Šta je novo?

Biostar NF520 A2 AM2 iskustva?

• Začetnik teme Začetnik teme Dule13
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Sta bi sa x2?
Na ivici sam da uzmem ovu plocu...samo da znam koliko bi realno mogao x2 3600 na njoj da se o.c.

Pa, ako je svaka kao ova Duletova - nadjes memoriju koja je voljna da saradjuje (Corsair?) i ocekuj HTT 300+. To mu dodje 2.85+ GHz, sto uopste nije lose od ovako jeftine ploce.

Ehh, ako je...
Evo veceras sam drndao neki asus M2N i sempron 2800+ jedva stigao do 2200Mhz, doduse sa nekom blitz memorijom 533, posle je pocelo da biva stvarno lose, malo nestabilno, steta nisam imao vremena da se vise zanimam.
Moram dohvatiti biostar, a gledam ga na rafu, i imam x2, jos samo da neko drugi radi servis umesto mene😛
Eh muke!

Sto bi drugacije radio x2 od Semprona? Ne vidim razlog da se ne klokuje dobro, osim ako ja nisam ubo dobar primerak ploce a to cemo saznati kad neko drugi kupi plocu 🙂 . Sanse su mu vece nego meni sigurno kad vec zna da moja ploca hoce na preko 335, ja nisam nista znao 😀 .

E pa dobro, ako uspem, veceras cju imati sve na gomili, imam uvalu za svoj racunar, tako da igre mogu da pocnu😛
Nadam se da cju imati samo lepe vesti za vas.

Izgleda da su ove Biostar ploče odlične, tj nForce 4 i 5 chipset u njima.
Imam Biostar NF4 AM2L i Semprona 3000 i verovali vi ili ne, dogurao je do celih 365 FSB, tj 2880 Mhz, naravno ne baš stabilnih ( 345 stabilnih tj, 2760 Mhz )
Problem sa memorijom je prisutan, sa RC 512MB 667 nije hteo da pređe više od 260 FSB, ma kako setovao memoriju, a sada PQI 512MB 800 ide i do 450, tj 900.
Najbolje radi kad se memorija setuje da radi kao 400, "relativno" zategnu latencije i onda se FSB diže do navedenih 365, tj 345 stabilnih ( možda bi hteo i više sa nekom boljom memorijom )
Još jedan mali problemčić, ploča ne dozvoljava ručno setovanje latencija, već se diže sa latencijama setovanim po SPD-u

Evo jedno pitanje, sta uzeti od ove dve memorije?

1. DDR2 1GB, 667MHz OCZ SOE XTC/CL 4-4-4-12

ili

2. DDR2 1GB, 800MHz takeMS CL5, 64Mx8

Razlika u ceni je mala, nesto oko 10 - 15 eura, na komplet od 2 x 1gb, sto mislim nije mnogo (OCZ je skuplji, naravno).
Da li je neko imao kontakt sa ove dve😛
I kakva su iskustva?

@Ciki022
Izgleda da je stvarno probirljiv Biostar sto se tice prozvodjaca memorijskih modula. Meni isto apacer nije hteo da radi.

Izgleda da je ta ploca budzet budzeta, na nf520 moze se podesavati memorija po zelji.

Okaci neki Spi ili everest da vidimo kako to ide...
@Socom
Bolje OCZ, vidish da manje kvalitetni moduli nece da rade.

Poslednja izmena:
Pa i ja nesto kontam OCZ mi bas lepo zvuchi😛
A sto je najgore nisam dugo imao Take MS pa ne mogu da ga probam na biostaru, mada TakeMS je bio prilicno korektan na raznim plocama.

Imam Biostar NF4 AM2L ...
Još jedan mali problemčić, ploča ne dozvoljava ručno setovanje latencija, već se diže sa latencijama setovanim po SPD-u

Može da se podešava memorija i manualno...

@SOCOM:
Eto imaš ovde iskustva koje module da ne uzimaš, kod Dule-ta nije hteo Apacer, kod mene Hynix nikako, od ciki-ja RC radi ali PQI radi bolje... 🙂

Poslednja izmena:
O, pa hvala Superstarr, znaci hynix nisi resio, bedak.
Jedino je shit, sto cu na OCZ malo cekati.
Plocu imam, x2 3600 je tu, mada zanimljiv je onaj BE 2530 ili tako nesto, low voltage bla, bla, jel' ima to negde, evo gledam po cenovnicima nema ga nigde.
Plus najavljen pad cena AMD procesora.
A bedak je sto ja sutra imam popis u radnji, tako da od sklapanja nocjas nema nista🙁

Evo sad sklapam za nekog makinu pa reko' da vidimo kako radi.
Ali nigde ne nalazim opciju za odabir brzine rada memorije, mislim nije mi ovo prva ploca, ali *** ne vidim nigde.
Aj' Dule pomagaj, ti imas istu plocu.

Da li moze jedan konkretan odgovor? Najavljen je pad cena AMD procesora. Konkretno X2 4000+ treba da kosta nekih 74 dolara (mozda gresim?) sto kada se prevede kod nas izadje nekih 80 eura i da se 3600+ i 3800+ povlace iz proizvodnje. Sta to znaci za cenu 3600+? Da li da ocekujemo cenu nizu od ove koja je aktuelna (nekih 4800 dinara)?

Nema šanse da bude više od 300 Dinara niže nego što jeste a i kod nas kada nečega nema onda je skuplje nego ono što ima... 😉

Poslednja izmena:
Može da se podešava memorija i manualno...

@SOCOM:
Eto imaš ovde iskustva koje module da ne uzimaš, kod Dule-ta nije hteo Apacer, kod mene Hynix nikako, od ciki-ja RC radi ali PQI radi bolje... 🙂

Da, u pravu si, može da se podešava i manualno, samo što ne prihvata to što upišeš, 🙂, već mem. kontroler podesi tajminge prema SPD-u i deliocu.

@Ciki022
Izgleda da je stvarno probirljiv Biostar sto se tice prozvodjaca memorijskih modula. Meni isto apacer nije hteo da radi.

Izgleda da je ta ploca budzet budzeta, na nf520 moze se podesavati memorija po zelji.

Okaci neki Spi ili everest da vidimo kako to ide...
@Socom
Bolje OCZ, vidish da manje kvalitetni moduli nece da rade.

Rezultate SuperPi-ja nisam zapisao, mislim da je neki max bio oko 31 sec na 2760 mhz, uradiću ponovo i okačiću

Poslednja izmena od urednika:
Da, u pravu si, može da se podešava i manualno, samo što ne prihvata to što upišeš, 🙂, već mem. kontroler podesi tajminge prema SPD-u i deliocu.

Kod mene prihvata sve ali nemam kompatibilnu memoriju... 🙁

Kod mene prihvata sve ali nemam kompatibilnu memoriju... 🙁

Izgleda da se nismo razumeli :
Kada kod mene npr. za tCL, umesto Auto, stavim vrednost 5, a po SPD-u je 4, komp prihvati tu vrednost, snimim podešavanja i izađem iz BIOS-a, on se restartuje, ponovo uđem u BIOS, kad tamo, iako za tCL, umesto Auto stoji 5, desno od toga je vrednost po SPD-u, tj. 4.
Kad uđem u Win i tamo je vrednost 4, tj po SPD-u.

Ja ti kažem, prihvata na ovom Hynix-u ali je nestabilan i na CAS 6, ne vredi nije kompatibilna memorija sa čipset-om...
Jedino ako imamo drugačije BIOS-e, ovaj na mojoj ploči je:
"822
BSB"
sa BIOSTAR logo-om pri boot-u.
Ajde ako imaš neku drugu reviziju BIOS-a skini je nakako pa mi pošalji, na .tw sajtu postoji samo ovaj a hteo sam da probam sa nekim drugim...

Edit: Eeee, koja ti je verzija ploče? Moja je "v1.2"!

Poslednja izmena:
Dakle evo nesto na brzaka:
Max FSB koji sam dobio 340, na 350 nije hteo vise da saradjuje, uz minimalna podizanja napona za CPU I DDR, koristio sam neki Twin Mos ddr2 800 (spusten na 400mhz), i malo labavije tajminge, htt 4x, znaci podigao sam semprona na oko 2,7 Ghz, ali nista nisam stigao da testiram, znaci sve ovo je bilo nabrzaka sa kung fu napajanjem.
Iskreno, nosim ja ovu plocu kucji, pa na tenane da se zanimam.
Malo shoontav raspored ovog BIOS-a😛
Hladnjak na cipsetu je mlak, sto je divno, sve u svemu mislim da je ovo lepa i jednostavna ploca koja za ulozen novac daje zaista puno.

HT množioc stavi na 3X da budeš siguran.
Pogasi sve spread spectrum-e, mada to sigurno već jesi čim si stigao na 2.7ghz...
I daj tom Semprončetu struje, ovaj moj radi na 1.55V i coretemp očitava 30 stepeni u idle-u sa BOX-om!!!

Kazem ja da valja 🙂. Temperature citave platforme su da covek ne veruje, Procesor idle-uje na na 35, memorija hladna skroz, cipset hladnjak mlak a sve namunjeno do zla boga :smoke: .

Edit:
@Superstarr
Cek jel AM2 ili 939 vozish na 1.55v?Meni na 1,32v radi super.

Temperaturu uvek citaj sa CPU diode, tu je uvek veca za 10-15c.

Poslednja izmena:
Pazi kad nemam reci za temperature, mislio sam da senzor laze ali zaista je hladno sve, doduse uzeo sam x2, pa da vidimo.
Kontam da je iz ovog cipseta eliminisano sve sto je "vishak" + usavrsen proizvodni proces ili sta vecj.
Npr, msi k9n neo f je vrela kao tiganj, a ova mala prosto jedva topla😛
Jedino me brine onaj moj sisar x1800xt, bojim se da ne bude prevelik zalogaj za napajanje🙁
Sad chekam gazdu da dodje pa bezim kucji da sklapam ovu lepotu😛

@Superstarr
Cek jel AM2 ili 939 vozish na 1.55v?Meni na 1,32v radi super.

Temperaturu uvek citaj sa CPU diode, tu je uvek veca za 10-15c.

Aaa bre Dule, pa pričmo o AM2? 🙂
Evo sličice u idle-u (WinAMP, Opera, Outpost...):

Nego temperature su iste, tj. izgleda da na ploči nema sonda pa temp čitam samo sa CoreTemp-om...
CPU sam dao 1.55V zbog memorije, još se igram sa ovim Hynix-om, zainatio sam se kao radikal !!!
write.gif

Prilozi

• sempron1552.png
    sempron1552.png
    21.6 KB · Pregleda: 100
Poslednja izmena:
Pazi kad nemam reci za temperature, mislio sam da senzor laze ali zaista je hladno sve, doduse uzeo sam x2, pa da vidimo.
Kontam da je iz ovog cipseta eliminisano sve sto je "vishak" + usavrsen proizvodni proces ili sta vecj.
Npr, msi k9n neo f je vrela kao tiganj, a ova mala prosto jedva topla😛
Jedino me brine onaj moj sisar x1800xt, bojim se da ne bude prevelik zalogaj za napajanje🙁
Sad chekam gazdu da dodje pa bezim kucji da sklapam ovu lepotu😛

Prijavljuj utiske 😀.Stvarno efikasna a super brza platfrma.X2 na 2.5Ghz je stvarno speedy CPU 🙂.Cak i na def,moj Brisbane 3600+ sije multitasking 🙂,znaci sistem ima super odziv bez obzira koliko prozora,programa ili cega vec otvorim.Zato ne bih menjao AMD sa integrisanim mem. kontrolerom ni za jedan drugi CPU 🙂 (probao sam i nije to to :d)

@Superstarr
Ma bilo mi cudno, sta ce ti toliki napon, aman 🙂. Sa 1.32v radi na 2650 skroz stabilno, probacu da josh smanjim napon.

Everest cita sa cpu diode. Od coretempa mi uvek zabode racunar :S: .

@Socom
Aj javi kako taj 1800xt radi, dvoumio sam se i ja da uzmem x1800, x1900(50) ili 7900gs ali su bezobrazno skupe ponude tipa 1800xt 150e :d pa sam odlucio da kupim novo, inace zanima me kako shljaka.

Poslednja izmena:
Posto radim , sinoc sam se samo malo igrao, za sada "samo" 2400, iliti 253 FSB, htt 3 x, bez podizanja napona, i sve je hladno i dalje, jedino sam latencije malo olabavio, mislim da i ovaj twin mos uopste nije los sa biostarom.
I sve radi bas opusteno, brz boot, lep odziv, bas mali lepi sportnjak.
A 1800xt na def. taktu i x2 na def. taktu daju nesto oko 8500 3dmark '05.
Ja sam zadovoljan, za sada😛
Hteo sam da postujem koji screen ali sam zagubio drivere od modema, a ovo pisem sa posla, pa sada bezim da radim.
Veceras cu vam baciti konkretne utiske😛
Dule 'os kupis 1800😛

Lepo lepo, nema sta.

Neka hvala ima 7900gs za 150e na pcberzi , posteno :d .

Izecu 2600xt pa kud puklo, necu iz principa da dam iste pare za stariju grafiku .

Za koliko si nasao nasao 1800xt, ako nije tajna?

Neka kombinacija😛
Nego treba da oformimo klan biostar, zahebani O.C.-eri😛
Secjam se onog naslova u novinama (u pitanju je optimus prime) udjem u ficju a vozim ferari😛
Naravno, za to nam treba lemilica😛

Nazad
Vrh Dno