Šta je novo?

X2 vs Pentiun E series

papabear

Slavan
Učlanjen(a)
23.11.2005
Poena
319
Klok za klok, koji je bolji? Konkretno Pentium E 2160 protiv 3600+ Brisbane ili 3800+.
Hvala unapred

Jeste ES je u pitanju ide sa 1.275V na 3GHz lud CPU skroz, nije iz maloprodaje, ostali jesu :) ali ni jedan necu da stedim ;) Trenutno u masini PE2160 @3207 MHz, Tmax mu je 100C u loadu ide do 73-75C za pecenje kokica dosta :d ti daj soli, neko ce pivo i eto veselja :banana: AE pozz dosta je bwe :D
:wave:

Samo da kazem da ste me odusevili znanjem(izvinite za off i nije sarkazam)...Znaci sta god da odaberem necu pogresiti u smislu X2 ili E21xx jer se ne zelim baviti overklokom
u slucaju da se odrices overkloka, onda je jako jednostavno: x2 4200+ (po ceni e21xx), pri cemu ce am2 ploca u cenovnom rangu najjeftinije za intela imati neuporedivo vise I/O prikljucaka (sata, fw, usb, itd), pa u startu dobijes bolji paket.

pozdrav yoti, i ne zaboravi kokice ;)

hajde, pa da imamo info iz prve ruke.
E kuci sam al .*** nemogu da dignem na 3.0 GHz zbog toga shto u BIOS-u najmanji delilac za memoriju koji imam to je 533 a kad FSB stavim @ 333 memorija mora da radi na 888 MHz shto ova moja PQI nemoze.... :mad: Kad flashnem drugi bios probacu onda....
E da jedno pitanje: gde da namestim memoriju da neradi u 1T nego 2T ?

Yoti koliko od tvojih konfiguracija sto si sastavio vezano za E4300 oce da predje 3.2Ghz? posto svi znamo da skoro svaki(sem losih)oce da predje 3ghz?

Btw kako radi E2160? daj neke screenshot nekog rezultata :)
poz

Pa otpusti latencije pobogu :)

A koliko da opustim ? sad radi na 5-4-4-12 i kako Command Rate da namestim na 2T ?

@ LowRadiation
e taj bio bash ima to shto meni treba.... Mogu memorija da podesim na ddr400 a fsb kad dignem @ 333 memorija ce raditi na 667 MHz... Thanks :wave: Poigracu se kasnije sada je vec kasno....

Yoti koliko od tvojih konfiguracija sto si sastavio vezano za E4300 oce da predje 3.2Ghz? posto svi znamo da skoro svaki(sem losih)oce da predje 3ghz?
Btw kako radi E2160? daj neke screenshot nekog rezultata :)
poz

E4300 pravo da ti kazem ne volim ga namucio me na BX-u :crash: nisam nijedan gurao preko 3GHz nemam toliko vremena za igru :( izlazim iz kuce oko 6 ujutro dolazim oko 19 h, treba decu hraniti :), ali svi zahtevaju blago podizanje napona za 3GHz, sa GA plocama su mi neki primerci pucali na defaultu, najbolje mi se pokazao ASUS za njih :), od Biostara bezim posto je Telix jako tezak za ostvarivanje garancije :crash:
A 2160 me odusevio :) fps u R6Vegas koji trenutno igramo deca i ja u kombinaciji sa 2900XT ne ide ispod 45 fps-a, ponekad, ali jako retko secne ispod toga do 30, u 3D 03 u odnosu na P4 650 imam razliku u rezultatu za 6k (testirao sam XT sa P4 :d :smoke: )
Treca slika je sa masine ASUS P5B/ PE2160 @3 GHz BOX cooler je u pitanju / 2GB PQI DDR2 800 :), kompresovano VirtualDubMod-om iz DVD formata u DIVX.
@*P*A*B*L*O*
Zasto mu natezes latencije kada skoro nista ne dobijas sa istim, overi link

Poslednja izmena:
E sada jedna možda i glupa konstatacija.
Imam jednu pored druge Asus P5LD2/C i Biostar TForce 965PT. Ljudi ne znam za OC, ali na oko ovaj Asus mi deluje za dva koplja kvalitetnije od ovog Biostara. Takođe ovaj 945 (asus) izvlači 333 iz zezanja. Probao sam na ovom Celeronu iz potpisa i sve je radilo sasvim ok.
Ponavljam, možda grešim jer 965 je opet napredniji (noviji) čip od 945, ali onako na oko Asus mi izgleda kvaltetnije odrađen.
Pozdrav. :wave:
edit.
Sada videh svi živi hvale ovu ploću Hmmmmmmm... :trust: :)

Poslednja izmena:
Nisam vidio Biostar, al ovog Asusa imam u firmi u server sali i na njemu je E6320 sa 4Gb rama. Ploča je uzeta ciljano zbog i945+ICH7 koji radi uredno i na starijim 2.6 linux kernelima. Mogu također potvrditi da je kvaliteta ploče zadovoljavajuća. O naprednosti i965+ICH8 bi se moglo pričati, ide Intel polako u smjeru nvidie što se kvalitete tiče ;).

E sada jedna možda i glupa konstatacija.
Imam jednu pored druge Asus P5LD2/C i Biostar TForce 965PT. Ljudi ne znam za OC, ali na oko ovaj Asus mi deluje za dva koplja kvalitetnije od ovog Biostara. Takođe ovaj 945 (asus) izvlači 333 iz zezanja. Probao sam na ovom Celeronu iz potpisa i sve je radilo sasvim ok.
Ponavljam, možda grešim jer 965 je opet napredniji (noviji) čip od 945, ali onako na oko Asus mi izgleda kvaltetnije odrađen.
Pozdrav. :wave:
edit.
Sada videh svi živi hvale ovu ploću Hmmmmmmm... :trust: :)

pa, za p945 jeste uspeh da postigne FSB333, sa te strane tvoj asus zaista nije los. biostar ide dobro preko FSB500, sto je vrtoglavo cak i za p965 chipset. ploca koja to moze da ostvari po definiciji stvari ne moze da bude loseg kvaliteta, a i inace je odlicne izrade (cvrsti elektroliti itd). ono sto se biostaru mozda moze prigovoriti je da je relativno asketska sto se tice prikljucaka, ali za tu cenu ta je ploca pravo cudo.

@P*A*B*L*O

obrati paznju, danas je izasao novi bios koji dozvoljava tweaking T/2T (P96CA601.BST) :D

Prilozi

• P96CA601.bst.rar
    386.8 KB · Pregleda: 48
Poslednja izmena od urednika:
@P*A*B*L*O

obrati paznju, danas je izasao novi bios koji dozvoljava tweaking T/2T (P96CA601.BST) :D

Da i chim sam ga flashovao zapucao mi se BIOS :S: :mad:
Flashovao sam preko windows-a isto kao i onaj juche: najpre sam resetovao CMOS na default setting-s pa sam upalio PC i flashovao ovaj noviji i sve je proteklo bez problema i pita me za restart i ja kliknem na Yes i normalno se ugasi i prilikom paljenja chuje se ono piip i onda tu se zapuca i stoji onaj Biostarov logo.... :wall: :crash:

Ipak nema za jedno 5-6 dana onih obecanih 3.0 GHz a nemam ni PC :(

Ja sam uspio to isto napraviti svojoj Abitici kad sam podešavao postavke memorije, s time da monitor nije uopće davao bilo kakvu sliku. Nije pomoglo ni CMOS reset ni vađenje baterije. Srećom, floppy drive je hvatao, ne znam ni sam kako, pa sam naopravio flash s diskete na ćoravo :D. Taj dan me pustilo petljanje po biosu.

da li pomaze jumper 'clear cmos'?

probaj da flesujes preko floppyja, mislim da je jos neko imao problem sa prelaska biosa br2 na neki noviji, resava se prislnim flesevanjem sa diskete (koristi switch /F).

Pa to shto se meni utripovao BIOS nemora nishta da znachi.....
Inache stigla mi je plocha sa reklamacije i za divno chudo oni meni kazu: pa tvoja plocha normalno ulazi u BIOS i normalno podize sistem.... :trust: A sve shto su u servisu ( ovde u selu ) uradili je povadili sve kartice ( osim grafichke ) otkachili HDD-ove i optiku i onda su izvadili BIOS chip i ponovo ga stavili na plochu i odneli u telix a pre toga u servisu nisu probali dali ce da proradi :D i za divno chudo iz telixa su javili da je proradila.... :banana:
Probao sam i reset CMOS preko jumpera ali to nije pomoglo.... Mozda kad su u servicu izvadili BIOS chip mozda se tad resetovao CMOS :trust: stvarno neznam....

Probacu ovih dana da ga podignem na 3.0 GHZ i mislim da ce ici poshto tad pre nego shto sam flashnuo taj najnoviji BIOS probao sam da ga podignem na 3.0 GHz @ default voltazi i pucao je prilikom ulaska u Win ali sad cu mu malo povecati voltazu ( za 0.025 ili 0.050 ) pa mislim da ce ici.....
Zakljucak po meni je ovakav:
1.)Nemash malo vishe para i nevolish da puno klokujesh kupish X2
2.)Imash malo vishka para i volish da klokujesh uzmesh C2D
Eto tako jednostavno.....
pedjape je napisao(la):
Za 3.0 GHz ti je dovoljno 667 MHz a ako cesh preko toga kupish apacer @ 667 koji se klokuje do ~ 760 Mislim da vecina Apacer memorija moze da izgura toliko....

Poslednja izmena:
@pablo

ok hvala, al to za mem znam. mene ineresuje koji od ova dva proc sigurnije gura do 3ghz, u toj kombinaciji-mem ploca

ili u ovoj kombinaciji oba idu sigurno do 3ghz. nije velika raylika u ceni izmedju pe i c2d, a ovaj potonji ima veci kes. njega bi uzeo al su me neki pokolebali sa pricom da se poslednji primerci bas i ne klokuju najbolje

dakle, ljudi sta je bolje pazariti sa sigurniji OC na 3ghz. C2d 4300 ili e2160.
Vidim da ovde pricate da 4300 zna da pravi probleme, dok, s druge strane, e2160 ide u nebo.
Da li je onda e2160 sigurnija varijanta. Mislim konkretno za GA 965ds3 i 800mhz apacer.

Prodaj taj 820 kao ja moj 805 i uzmi jedna E2160 i da te vugla ne boli. Kad sam ja sam mojim apacerom naterao 8x400 i 800Mhz za mem onda cesh i ti.

Moze da se klokne lepo i na 9x375 a vec sa 9x378 imash 3,4GHz
Ja sam se lozio jedno vreme na e4400 ali me odvratishe. :d i sad uopshte ne zalim.

Prosto je neracionalno ne klokovati c2d. Bukvalno, u pitanju je cist gubitak. Nema ni najmanjeg razloga da se drze na defaultu. Npr. e2160 na def radi na 1.8GHZ, a bez ikakvih problema stize na 3GHz. To je povecanje od 66,6%. Zasto ne bi do maximuma iskoristio ono sto mozes? Zasto bi neki posao na kompu radio 3h ako mozes da ga zavrsis za 1.8h?

Zasto bi neki posao na kompu radio 3h ako mozes da ga zavrsis za 1.8h?

Hehehe

Mozda hoce da koristi komp samo za gledanje filmova, pa bi mu bilo lose da film od 3 sata pogleda za 1.8 :banana: :-devil-::-devil-::-devil-::-devil-::-devil-:

Poslednja izmena:
Ja sam se bio lomio da li da menjam semprona za x2 3.8 ili da predjem na E2140...
uzeh gigabyte ga-965 s3 i e2140 i eto sve radi bez problema na 8*350 i to sve na def @43-45 C a vidim da bi mogao jos ali mi ne treba, dosta je i ovako... mada iskreno...na momente se zapitam da li sam trebao da uzmem X2...nekad se zaglupljuje ko sempron ko da nema razlike :trust:...do duse...sada za kompresovanje mix-a od 74min treba 7-8min umesto 24-26min sa sempronom :d

Ja sam odlucio za intela! Jedino me interesuje da li uzeti 2140 ili 2160? Razlika u ceni je skoro 20e. Da li se isplati ili ne dodatak od tih 20e? Naravno, ploca sto jeftinija ali da radi oc kako treba:)

Zaboravio sam da pitam i za memoriju: znaci, uzeti ddr2 667 ili mora na 800mhz?

Poslednja izmena:
A mozda ponekog izbaksuzira kao mene pa dobije primerak koji na 1.8 i undervoltovan sa TXom greje kao neki na def voltazi na 3.0 sa box kulerom. Ozbiljno razmisljam da preporucim ortacima koji uzimaju kompove athlone, C2D lako moze da bude los primerak koji se pregreva i od OCa nema NISTA!

A mozda ponekog izbaksuzira kao mene pa dobije primerak koji na 1.8 i undervoltovan sa TXom greje kao neki na def voltazi na 3.0 sa box kulerom. Ozbiljno razmisljam da preporucim ortacima koji uzimaju kompove athlone, C2D lako moze da bude los primerak koji se pregreva i od OCa nema NISTA!

Jesi li siguran da su temp. pravilno prijavljene?Jel HyperTX topao na dodir kod onih heat pipe-ova?
Obavezno ukljuci power management(speed step),nema razloga da radi na 1.8 i da se greje kao sto kazes ako ti komp sedi "idle".

Poslednja izmena:
Vrh Dno