Šta je novo?

Informaticko obrazovanje i ministarstvo

Poenta računarstva nije razvijanje nikakvog komercijalnog ili opensource "duha", već približavanje kompjutera i demistifikacija svega toga, tako da svaki školarac bude praktično na j*bi si mater s kompjuterom.
A tek onda da se priča o licenciranju softvera i editovanju tuđeg koda.
Kod nas nije ni ovo prvo ispunjeno, kako će onda neko razumeti ovo drugo?

Slažem se u potpunosti.Prvo treba kod dece otkloniti strah od računara (ako ga ima) i ukazati im na njihove prednosti, a kasnije će oni sami ako ih interesuje razvijati sebe i svoje znanje u pravcu u kome smatraju da treba da idu.

Poenta računarstva nije razvijanje nikakvog komercijalnog ili opensource "duha", već približavanje kompjutera i demistifikacija svega toga, tako da svaki školarac bude praktično na j*bi si mater s kompjuterom.
A tek onda da se priča o licenciranju softvera i editovanju tuđeg koda.
Kod nas nije ni ovo prvo ispunjeno, kako će onda neko razumeti ovo drugo?
Upravo je to bila moja poenta ;)
Nauciti ih prve korake da se snalaze sa kompjuterima, a ne da se plase da ce ih ujesti :D
Windows okruzenje upravo iz razloga sto je on najzastupljeniji, ali treba spomenuti i alternative i pokazati ih ukoliko postoje mogucnosti, ali bez preteranog ulazenja u sustinu stvari jer ako pokusas da im sipas mnogo toga u glavu odjednom, na jedno uvo ce da udje, a na drugo da izadje i nisi nista uradio :S:
Ali stoji ovo sto je wiz011 rekao i po svemu sudeci tako ce biti u praxi u vecini slucajeva :(
A koga interesuje vise od toga, ***a, morace da se snadje sam :smoke:

Poenta je da nam deca izlaze iz skole nesposobna za zivot, ne znaju nista konkretno da rade.
Ja sam zavrsio faks, ucio cobol i jos kojesta, navodno primeri iz prakse, malo sutra, radio preko zadruge kao programer te primere sto sam ucio nisu imali blage veze sa zivot i stvarnoscu. Neko spomenu Pascal evo cerka mi u gimnaziji uci Pascal iz informatike, nisam protiv toga ali mislim da ih treba uciti onome sto je sad aktuelno, kad zavrse da znaju nesto da rade i da mogu da zarade. Usput gimnaziju kao skolu bi ukinuo ili redukovao broj tih skola koje proizvode kadrove koji nista ne znaju da rade nego moraju dalje na fakultet a na fakultet ne mogu svi da se upisu i onda dobijate ovo sto sada imamo, nesposobnu decu koja ne znaju nista da rade i pun biro nezaposlenih gimnazijalaca :mad:.

Poenta je da nam deca izlaze iz skole nesposobna za zivot, ne znaju nista konkretno da rade.
Ja sam zavrsio faks, ucio cobol i jos kojesta, navodno primeri iz prakse, malo sutra, radio preko zadruge kao programer te primere sto sam ucio nisu imali blage veze sa zivot i stvarnoscu. Neko spomenu Pascal evo cerka mi u gimnaziji uci Pascal iz informatike, nisam protiv toga ali mislim da ih treba uciti onome sto je sad aktuelno, kad zavrse da znaju nesto da rade i da mogu da zarade. Usput gimnaziju kao skolu bi ukinuo ili redukovao broj tih skola koje proizvode kadrove koji nista ne znaju da rade nego moraju dalje na fakultet a na fakultet ne mogu svi da se upisu i onda dobijate ovo sto sada imamo, nesposobnu decu koja ne znaju nista da rade i pun biro nezaposlenih gimnazijalaca :mad:.

Upravo tako.. vec sam pricao o ovome..

Ne kazem ja nista protiv MS sistema i aplikacija, mora se poceti od necega, da se ja pitam,
uveo bih u taj predmet i lekcije osnova programiranja, cisto da zainteresuje decu kojima roditelji nisu inzinjeri ili slicno, pa koga vise to interesuje, a ima kadra koji moze drzati dodatnu
nastavu - pricati vise i sire o tome.. rekoh imao sam srece da meni tako bude u osnovnoj
skoli, i smatram da je to bio pun pogodak..

@Vodoo_
ne moraju se sitna deca gnjaviti pravnim forama koje stoje iza unix-olikih os-a, vec samo
da im se na par casova pokaze da "linux nije bauk" kao sto imam prilike da cujem u krugovima tipa pravnici i ljudi koji koriste racunare samo za obradu teksta i slanje emaila...

kao sto imam prilike da cujem u krugovima tipa pravnici i ljudi koji koriste racunare samo za obradu teksta i slanje emaila...
Dobro, pravnici su zaista posebna fela... To su daleko najbolje plaćeni ljudi u ovoj državi (ako izuzmemo mafijaše) i istovremeno valjda jedini ljudi koji i dalje uveliko koriste 286, 386, 486 je već čudo tehnike. Da čudo bude veće, pravnici upravo koristeći kompjutere na njima zarađuju u jedinici vremena više i od najboljih programera u ovoj zemlji. Recimo, štampanje tipskih dokumenata, tipskih tužbi, žalbi... Popuni se formular za 4-5 minuta, udari print, a onda uzme za to 200 evra.

Hm, ajde deca da ne znaju, ali odrasli. Primer kod mene na fakultetu dok sam drzao vezbe kao demonstrator, devojka '78 godiste na kolokvijumu otvorila cd rom i ne zna da li disketu da ubaci na A ili B strani. Nije smesno, jos koristimo diskete na faklutetima iako je praistorijska tehnologija. Inace, ta ista devojka ima laptop sa cd rom-om, pa nije ni cudo da se nije snasla. Drugo, ja i kolega smo se ubili da napravimo forum za nas fakultetski centar, dok je 90% studenata tri fakulteta (od kojih priblizno 85% imaju racunar i 60% pristupa internetu) postavljalo pitanje: "A sta je to forum?"

Kod mene na fakultetu ima kolega koji ne znaju da iskljuce komp (start/turn off), stvarno zalosno.

Plan i program su losi, uci se dosta gluposti, kao na primer istorija racunara :wall: , koga briga koje godine je napravljen prvi hdd i sl. :mad:

Nazad
Vrh Dno