Šta je novo?

Mp3 unistava HI-FI zvucnike ??

Daleko od toga da nije rekao dobro, ali je promasio temu. Tj. izrekao je jednu od onih istina "kanis li pobijediti ne smijes izgubiti" ;)

Eh, skretnica je ipak majka.

Zvucnike ili pojacala?

Kod drugara u kaficu se desilo ova stvar:

Nabavio covjek pred Novu godinu Yamaha pojacalo i neke velike zvucnike. Do tad je imao neke sasvim solidne zvucnike koje je vezao preko DVD plejera na koji je opet vezan komp, koji su radili sasvim ok ali eto htjede da malo bolje ozvuci lokal za Novu. Muziku je pustao iz WinAmp-a.

Prvi dan je sve bilo ok do ponoci kad je pojacalo odjednom prestalo da radi. Osigurac. Zamjeni osigurac, sutradan ista prica, radi 10ak sati i stane. Crko trafo. Uzme neki drugi, Sony, ista prica.

Potom dobije na zajam Harmann Kardon pojacalo koje je duplo teze od ove Yamahe, kao sve kvalitetnije, trte-mrte, i ono crce odma :eyebrows: I to uvijek, osigurac ili trafo.
Popravi covjek i jedno i drugo i krene da pusta muziku s tim da je provjeravao temp pojacala.

Pazi sad:
U trenutku kad Winamp pravi crossfade (prelaz) temperatura pojacala naglo poraste i vec kad krene sledeca pjesma temperatura se vrati u normalu. U jednom trenutku kad Winamp radi Crossfade gasi jedan kanal i stvara preopterecenje na pojacalu, tada temp. raste. Zato ne crkne uvijek osigurac.

Napomena: Sve su pjesme normalizovane uz pomoc mp3 Gain programa.

Dakle, gospodo, mp3 ne ubija Hi-Fi, nego Winamp, tacnije crossfade plugin u njemu.
:crash:

Uf, zao mi je tvog drugara, toliko opreme da pobije mrtvim mp3-em (namerno sam rekao mp3-em a ne winampom, jer da je pustao muziku sa audio cd-a ne bi koristio WA koji je prakticno neodvojiv od mp3 reprodukcije)

nisam znao za taj crossfade, ali je svakako zanimljiva pojava ... i kazna za ljude koji vezuju PC i HIFI opremu ....

Evo detaljnog objasnjenja:
http://sound.westhost.com/tweeters.htm
Ko je pismen procitace, koga zanima shvatice.
Ljudi, mislim da ne bi trebalo da lupamo toliko, da odrzimo neki nivo ovog foruma. Ne mislim ovde na clanove koji su normalno odgovorili nego na one koji lupe samo da bi imali jedan post vise.
Na gore navedenom sajtu ima jako dobrih audio tekstova, pa ko zeli moze da cita. Osim toga postoje i specijalizovani audio forumi gde moze puno toga da se sazna, npr. audiokarma.org

naravoucenje:
Sto cistiji zvuk pustate na pojacalu to bolje za zvucnike.
I ako vise slusate MP3 isklucite taj EQ u Winamp-u jer clipping ce vam unistiti zvucnike, a mozda i pojacalo.

A da li je opasno za Hi-Fi zvucnike ako se WinAmp podesi na sledeci nacin?
Klipinga nema. Ne znam samo kako DFX plugin utice na sve ovo pored ekvilajzera.
Muziku slusam na umerenoj jacini. Nikakvo gruvanje ni zurke ne dolaze u obzir.

winampzr1.jpg

Poslednja izmena:
diablo, za DFX nem` pojma, a za eq nema problema...mada...

preamp ti je strashno nizak, tako da ti je procenat shuma zvuchne izrazeniji...jes` da je sb live, ali opet ga ima, testiraj u praznom hodu ;) da ti je integrisana zvuchna u pitanju, vishe bi chuo shum nego muziku.

Ako vec slushash mp3 na hifi zvuchnicima...iskljuchi eq, i ton kontrole rokaj na pojachalu :D

Dynamic boost i hyperbass bi trebalo da ti zezaju stvar, barem po nazivima, poshto pumpaju te niske, najkritichnije segmente mp3....

shto se tiche podeshavanja eq, dobijash malo manje distorzije na izlazu...ali opet, shum zvuchne :(

Diablo, sunac mu poljubim, valjda te je prosla ta "loudness faza". :d

Ako slusas na "HiFi"-ju treba da poiskljucujes sve kontrole i na pojacalu i na kompu.

Zaboravih na temu, slucajno je videh opet...

Kvaltetni zvucnici treba da imaju i kvaltetne skretnice i zastitu od frekventnog opsga koji moze da osteti drajver. To objasnjenje prodavaca "ne pije vodu". Neka navedu na proizvodu da nije za MP3 i "kompj. muziku".
Ceo problem je u neadekvatnim skretnicama koje nisu uskladjene sa drajverima.

... i u poslednjem trenutku ovaj post, pa da se ne ponavljam ;)

Uporedjivao sam neke mp3 pesme sa istim tim pesmama na audio cd-ovima. Sa podesavanjima kao na okacenoj slici mp3 zvuci veoma priblizno kao i cd. Ako bih poiskljucivao WA EQ, DFX, loudness na risiveru i bass/treble stavio na normal (takodje na risiveru) mp3 bi zvucao ko dupe. Samo sam se ponadao da je bezbedno slusati mp3 na hi-fi zvucnicima sa tim svojim podesavanjima.

Slusao sam ja mp3 na starim zvucnicima do besvesti, pravile se i zurke (sa distorzijama :d) i nikakvih problema nije bilo. Ali mi se ne eksperimentise sa ovim novim. Samo sam hteo da cujem vase misljenje.

@Delija: Loudness faza samo u kolima. ;) U sobi samo umerena jacina. Doduse "umereno" je relativan pojam. :D

@marko_84: Nema toliko suma koliko mislis.

:wave:

Poslednja izmena:
uh, to loudness dugme :D tj bez njega nisam mogao da slusham muziku na starom pojachalu, ali od kada predjoh na jachu platformu, bez tog moda...uf, ne osecam nikakvu potrebu :D

a da...kad reche da nikakvo gruvanje i zurke ne dolaze u obzir, onda sigurno neces imati problema ;)

Jeftiniji od 1000 evra... :p

Neka ti dokazu da si slusao mp3 na njima :banana:

Koliko sam ja upoznat sa mp3-em znam da mogu da se pojave neke nepotrebne frekvencije prilikom loshe kompresije pogotovo u nizim frekvencijama ali to naravno nije uzrok spaljivanja visokotonca.Kao prvo ti zvucnici nisu namenjeni za glasno slushanje na duge staze nego za fino slushanje u kucnim uslovima,za te namene postoje drugi zvucnici kao sto je vec recheno.Slozio bi se sa time da je najceshtji razlog spaljivanja zvucnika slabo pojacalo i izoblichen signal.Moja procena je da je pojacalo islo u klip na vec dobro zagrejane namotaje i tako spalilo visoki.
Zex tvoj prijatelj ce dok ne skonta da ne moze da koristi hi-fi zvucnike za zurke uvek imati problema sa opremom kao i svi ostali koji to rade a ima ih podosta :),naravno ne zelim mu to ali nemozesh ti sa Yugom da idesh na rely ne?Za takve prilike se lepo iznajmi ozvucenje kao sto je Panta rekao i cepaj :)

Samo da dodam, u vezi efikasnosti. Ostatak neiskoriscene energije kod zvucnika postaje grejanje kalema.

Poenta je ne odvrtati potenciometar za jacinu pojacala, pogotovo u B (pa i AB) klasi, "prirodno" mu se povecava distorzija, eksponencijalno.

Uzeti snazno pojacalo za "potrebe" zurke, i odsrafiti ga do nivoa 50% nominalne snage zvucnika, koristit efikasnije zvucnike za pravljenje pritiska i buke peko 110dB(to bese glasno), kao sto neko lepo rece, ne moze se Yugom na reli..

Tada "uracunati" koliko ekvilajzer "preliva" energiju na visoke(ii baseve, desavalo se i crkavanje istih), pa nece "smetati" ni Winamp ni MP3.

Tesko da bilo koji uredjaj moze dugo da se "tera" na maksimumu pa jos sa "devijacijama", bio to motor, auto, usisivac, tv, mikser ili "hifi"...

Poz.

Poz.

Nema nove garancije... :) tj. za taj novi uredjaj imas samo onaj "ostatak" od prethodne garancije. Kad i to istekne - to je to, nema vise.

pa jel valja ovaj DFX ili ne ????
imam altec mx5021
sb LIVE
i sve vise FLAC albuma

sta ce ti taj dfx munjo? ja imam iste zvucnike probao sam octimax i taj dfx cist onako da vidim sta rade i meni je to zeshtja kesa :) Na nekoj pesmi ti je nabudzen zvuk (neprirodan) a neku unishti totales a i generalno te stvari samo pokvare zvuk

Poslednja izmena:
DFX je dobra stvar za malo losije zvucnike. Za dobre Hi-Fi zvucnike nije potreban. :)

mx5021...pa ja bi ga nazvao hi-fi komp sistem....sta vi mislite?

ok evo brisem DFX(u pravu si bas nekako nabudzi zvuk )

Nema nove garancije... :) tj. za taj novi uredjaj imas samo onaj "ostatak" od prethodne garancije. Kad i to istekne - to je to, nema vise.
hm... da li si siguran? nemam mnogo iskustva sa garancijama, ali ja sam mislio da to funkcionise onako kako sam rekao u prethodnom svom postu...

(jedini primer kojeg mogu da se setim jeste akumulator na kolima - crkao je 2 dana pre isteka garancije, pa sam dobio novi sa punom garancijom... meni je to zvučalo sasvim normalno!)

probaj AIMP http://aimp.ru ili neki drugi plejer koji koristi odlični BASS engine ;)

Poslednja izmena:
mx5021...pa ja bi ga nazvao hi-fi komp sistem....sta vi mislite?

Kompjuterski zvucnici != HI-FI sistem :) tako da nikako to ne mozes da zoves "hi-fi komp sistemom" kada su u pitanju obicni kompjuterski zvucnici.

Uh, zbuniste nas malo manje upucene.

I sta ja sad kao vlasnik HSR-a da radim. Da ga ne koristim povezanog na racunar, kako da podesim racunar i njega, i koji kvalitet MP3 fajlova da koristim? Da li uopste ima veze? Moze li kratko i jasno da/ne? :)

U principu ne prihvatam MP3 ispod 192kbps, da pomerim standard na vise? :)

Poslednja izmena:
Prvo nemoj da koristis MP3 :D
Drugo slobodno ga vezi na komp
Trece MP3 ti nece unistiti ni zvucnike ni pojacalo (zvucnike i pojacala unistava ljudska glupost)

Pozdrav.

Poslednja izmena:
:wave:
ZoNi, hvala za AIMP. Stvarno daje kvalitetniji zvuk od winampa. Odlican je, ne smara masinu, ima podrsku za skinove...

Ne unistava mp3 zvucnike nego lose zvucne karte u kompjuterima.Ma uopste ne treba mesati kompjutere sa Hi-fi, zna se cemu sluzi kompjter a cemu Hifi

Nazad
Vrh Dno