Šta je novo?

Koji 19" TFT?

Gorannnn

Čuven
Učlanjen(a)
03.12.2003
Poena
609
Cena je otprilike ista, jedan ima 4ms i DVI dok drugi ima malo bolje karakteristike. Sta mislite?

Ima li ko iskustva sa NEC MultiSync® LCD190V, TFT monitorom?

Pošto planiram da kupim TFTmonitor,zanima me da li je neko imao iskustva sa NEC TFT monitorima,pošto se prvi put srećem sa njima a ovaj model ima primamljivu cenu za 19" monitor.
Više podataka o ovom monitoru na :http://www.pakom.com/KatalogProizvoda/OpisProizvoda.aspx?sifra=9003669

LG 1953s

Evo imao sam ga na jedno 20-ak minuta...i malo sam se poigrao sa njim... sad znam koji monitor neću kupiti!
Promenio sam dosta CRT-ova i ovo mi beše prvi susret sa tft-om, pa ne znam koliko je moje mišljenje objektivno...
Jedva ga upalih jer ne mogoh da nadjem dugmiće za paljenje i podešavanje - oznake su napred sa desne strane a dugmići negde iza...
Kad sam ga konačno upalio pomislio sam "uh što je dobar!" ali kad se malo zagledah bolje videh da je dosta šaren, tj nejednak...nikako nisam mogao da uskladim monitor i moje oči (ugao gledanja) pa da mi slika na desktopu bude jednaka, nego kao da je sve nekako "flekavo"... mala promena ugla gledanja dovodi do promene kontrasta i osvetljenja... sumnjam u ugao vidljivosti koji je naveo proizvodjač, doduše vidi se to, ali se ne vidi kvalitetno.... i onda, slovca na desktopu nisu jednako oštra na centru ekrana i po krajevima, to se valjda podešava nekakvim opcijama CLOCK i PHASE, ali ja to nisam uspeo - uvek postoji jedan deo gde su slova malko mutna... probija pozadinsko osvetljenje gore i dole (dole malo manje)... Plastiku i konstrukciju neću komentarisati jer mi je kvalitet slike uvek bio u prvom planu.
Kontrast, boje i osvetljenje su solidni.... DivX se može fino gledati a za igrice ne znam jer ih ne igram...crno dosta "liči" na crno...
Nekako mi suviše šljašti ali ne nudi ništa posebno... sve mi je nekako sterilno (poput ove nove sterilne televizije na kojoj loš glumac loše glumi lošeg voditelja loše američke talk-show emisije)... tako i ovaj monitor kao da hoće da se pretvara da je dobar monitor...ali mu ne ide baš...
Mislim da bi se ovim monitorom mogli zadovoljiti samo office-korisnici... a i za tu cenu (~190-200€) se ne može ni očekivati previše...
E, sad pošto trenutno nemam monitor a hteodoh da kupim TFT - još ću malko razmisliti... nemam puno love na raspolaganju a kontam da su svi TFT-ovi do 250€ (toliko para imam na raspolaganju) ovakvog ili sličnog kvaliteta a to mi nije dovoljno... Nisam ja još spreman za TFT...
Odoh da potražim nekog 21" CRT-a da me dobro služi jedno 5-6 meseci do godinu dana pa ću onda ponovo razmisliti o promeni monitora...

Jovandeka ... wellcome to TFT World.
Problem sa uglovima je svojstven gotovo svim TFT monitorima sa TN panelom.

ocito monitor nije bio kalibrisan - otidji negde i pogledaj dobro kalibrisan monitor.

I još nešto...
Nikada nisam radio ni na wide-u, a gledajući u ovog LG-a sam osetio potrbu za širim ekranom, nekako mi se učinio suviše visok... ona priča o položaju očiju i širini ekrana u potpunosti ima smisla... Uh! Kako niko nije pravio široke CRT-ove?!

Samsung 961BF

Da li neko ima Samsung 961BF i kako je njime zadovoljan?Mislim da je top 19' sa TN matricom.Doduše takva mu je i cena.

Samsung 940NW

Imam jedan mali problemcic jer nisam dobro upucen u ovu materiju! Treba da uzmem novi monitor, tj. da zamenim postojeci CRT sa novim TFT-om! E ono sto me interesuje jeste sta mi vi mozete reci za ovaj monitor - Samsung 940NW - da li vredi uzimati ga!?
Sveo sam samo njega na uzi izbor jer imam GeForce 4 mx440 i analogni ulaz, a ovaj monitor poseduje analogni izlaz tako da mi to odgovara!
Takodje, da li ima razlike izmedju DVI i analognog izlaza, da li ce slika biti bas toliko losa ako budem koristio analogni, ili i nema neke razlike??? Molim vas da mi pomognete, jer stvarno ne znam kome bih se mogao jos obratiti, a da je dovoljno kopetentan!

Evo malo komentara ovde, inače i mene zanima, mada koliko vidim cijena je nešto preko 400 eura :(, ima ono što meni treba, veću ergonomiju, tj. bar se nadam da imao ako sam uopšte dobro shvatio, zgodno bi mi bilo rotiranje monitora prema naprijed za gledanje sa nižeg nivoa. Ima li tu mogućnost? Vidim da ima razne rotacije ali ne znam da li ima i tu.

http://tehnoportal.net/forum/index.php?topic=1068.msg2202

Evo malo komentara ovde, inače i mene zanima, mada koliko vidim cijena je nešto preko 400 eura :(, ima ono što meni treba, veću ergonomiju, tj. bar se nadam da imao ako sam uopšte dobro shvatio, zgodno bi mi bilo rotiranje monitora prema naprijed za gledanje sa nižeg nivoa. Ima li tu mogućnost? Vidim da ima razne rotacije ali ne znam da li ima i tu.

http://tehnoportal.net/forum/index.php?topic=1068.msg2202

Ja sam ga kupio za 370 eur cash,3 god. garancija, fiskalni račun.Da sam sačekao koji dan, možda bi prošao i jeftinije.Nadam se da će se smanjenje PDV-a na računare i opremu sa 18% na 8% odraziti ipak malo i na krajne cene.Ali ne mogu više da čekam.Ostatak konfiguracije kupujem krajem avgusta, sebi za rođendan.

Može li se i koliko naginjati naprijed, da se recimo gledaju TV i filmovi sa kreveta? Kakva mu je vertikalna vidljivost?

Ovo upravo šaljem gladajući u 961BF.Prvi utisak je odličan.Za detalje će mi trebati 2-3 dana da izvrtim i igrice i tekst i filmove.

Što se tiče wide monitora uzeo bih ja 226BW ali kad 8800GTX Ultra košta do 300 eura.
Šta mi vredi kad igrice najnovije i buduće ima da seckaju u nativnoj rezoluciji.To je glavni razlog zašto sam uzeo 4:3.

Poslednja izmena od urednika:
Što se tiče wide monitora uzeo bih ja 226BW ali kad 8800GTX Ultra košta do 300 eura.
Šta mi vredi kad igrice najnovije i buduće ima da seckaju u nativnoj rezoluciji.To je glavni razlog zašto sam uzeo 4:3.

Nije mi jasno sto moraju da se igraju igrice u nativnoj rezoluciji?Malo sam gloop pa mi objasnite?Ja imam 7900GS i treba da uzmem neki 22" wide! Da li cu moci ja da igram u nativnoj rezoluciji!!!

Nije mi jasno sto moraju da se igraju igrice u nativnoj rezoluciji?Malo sam gloop pa mi objasnite?Ja imam 7900GS i treba da uzmem neki 22" wide! Da li cu moci ja da igram u nativnoj rezoluciji!!!

Extra pitanje :)
Sad cu da ti odgovorim posto posedujem 225BW(po nekima i bolji od 226BW),nemoras da igras u nativnoj rezoluciji,to je totalna dezinformacija sto se siri.
Samo na desktopu ako stavis manju rezoluciju od 1680x1050 ces primetiti malo losiju sliku,u igrama se apsolutno nista ne primeti.Ljudi bre pa igram quake 3 na 1280x1024 sa 300+fps jos mi strechuje posto q3 ne podrzava wide screen rezolucije(stacete,matora igra :) ) i ne promasujem,extra radi.
Da se ne razumemo pogresno,najbolje je igrati u native rezoluciji(1680x1050 za 22"),ali nista ti nece smetati ako igras u manjim rezolucijama.

Ne moraju ali biće mutnije evo ja sam upravo probao 1024*768 na 961BF ali ipak je mutnije nego u nativnoj,To je bila i ostala mana LCD u odnosu na CRT ali mene oči manje zamaraju.Videću za nekoliko dana iapak pravu razliku.

Da malo update-ujem ovaj topic! Uzeo sam monitor, Samsung 940BW, a ne 940NW kao sto sam gore spomenuo... Mogu samo da kazem da sam prezadovoljan!!! Stvarno je monitor prva liga, kvalitet same izrade je na vrhunskom nivou, sve je idealno ukljopljno i uopste ne treba biti skeptican sto se tice toga! Prikopcao sam ga na moj GeForce MX 440 preko analognog izlaza i slika je extra, stvarno ne moze biti bolja, tako da sbi vi koji ocekujete da cete videti razliku izmedju analognog i digitalnog ne nadajte se, jer ja je nisam video; kvalitret slike je izvaredan, i to je dokaz da monitor moze radisti super i sa starijom tehnologjom!

Za sve one koji se dvoume, Samsung 940BW je odlican monitor, za sve vidove upotrebe! Moja ocena, cita petica! Bravo za Samsung!

Prikopcao sam ga na moj GeForce MX 440 preko analognog izlaza i slika je extra, stvarno ne moze biti bolja, tako da sbi vi koji ocekujete da cete videti razliku izmedju analognog i digitalnog ne nadajte se, jer ja je nisam video

razlika u a/d ulazu kod novih lcd monitora je gotovo neprimetna, od 100 ljudi samo 1 uoci razliku :d

Samsung 971p vs. Wide

Imam priliku da zamenim Samsung 971p za neki wide monitor,cena nije bitna.Igre igram retko,971p mi sluzi za posao,net,multimedia.Kao sto se zna ima fantasticne uglove vidljivosti,nema probijanja belog,ima pivot,duhove u ovih par igrica sto sam igrao nisam video mada kazu da ih ima ali ajde...Znaci jednom recju vrh monitor...Osim sto je 4:3.
E sad,mene zanima da li po pitanju karakteristika ima neku dostojnu zamenu medju wide monitorima,vidim da mnogi tvrde da je wide neuporedivo bolji ali mene brinu uglovi vidljivosti kod njih,probijanje pozadinskog osvetljenja i sl.Milisekunde mi nisu vazne.
Jel postoji neki pva wide?Za koji bi wide,po vasoj preporuci,vredelo zameniti 971p?

Osim sto je 4:3?!Nemam pojma zasto je to svima problem, npr. ja jednostavno ne mogu na 16:9.Pre nego sto sam uzeo moj 960BF pokusavao sam da se priviknem na wide ali nema sanse.971P je vrh monitor i prosto mislim da ga je suludo menjati, jedino ako imas priliku za 226BW.Onda bih ga posteno i menjao, nista manje i nista drugo osim tog Samsunga ne bih uzimao.

Poslednja izmena:
Pa u tome je i problem,IMAM priliku za 226BW,ali se gadno bojim da se ne zeznem.Stvarno sam extra zadovoljan ovim bojama i uglovima vidljivosti,osvetljenjem.Ne znam kako je to kod 226BW.Ajde ko ima taj monitor neka se javi ili slucajno ako je neko imao priliku da vidi oba.

Pa ja sam imao ali probao sam oba po nekih 10min u prodavnici.Uglovi pravo da ti kazem jesu bolji na 971P ali bogami dobro se vidi i na 226, jeste dosta tamnije ali je vidljivo.Neko je pominjao da je osvetljenje lose tj da probija, ja to nisam primetio.Sve u svemu oba monitora su dobra e sad zavisi zasta ces da ih koristis.Ja bih presao na 226BW makar zbog vece dijagonale, tako bi se obezbedio za duze vreme.Sad je nekako i 19" dosta malo:) .

Poslednja izmena:
Hmmm, ovde nije samo 5:4 (ne 4:3) vs 16:10 (ne 16:9 ), vec pva/mva vs tn-film.Licno sam na wide monitoru vec 2 godine, tako da sa te strane preporuka za isti/o. Ali, ja licno nikada ne bih menjao pva/mva panel za tn-film. Ovo je ipak samo tvoja odluka, uzmi oba monitora stavi jedan pored drugog, radi ono sto inace radis pa zakljuci sam, dal' se isplati . pozz

Poslednja izmena:
Hmmm, ovde nije samo 5:4 (ne 4:3) vs 16:10 (ne 16:9 ), vec pva/mva vs tn-film.Licno sam na wide monitoru vec 2 godine, tako da sa te strane preporuka za isti/o. Ali, ja licno nikada ne bih menjao pva/mva panel za tn-film. Ovo je ipak samo tvoja odluka, uzmi oba monitora stavi jedan pored drugog, radi ono sto inace radis pa zakljuci sam, dal' se isplati . pozz

ja se slazem sa ovim u potpunosti...ipak je to PVA...:wave:
probaj da ih uporedis, sedi u prodavnici, ako ti daju pola sata - sat i bleji u njih dok ne vidis koji je bolji :D

Gledam da uzmem neki 22'' TN ~400e (verovatno 226BW) za caletov komp pa sam u dilemi da li da njemu dam 970p (kojim sam besprekorno zadovoljan u svakom smislu osim velicine dijagonale kada recimo gledam filmove), tako da imam istu dilemu ,) . Takodje me zanima koliko je zahtevnija veca rezolucija u igrama u odnosu na 1280x1024?

Pa u tome je i problem,IMAM priliku za 226BW,ali se gadno bojim da se ne zeznem.Stvarno sam extra zadovoljan ovim bojama i uglovima vidljivosti,osvetljenjem.Ne znam kako je to kod 226BW.Ajde ko ima taj monitor neka se javi ili slucajno ako je neko imao priliku da vidi oba.
Ako si ekstra zadovoljan bojama, uglovima vidljivosti i osvetljenjem a wide bi uzeo samo zato sto vecina tvrdi da je bolje (znaci ne smeta ti taj tvoj monitor) mislim da bi napravio gresku i da bi se razocarao.

ja se slazem sa ovim u potpunosti...ipak je to PVA...:wave:
probaj da ih uporedis, sedi u prodavnici, ako ti daju pola sata - sat i bleji u njih dok ne vidis koji je bolji :D
U potpunosti se slazem sa ovim konstatacijama, ja sam sa samsunga 730BF presao na HP f2105 i nikada se vise ne bih vracao na tn-film kao ni na non-wide ekran osim ako bas ne moram. S druge strane dok licno nisam probao wide ekran nisam ni bio svestan svih prednosti.

Poslednja izmena:
971P
prednosti:
PVA
pivot
mane:
dijagonala (19")
5:4

226BW
prednosti:
dijagonala (22")
16:10
mane:
TN

Ja bih ipak presao najvise zbog 22", verovatno ces prvih par dana primecivati razliku u slici, ali kasnije sumnjam da ces osetiti (ipak 226BW nije tako los). Takodje ne znam koliko si koristio pivot, ali sumnjam da ce ti mnogo nedostajati. Na wide ces se lako naviknuti i posle neces moci da shvatis zasto su ikad pravili kvadratne monitore...

vrlo zanimljiva situacija, ja bih se licno odrekao te male razlike u slici i izabrao vecu diagonalu prevashodno zato sto vise prozora mogu da otvorim i imam vecu radnu povrsinu...a i ne treba mi PVA panel vrhunskih performansi posto se ne bavim fotografijom...tako da na kraju ipak moj izbor bi bio 226BW...znaci ako su ti jako vazan prikaz slike onda ostani na 971P, inace izaberi 226BW...

Poslednja izmena:
Nemoj samo da zaboraviš na lutriju sa panelima koji se ugrađuju 226BW, tj. razliku u kvalitetu od primerka do primerka.

Vrh Dno