Šta je novo?

Da li spavate u sobi sa upaljenim racunarom?

djwibe

Slavan
Učlanjen(a)
16.12.2005
Poena
349
Da li spavate u sobi sa upaljenim racunarom?

Postavio sam i anketu sa istim naslovom, valjda ce proci, tj. biti postavljena.
A ovde je posavljam zbog toga sto u anketama nema rasprave.

Pa dali gasite ili spavate sa upaljenim racunarima i zasto?
Da li ima nekog vece uticaja na san i uopste zdravlje.
Ako neko ima neke linkove neka okaci, ne uspevam da nadjem nista konkretno, ili nisam dobro pretrazivao.

cheers

Ja spavam sa upaljenim kompjuterom vec vise od pola godine... Nista mi ne smeta, mozda mi je san malo losijeg kvaliteta :D ali generalno isti djavo kao i sa ugasenim kompom.

ma, dok ne zuje ventilatori, to nije spavanje! :)
Takodje od kada sam uveo cablenet nocu ukljucen komp

mene isto interesuje da li je zdravo?
ja sapavam već godinama sa uključenim kompjuterom.

Takodje, od kada sam na SBB, racunar radi 24/7, i ako mogu da kazem da primetno bolje spavam od kako sam na Intelu :D ima mnogo tisi box kuler, plus sto 8800GTS ima dinamicki ventilator, tako da ga uvece spustim na 50% i spavam ko beba :)

Ja bi, al' ne da zena.... :)

U sobi mi je lap, pa i kad ostane uključen ne zuji.

Када оставим компјутер укључен преко ноћи увек ислључим монитор, при томе ово не радим зато што сам параноик већ зато што нема потребе да остаје укључен.

Мислим да неки утицај на здравље (зрачење) не постоји поготову сад са ТФТ мониторима, мислим да једини проблем који може да се јави је лош сан ако имате бучан компјутер. Десило ми се пар пута да не могу да заспим од буке и то је све.

nema sanse, ne toliko zbog buke, koliko zbog svetla

Spavam već godinama sa uključenim kompom...otkad sam kupio C2Duo i novo kućište i napajanje sve je mnooogoo tiše...isto isključujem monitor...nemam pojma zašto...

nema sanse, ne toliko zbog buke, koliko zbog svetla

Pa jel moguce da spavas sa upaljenim monitorom, choveche?

OK, nego da li ima rad racunara neki veci uticaj konkretno na vazduh u sobi, jer ima definitivno uticaja na temperaturu u sobi, pa iz toga proizlazi i verovatno uticaj na vlaznost i cega jos...

Isto tako u kucistu imam i sledece ventilatore:
4x80mm
1x120mm u napajanju (koji je inace i najtisi, gotovo necujan)
1xBOXcooler
1xGPUcooler

E sad, novo pitanje bi bilo dal ima buka/shum koji stvaraju FAN-ovi utice na ushi tokom spavanja. Moje neko logichno razmisljanje je da, ti zaspis bez problema ali posto FAN-ovi rade non-stop, samim tim stvaraju zvuk/shum koji se prenosi kroz sobu i stvara koliko-toliko neki pritisak na ushi, tachnije bubne opne. Opet dalje, taj pritisak ide sa ushiju u mozak, a ja mislim bez potrebno.

Znaci, u toku cele noci uschi su da ne kazem napete, ali u nekom minimalnom radu, tj ne omaraju se (samim tim i mozak ili samo neki deo njega)...

... ili je mozda ovo samo moj trip?

Ja od kada sam na SBB-u, ev 5,6 meseci gotovo da ga ne gasim, ali se bas razmisljam da pocnem da ga nocu gasim. Ako sam mogao pre kablovske da zivim bez DOWNLOAD-a po noci mocicu valjda i sad.

cheers

Poslednja izmena:
Promene u vazdusnom pritisku koje se prenose do usiju se zovu zvuk. Osim kada su drasticno jaki nemaju nikakav stetni uticaj na fizicko zdravlje. Uticaj na psihicko zdravlje , zavisi od mnostva faktora, kao npr. psihicke stabilnosti same osobe, zamora i sl. Spavati pored upaljenog racunara ma koliko bucan, je samo stvar navike. Kad sam ja uspeo da se naviknem na trole u Cvijicevoj dok sam studirao, i da postignem da mi posle par meseci vise uopste ne smetaju, moze svako da spava pored dva-tri ventilatora.

Ja imam AMD-a i nemam problema sa bukom, ventilator se uspori kad nije pod opterecenjem, frekvencija procesora spusti na 1GHz (i napon valjda, ali ne znam koliko). Napajanja znaju da budu bucna, ali ovo moje ima 12cm ventilator i potpuno je besumno...
Monitor se svejedno iskljuci posle 10 min (tako podeseno)...
Retko ga ostavljam nocu, ali kad ostavim ne primecujem nikakvu razliku.

kakve veze ima to sto imas AMD :)
ja imam intel koji je 24/7 ukljucen

OK, nego da li ima rad racunara neki veci uticaj konkretno na vazduh u sobi, jer ima definitivno uticaja na temperaturu u sobi, pa iz toga proizlazi i verovatno uticaj na vlaznost i cega jos...

Пази овако, код мене у соби већи утицај на температуру има стона лампа него компјутер. Оно што хоћу да кажем је да је тачно да компјутер утиче на температуру у соби али тај утицај можеш слободно да занемариш. Нећеш се много охладити ако искључиш компјутер, нити ћеш се много угрејати ако укључиш исти. А на влажност утиче само ако имаш водено хлађење које пропушта.

E sad, novo pitanje bi bilo dal ima buka/shum koji stvaraju FAN-ovi utice na ushi tokom spavanja. Moje neko logichno razmisljanje je da, ti zaspis bez problema ali posto FAN-ovi rade non-stop, samim tim stvaraju zvuk/shum koji se prenosi kroz sobu i stvara koliko-toliko neki pritisak na ushi, tachnije bubne opne. Opet dalje, taj pritisak ide sa ushiju u mozak, a ja mislim bez potrebno.

Znaci, u toku cele noci uschi su da ne kazem napete, ali u nekom minimalnom radu, tj ne omaraju se (samim tim i mozak ili samo neki deo njega)...

... ili je mozda ovo samo moj trip?

Дешавало се да се људима који прведу дуже време спавајући поред рачунара одузме један део тела ... :d Рекао бих да си се добро истриповао. Мислим да је ствар навике или се навикнеш или не.

Poslednja izmena:
Meni moja masina itekako ugreje sobu, nema potrebe za grejanjem tokom zime.

Poslednja izmena:
Od kada sam uveo asdl ko zna koliko noći sam proveo spavajući na kauču u drugoj sobi. Nekako mi je nezdravo da spavam sa upaljenim računarom, ujutru sam sav slomljen. Tako da ja ne spavam u sobi, mojoj, u kojoj je uključen računar.

Hvala Bogu još ni jednom mi se nije upalio komp. Zimi skoro svako veče isključim komp dok leti kada uglavnom držim otvoren pendžer ponekad komp radi i preko noći. Osetljiv sam na buku tako da ''buka velegrada'' leti nadjača komp (za koji moji poznanici kažu da je bešuman) pa mi ne smeta da zaspim. Imajte u vidu da nismo svi jednako osetljivi...

ја никада не остављам комп укључен ноћу, јер никада немам нешто толико битно да скинем што не може да сачека сутра.

Pa dobro ti ni nemas toliko vremena od silnih teniskih meceva :D:D:D

Od kad sam smanjio voltazu na ventilatoru od napajanja, smanjio obrtaje na CPU kuleru, okačio hard o gumice, to malo zvuka mi ne smeta ni malo za spavanje, čak i lepše zaspim :p
Al' ono pre je bio užas, sam slomljen sam se budio..

Пази овако, код мене у соби већи утицај на температуру има стона лампа него компјутер. Оно што хоћу да кажем је да је тачно да компјутер утиче на температуру у соби али тај утицај можеш слободно да занемариш. Нећеш се много охладити ако искључиш компјутер, нити ћеш се много угрејати ако укључиш исти. А на влажност утиче само ако имаш водено хлађење које пропушта.

Дешавало се да се људима који прведу дуже време спавајући поред рачунара одузме један део тела ... :d Рекао бих да си се добро истриповао. Мислим да је ствар навике или се навикнеш или не.

Uopste nije problem da se naviknes, ja sam se navikao, ali postoji razlika.
Sto se tice temperature, kod mene je bas bila uocljiva razlika izmedju moje sobe i mojih roditelja i to dosta pre nekih recimo mesec dana kada je bilo ono ni hladno ni toplo. Tachnije kod mene sam sedeo na kratke rukave tj nije bilo hladno, a kad odem u tu drugu sobu posle 5-10 minuta vec je hladno, STO I NIJE TAKO ZANEMARLJIVA RAZLIKA.

Da, nisam napomenuo da su mi u sobi dva racunara, od kojih samo jedan radi nocu.

Trebao sam da izmerim temperature pa bi imao dokaze.

Isto tako opet kazem, da od te dodatne temperature je 100% suvlji vazduh u sobi.

E, kad bi se nasao neko strucan da malo pojasni delovanje kompa na vazduh u sobi i uticaj istog na choveka.

Od kada sam uzeo laptop ne gasim ga !
Razlog zbog koga ga ne gasim je ADSL :D :D :D

Sto se tice temperature, kod mene je bas bila uocljiva razlika izmedju moje sobe i mojih roditelja i to dosta pre nekih recimo mesec dana kada je bilo ono ni hladno ni toplo. Tachnije kod mene sam sedeo na kratke rukave tj nije bilo hladno, a kad odem u tu drugu sobu posle 5-10 minuta vec je hladno, STO I NIJE TAKO ZANEMARLJIVA RAZLIKA.

Da, nisam napomenuo da su mi u sobi dva racunara, od kojih samo jedan radi nocu.

Trebao sam da izmerim temperature pa bi imao dokaze.

Isto tako opet kazem, da od te dodatne temperature je 100% suvlji vazduh u sobi.

E, kad bi se nasao neko strucan da malo pojasni delovanje kompa na vazduh u sobi i uticaj istog na choveka.

А јеси ли размишљао о томе да то што је температура у твојој соби већа него у осталим собама можда последица нечег другог а не загревања од компјутера. Ево и моја соба је убедљиво најтоплија у стану, али то није од компјутера. Имам три собе које су окренуте ка југу (сунчаној страни) али моја соба је најмања и са два велика прозора. Мала запремина + велика површина изложена сунцу = најтоплија соба. Мислим у крајњем случају нека ти је соба и топлија због компјутера (мада сумњам), ја бих ипак узрок тражио негде другде (позиција собе у стану, величина, итд).

А јеси ли размишљао о томе да то што је температура у твојој соби већа него у осталим собама можда последица нечег другог а не загревања од компјутера. Ево и моја соба је убедљиво најтоплија у стану, али то није од компјутера. Имам три собе које су окренуте ка југу (сунчаној страни) али моја соба је најмања и са два велика прозора. Мала запремина + велика површина изложена сунцу = најтоплија соба. Мислим у крајњем случају нека ти је соба и топлија због компјутера (мада сумњам), ја бих ипак узрок тражио негде другде (позиција собе у стану, величина, итд).

Upravo sam cekao to pitanje i opet pogresno.
prosle godine na prolece sam promenio sobu. rec je o dve sobe koje sam pominjao.
isti je slucaj bio. u sobi gde su bila dva racunara je bilo primetno toplije i leti i zimi od ove sobe gde sam sada.

sto i daje zakljucak da greju prostoriju. vidis padalo mi je napamet to ali i isto tako odlazilo.
pa to je dokaz da greju.
upravo je ta soba u kojoj sam bio bila toplija dok su racunari bili u njoj, a sad je hladnija.

Komp ima svoju sobu. ;)

Nazad
Vrh Dno