moje skromno misljenje da mp3 dosta zavisi od kompresije koju podesite jer recimo ja sam par stvari sabio na 40kbps za mp3 player da stane vise i jednom prlikom sam pustio folder sa tim stvarim greskom u winamp-u i na moje iznenadjenje posto imam stariji komp i losiju zvucnu (neintegrisanu) nista se nije culo od distorzija. verovatno te distorzije postoje i na 128kbps ali nisu toliko ocigledne, ali verovatno ih uredjaji i driveri osete.
a sto se tice tvrdnje da zvucnici trebaju da budu slabiji od pojacala to sam se licno uverio jer imam pojacalo na 200rms a zvucnike na 150rms i 97db i prezadovoljan sam nema crkavanja(pricam o sangasu). doduse ne mogu da pustim do clip-a(koji je negde na 80 posto snage) jer mi prvo klipuje mozak:d
Naravno nije hifi,ali kad se okruzis driverima od 12 i 15inch-a ni netreba mi. samo lelujas po sobi i na 10 posto snage.:banana:
Nego mene zanima nesto, dali mp3 koji se konvertuje u wav odnosno audio valja nesto i dali ima nekih gubitaka.
pa sta ti mislis?
...mp3 je vrsta lossy kompresije. nesto kao jpeg. evo da pojasnim. imas bmp.
bmp se snima tako sto na pocetku bit mape imas njene dimenzije u pixelima - recimo 600x600px. i posle toga krecu oznake za boju svakog pixela ponaosob. dakle bmp belezi sve boje zasebno i to redom prvo u prvom redu pa u drugom redu, i tako svih sest stotina redova (ako je rez 600x600). bmp je format bez kompresije.
formati kao sto je tiff sa druge strane imaju kompresiju, ali ne i gubitak kvaliteta. da pojasnim. ovi formati funkcionisu po principu - 10 pixela crvene, 2 pixela zute, 6 pixela zelene. naravno noviji formati imaju josh slozeniji algoritam ali to su lossless formati koji pamte tacno to sto treba, stim da stede prostor u odnosu na native bmp.
lossy formati kao sto je jpeg sa druge strane sem tog pametnog nacina pamcenja imaju i kompresiju u smislu da ako odaberes slabiji kvalitet on neke detalje izbaci i uzima srednju vrednost. dakle recimo imas neke nijanse i prelaze, i on ne pamti tacan raspored svakog pixela, vec uprosti semu tako da je lakse zapamti.
da sumiramo - postoje lossy i lossless formati.
lossy - jpeg
lossless - bmp, tiff
isto tako
lossy - mp3, wma
lossless - wav, flac
pa zakljuci sam, da li je moguce iz ostecenog fajla koj u sebi ne sadrzi sve informacije, nego uproscenu verziju, bilo kakvom operacijom dobiti original?
ps mp3 na 128kbps je jako jako los kvalitet muzike. to cak nije ni stereno nego joint stereo, neka kvazi vrsta sterea. dakle probaj da izbegavas taj bitrate. predpostavljam da imas lose zvucnike cim ne cujes razliku, ali ipak bi trebao da kompresujes kvalitetnije, mozda bar sto ces jednog dana kupiti neke kvalitetne kutije... inace ni cd audio nije savrsen format, i on isto tako ima kompresiju, i sada postoji dvd audio, format koj ima josh veci bitrate, i josh kvalitetniji zvucni zapis... naravno ovo ima smisla samo na bas vrhunskom sistemu.
ps2 ma moze bre od babe devojka

obrati se plasticnom hirurgu!
* tiff i jpeg su samo korisceni kao predstavnici 2 razlicita formata, primer se ne odnosi direktno na njih
*postoji josh jako puno formata ali ovi su najkorisceniji