Šta je novo?

Biostar NF520 A2 AM2 iskustva?

• Začetnik teme Začetnik teme Dule13
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
drzi se t-force serije ako biras biostar (plave stampane ploce), to je posebna biostarova serija ploca u koju upada i ta690g. mada ce i ova ce sigurno raditi, ali ne ocekuj nista narocito posto je iz 'obicne' serije.

to znaci da su posvetili nesto vise paznje pri odabiru materijala sto je svakako dobro, cvrsti kondenzatori imaju duzi rok trajanja od obicnih. e sad, i obicni takodje umeju da traju jako dugo, a cvrsti su jos trajniji.

E ovako, kupio sam doticnu i evo kako to sve izgleda.

Sama ploca je relativno mala, ima 4 DDR2 slota, 1xIDE, 2xSATA , 3xPCI, 2xPCIe , 1xPCIex16.
Cipset je MCP61D (LE verzija NF520 ) koga retko sta ispravno detektuje, naravno nista od OC-alata, ali valjda ce se setiti da nesto napisu na tu temu.
Na ploci se nalazi HDaudio kodek ALC861VD 5.1 ciji je kvalitet zvuka diskutabilan, Audigy ES koji imam je neuporedivo bolji.
Cvrstih kondenzatora ima samo pored naponske jedinice,ostali su obicni. Nekako mi izgleda kao da je tanja nego sto bi trebala da bude tj. lako se krivi.

Ploca radi ok, pasivni cipse hladnjak se skoro uopste ne graje, rade i PATA i SATA diskovi bez problema, ali moze da pravi raid samo sa SATA diskovima za razliku od moje bivse NF3 ploce, sto je inace od kriticnog znacaja 🙂, nikakvih problema nema, ali jedan device Win nikako ne moze da prepozna, everest mi kaze da ima integrisanu grafiku koja je onemogucena (nije zvuk i LAN 100%) ??

BIOS ima sve standardne opcije. U OC sekciji je kontrola voltaze procesora u procentima !? (+3,3%, 6,6% i 10%) podesavanje HTT i HT i najdetaljnije podesavanje parametara memorije koje sam video do sad, totalan kontrast u odnosu na CPU vezane opcije. Kroz ceo proces OC-a ni jednom nije bilo potrebno restovati CMOS, uvek se po namestanju pogresnih parametara uredno vracala na default.

Prosecor koji sam stavio na nju je Sempron AM2 3000+ 256k SDA..., 754/939 Neon 8 pro pasuje na ovu plocu kao da je pravljen za AM2.

Apacer 2x1gb AM1 DDR2 800 nije hteo da radi nikako, stvarno losa memorija, mogu samo da kazem da mi nece pasti na pamet da ponovo uzmem Apacer. Zamenio sam je sa Corsair 2x1gb DDR 667 cl5 koji se pokazao vise nego odlicno.

E sad OC, voltazu sam odmah navio na 1,37v (+10%) dimm voltazu na 2.1v. Ploca se pokazala odlicno i dogurala sve do 340 za HTT :smoke: pre nego sto je otkazala poslusnost.
Procesor je stao na 2686 Mhz a memorija oko 520 mhz (DDR2-1040), trenutno je drzim sa 447 mhz. Ploca je hladna kao led, procesor ide max do 52c u idle radi na 40c. Oc je trajao kratko, bukvalno kako sam je spustio sa 340 (pri kome je htela da butuje, ali ne i da podigne Win) na 335 je postala stabilna k'o beton, nema mlacenja kao sa 754 gde mi je trebalo dugo vremena da nadjem na koliko je totalno stabilna.

Ploca razbija... cheers

Prilozi

• 1.jpg
    1.jpg
    43.6 KB · Pregleda: 334
  • 2.jpg
    2.jpg
    314.9 KB · Pregleda: 551
  • 3.jpg
    3.jpg
    290.1 KB · Pregleda: 346
  • 4.jpg
    4.jpg
    120.3 KB · Pregleda: 238
  • 5.jpg
    5.jpg
    53.8 KB · Pregleda: 326
Koliko može V memoriji da se isporuči?

Vrlo zanimljiva ploca 🙂.Vcore i max dram voltage?

Max voltaza za proc je tacno 10% od 1,24. sto je def za Sempron 3000 (1,37v), posto ploca podrzava i x2 procesore kojima je def oko 1,30v to bi onda trebalo da bude max 1,43v, inace nigde ne pise koji je maximum voltaze za procesor.

Maximum za ram je 2.1v.

Pa nije bolje 690g jer je ploca skoro duplo skuplja od ove. Ovu sam platio 50e 😀 .

Edit: Zaboravih da navedem da su naponi extra stabilni nema varijacija cak ni kad se optereti procesor, mereno windows alatima.

Poslednja izmena:
Edit: Zaboravih da navedem da su naponi extra stabilni nema varijacija cak ni kad se optereti procesor, mereno windows alatima.

Tako je i na ovom mom S939 BIOSTAR-u, nema vdroop-a.
Aj' na PM gde da uzmem tu ploču po toj ceni? 😀

EDIT: E dule, ajde pogledaj koji je onaj mali čip kod Socket-a? Da znam koliko je modabilna.
Ako je ISL 6566 onda je vrlo teško modabilna...

Poslednja izmena:
'Ajde turi x2 sto pre😛
Da vidimo sta cje da bude.
Imam tu plocu povoljno, i bas sam mislio o njoj, sad si mi zagolicao mastu😛

Ja mislim da vi sa S754 sada imate jako lepu priliku da se oslobodite krš memorija i procesora-furuna...
Kad ja planiram sa San Diega da pređem na neku ovakvu kombinaciju... Pa nek' bude i Single core za početak... 😉

Poslednja izmena:
@Socom
Evo iz ovih stopa prodajem sempron koji sam kupio juce i kupujem x2, novac nije stavka 😀.

Pa sta ce da se desi, ako radi Sempron radice i x2 ...

Ako je budesh uzeo, izbegni apacer obavezno.

@Superstar

Ja sam bash to ucinio sa S64 754 presao sam na S64 AM2 i kostalo me nesto smesno.

Poslednja izmena:
Zanimljivo, jako zanimljivo za tu cenu - al j...ga , meni ne odgovara samo 1ata + 2 sata. Ovo je super rešenje za jeftinu gaming mašinu. Mada, kad razmislim - imam kome da predložim ovu ploču . . .

Poslednja izmena:
Koliko sam pratio lik i delo stamenitog:d Duleta13, uskoro ocekujte volt, pencil i kakve-sve-ne modove ove ploce. 😀

@superstarr: Ma chuj 754 furuna😛 Sve je to lepo a kome da prodam *** ovo sve iz potpisa, uspeo sam samo zvucnu i to je sve. Niko nista ne kupuje😛

@Dule13: dobra ti VGA😛
Shit je shto ima samo jednu ide granu.
Ocju jare i pare.

@superstarr: Ma chuj 754 furuna😛 ...

Ma mislio sam na ove sa "Athlonima" (130nm), nego neću nikoga direktno da prozivam.... :d

Šalim se naravno, ozbilno mislim da za slične pare može da se proda potovo taj "nabeđeni" Athlon i da se kupi pa i Sempron AM2 za prvo vreme, ostaje ti luft za X2 i mnooogo jeftinija i memorija...
Sad' je pravi čas!

@Socom
Ima cela 2mb sreca moja sto moze da baci 85hz refresh inace bih oslepeo dok ne dodje ATI 2600xt :-devil-:.

To je shit za onog ko ima vise ide uredjaja, inace samo po sebi je ok, a i sta je problem zabosti IDE kontroler u PCI slot.

Edit: Nasao sam uredjaj koji XP ne moze da prepozna "High precision event timer", valjda neki clok generator nove generacije ili tako nesto koga samo Vista podrzava.

Edit2: Izgleda da ova ploca ima Nforce 6 cipset ?(MCP61D)

Posle par dana koriscenja konfe nasao sam da je definitivno stabilna na 330 HTT, HTx3 ,CPU 2644mhz ,DDR2@880. Sa 335 mi se masina resetovala nocu dok je p2p radio, sa 330 evo 4 - 5 dana bez gasenja radi kao sat (torenti i sl.).

Poslednja izmena od urednika:
Daj neke rezultate za tog Semprona - čisto informativno : SuperPi , Everest - mene ovo zanima - hoće buraz da igra i PES7 , ali hoće i minimalno da uloži u mašinu.

Poslednja izmena:
Okacicu everset 4.0 beta samo da mi se zavrsi svlacenje sa rapishera.

Evo kao Sempron 4224+ 😀 krcka testove.

Everest je pogresno prepoznao plocu ali bar test u 4.0 radi ok , za razliku od 3.5 u kome je trebalo par minuta da zavrsi test.

Prilozi

• evr1.JPG
    evr1.JPG
    51 KB · Pregleda: 131
  • spi.JPG
    spi.JPG
    89.1 KB · Pregleda: 112
Poslednja izmena od urednika:
Hvala! Ovo je potvrda da se za smešne pare može zameniti kompletno zameniti mašina sa s754 na am2. Preporuka za sve one one koji hoće da naprave socijalni upgrade. Bolji procesor, grafička i više memorije mogu doći kasnije jedno po jedno.

Za smesne novce am2 upgrade ali performase upste nisu socijalne, 754 na 2.6 ghz nikad nije mogao da baci ispod 37-40 sa kingston HyperX, a AM2 daje 32sec sa value memorijom :,,:, memorijski bandwith je isto :zgran: ...

Da ne spominjem to da je veliki broj s754 ploča sa AGP slotom . . . Jeste da nije c2d - ali je novija, bolja (i jeftinija) tehnologija sa mogućnošću za lak upgrade.

Nazad
Vrh Dno