Šta je novo?

Igraci na TFT-u (jeste li zadovoljni) ?

ma nema duhova...duhovi nestaju vec na 12ms..., a sumnjam da je pozadinsko osvetljenje idealno na 971p...verovatno je bolje nego na BF-u ali...sta znam, od onoga sto sam video da je odlicno to su nove LG serije koje je i byMax testirao za bench (imate review-ove na sajtu) i LG artistic series, eventualno viewsonic , ako ga nadjete...

pa ne znam ni ja, to je verovatno stvar navike. Ako vidis duhove na 6ms, videces i na 4 i 2 ms...tako radi TFT matrica, to o cemu mi pricamo nisu "duhovi" koji se javljaju od sporijeg odziva, vec nedostatak PVA/TN panela...JA sam posle 25ms primetio da je 8ms malo bolje, posle 8ms sad da uzmem 4ms verovatno ne bi primetio nikakvu razliku... Live with it :)

To je više bila pošalica, a ne pitanje. ;)
U stvarima u kojima značajnu ulogu ima lična percepcija (tj. subjektivni faktor), ne mogu se lako vršiti generalizacije tipa: "ma nema duhova...duhovi nestaju vec na 12ms..." i sl. Ono što je moguće je davanje subjektivne ocene tipa: "Ja sam posle 25ms primetio da je 8ms malo bolje, posle 8ms sad da uzmem 4ms verovatno ne bi primetio nikakvu razliku...".
Na kraju krajeva, čovek treba da potroši novac i treba biti pažljiv sa savetima.

Kupio sam 931BF 19'' juče (Milsoft 23900 din), oštrina slike je idealna, posle malo cimanja sa podešavanjima ugasio sam i prejako naglašenu crvenu boju. Testirano na Medieval 2 Total War i nema ni traga duhovima ili bilo kakvim velikim promenama slike. Jedino što sam primetio je jako pozadinsko osvetljenje koje probija po gornjoj ili donjoj ivici kada je ekran potpuno crn ali je nebitno totalno. Ono što mi smeta je to da prilikom rada u Windows-u bela boja ili boja unutrašnjosti foldera je prejaka i presvetla pa smeta kad je ugašeno svetlo u sobi. Jel ima neko rešenje za to?

Poslednja izmena:
Ima, nemoj nikako da radis sa monitorom u neosvetljenoj sobi. Pogotovo ne sa tft monitorom!

U cemu je fora? znaci da se ne *****avam sa contrastom i slicno....?

Pa jednostavno, preveliki je to napor za oci, tft imaju jos jaci kontrast u odnosu na crt monitore pa je koj njih jos vise izrazena neprijatnost. Nikako ne valja da ti monitor bude jedini izvor svetlosti u sobi.

Pa jednostavno, preveliki je to napor za oci, tft imaju jos jaci kontrast u odnosu na crt monitore pa je koj njih jos vise izrazena neprijatnost. Nikako ne valja da ti monitor bude jedini izvor svetlosti u sobi.

Cekaj ...:trust: igras sad recimo " Call of Chulhu ' iliti slicno i drzis svetla popaljena ... nekako mi ne ide ... kao i sve i igre zahtevaju atmosferu ... znaci potrebno je da svetla budu pogasena ,) ili bar ja tako radim ... a mozda i gresim :p

Poslednja izmena:
Pa jednostavno, preveliki je to napor za oci, tft imaju jos jaci kontrast u odnosu na crt monitore pa je koj njih jos vise izrazena neprijatnost.
LCD monitori nemaju jači kontrast od CRT-ova (kamo sreće da je tako :)), nego jače osvetljenje.

meni se na 970p u PES6 sa evolution patchom javljaju duhovi na pojednim stadionima i to bas izrazeno! Bez patcha duhova nema.

tripujes brate...to veze nema sa monitorom, monitor pojma nema koju igru igras i koji patch koristis, a igra jos manje...

@banzaiii:

LCD-i i rade na principu osvetljenje minus propustljivost (to im dodje kao kontrast) tako da je to zapravo jedna te ista stvar ...

Još nešto, pošto je već tema vezana za igre i TFT monitore - ko je igrao bilo koji deo Total War seriala znaće na šta mislim. Medieval 2 total War stavio sam na rezoluciju koja je default i za TFT monitor (19") 1280x1024, pri tome igra nudi opcije za nameštanje rezolucije u map modu (mapa sveta) i battle modu (bitke). Prilikom bitki slika je kristalno jasna - to jeste 1280x1024 i tu nema dileme, ali karice sa jedinicama (unit cards) su mutne i ono je sigurno 1024x768 ...:mad:
Ista priča je i u map modu - gradovi, trgovci, vojska... sve je jasno ali unit cards i ceo meni ispod mape je mutan i kao da je isforsirano razvučen :wall:
Kako je moguće da je jedan deo slike u igri kristalno jasan a drugi mutan ???
Jel ima iko ikakav predlog ... savet .... :trust:

Poslednja izmena:
Ista priča je i u map modu - gradovi, trgovci, vojska... sve je jasno ali unit cards i ceo meni ispod mape je mutan i kao da je isforsirano razvučen :wall:
Kako je moguće da je jedan deo slike u igri kristalno jasan a drugi mutan ???
Jel ima iko ikakav predlog ... savet .... :trust:
Nisam igrao igru, ali koji ti je nivo detalja? Ako su teksture na low, možda je to uzrok.

tripujes brate...to veze nema sa monitorom, monitor pojma nema koju igru igras i koji patch koristis, a igra jos manje...
nisam ni rekao da monitor zna koju igru igram i koji je patch instaliran, samo kazem kako jeste i kako to drugi vide kada dodju kod mene. Znaci duhovi na 2 na stadionima koji su jako svetlo zeleni kojih bez patcha nema. Da li to ima veze sa monitrom ili igrom ne znam, prosto mi je neverovatno da toliko budu izrazeni. Da napomenem da sam ih samo i tu primetio i nigde vise.

LCD-i i rade na principu osvetljenje minus propustljivost (to im dodje kao kontrast) tako da je to zapravo jedna te ista stvar ...
Osvetljenje i kontrast jesu povezani, ali daleko od toga da su ista stvar. Kontrast, kao karakteristika monitora, označava razliku u osvetljenju između bele i crne. U idealnom slučaju, osvetljenost crne treba da teži nuli, što znači da kontrast treba da teži beskonačnosti. Preveliko osvetljenje smeta očima dok, s druge strane, kontrast ne može da bude preveliki.
Ono što smeta očima je prevelika razlika osvetljenosti monitora i osvetljenosti ostatka sobe u kojoj se nalazi. I to je neki kontrast, ali nema mnogo veze sa kontrastom kao karakteristikom monitora.

@Vugla
Da li uvek igrate sa isti dresovima. :)
Šalu na stranu, pogodno kombinacijom boja je moguće "pomoći" duhovima da izađu na videlo. Meni se to događalo sa GeneRally.

ne razumem kako mislis istim dresovima? Kako komp odredi tako stavim, eventualno promenim ako su slicni, kako mislis da to utice?

Kao što već rekoh, odgovarajućom kombinacijom boja je moguće "pomoći" duhovima da izađu na videlo. Neću da smaram mnogo sa detaljima, pošto to nije tema ovde.
Prvo, kod svih monitora odziv zavisi od početne i krajnje boje (tj. nije konstantan). Drugo, karakteristika overdrive-a implementiranog u 970p (a i u veliki broj drugih monitora) je da prilikom prelaska iz tamnije nijanse u svetliju dolazi do "prebacivanja" odredišne nijanse, tj. transfer se vrši "preko bele". Ovo se manifestuje belom izmaglicom iza objekta koji se kreće.
Meni se u igri GeneRally na jednoj stazi javlja primetan ghosting ako je vozilo crne boje, dok sa belim vozilom to nije slučaj.

@banzaiii:

ali ti u na LCD-u u sustini samo podesavas jacinu lampi i nista vise (kad govorimo o crnoj) bilo da drndas brghtness ili kontras, stim sto kontrast utice malo i na RGB. Crna maltene uvek ostaje ista, za razliku od CRT monitora gde se sa brightnesom posvetlji i potamni, a sa kontrastom (bi bilo idealno) samo menja intezitet kolorita i razliku izmedju ksroz crne i sivih...nije ni bitno za ovu pricu na kraju krajeva :)

@gx-x
Znao sam da je u pitanju neki nesporazum. Ja sve vreme govorim o kontrastu kao karakteristici monitora (npr. 1000:1) a ne o podešavanjima koja se vrše preko OSD-a.
Sve je počelo od toga što je neko napisao da "tft imaju jos jaci kontrast u odnosu na crt monitore pa je kod njih jos vise izrazena neprijatnost." Ovde se valjda govori o kontrastu kao karakteristici monitora, i to sam ja prokomentarisao u postu #191.
Ova naša priča ipak ima nekakve veze sa temom zato što se tiče igranja u mraku, za koje se svi slažemo da nije preporučljivo, al' ne možemo da se dogovorim zašto. :)

Igraci CS-a ,PG LOL, uglavnom drze 800x600 ili fanatici cak 640x480 jel je navodno veca glava terora pa je lakse pogoditi head shot :), tako da na tft-u koji je 1280x1024 native verovatno izgleda budjavo sa duhovima, ali u nativ rez ne bi trebalo da bude duhova cak i u cs-u. Nemam sada cs na mashini da probam.

Planiram prelazak na veci monitor ali ne znam za to skaliranje na wide i cela prica oko gaminga na istom, pa sada pregledam 12x10 i 1400x1050 tft-ove.Jer sumnjam da graf moze da mi izvuce high na 1680 x 1054 kako sam navikao na ovoj 17tft-u u nativ rez.
Inace po meni sve ispod 12ms i 12 je ok za gaming.

uzeo bi ja lg ali imam mnogo losa iskustva sa njima:crash:

jel ? Kakva konkretno ? (natripova me sad :) )

Poslednja izmena:
kod monitora mrtvi pikseli, problem sa dvi izlazom itd.:crash:
rezaci,citaci nema koji mi nije riknuo strasno
kao da nosim kletvu :mad:

uh-oh, da, i ja bi postupio kao ti da su mi iskustva takva :(

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno