Šta je novo?

Zvanicna Vista tema

• Začetnik teme delimir
  • Datum pokretanja
Sticajem okolnosti, dobio sam originalni Windows Vista Ultimate 32-bit koji ću jednog dana i instalirati :) Interesuje me da li postoje nekakva ograničenja za njegovo legalno korišćenje, tj. da li će mi praviti nekakve probleme ako budem menjao hardver u kompu ili slično kao što je bio slučaj kod originalnog XP-a beše?

Da li mi je možda bolje da instaliram akhm, neoficijalnu nego ovu originalnu verziju?
Ako si dobio Retail u onoj fancy zaobljenoj kutiji, nema problema, ali ako si dobio neki oem ili studentsku verziju, biće problema sa aktivacijom.

OEM možeš da aktiviraš 2x, a studentsku 1x (tako je po priči sa foruma)

Disk nije još kod mene, ali pretpostavljam da je OEM u pitanju...da li je to jedino ograničenje? Da li se javljaju problemi ako promenim veći broj komponenti u sistemu (kao što je XP u tom slučaju tražio ponovnu aktivaciju)?

Za sve što si me pitao već postoje odgovori na forumu

Poslednja izmena:
Da, samo je pakao naći

@FD: Vista je po tom pitanju jos rigoroznija od XP-a.Ako je OEM pa i da je retail aktivacija ti ne gine posle povece promene HW-a.Samo za OEM ces morati najverovatnije da moljakas ove iz MS centra da ti je jos jednom aktiviraju, dok za retail ces moci da menjas HW, ali sigurno ne koliko ti hoces i kada hoces, jer ipak kod njih ce se javiti sumnja da nesto muvas sa winom ako cesto menjas HW.

Ali najbolje bi bilo kada bi MS mogao negde do detalja da objasni tu proceduru, a ne da nagadjamo.Sigurno ove teme prate i oni koji rade u MS-u pa bi to mogli da detaljnije objasne, jer na netu imas toliko kontradiktornih informacija sto se tice aktivacije isl... da se na kraju ne zna sta je tacno.

EDIT: Imas i informacije ovde ali za vecinu to i nije dovoljno informacija.

Takodje tamo recimo pise sledece:
If you don't activate Windows within 30 days after installation, Windows can only be used in Reduced Functionality mode. Reduced Functionality mode allows you to use Windows for one hour at a time for limited troubleshooting. You can regain full use of your computer by activating your copy of Windows

Sto nije bas najbolje definisano pa mozes pomisliti da mozes da ga koristis sat vremena sa malo redukovanim opcijama, a ne sakato kao sto jeste, pa ne znam koliko bi trebalo verovati informacijama sto tamo pisu.A inace reduced mod im je startovanje default web browsera to je to.Pa to je kao i pod XP-om, samo sto eto mozes da surfujes.A pre su pricali da ce reduced mod podrazumevati manju rezoluciju, startovanje do odredjenog broja aplikacija istovremeno, a kada ono...

Poslednja izmena:
Udaljeno gledanje Pogleda

Hello, rizikujem da postanem smarach :D ali da li moze neko da mi objasni kako da se konektujem i da imam punu kontrolu nad racunarom kod kuce (Vista) sa racunara na poslu (XP)? Radmin ne sljaka XP->Vista, NetOp takodje, VNC takodje, jos neke glupe programe sam probao ali jok. Ako je neko probao, ili ako hoce to da proba :) pa da me obavesti ako uspe :) Ja nemam ideja vishe.
Znaci kako do remote desktop connection sa full controlom XP->Vista ?
Unapred Zahvalan :D

ne da je ne bih josh probavao nego ni shtapom od 6m, ali..:test:
uvalishe mi zlotvori na poslu neki laptop sa Vista Bussines preinstaliranim, a downgrade koshta vishe nego moji zzivci, i tako sad..:rupa:

dakleM, za drugara zzigol(o)a..
radi Remote Admin ( iliti RAdmin, kako vole da ga prizivaju), ali ver. 3.0 Final ( ne beta)
probao sam u lokalu sa moje stare i vrlo funkcionalne ,) Win2k SP4 i sa WinXP SP2, a u sledeccih par dana ccu i spolja ( kroz fw sa strane servera i LAN sa gateway-em sa strane klijenta), mada ne verujem da ccu imati veccih problema..
koristio sam ranije server ver.2.2 i klijent ver. 3.0beta, ali, isto kao i kod tebe, sa Vistom dobijem samo black screen u prozoru..

drugo, ako neko zna.. chemu sluzze ( a uz to i ne rade) oni junction-i, tj. symbolic link-ovi u Visti, tipa Docs&Setts dupliran kao Users u root-u sistemske particije ili Apps Data rekurzivno ponovljen u samom sebu phreakin' 14 puta i sl.???

trecce, naravno, podeliccu neki ( mislim) koristan info.. kazzu ljudi, mozzda pomogne..
sorry ako je bilo, chitao sam do 5-6 strane, a onda sam se probudio na podu.. :bottle: ;)
http://blogs.zdnet.com/Bott/?p=132
http://blogs.msdn.com/uac/archive/2006/01/22/516066.aspx

pozdrav

Dakle ovako, imam studentsku verziju Viste i interesovalo me je da li je istina za tu jednu aktivaciju. Poslao sam mail na MS.co.yu i dobio odgovor da vaze ista pravila kao i za boxed verziju, dakle, broj aktivacija je neogranicen, ali postoji ogranicenje da je prvih 5 puta moguca aktivacije putem Interneta, dok svaki sledeci put aktivacija se mora izvrsiti preko telefona.

Dakle ovako, imam studentsku verziju Viste i interesovalo me je da li je istina za tu jednu aktivaciju. Poslao sam mail na MS.co.yu i dobio odgovor da vaze ista pravila kao i za boxed verziju, dakle, broj aktivacija je neogranicen, ali postoji ogranicenje da je prvih 5 puta moguca aktivacije putem Interneta, dok svaki sledeci put aktivacija se mora izvrsiti preko telefona.

Vidis kod mene nije hteo da prihvati aktivaciju preko neta vec prilikom prve promene HW.Moguce je da dozvoljava 5 aktivacija prilikom reinstalacije sistema, ako ne menjas HW, a ako ga promenis onda treba izvrsiti aktivaciju preko telefona.

Meni sinoc pukla Vista kada sam pokusao da instaliram alcohol....Jel se dogodilo jos nekom ovo??

samo se restartovao komp i sada krene sistem da se dizei kada treba da udje u win posle onog welcome green screen samo se restartuje..

I kod mene je nedavno vista zakucala prilikom instalacije Alcohola 120, al sam izabrao onu opciju "last good configuration", skinuo alcohol i od tad je sve OK.

meni alcohol radi bez problema na Visti 32bit.

da ne citam temu sad - malo je preobimna :) evo mog pitanja:
da li je moguce podesiti vistu da automatski koristi old skul control panel i da desnim klikom na my computer izbacuje onaj normalni oldskul tab window a ne ovo novo njesra?

tj da li postoji neki old scool advanced users switch?

(meni vista deluje veoma konfuzno - jeste lepa, ali mi je neprakticna (mozda je to samo prvi utisak, videcemo...)

e da, kako da znam koju sam vistu instalirao :) (32 ili 64bit)

Poslednja izmena:
Meni se desava da pri pregledu nekih fotki, iste budu crvenkaste.

Vista Ultimate 32bit.

E ko moze da mi kaze koji je .exe fajl zaduzen za "Switch between windows".....

Razvalio sam google i nista pametno nasao nisam....(nasao sam gde se nalazi shorcut, ali meni bas treba da znam koji je to exe fajl ili sta god....)?

evo josh jedno pitanje u vezi switch between windows > kako se dobija onaj lep efekat prozora u perspektivi po kojem je vista poznata?

u bas je fancy :)

da li postoji style xp za vistu?

Poslednja izmena:
Evo imam jedan problem.Imam instaliran xp na jednoj particiji a vistu ultimate 32 bit na drugoj particiji.Vista je pre par dana prestala da mi radi,tacnije ne mogu da joj pristupim tako da sam je malopre obrisao iz xp-a,tacnije formatirao sam tu particiju gde je bila vista i ona je obrisana.Jedino sto ne znam kako da obrisem je kad se pali komp i tada mi nudi opciju xp i vistu koju sada nemam.Kako da obrisem da mi se to ne pojavljuje.Imam na cd-u hiren 8.6 ali nisam bas nesto vest u radu sa njim pa ako moze mala pomoc kako to da odradim ne bi bilo na odmet.
Pozdrav.

Desni Klik na My computer->Advanced->startup & recovery->settings->default OS, stavi win XP i destikliraj time to display list of Op systems. Mozes i manuelno da izbrises iz boot.inija!

Desni Klik na My computer->Advanced->startup & recovery->settings->default OS, stavi win XP i destikliraj time to display list of Op systems. Mozes i manuelno da izbrises iz boot.inija!
Probao sam ovako kako si mi rekao i opet mi se pojavljuje kad palim komp da biram izmedju xp-a i viste.
Kazi mi kako manuelno da izbrisem iz boot.inija ako ti nije problem?
Pozdrav.

Oee.Evo konacno sam instalirao vistu na drugi HDD (64 bit) i pomalo sam iznenadjen, jer je maltene sve proradilo iz prve, drajveri i tako to. Msconfig i services.msc i dalje rade posao.
Pored ovih tema (ok, nasao sam zahvaljujuci ZoNijevom postu), zanima me kako da smanjim ove gargantuanske :p ikonice na desktopu? Nemam problema sa vidom, a inace gotivim sto manje guzve na desktopu :p ...Kako bre da ih smanjim? :D
E da, umesto shutdown gumba :p ja imam (heh, verovatno zahvaljujuci Dell-u :D )neku vrstu hibernate-a (a shutdown i restart su u meniju). Moze li se default funkcija tog dugmeta zameniti?

Poslednja izmena:
sad ce neki cobani da se uhvate za vistu samo zato sto imaju novu graficku a to sto brljavi slika nema veze..

1. zanima me kako da smanjim ove gargantuanske :p ikonice na desktopu?
2. umesto shutdown gumba :p ja imam (heh, verovatno zahvaljujuci Dell-u :D )neku vrstu hibernate-a (a shutdown i restart su u meniju). Moze li se default funkcija tog dugmeta zameniti?
1. hm... nemam ovde vistu (a kući nemam ni jednu ikonicu na desktopu ;) ), ali probaj ovo:
a) klikni bilo gde na desktop, pa CTRL+točak miša
b) desni klik, pa View...

2. http://www.tweakvista.com/article39116.aspx

@ Dionis6: eto ja nemam novu grafičku, a slika je odlična... čudno, a?

Vrh Dno