Šta je novo?

Voodoo 5 6000

@Typhoon
Sve 3dfx karte, pa i V3/4/5 su pravljeni i za PCI i to u ogromnim kolichinama. Stavise bolje su radile na PCI magistrali nego na AGPu.

Da, to sam zaboravio, ali ionako sam pisao za ono shto se najvishe koristilo, i za cega najvise ljudi zna... PCI V3 i V4/5 jedva da je neko i kupovao koliko ja znam... Zapravo ne znam da li ih je neko kod nas i uvozio onovremeno...

Poslednja izmena:
v5 je bilo veliko, skupo i zakasnelo parce hardvera... nesto kao r600 😀 😀 😀 (shala mala) 😀

Koji crni D3D u vreme Voodoo1 i Rive128 ??? Taj D3D u to vreme nije sluzio nicemu prakticno niti je imao HW instrukcije... Mozda si mislio da ga je tukla u OpenGL aplikacijama ?
Koji crni D3D !?
Izvoli pa pogledaj. http://en.wikipedia.org/wiki/RIVA_128
Ili ovo http://www.sk.co.yu/1998/03/sktd02.html
The RIVA 128 was designed to accelerate Direct3D to the utmost extent possible.
Radio je fenomenalno u Direct 3D režimu i davao rezultate koje do sada nikada nismo videli ni na „3dfx” čip-setu.
Sve igre koje podržavaju Direct 3D radile su perfektno.

Dodushe naglasio sam da je D3D tada bio slabo razvijen.
Samo sam chekao da se neko ovako izlane 😀 Riva 128... Voodoo 1... Razlika dupe - oko, sto kaze Fedja. Riva 128 je ubedljivo najveci shkart ikada izbacen od strane Nevidije i mozda jedino moze da se poredi sa Voodoo rushom (koji je tek shkartina).

A mislim da si promasio glagol za komparaciju TNT/V2. Da nisi ispustio jedno (p)oduvao? 😛 TNT 1 je bio brzinski uporediv sa V2 samo u 16bitnom modu a u tom modu je imao UZASAN kvalitet slike. Tacno su se videle nijanse boja / nagli prelazi. Jednostavno grozno. U 32bitnom modu je slika izgledala kao na V2 (samo u pogledu boja; u ostrini slike je bio dve svetlosne godine iza) ali je brzina bila bezmalo duplo manja.

Tek TNT2 je bio koliko toliko upotrebljiv i to tek sa PRO i Ultra prefiksom. Ali tada se pojavio V3 koji mu je vishe nego dobro parirao. Stavise, V3 3000/3500 je bio direktan konkurent Ultri, i definitivno prvi izbor za "gejmere". I opet ista pricha za 32-bitni i 16bitni mod.

Sto se tiche GF 2 vs Voodoo 5, argument stoji - V5 nije imao hardware T&L i zato je bio u startu invalid u odnosu na konkurenciju. ALI razlika u kvalitetu 3D prikaza je tek u ovom slucaju stravicno izrazena. Potrazicu screenshotove cisto da se prisetite zbog cega je GF2 toliko vodio.
Ipak im je bila prva 3D kartica, a da je imala losh texture filtering kao i rendering bagove imala je.Ali o tome nisam govorio vec cisto o brzini.
Nisam promashio glagol, pricao sam cisto o brzini.
Baci pogled na http://www.sk.co.yu/1999/02/sktd03.html

Koji crni D3D !?
Izvoli pa pogledaj. http://en.wikipedia.org/wiki/RIVA_128
Ili ovo http://www.sk.co.yu/1998/03/sktd02.html

Dodushe naglasio sam da je D3D tada bio slabo razvijen.

Ipak im je bila prva 3D kartica, a da je imala losh texture filtering kao i rendering bagove imala je.Ali o tome nisam govorio vec cisto o brzini.
Nisam promashio glagol, pricao sam cisto o brzini.
Baci pogled na http://www.sk.co.yu/1999/02/sktd03.html

Ahhh... Pazi, nisam ja ni rekao da D3D-a nije bilo tada, hteo sam samo da kazem da su igre koje su imale akceleraciju preko D3D-a radile prilicno ocajno preko tog moda (u odnosu na OpenGL ili Glide mod), tako da nema mnogo smisla ni pominjati to. Pored toga, u to vreme se sve oslanjalo na sirovu snagu, nije bilo HW implementiranih DX instrukcija, shadera i slicnog, tako da je danashnje znacenje D3D podrshke i ondashnje neshto sasvim drugo... A i nije im bila prva 3D kartica, pishe ti lepo tamo na onom linku prema Wikipediji koji si sam ostavio...

Wiki je napisao(la):
Released in late 1997 by NVIDIA, the RIVA 128, or "NV3", was one of the first generation of integrated consumer 3D chips. Following the less successful "NV1" accelerator, it was the first product to gain NVIDIA widespread consumer recognition.

PS : Riva128 je izashla vishe od godinu dana posle prvog Voodoo-a, tako da nije ni chudo da je bila jaca... A da ne pominjem kolko je bila skuplja od Voodoo-a kada je izashla...

PPS : Sad videh... Pa DX je u to vreme bio toliko beznacajan da ga recimo na Wikipediji ni nema u Release History-ju :d http://en.wikipedia.org/wiki/DirectX#Release_history

Poslednja izmena:
Ahhh... Pazi, nisam ja ni rekao da D3D-a nije bilo tada, hteo sam samo da kazem da su igre koje su imale akceleraciju preko D3D-a radile prilicno ocajno preko tog moda (u odnosu na OpenGL ili Glide mod), tako da nema mnogo smisla ni pominjati to. Pored toga, u to vreme se sve oslanjalo na sirovu snagu, nije bilo HW implementiranih DX instrukcija, shadera i slicnog, tako da je danashnje znacenje D3D podrshke i ondashnje neshto sasvim drugo... A i nije im bila prva 3D kartica, pishe ti lepo tamo na onom linku prema Wikipediji koji si sam ostavio...
Ako pogledash one testove na SK shto sam ostavio videcesh i da nije toliko beznacajan.Tacno je da D3D tada nije bio dovoljno razvijen, ali nije bash da je bio beznacajan.
Drugi, mislio sam da je Riva 128 njihova prva prava 3D kartica, taj NV1 stvarno ne znam shta je, mozda je neshto tipa S3 Virge cipova koji nisu pravi 3D akceleratori.

PS : Riva128 je izashla vishe od godinu dana posle prvog Voodoo-a, tako da nije ni chudo da je bila jaca... A da ne pominjem kolko je bila skuplja od Voodoo-a kada je izashla...

PPS : Sad videh... Pa DX je u to vreme bio toliko beznacajan da ga recimo na Wikipediji ni nema u Release History-ju :d http://en.wikipedia.org/wiki/DirectX#Release_history
OK, nemam niti sam imao nishta protiv Voodoo kartica, samo sam rekao da je svaka nVidia bila brza od konkurentnog Voodoo-a, ne doticuci se ko je tehnoloshki napredniji.
Ovaj release history naravno nije kompletan, D3D je u to vreme bio u povoju, npr. Diamond Viper V330 je u SK-u testiran u D3D igrama (ne znam kojim).

Oduševljava me klanjanje grafičkoj zbog koje je 3dfx propao (ako i trebao je kad je pravio ovakve šklopocije)...

Bez obzira sto je "3Dfx voodoo" otisao u penziju, u svoje vrem je bio popularan. voodoo 2 u sli rezimu Quake II i III su leteli. Grafika je bila odlicna, boje tople. Meni ce uvek ostati u lepom secanju. Imao sam "Diamond Monster" Vodoo 2 ('98,'99) i PI Intel 233 MMX. Svaka igrica u to vreme koja je podrzavala "3dfx,glide" je letela. 🙂 Voodoo je bio toliko popularan da nikome nije moglo pasti na pamet da ce ta firma propasti!

Realno, 3Dfx nije propao samo zbog nVidia-e, vec zbog MS-a. Mislim, kako progurati glide kao standard pored MS i D3D-a?

Realno, 3Dfx nije propao samo zbog nVidia-e, vec zbog MS-a. Mislim, kako progurati glide kao standard pored MS i D3D-a?

Apsolutno se slazem ali isto tako sam i zamerao nVidiji zbog unistavanja legende. Ja sam bio ponosan vlasnik Diamond voodoo-a 2 12MB i ne mogu prezaliti sto ga dadoh...
Sto se tice igara, seca li se neko kako je izgledao nfs2se kada se pokrene u glide-u (transparentni meni kada zapauziras igricu, musice u OUTBACK-u) grafa kao nfs 114, bila je pravo odusevljenje, pa nfs3 i njegova glide inplementacija kao jedan od najvecih aduta igrice i legendarnih 99 poena u predstavljanju Sveta Kompjutera.........

Eh kakva divna vremena su to bila, nema mucenja, drndanja, drajvera, OC-a i ostalih gluposti, krknes Voodoo u racunar i sve leti i izgleda vanserijsko.

Ima da povratim ja moj voodoo, dao sam ga ortaku, koji ga je dao ekom komsiji i sada kod njega stoji. Naci cu ga i ima da ga stavim u pc pa makar imao uzvicnik u Device Menageru!!!:d :d :d

Stvarno su to bila vremena.... "NFS3,Unreal,Rainbow Six"...Kada se setim kako je "Half life" izgledao na voodoo 2.. Nisam se odvajao od kompa!!!!

Poslednja izmena:
Otudjio sam ga pre Halfa, joooooooooj konjuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu.:lupko: :lupko: :lupko: :wall: :wall: 🙁 🙁 🙁 🙁 🙁

E ne znam sta fda ti kazem!! Mene cesto hvata nostalgija za starim igricama, ali na starim masinama. Kad se samo setim prve nadogradnje... Sa 133 Mhz i VX ploce, graficka s3 trio 1 MB presao sam na 233 MMX, TX pro i s3 virge 4 MB.... ccccc kakva je to sreca bila🙂 . Malo posle toga sam uzeo voodoo 2. Stvarno je to bila promena do nebesa!🙂 Sta bih sada dao da imam voodoo 2 i taj komp, jaooojjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj:wall:

Ja bas iz tog razloga planiram da pravim Voodoo Masinu od sledecih komponenti:
Deschutes 350MHz
128Mb Ram-a
ABIT BE6-II(samo moram nekog da namolim da mu zameni kondenzatore koje sam cak lepo sve i spremio)
stavim za sada Voodoo 3 3000, pa kad nadjem(iskopam) negde 2x V2 u SLI 😀
instaliram win98 i podsetim se starih dana(for old time sake)....
U principu sve imam samo moram plocu da sredim...

Kondenzatore moze da ti prelemi svaki serviser... A za 2 voodoo-a ces morati da prevrces oglase! Ta Abitova ploca je bila majka u svoje vreme, san svakog overklokera🙂
Srecno sa masinom!

I ja se sećam BE6...eeeej bre to je bila mašinčina tad !!! 😎

Naslov u novinama:

Ludi srbi sklapaju Voodoo Mashine

pola godine kasnije

3dfx ponovo jashe, planira se otvaranje postrojenja u Dobanovcima za sve vece potrebe srpskog trzhista :d

3dfx = Srbija :banana:

Kondenzatore moze da ti prelemi svaki serviser... A za 2 voodoo-a ces morati da prevrces oglase! Ta Abitova ploca je bila majka u svoje vreme, san svakog overklokera🙂
Srecno sa masinom!

Hoce li neki hteti da se zeza sa tim cudom iz '99, ako znas nekog reci, informacija bi bila dobrodosla....

OK, nemam niti sam imao nishta protiv Voodoo kartica, samo sam rekao da je svaka nVidia bila brza od konkurentnog Voodoo-a, ne doticuci se ko je tehnoloshki napredniji.

:zgran: aj ne :wc: . U linku koji si naveo TNT kaska iza V2 a veruj mi, VERUJ mi, da je test radjen u 16bitnoj paleti. TNT1 pa i TNT2 do neke mere su bile NEUPOTREBLJIVE na 32bitnoj paleti, koja je bila neophodna da pruzi kvalitet slike koji ima Glide.

P.S. Veruj mi, znam zato sto sam imao sve te kartice, a jos uvek gajim V2 SLI i V5 5500 u masinama.

Poslednja izmena:
:zgran: aj ne :wc: . U linku koji si naveo TNT kaska iza V2 a veruj mi, VERUJ mi, da je test radjen u 16bitnoj paleti. TNT1 pa i TNT2 do neke mere su bile NEUPOTREBLJIVE na 32bitnoj paleti, koja je bila neophodna da pruzi kvalitet slike koji ima Glide.

P.S. Veruj mi, znam zato sto sam imao sve te kartice, a jos uvek gajim V2 SLI i V5 5500 u masinama.
Nisam pominjao o kojoj se paleti radilo, ali ne mozesh da poredish 3DFX u Glide-u i TNT u D3D.
Ali ako pogledash OpenGL, tu je TNT na svom terenu.😉

Poslednja izmena:
Ali ako pogledash OpenGL, tu je TNT na svom terenu.😉
Kao i 3Dfx. Da li si cuo nekada za MiniGL drajver za Voodoo? No opet je isto, ako zelis da imas kvalitet boja i slike barem priblizno kao na voodoou, morao si da stavis 32bitnu paletu, a tada stvarno nema smisla porediti te kartice, jer se nevidija vrlo efektivno pretvara u puza. 😉

Hoce li neki hteti da se zeza sa tim cudom iz '99, ako znas nekog reci, informacija bi bila dobrodosla....

Ne znam nikoga konkretnog (ako naletim na nekoga javicu ti), ali to bi trebalo svaki vestiji majstor da uradi. Ako su samo kondenzatori u pitanju, kupis iste u prodavnici eletronike, da ne reklamiram sad.. Lemilica ce to za sekundicu da sredi🙂

Poslednja izmena:
Kupio sam kondise taj deo price nije problem.

Poslednja izmena:
Onda zamena nije problem, samo da saletis nekog vestog sa lemilicom. Mozda neko sa foruma moze da ti pomogne...🙂

Kao i 3Dfx. Da li si cuo nekada za MiniGL drajver za Voodoo? No opet je isto, ako zelis da imas kvalitet boja i slike barem priblizno kao na voodoou, morao si da stavis 32bitnu paletu, a tada stvarno nema smisla porediti te kartice, jer se nevidija vrlo efektivno pretvara u puza. 😉
Verujem da sam pre tebe cuo za MiniGL.😉 I kakve on ima veze kad je to obogaljeni OpenGL a nV je imala full OpenGL? He, secam se nekim pokushaja testiranja Voodoo-a u profi OpenGL programima za 3D animaciju.
I da se ne lazemo, 32 bitna paleta tada nije bila toliko bitna, tako da ostajemo na tome da je prednost Voodoo-a bila Glide jer je D3D sam po sebi imao loshiji kvalitet slike.

Poslednja izmena:
I da se ne lazemo, 32 bitna paleta tada nije bila toliko bitna,

Meni jeste. I ne samo meni, vec i ostatku sveta koji su mislili da ce nabavkom "moderne-super karte iz konkurentskog tabora" dobiti nesto vise u odnosu na prethodnu kartu (tada sam bio kontrash, bas kao i sada). Neretko sam se igrao u 640x480 zbog 32bitne palete jer je 16bitna bukvalno grozomorno izgledala. I mojne da prodajes maglu kako to nije bitno 😀 Sto se tiche profesionalne primene - tu Vudu nikad nije ni pretendovao. Pricamo o igricama 🙂

Za koji dan cu se vratiti kuci pa cu okaciti (ponovo) razlike u kvalitetu 3d prikaza, posto su prilikom apdejta foruma obrisane.

Setite se samo kako je izgledao ekran NFS3ke kada se ucitava staza, neposredno pred trku, skala koja ide po dnu ekranu, samo je na voodoo-u bila odlicna gradacija boja i nije se mogao primetiti prelaz sa jedne na drugu nijansu. Jeste mozda glupo ali na drugim grafama mi je uvek to "bolo oci".

Meni jeste. I ne samo meni, vec i ostatku sveta koji su mislili da ce nabavkom "moderne-super karte iz konkurentskog tabora" dobiti nesto vise u odnosu na prethodnu kartu (tada sam bio kontrash, bas kao i sada). Neretko sam se igrao u 640x480 zbog 32bitne palete jer je 16bitna bukvalno grozomorno izgledala. I mojne da prodajes maglu kako to nije bitno 😀 Sto se tiche profesionalne primene - tu Vudu nikad nije ni pretendovao. Pricamo o igricama 🙂

Za koji dan cu se vratiti kuci pa cu okaciti (ponovo) razlike u kvalitetu 3d prikaza, posto su prilikom apdejta foruma obrisane.
Jeste danas, ali tada nije bilo toliko.Ja ni danas ne primecujem toliku razliku izmedju 16 bit i 32 bit palete. Opet sam mishljenja da je sam Glide davao lepshu sliku od D3D-a pa se moglo reci da Voodoo ima kvalitetniji prikaz od nV.
Pomen profi primene je bio u smislu MiniGL-a, a opet koliko se secam nV je bila brza od Voodoo-a u OpenGL-u.

Jeste danas, ali tada nije bilo toliko.Ja ni danas ne primecujem toliku razliku izmedju 16 bit i 32 bit palete.

Daltonizam? :trust:

Evo cropa mog desktopa u 16bitnoj i u 32bitnoj paleti...

Prilozi

• test2a.webp
    test2a.webp
    1.1 KB · Pregleda: 116
  • testa.webp
    testa.webp
    2 KB · Pregleda: 111
Nazad
Vrh Dno