Šta je novo?

X2 vs Pentiun E series

papabear

Slavan
Učlanjen(a)
23.11.2005
Poena
319
Klok za klok, koji je bolji? Konkretno Pentium E 2160 protiv 3600+ Brisbane ili 3800+.
Hvala unapred

Uh :S:,ja licno mislim da je intel lose uradio soldering jezgara za IHS-om,prosto je neverovatno da se toliko greju,ali ko ce ga znati...

Poz :wave:

biostar TP35D2-A7 (90e), c2d e6420 i box kuler, (152e) prvi ulaz u bios, FSB na 400, iskljucio C1 i EIST, save&exit, .....Welcome :D 3.2ghz, full load temp ~60C pod ortosom. LowRadiation je verovatno zapatio neki primerak koji se greje ko lud (kao sto i Shiki Mozak ima)

PS. sa e6420 ipak dolazi malo bolji kuler nego uz e4xxx i e2xxx, ovaj ima bakrno dno

Poslednja izmena:
Licno iskustvo.
Sastavio sam za rodjaka konfiguraciju sa AMD X2 4000 na 2.1 Ghz sa samo 2x512 DDR2 667
na nforce 500 cipsetu (MSI ploca) i Nvidia Gforce 8500 GT ASUS silent sa 256 Mb ram-a.
Nisam ocekivao puno, ali posle testa (sintetickog), bez podesavanja u EVERST Ultimate edition 2007, konfiguracija je u svim testovim sa memorijom bila na 2. ili 3. mestu. Memorijsko kontroler u procesoru cini cuda. Sa ostalim testovima u navedenom programu,
Intel je odneo prednost, ali samo varijante Core2Duo 6700 i jaci Xeon-i.
Sve u svemu, za 44500 sa sve Wide monitorom od 19 inca i zvucnicima od oko 2000 din. i nije losa kupovina. Overclock tek predstoji, samo cekamo da se malo razradi :).

biostar TP35D2-A7 (90e), c2d e6420 i box kuler, (152e) prvi ulaz u bios, FSB na 400, iskljucio C1 i EIST, save&exit, .....Welcome :D 3.2ghz, full load temp ~60C pod ortosom. LowRadiation je verovatno zapatio neki primerak koji se greje ko lud (kao sto i Shiki Mozak ima)

PS. sa e6420 ipak dolazi malo bolji kuler nego uz e4xxx i e2xxx, ovaj ima bakrno dno

Kratko pitanjce: Koliko se greje chipset na biostar TP35D2-A7 ploci u odnosu na gigabyte i asus.

Neki dan sam uzeo PentiumE 2140, Asus P5K (p35) i PQI ddr2 800mhz.
bez problema se digao na 3Ghz sa def. voltazom ali da bi bio stabilan digo na 1.37.

Dalje sam jos malo digao na 3.2 , morao sam i voltazu da dignem na 1.425 jer mi se restartovao pri jednom testu za cpu u sandri 2007.

Inace za opterecenje cpu-a ponekad probam i ATITool jer koliko vidim on cpu opterecuje u patos, a tada se i grafika dosta greje pa moze da posluzi kao solidan test termalne stabilnosti sistema.

Inace temp. je na def. idle/load 20/34-7
a o/c 3.2Ghz idle/load 32/37-40 stepeni

Primetio sam da se chipset za 4-5 stepeni vise greje nego kod ortaka na asus p5b deluxe.

Poslednja izmena:
Ne ne ne tako se ne testira stabilnost....
Pusti mu orthos na prioritetu 9 pa onda kazi da je stabilan....
:wave:

ako se komp restartuje u toku nekog testa, jel to znaci da je napajanje slabo ili da je nesto previse oc-ovano?
pitam jer kad dignem fsb na 333 restartuje mi se komp na 3dmark03 kad dodje na CPU 1 test...

Pa da to su simtomi slabog napajanja, ili male voltaze procesora ali ja tipujem na ono prvo...

:wave:

Ok nisam do sada nikada koristio orthos. Dok sam bio na single core ATItool mi je opterecavao CPU 100%, sada sam primetio da je opterecenje 50% na oba core-a (task manager).

Asusova P5K ploca me je odusevila mada ja nisam ljubitelj asusa.
Opcije u BIOS-u su bogate, na ploci ima 4 konektora za fanove, chipset je pasivno hladjen ali ima mali heat pipe od northbridgea na hladnjak na naponskoj sekciji.

Sto se tice overkloka PentiumE kada sam ga digao na 3.2Ghz nije stabilan ni na voltazi 1.45V a temperatura mu je oko 50 i neki stepen.

Primetio sam da ploca dosta undervoltuje procesor. recimo kada u biosu podesim voltazu na 1.425v, izlazak iz biosa, restart, ponovo udjem u bios, hardware monitor mi prijavljuje voltazu 1.38-1.39.

Udjem u Windows, na PcProbe-u 1.39V i kada ga opteretim hoce jos malo da padne.

U Biosu dignem voltazu ,a 1.515v, i bios i Pc probe prijavljuju voltazu negde oko 1.46v s tim da ume da varira.

Jel to ploca namerno undervolt-uje CPU ili je na modelu P5K slabija sekcija za napajanje posto je to model srednje klase iz te serije ili bi mi trebalo aktivno hladjenje hladnjaka naponske sekcije.

Kada uzastopno teram CPU testove Sandre2007 prolazi bez problema, ali u 3DMarku kada dodje do CPU testa na 1 ili drugom restartuje se.

Graficka je Asus x1550GE koji je tu privremeno (planiram da uzmem hd2600xt). Da li je moguce da kada graficka povuce jace ploca ne moze da isporuci voltazu procesoru?

Inace napajanje mi je Codegen 400W dual rail, imam samo jedan hard i dvd-rw, voltaze 12, 3.3 i 5 su stabilne.
Ranije sam terao na njemu

Na 3.0Ghz prolazi 3D Mark sa voltazom u biosu podesenom na 1.40 (1.37 po hardware monitoru i PcProbe-u).

Znam da je bitno, ali nisam imao novca za komletnu konfiguraciju vec sam uzeo plocu, cpu, ram i graf.
Ranije sam imao Bartona 2500+ OC na 3000+ (200Mhz FSB), X800XT i 1GB ram - masina je bila superstabilna.

Racunam da Barton i x800xt trose zajedno dosta vise nego nove komponente pa mogu da se provucem dok ne uzmem nesto bolje.

Inace malo sam testirao do koliko mogu da spustam voltazu na PE 2140 na 3Ghz da bude stabilan, u biosu na 1.35v (hardware monitor pokazuje 1.28, Pc Probe u win. 1.28 idle i 1.30 u full load-u).

Moj ortak koji ima kvalitetnije Thermaltake napajanje 450W, uzeo je isto Asus P5K-E (ima par sata i firewire konektora vise) i na PE2160 takodje ploca kao da malo undervoltuje procesor (voltaza mu je malo manja nego u setovana u Bios-u).

Pre nedelju dana uzeh ja sledecu konfiguraciju:
proc: e2160
maticna: asus p5b-plus
memorija: 2x512mb 800mhz kingston HyperX
graficka: ASUS EAX1650 SILENT 256MB DDR2 128-bit
kuciste zajedno sa napajanjem: Midi Tower 400W Codegen Briza / 6099

E sad, da napomenem da nemam nikakva iskustva sa overklokovanjem procesora i slicno...
U biosu sam fsb povecao na 250, sto mu izadje 9x250= 2250Mhz, sto je neki minimum overclock. Poterao orthos (prioritet 1) i posle nekih 10 min se sistem zamrzne, samo reset pomaze. Probo sam da dignem napon na 1.35v ali onda se zamrzavanje cak i pre desi. Temperatura procesora ne prelazi 50 C.
Na kraju sam postavio fsb na 220 i Vcore na default i to je stabilno...
Ako je tih ~2Ghz max, onda sam stvarno baksuz :(

Ako ima neko neki predlog, rado bih ga sasluso...

imam ja, tamo gde pise da je memorija postavljena na 800 ti stavi 533, onda probaj 300fsb...Orthos prioritet stavi na 9, 1 nije nista (u tvom slucaju je memorija nestabilna, verovatno bi se racunar zamrznuo i u internet eksploreru..)

da ne otvaram novu temu, moze ovde

trenutno imam bartona 2800+, 1gb rama, 9600pro (od bitnih stvari) radi sta mi treba, ali fali snage, vidi se
e sad, neki c2d ili x2?
800mhz 2GB DDR2 i 8800gts bi isle u oba slucaja najverovatnije
jedini problem je izbor cpu/mobo kombinacije

da li neki e6550 ili e6320 i p35 ploca (ga p35-ds3r verovatno), ili nesto tipa x2 5200+/5600+ i nf570/590 (i koja, sa sto je moguce bise sata/usb)
nista nece biti overklokovano, broj sata ili usbova je na primer pozeljniji nego mogucnost overkloka
masina je neki standardni kucni home entertainment system :) muzika, filmovi, internet, igre, office...

nije problem dati vise para za neku intel varijantu, ako ima smisla, apsolutno mi je nebitno da li je intel ili amd u masini.

sta predlazete, ne mora ono sto sam ja gore stavio, moze i jace(ali bez pros**avanja), neka druga kombinacija cpu&mobo, bitno mi je da radi kao i ovo sto sada imam, stabilno, i par godina, nemam nameru da menjam masinu svake godine :) naravno svestan sam da necu moci najnovije stvari da vozim sa max detaljima, ali to mi nije ni potrebno :) eventualno da mogu da se ubodu novi procesori kada izadju
eto

da ne otvaram novu temu, moze ovde

trenutno imam bartona 2800+, 1gb rama, 9600pro (od bitnih stvari) radi sta mi treba, ali fali snage, vidi se
e sad, neki c2d ili x2?
800mhz 2GB DDR2 i 8800gts bi isle u oba slucaja najverovatnije
jedini problem je izbor cpu/mobo kombinacije

da li neki e6550 ili e6320 i p35 ploca (ga p35-ds3r verovatno), ili nesto tipa x2 5200+/5600+ i nf570/590 (i koja, sa sto je moguce bise sata/usb)
nista nece biti overklokovano, broj sata ili usbova je na primer pozeljniji nego mogucnost overkloka
masina je neki standardni kucni home entertainment system :) muzika, filmovi, internet, igre, office...

nije problem dati vise para za neku intel varijantu, ako ima smisla, apsolutno mi je nebitno da li je intel ili amd u masini.

sta predlazete, ne mora ono sto sam ja gore stavio, moze i jace(ali bez pros**avanja), neka druga kombinacija cpu&mobo, bitno mi je da radi kao i ovo sto sada imam, stabilno, i par godina, nemam nameru da menjam masinu svake godine :) naravno svestan sam da necu moci najnovije stvari da vozim sa max detaljima, ali to mi nije ni potrebno :) eventualno da mogu da se ubodu novi procesori kada izadju
eto

imas vec xyz tema na tu temu, sa raznoraznim ciframa, tabelama, misljenjima i prepucavanjima. Ako te bas nesto knkretno zanima - OTVORI NOVU TEMU ! :) Kao sto nas Admin ovde rece: "Nije kao da se placa"

Vrh Dno