Šta je novo?

Informaticko obrazovanje i ministarstvo

Geom

Slavan
Učlanjen(a)
11.11.2006
Poena
319
Od ove godine u 5.raz. OS se uvodi predmet Tehnicko i informaticko obrazovanje kao obavezan. Imao sam priliku da prelistam knjigu i mogu da napisem da je veoma dobro odradjen deo posvecen informatici. Poseduje kvalitetne i jasne graficke elemente, a i tekst je vise nego dobro uradjen bas je za pocetnike. jedino sto se nece mozda slobodnjacima dopasti prikazan je rad u Windowsu dok su ostali OSovi zapostavljeni. Jos kada bi sve OS imale priliku da to prakticno pokazu bilo bi dobro. Sve u svemu nakon predmeta Od igracke do racunara koji je bio izborni u mladjim razredima nije los pomak ka informatickom obrazovanju.

Nakon par meseci rada najzad se na domacem Webu pojavio sajt Ministarstva za telekomunikacije i informaticko drustvo.
Sajt i Anketa o brzom Internetu.

Bilo bi kul da to i dele svakom choveku koji danas kupuje rachunar po prvi put.

Pa obzirom da je za pocetnike dovoljno je da bude obradjen samo windows. Podrzavam uvodjenje tog predmeta.

Pa obzirom da je za pocetnike dovoljno je da bude obradjen samo windows. Podrzavam uvodjenje tog predmeta.
S obzirom da je za pocetnike to je i vise nego dovoljno ;)
Ne znam kako je koncipiran taj predmet i kakva je knjiga, ali za dosadasnju praksu i udzbenike mogu samo negativno da pricam :smash:

Ono sto je posebno bitno jeste cinjenica da je situacija sto se opremljenosti skola tice katastrofalna (cast izuzecima), ali najveci problem jesu kadrovi, tj predavaci :S:

Beshe jako davno, ali ja sam pripadnik generacije na kojoj su mnogo voleli da experimentisu, pa su nam izmedju ostalog uveli kao izborni predmet informatiku i sad jel posto je tehnika u pitanju to uvalili nastavnici Tehnickog obrazovanja :wall:
I sad, zena pred penziju koja nam je do juce objasnjavala kako da testerisemo sper-plocu i ucila nas pravilima iz saobracaja je pocela da diktira debilne fraze tipa: "Tvrdi disk je spoljna memorijska jedinica koja sluzi za skladistenje podataka bla bla bla", pa "Meki disk je..." vrhunac su bile bushene kartice :D
Mis'im, ja jesam mozda mator, ali nisam dinosaurus :d
Jadna zena u zivotu nije videla kompjuter, a dobila zadatak da decu nesto nauci.
Vrhunac je bilo cupanje dvolisnice iz sveske, crtanje tastature tada aktuelnog C64 i improvizovano kuckanje na kompjuKtoru :p
Kasnije je zahvaljujuci nekim vezama i vezicama direktor skole uspeo da obezbedi sponzore koji su kupili cak 6!!! chuda od kompjuKtora :D iz EI Nisa, a cudo se zvalo Pekom 64, a ta je praksa manje-vise i dan danas aktuelna :(

Nazalost, veliki je broj skola po Srbiji koje nisu cak ni blizu pomenutoj prici od pre mnogo godina...
Srecom, danas se za relativno male pare moze uzeti solidna polovna masinica na kojoj mozda ne mogu da se igraju poslednji igracki naslovi, ali zato sve ostalo radi bez problema, pa je danasnjim klincima mnogo lakse nego pre samo nekoliko godina. Iako je Srbija po broju kompjutera po glavi stanovnika i dalje na zacelju u odnosu na zemlje u okruzenju/Evropi, cinjenica je da je PC usao u mnoge kuce zadnjih godina i da broj "opismenjenih" exponencijalno raste :type:

U skladu sa pricom o tvrdom i mekom disku videh ovo u onoj anketi:
3G, удобоно сурфовање Webom, удобно примање мејлова са великим attachmentima, on-line игре, гледање видеа on-line (YouTube и слично)
i onda ovo:
даунлоуд и/или аплоуд филмова
i to na sajtu Ministarstva za telekomunikacije i informaticko drustvo...

Ono sto je posebno bitno jeste cinjenica da je situacija sto se opremljenosti skola tice katastrofalna (cast izuzecima), ali najveci problem jesu kadrovi, tj predavaci :S:

Beshe jako davno, ali ja sam pripadnik generacije na kojoj su mnogo voleli da experimentisu, pa su nam izmedju ostalog uveli kao izborni predmet informatiku i sad jel posto je tehnika u pitanju to uvalili nastavnici Tehnickog obrazovanja :wall:
I sad, zena pred penziju koja nam je do juce objasnjavala kako da testerisemo sper-plocu i ucila nas pravilima iz saobracaja je pocela da diktira debilne fraze tipa: "Tvrdi disk je spoljna memorijska jedinica koja sluzi za skladistenje podataka bla bla bla", pa "Meki disk je..." vrhunac su bile bushene kartice :D

Ja sam takvog "bušena kartica je zakon" imao na fakultetu i zato su njegova predavanja inicirala spontana takmičenja u čačkanju nosa i istraživanja u domenu "kako hrkati ispod 21dB(A)". Traka je za takve bila ostavljena za sledeću sezonu Star Treka (u kojoj dr Spock dobija prvu vozačku/letačku dozvolu po dostizanju punoletnosti).

Kakvi su kadrovi, takvi su - dok se ne zamene novijim, važno je da je makar gradivo korektno; ako treba da prepičaju knjigu, neka je barem knjiga kako treba. I neka nema drugih operativnih sistema; bolje da nauče da barataju najzastupljenijim, nego da ne znaju ni jedan.

Ne znam kako je koncipiran taj predmet i kakva je knjiga.
Knjiga obecava, a koncepciju cemo da vidimo od septembra tj. oktobra, jer je informatika drugo pogavlje knjige, prenecu vam posredna iskustva, jer mi je sestra petakinja.

A zamislite sta su uradili... deca moraju da se odluce u 5. razredu sta ce da uzmu od izbornog predmeta... i taj izborni predmet koji izaberu uce u toku skolovanja od 5. do 8. razreda... npr. ako se "dete", tesko mogu da poverujem da dete od 11 godina moze da donese tu odluku, ne odluci za informatiku onda on nemoze da je uci u 7. i 8. i nastavnik informatike ostaje bez posla... E kakvo smo mi informaticko drustvo kada je informatika em izborni predmet em ga jos smanjuju u 7. i 8. razredu na po jedan cas... posto ce biti u 5. i 6. a sta je sa detetom koje ne odabere informatiku, u toku osnovnog skolovanja se nece susresti sa inforatikom... smesno. Umesto da sto vise ubacuju informatiku oni je jos smanjuju... cccc... idemo polako u doba turaka... hahahah :-devil-:

A zamislite sta su uradili... deca moraju da se odluce u 5. razredu sta ce da uzmu od izbornog predmeta... i taj izborni predmet koji izaberu uce u toku skolovanja od 5. do 8. razreda... npr. ako se "dete", tesko mogu da poverujem da dete od 11 godina moze da donese tu odluku, ne odluci za informatiku onda on nemoze da je uci u 7. i 8. i nastavnik informatike ostaje bez posla... E kakvo smo mi informaticko drustvo kada je informatika em izborni predmet em ga jos smanjuju u 7. i 8. razredu na po jedan cas... posto ce biti u 5. i 6. a sta je sa detetom koje ne odabere informatiku, u toku osnovnog skolovanja se nece susresti sa inforatikom... smesno. Umesto da sto vise ubacuju informatiku oni je jos smanjuju... cccc... idemo polako u doba turaka... hahahah :-devil-:
Pa to treba da uvedu kao obavezan predmet da se ljudi opismene od malih nogu, a ne da dodju u situaciju da na faxu na lab. vezbama treba da rade na kompjuteru, a ne smeju da uhvate misa jer se plase da ih ne ujede :-devil-:
Mada, ima sve vise klinaca koji mogu da opismenjavaju svoje nastavnike/profesore i sto kaze Silver cackaju nos na casu :D

Ma o cemu vi ovde ljudi pricate?!
Danas deca znaju vise o racunarima nego o bilo cemu drugom sa ili bez predmeta informatike,priznajem,mozda ne znaju da osam bita cine jedan bajt,ali opet ce oni ubrzo znati vise nego sto smo mi dosad naucili,to tako ide prirodno.

Ma o cemu vi ovde ljudi pricate?!
Danas deca znaju vise o racunarima nego o bilo cemu drugom sa ili bez predmeta informatike,priznajem,mozda ne znaju da osam bita cine jedan bajt,ali opet ce oni ubrzo znati vise nego sto smo mi dosad naucili,to tako ide prirodno.
To da znaju dosta je tacno, ali nazalost ne mali broj klinaca ima dodir sa kompjuterima samo u lokalnoj igraonici ili kod komsije/drugara :S:

strucna literatura benchmark.co.yu :D

kakvo smo mi informaticko drustvo kada je informatika em izborni predmet em ga jos smanjuju u 7. i 8. razredu na po jedan cas
Od ove sk. god. je obavezan predmet za petake. Poslao sam mail Zavodu za UiNS da vidim da li moze da se legalno objavi na internetu sadrzaj knjige posvecen informatici da bi knjiga tj. informaticki deo bio na nekoj vrsti javne rasprave.

3G, удобоно сурфовање Webom, удобно примање мејлова са великим attachmentima, on-line игре, гледање видеа on-line (YouTube и слично)
i onda ovo:
даунлоуд и/или аплоуд филмова
U redu je knjiga ali nepovratna_karta_za_bilo_gde je ono sto nama treba.

Ne slažem se da danas deca MNOGO znaju o informatici.
Površno se gleda na to. Igranje igrica i instaliranje crack-ova je za skoro sve vrh vrhova. Kod mene je pre par godina opština poklonila talentovanim klincima (braći blizancima) jedan računar za uspehe na takmičenjima u informatici osnovnoj školi, a oni jadni jedva upisaše srednju školu sledeće godine. Generalno kvalitet nastave i znanja je veoma nizak, a trendovi su da bude što pliće kako se deca ne bi "opterećivala" se nastavlja.

Sve je povezano sa perspektivom koju danas otvara školovanje, a ona je nikakva. Dok se status profesora i nastavnika, podizanjem plate, ne dovede na pristojniji nivo nece ni moci da se regrutuju kvalitetni kadrovi za te poslove.

tehnicko+informatika...
Da izvini nesporazum.
Knjigu su pisali Slobodan Popov i Marina Petrovic a zove se Tehnicko i informaticko obrazovanje
Ali po obimu i sadrzaju knjige bih rekao da je sasvim dovoljan deo tj. osnova. Teme iz knjige su: Uvod u informatiku i racunarstvo, Primena racunara, Racunarski sistemi, Hardver (osnovni i dodatni uredjaji), Softver, povezivanje racunara, Ukljucivanje i iskljucivanje racunara, Rad sa operativnim sistemom Windowd (Radna povrsina, pokretanje programa, Osnovni elementi prozora i rad sa njima), Programi za unos i obradu teksta (Notepad i Wordpad), Programi za crtanje (paint). To se nalazi na 30 strana + knjiga poseduje prilog sa 20 strana o Hradveru, Resetu racunara i Wordpadu kao i cetrdesetak pojmova DVD i sl.

Hm, ajde deca da ne znaju, ali odrasli. Primer kod mene na fakultetu dok sam drzao vezbe kao demonstrator, devojka '78 godiste na kolokvijumu otvorila cd rom i ne zna da li disketu da ubaci na A ili B strani. Nije smesno, jos koristimo diskete na faklutetima iako je praistorijska tehnologija. Inace, ta ista devojka ima laptop sa cd rom-om, pa nije ni cudo da se nije snasla. Drugo, ja i kolega smo se ubili da napravimo forum za nas fakultetski centar, dok je 90% studenata tri fakulteta (od kojih priblizno 85% imaju racunar i 60% pristupa internetu) postavljalo pitanje: "A sta je to forum?"

Da izvini nesporazum.
Knjigu su pisali Slobodan Popov i Marina Petrovic a zove se Tehnicko i informaticko obrazovanje
Ali po obimu i sadrzaju knjige bih rekao da je sasvim dovoljan deo tj. osnova. Teme iz knjige su: Uvod u informatiku i racunarstvo, Primena racunara, Racunarski sistemi, Hardver (osnovni i dodatni uredjaji), Softver, povezivanje racunara, Ukljucivanje i iskljucivanje racunara, Rad sa operativnim sistemom Windowd (Radna povrsina, pokretanje programa, Osnovni elementi prozora i rad sa njima), Programi za unos i obradu teksta (Notepad i Wordpad), Programi za crtanje (paint). To se nalazi na 30 strana + knjiga poseduje prilog sa 20 strana o Hradveru, Resetu racunara i Wordpadu kao i cetrdesetak pojmova DVD i sl.

Jadno....

Dakle po novom programu je INFORMATIKA u 5. razredu IZBORNA. A Tehnicko+informatika obavezno (dosadasnje tehnicko).
Takodje, tacno je da se klinci od 5. opredeljuju za ceo ciklus tj. 5-8 razred.

Ono sto se jos ne zna je sta ce biti sa sadasnjom informatikom iz 7. i 8. razreda. tj. kakvo ce biti gradivo ako se od 5. krece sa osnovama.

jooojj...

luda tema ... nisam znao za ovo ... svidja mi se sto su to uveli, e sad da li bas od 5og razreda i koliko casova to je vec veeelika diskusija (prvenstveno za psihologe)

Ima tu mnogo problema:
1. hardverska podrska - koliko skola ima kompove? OK, bila je ona akcija (ako se ne varam telekoma) kojom su skole opremali kompovima, ali ne verujem da skole po raznoraznim selima imaju kompove (mi smo nosali donaciju od par kompova u direktorovo rodno mesto - ljudi to je selendra kakve nema, znaci klinci nemaju normalan wc - citaj poljski - onaj fazon sa vise razreda u jednoj ucionici kao u filmovima)

Ovo bi se i moglo nekako srediti jer je ipak cinjenica da mnogi danas imaju komp bilo nov bilo polovan, cene su takve da nema mnogo ljudi sa nekim velikim razlogom za ne nabavljanje

2. Obuka profana. Sa ovim imam dosta iskustva jer oba roditelja su mi u prosveti a ja vec duzi niz godina pomazem klincima iz kraja koji imaju programiranje u srednjoj skoli - pascal je najcesce... Ljudi to je kriminalno !!!!!! znaci neke gluposti u sveskama imaju, profani diktiraju neka ****** - ispituju kao istoriju... znaci strasno !!! vrlo retke skole u kojima ima normalne nastave (ikakve a kamoli informaticke)

E sad malo optimizma

uglavnom se stanje popravlja, skole sve vise imaju kompove, dosta njih i bar jedan dva video bima koji mogu da se setaju po ucionicama i prava je steta sto se to vise ne koristi, a glavni razlog je sto profani (ne mislim na informaticare nego na SVE) ne znaju (i nece/ne smeju) da koriste kompove...

ja sam zavrsio (jos davno) matematicku gimnaziju i tamo je ceo profesorski kadar uglavnom dovoljno opismenjen da ume da iskuca u wordu nesto i da to umnozi za koriscenje na casu, cak su spremali i power point prezentacije koje su pustali na video bimu (imali smo mozda samo 1 ili 2 bima koje su svi lepo koristili ...) i to bre mnogo znaci za deciji mozak, poenta je u nacinu prikazivanja gradiva a ne u skracivanju (gde bre dalje da se skracuje i osakacuje!!)

Trenutno sam na projektu kojim treba da obucimo sve profane u skolama (osnovnim i srednjim) da nauce osnovno da koriste kompove (win, net, word, power point) sa ciljem unapredjivanja svog nacina drzanja nastave ... pa znaci bre deci kada profesori naprave kao neku vezbu *******ciju u wordu pa im podeli na casu - podeli ih u grupe ili kako god odmah je to bolje, korisnije produktivnije, meni je toga bila puna i srednja skola i fax i mnogo to znaci ...

nadam se da nisam smorio drago mi je sto na forumu ima i tema posvecenih obrazovanju !! :wave:

e da izvinjavam se na dopuni:
nije problem sto profan ima malu platu, jadan je to izgovor da je mala plata, moraju da shvate da i oni moraju stalno da uce, da se usavrsavaju, da se menjaju da se prilagodjavaju, a ne da zasednu ko trutovi i da laprdaju o tome kako je mala plata ... jeste mala plata ali i njih zabole uvo da ista promene !! (opet cast izuzecima ... na nas veliki januarski seminar u sava centru koji je posvecen matematici i informatici u zadnje dve godine dolazi po 2000 ljudi i stvarno su fenomenalni, ali je koliko je to mali procenat ..)

Poslednja izmena:
Koliko ljudi ovde ima stare kompjutere? Da je ovoj državi stalo da škole imaju kompjutere odavno bi uvela oslobađanje od poreza (zj. umanjenje) za donacije školama u opremi.

A plate su i te kako bitne... Sa bednim platama u škole dolazi mahom profesorski škart. Naravno da ih nije briga, isto su plaćeni i ako rade i ako ne rade, i ako se usavršavaju i ako se ne usavršavaju... Što, da neki fenomenalan profesor nema možda bolju platu od nekog koji pojma nema? Jel možda vozi bolja kola? Što bi se neko trudio?! Sve i da ga izbace (a neće!) možde da ode da prodaje gaće na buvljaku i da zaradi duplo više.

nisi me razumeo (ili se nisam najbolje izrazio) ... naravno da plate jesu bitne, ali:

moj je stav da ako ti se nesto ne svidja - mars ! ne dozvoljavam taksisti da mi prica koliko je mala njegova zarada - niko te nije terao da radis to sto radis, niko ti ne drzi pistolj na glavi !

da su kriminalne jesu - vec sam napisao da su mi oba roditelja u toj profesiji i u zivotu nisu imali ni jedan jedini dan strajka, nikad ! (mislim ono kad se strajkuje za pare, 5.oktobar, '96 to ne racunam) i sam sam dosta upleten u prosvetu i veruj mi da vrlo poznajem i stanje i pare, da pare moraju da se dizu moraju - ali nesto mora da se dobije za uzvrat !

suvise dugo ceo prosvetni sistem sluzi kao "izbeglicki" kamp za raznorazne ... gde ce matori - ajde u skole da predaju, gde ce omladina - ajde na fakultet ... suvise tu ima sljama i *****a (meni je licno motiv za zavrsavanje fakulteta bio taj sto nisam mogao vise da podnesem da gledam majmuncine koje su se ustolicile i nesto baljezgare na sve strane)

mora da se menja sve: ne moze dobar profesor da dobije koliko i los, a ako je neko los onda na ulicu !

da li bi oni bili bolji da imaju vece plate ili bi postali bolji da bi imali vece plate , nesto kao kokoska i jaje .... dok neko ne presece stalno ce ovako biti (nece plata od 1000e od majmuna napraviti coveka)

Pazi, nisu ni plate toliko lose, pogotovo za provinciju gde su troskovi mali. Profesor sa 100% norme plus mozda staresinstvo i par godina staza moze bez problema da dogura do 400 evra, sto je plata mnogih programera i drugih visoko skolovanih ljudi.

Dakle plata nije i ne sme biti izgovor. Veci problem je sto kad neko dobije taj posao opusti se i boli ga uvo, sto bi nesto menjao.

Dakle plata nije i ne sme biti izgovor. Veci problem je sto kad neko dobije taj posao opusti se i boli ga uvo, sto bi nesto menjao.

E to je poenta ! sto ne sme da ih bole uvo kolika god bila plata !!! ne bave se nekim levim poslom, nego veoma bitnim i odgovornim, ali to nikako da shvate ...

Ali je moras priznati bolja situacija nego pre deset godina kada sam pravio na OTOu:
To je zato sto sad to prave roditelji, a ne klinci sto je debilizam :wall:

E to je poenta ! sto ne sme da ih bole uvo kolika god bila plata !!! ne bave se nekim levim poslom, nego veoma bitnim i odgovornim, ali to nikako da shvate ...
Necemo o politici :smash:
Tema je informatika u skoli, a ne skolski sistem, profesorske plate, bahatost... ;)

Pazi, nisu ni plate toliko lose, pogotovo za provinciju gde su troskovi mali. Profesor sa 100% norme plus mozda staresinstvo i par godina staza moze bez problema da dogura do 400 evra, sto je plata mnogih programera i drugih visoko skolovanih ljudi.
Da, ali propustio si moju poentu. I izvanredan profesor i najgori profesor, obojica imaju tih 400 evra. Znači, nema motivacije da neko bude dobar jer i ako je loš - isto mu je.

U praksi, često je mnogo lakše biti loš i mnogo su među kolegama omiljeniji oni koji loše rade. Dobri podižu standarde, predstavljaju izazov za kolege, sutra će neko da pokaže prstom pa da pita "a kako on ima rezultate a vi nemate?!". To njima ne treba i kad neko stvarno dobro radi svi gledaju da ga nekako oteraju.

Ali je moras priznati bolja situacija nego pre deset godina kada sam pravio na OTOu:

Ja ne vidim nista lose u tome. Naucis da koristis svoje ruke na prakticnim stvarima a i da vezbas malo vijuge. I ja sam pravio raznorazne gluposti tog tipa nekada i bilo mi je zabavno (imao sam PC vec uveliko).

Nazad
Vrh Dno