je ovaj forum bio dobar prvih godina postojanja, dok siroke mase nisu pohrlile. Ali dobro, sta god elita izmisli, mase posle prihvate i okupiraju, a elita smislja nesto novo. Tako je uvek bilo...

Hm, kad sam nosio svoje kutije u 4audio da probam yamaha 357, nije mi delovalo nishta posebno, al` eto, kupih...tek kad sam doneo kuci, u znatno manju prostoriju, video sam koja je jbna razlika u odnosu na moje staro krsh pojachalo...Za metal je teshko ubosti dobru kombinaciju, tu woofer zna vrlo da pomuti konce i napravi sr*nje...za elektroniku ce maltene sve da pashe...

Nema potrebe za prozivanjem. Covek lepo kaze da je osetio razliku, ali ne toliko po njemu znacajnu da bi se izlozio vecem trosku. Ukoliko nije spreman za min.~1000 eura da izdvoji za solidan sistem, onda je bolje da ostane na mini liniji. Za slusanje elektronske muzike i nije potreban "precizan" sistem...Jak bass da "gruva" i to je to...Sve zavisi sta covek slusa. Pozdrav.

Poslednja izmena:
malo dopuna...

1. Delija (covek sa yamaha, poznaje materiju) preporuchuje povezivanje analognom vezom, iz razloga shto je, kako on kaze analogna sekcija na yamaha kvalitetnij odradjena...ja sam pre 2 god kupio audigy ls, polovnu za 20e, i ne pada mi na pamet da kupujem neku drugu, posto i ova zvuci odlicno. Ne cujem neku razliku izmedju flac sa kompa, i flac burnovan na audio cd i pushten direktno sa cdp...

2. Imas stereo pojacala (2ch), stereo risivere (2ch), visekanalne risivere (5,6,7,9ch)...visekanalni mogu da sviraju u 2ch modu. Pojacalo je pojacalo, risiver je pojacalo sa radio prijemnikom. Nisam se sretao sa visekanalnim pojacalima, tj uredjajima koji nemaju radio

3. Koliko sam skontao, nad risiveri su za zaobilaziti, obrati najvise paznje na denon i yamaha...svaki uredjaj ima svoj karakter zvuka, denona opisuju kao "meksi", yamaha kao "ostriji, suroviji"

4. Preporucujemo ga iz razloga shto je kod nas ekstremno jeftin, u odnosu na zemlje u okruzenju. Skoro duplo. A i nista mu ne fali za nizi cenovni rang ;)

5. Uglavnom, kod istog proizvodjacha vazi "koliko para toliko muzike"...najbolje je da ti lepo povezu ono sto ces kupiti, i sam cujes. Normalno je da provedes sat-dva-pet vremena u radnji, trazeci ono sto se tebi svidja.

6. nisam upoznat sa yamaha zvucnicima, ali ih niko ne preporucuje, na hifi forumu i ne pricaju o njima, ne smatraju yamaha kao marku za zvucnike. Ne verujem da je bez razloga.

7. Sve zavisi kakav zvuk volis. Imas i wharfedale, ima finih stereo bookshelfa za 300e. Ali, da sklopish 5.1 sistem, trebace ti vise novca. pogledaj tacku br 4.

8. Bolje je kupiti sve od jednom, ali dobro oslusni ono sto kupujes, da se posle ne kajes.

9. Da, sub je obavezan za filmove. Ako slusas u stereo rezimu (samo prednje dve kutije), nije potreban. Ako slusas u visekanalnom rezimu, potreban je...centralni, i rear ne sviraju niske frekvence, a i pri toj prostornosti se gubi utisak basa...

10. Ako je to ovo http://forum.donanimhaber.com/m_9253027/tm.htm, onda su ti sanse solidno male...tad su takve linije bile na prilicnoj ceni, tj sam pocetak tih linija u Srbiji.

Eto, otprilike isto sto je gvlada rekao, samo malo opsirnije i sa mojim iskustvima :)

Prijatelju , nauci nesto pa onda pricaj , NAD T773 je u Stereoplay-u razorio sve Denoncice i Yamahe u cenovnom rangu do 2000 eura. A tek sto napucavaju specifikacije 7 x 150 watt , a potrosnja 350 watt :):) :banana::banana:. Prema tome , prvo nauci nesto, poslusaj nesto pa tek onda diskutuj na tu temu.

O cemu vi pricate? Pa otkad se pojacala i zvucnici kupuju da se kasnije menjaju??? Pogledajte audiofile, daje se dobar novac ali sistemi vrede i vise od decenije. Ako zeli kvalitetno da slusa muziku nece dati male pare za pojacalo i stereo par zvucnika ali osto tako nece to da poveze na integrusu!! A sto se tice filmova nijedan stereo sistem ne moze da pridje 5.1 sistemu. Resenje za male pare i 5.1 jeste Z-5500 a ako hoce da udje u tzv entry-level bez 800-1000€ da ne razmislja. Nikav Vivax i slicno plastikarije nece odraditi posao, bez Denona, Yamahe ... da ne razmislja. I sta ce mu sub-woofer za muziku?? Sigurno nece satelite u stereo varijanti. Ako zeli pojacalo i par onda neka to uzima ali nikako AV Receiver i 1 par pa tek naknadno da dodaje, nije to to. Opet cu ponoviti do 400€ najbolji 5.1 izbor je Z-5500 (sa dobrom zvucnom). A iznad toga mora se dati makar 800+€ za kulturnije sisteme.

Logitech je nesretno resenje , ima mnogo boljih opcija tipa , jamo, ymahata etc... , prijatelj je kupio eltax 5.1 polovan za 400 eura npr..

malo dopuna...

Za Geek_master:

Kada god se pokrene priča o audio opremi, mp3-u i sličnom, vrlo brzo krenu teške reči, svađa i slično. 99% ljudi će izneti svoj sud a slabo ko je video i čuo opremu o kojoj se raspravlja. Zbog toga sam se dvoumio da li da išta pitam ovde...

Ako je tvoja linija sa gornjeg linka, mogu ti reći da grešiš - pre Logitech-a, imao sam veoma sličnu liniju (Sony W55 ili nešto slično, pre 10 godina plaćena 1300 maraka). Veruj mi, Logitech daje za 3 klase bolji zvuk od nje.

Mislim da svim zvučnim sistemima treba dati šansu da se pokažu, odnosno da ih treba slušati neko vreme, pre nego što se da konačan sud. Da si imao priliku da neki 4audio sistem doneseš kući i uporediš sa svojom linijom, video bi koliko je noviji sistem bolji.

Namerno sam pitao koji model jer sam pretpostavio o čemu se radi - Liberty serija su kompleti zvučnika. Ne sumnjam da odlično zvuče, ali na to treba dodati i cenu risivera pa cena opet bude mnogo veća od Logitecha.

Moram da citiram korisnika gvlada

Opet cu ponoviti do 400€ najbolji 5.1 izbor je Z-5500 (sa dobrom zvucnom). A iznad toga mora se dati makar 800+€ za kulturnije sisteme.

Mislim da svim zvučnim sistemima treba dati šansu da se pokažu, odnosno da ih treba slušati neko vreme, pre nego što se da konačan sud. Da si imao priliku da neki 4audio sistem doneseš kući i uporediš sa svojom linijom, video bi koliko je noviji sistem bolji.

Verovatno, tamo je bio prevelik prostor i galama.

Bilo kako bilo, uzeo sam HDTV juche, odose sve pare i ko zna kad ce ih biti ponovo (ne skoro) tako da sam sa tim stavio tacku i na pricu oko audiio sistema i oko 24" monitora. :D

Verovatno, tamo je bio prevelik prostor i galama.

Bilo kako bilo, uzeo sam HDTV juche, odose sve pare i ko zna kad ce ih biti ponovo (ne skoro) tako da sam sa tim stavio tacku i na pricu oko audiio sistema i oko 24" monitora. :D

E sad otvaraj novi thread da cujemo utiske o TV-u, sta si uzeo i naravno koliko para, ako nije tajna? :type: :eyebrows:

Turbo

Nazad
Vrh Dno