Šta je novo?

Igraci na TFT-u (jeste li zadovoljni) ?

@gx-x:

Znao sam da je to u pitanju, ali ne ovoliko detaljno ;)
I koliko dobro danasnji LCD-ovi reskaliraju u rez koja ima isti aspect kao i sam monitor? Znaci 4:3 u 4:3, wide u wide rez :d

svi dobro rade, ali je slika u rezolucijama manjim od "native" dosta losija u poredjenju na CRT. E sad kolko je to dobro/lose je subjektivna stvar. Meni 1024x768 na 1280x1024 native LCD-u izgleda kao 800x600 na CRT-u, ako ne i gore.

Pretpostavljam da planiras da uzmes neki LCD sa visokom rezolucijom ali nemas graficku koja ce moci da tera igre u native pa se raspitujes o reskaliranju ? Moj savet: Zaboravi. Ili native ili nista.

Meni 1024x768 na 1280x1024 native LCD-u izgleda kao 800x600 na CRT-u, ako ne i gore.

E bas zbog ovoga sam i naglasio 4:3 LCD :) , znaci 20"/21" ili 16:10 isto 20/21, jer su 17" i 19" 5:4

Pretpostavljam da planiras da uzmes neki LCD sa visokom rezolucijom ali nemas graficku koja ce moci da tera igre u native pa se raspitujes o reskaliranju ?

Pa blizu si :) , mislio sam jaku graficku i high-res LCD i one igre koje mogu da vozim u native a one koje ne mogu u nizoj sa istim aspektom, znaci 16x12 u 1280x960 ili 16x10 u 14x9. Ali sad sam sve vise blizi varijanti LCD TVa nakacenog na komp :p

Tesko da ces naci 4:3 LCD-e da kupis ovde. Ne znam da li neko jos proizvodi to, a skoro sam siguran da ih niko ne uvozi. Od 1600x1200 jedina "pravilna" skalarna rezolucija je 800x600, a to je onda duplo veca tacka automatski (piksel na kvadrat) i extra ruzno ce da izgleda ;)

Poslednja izmena:
Tesko da ces naci 4:3 LCD-e da kupis ovde. Ne znam da li neko jos proizvodi to, a skoro sam siguran da ih niko ne uvozi.

Samsung 214T ? NEC 2170NX ? ;)
Mada, mogu da nabavim i od suseda ;)

Od 1600x1200 jedina "pravilna" skalarna rezolucija je 800x600, a to je onda duplo veca tacka automatski (piksel na kvadrat) i extra ruzno ce da izgleda ;)

How about this - http://www.benchmark.co.yu/forum/showpost.php?p=900919&postcount=62

Poslednja izmena:
LOL, sams. 214T (ako ga ima neko na lageru) je SKUP ko djavo (21" , 8ms PVA panel)...mislim napolju je 550< $... NEC ne znam ni ko uvozi ovde, ako ima - super. To sto je byMax rekao je apsolutno tacno, ali kad vidis kako to skaliranje koje je "odlicno", videces da i nije bas tako slavno :S: A 24" wide kosta iha-haj novaca, steta onda prebaciti u 4:3 mod i gledati "malu" sliku umesto velike wide. Kako oces. JA bih ti svakako preporucio da predjes sa tog 17" CRT na neki LCD :) Samo sa 9600 se neces puno igara naigrati u 1600x1200 :D

da mi neko pokloni TFT,rekako bih, ne hvala......... nema potrebe!
los je za igrice (i slicne gluposti) ,jos vise za grafiku i dizajn (posebno sto se tice kolorita i kalibrisanja boja po stamparskim masinama ) i takooo.............. ziveo NEC Mitsubishi 22" CRT Adobe RGB, naj naj naj monitor koji sam ikada video.

Ne znam za ostale ali kad procitam ovako nesto, prosto vidim da ljudi koriste vec izvikane razloge...."kalibrisanje boja po stamparskim masinama"?????
O cemu ti pricas ????
1. Nikada nije niti ce biti napravljen monitor koji realno prikazuje boje, to je prosto nemoguce, boja koju ti vidis na papiru je refleksja, dakle svaka boja upija odredjeni deo spektra i reflektuje npr. saamo plavu i tako vidis plavu!!!!!! Ko napravi nonitor da radi po tom principu ja mu p.... k....
2. Svako ko se iole ozbiljnije bavi pripremom, radi sa kolor kartama, mene pri radu ni ne zanima koju boju vidim, moze da bude i bezbojna, ali ako ima vrednost koja neni treba znam da ce tako ispasti i u stampi (tj. priblizno tako vidi pod 3.)

3. Cak i da uspes da kalibrises monitor (nemoguce) pitam te prema cemu bi ga kalibrisao???
Prema kojoj masini???? Jel to postoji neka univerzalna masina na kojoj se stampa sve na ovom svetu????? Svaka masina daje drugaciji otisak, ja na poslu imam 3 digitalne masine, tako da i kad bi imao taj do sad nevidjen monitor ne znam sta bi sa njim radio. Kod ofseta boje vise zavise od lika koji radi na masini nego od tebe!!!!! Pa makar imao monitor od 1000000000000000000000 eura

@core.graphics
Ubi ga JAKA REC

Imao sam 2 CRT i 2 TFT monitora.
Moje misljenje je sledece : Slika na TFTu je nekako ostrija, ali boje su nekako zivlje na CRTu.
Ipak mislim da je TFT bolji prvenstveno zbog manjeg zracenja, a i manjeg zauzeca prostora.
Sto se tice igrica, mislim da ce svaki TFT ciji je odziv 25 ms i manje biti sasvim OK za manje zahtevne igrace, odnosno 10 ms i manje za zahtevnije igrace.
Oni koji rade Foto Obradu i Graficki Dizajn neka gledaju da uzmu PVA panele jer su boje za 20% lepse nego na TN panelima, a osetno je i jaci kontrast.
Za CAD aplikacije TN paneli su sasvim OK.

da mi neko pokloni TFT,rekako bih, ne hvala......... nema potrebe!
los je za igrice (i slicne gluposti) ,jos vise za grafiku i dizajn (posebno sto se tice kolorita i kalibrisanja boja po stamparskim masinama ) i takooo.............. ziveo NEC Mitsubishi 22" CRT Adobe RGB, naj naj naj monitor koji sam ikada video.

Aha znaci i oni Apple monitori su losi nista nevaljaju a svi profi likovi ga koriste za grafiku.....:wave::banana::wave:

Delimicno da posto nismo mogli da namestimo sa ATI X800XL karticom maksimalnu rezoluciju tj 1920x1080p bice bolje kad bude na novom kompu probao sa nVidi-jinom 8800GTS karticom.

Za mene je tft keva, imam asus wide 192vw, 5ms. Savrseno za igre, ne smeta ocima, samo za igre koristim racunar

TFT je i mama i tata i baba i deda i stric i strina i.....
jedan od najgenijalijih izuma posle tocka ;)

Razlika na TFT i starom CRT ko nebo i zemlja jos vise ... ja nisam video ocima CRT koji ima slika bar blizu kao moj TFT... a hteo sam privremeno da uzmem CRT kad sam uzimao novi komp gde mi je bila glava a tu je.

Razlika na TFT i starom CRT ko nebo i zemlja jos vise ... ja nisam video ocima CRT koji ima slika bar blizu kao moj TFT... a hteo sam privremeno da uzmem CRT kad sam uzimao novi komp gde mi je bila glava a tu je.

Sinak ti si nesto pobrkao ... ne znam bas o kakvim iskustvima pricas ... ali TFT nije dostigao kvalitet slike CRT-a ... velicina, zracenje i ostalo nije upitno .. ali kvalitet boja ,)

mislim da imas bas losa iskustva sa CRT-om pa si naglo preskocio neke modele :p

Sinak ti si nesto pobrkao ... ne znam bas o kakvim iskustvima pricas ... ali TFT nije dostigao kvalitet slike CRT-a ... velicina, zracenje i ostalo nije upitno .. ali kvalitet boja ,)

Mislio sam da su mitski kvaliteti CRTa odavno trebali da ostanu deo prošlosti :trust: pogotovo sad kad su TFT monitori takoreći postali mainstream :smash:

zaboravljas da kvalitet i prednost u bojama CRT-a nestaju posle godinu dana i blede polako vremenom. Pomenutih NEC 22" CRT-a sam u stampariji imao 3 komada, sva 3 stara oko5 godina, geometrija uzas, ne moze da se namesti da krug bude krug u svim delovima ekrana, boje variraju od coska do coska...uzas. Cekam pola sata posle paljenja da se ugreje katodna cev, svkih nedelju dana se pomeri kalibracia za niajnsu, oci bole, odsjaj od svega is svacega na emulziji...Iskreno ? ja bi to sve na djubre i lepo stavio 3 neka 244T monitrora i zavrsio posao. Geometrija savrsena, boje sasvim solidne (svakako bolje nego na 5 godina starom CRT-u), odsjaji minimalni, period zagrevanja ekrana ~10 minuta, milina za oci...

Mislio sam da su mitski kvaliteti CRTa odavno trebali da ostanu deo prošlosti :trust: pogotovo sad kad su TFT monitori takoreći postali mainstream :smash:
Lepo si to rekao, u pitanju je mit. ;)

Uh, imam tft (22` wide acer) i procvetao sam posle siemens 21p2...i meni su boje nekako zivlje, za igrice sam se plashio, ali mi fps radi vrh :D inache, teram cs 1.5 na 640x480 na tftu chiji je native 1680x1050...i izgleda skroz pristojno :D

hm, ne, lakshe je nanishaniti...u cs 1.5 npr nisan snajpa ide po pixelima, tako da je lakshe pogoditi shto je pixel veci ;) a i na toj rez mi je najmanji pad fps-a, a u cs je fps > 70 mlogo bitna stavka :p

ja sam pre dva dana prešao sa CRT na TFT i totalno sam se preporodio

ja od juche preshao na tft, uzeo lg 1918s i skroz je ok,zadovoljan sam....
interesuje me samo, rezolucija koju koristim na desktopu je 1280x1024 na 60hz....e sad kada sam pokushao da u call of duty 1 namestim jachu rezoluciju od 1280x1024, na 1600x1200 u igri mi automatski vratio na 800x600.......jel to mozda do monitora, jer kada sam instalirao drajver za njega, na desktopu mi je maximalna rez koju mogu da izaberem 1280x1024, dok je pre nego shto sam stavio njegov drajver, znachi kada je bio kao default monitor,moglo je da ide i do 2xxx x 1xxx....ili je mozda do grafichke, da ne moze da tera vecu rezoluciju od 1280x1024 - u pitanju je asus 9550 ge/td

ja od juche preshao na tft, uzeo lg 1918s i skroz je ok,zadovoljan sam....
interesuje me samo, rezolucija koju koristim na desktopu je 1280x1024 na 60hz....e sad kada sam pokushao da u call of duty 1 namestim jachu rezoluciju od 1280x1024, na 1600x1200 u igri mi automatski vratio na 800x600.......jel to mozda do monitora, jer kada sam instalirao drajver za njega, na desktopu mi je maximalna rez koju mogu da izaberem 1280x1024, dok je pre nego shto sam stavio njegov drajver, znachi kada je bio kao default monitor,moglo je da ide i do 2xxx x 1xxx....ili je mozda do grafichke, da ne moze da tera vecu rezoluciju od 1280x1024 - u pitanju je asus 9550 ge/td
1280x1024 je native rezolucija tog monitora tj. jedina koju u suštini i treba koristiti. Ako izabereš veću rezoluciju dogodiće se tzv. panning pa ćeš morati da skroluješ ka ivicama da bi video ostatak slike, a kod nekih monitora ćeš dobiti tu veću rezoluciju, al' će faliti deo piksela :d bilo je baš skoro priče o ovome, koristite search ljudi :p

U suštini samo se ti drži, 1280x1024 u starijim igrama, a u novijim bi obavezno trebalo da smanjiš jer ta grafička je odavno za penziju tj. nema snage da ih istera s dovoljim brojem FPS.

Koliko znam paning može samo ako drajver za grafičku to dozvoljava. Ako ne, ne možeš ići na veću rezoluciju od nativne.

da, a mene interesuje da li max velichina rezolucije u igrici zavisi od max rezolucije na desktopu...
eto kao shto sam gore naveo, ne mogu u igri da stavim vecu od 1280x1024 zato shto mi je ta rezolucija na desktopu i stoji kao maximalna za ovaj monitor

da, a mene interesuje da li max velichina rezolucije u igrici zavisi od max rezolucije na desktopu...
eto kao shto sam gore naveo, ne mogu u igri da stavim vecu od 1280x1024 zato shto mi je ta rezolucija na desktopu i stoji kao maximalna za ovaj monitor
Posto je tft u pitanju onda si ogranicen maximalnom rezolucijom od 1280x1024[vazi za 17,19 i valjda za 20'']
Koliko znam tftu ako zadas vecju rezoluciju od nativne on se samo ugasi,posto ne moze da postavi datu rez.

Poslednja izmena:
Vrh Dno