Šta je novo?

S.T.A.L.K.E.R utisci, tehnikalije

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Samo jos jedno pitanje.Kako da nadjem ulaz u bunker koji vodi do one fabrike struje.Gde je sve belo oko tebe.Napadaju te duhovi.To je vece mesto posle vojnog kampa a dva mesta iza NPP-a.Ima kao i neki kameni tunel gde nadjes troje mrtvih ali trazi mi sifru za vrata.De da je nadjem ili sta da radim.Presao sam igru, pa je igram ponovo ali sada odradjujem kvestove.

starac

Zasto mi ne reaguje patch 1.0001 kada sam ga instalirao na STALKER napominjem da sam sve*saves* izbrisao i nista!!!!

Ajde da se dignem iz mrtvih, iskreno nisam nesto previse ni ocekivao od stalkera, izgleda mi, mozda cu preterati, kao line of sight vietnam...bar graficki...nekako mi je jadno sve, ali ne zbog radijacije, prosto nije lepo.
Na masini iz potpisa radi sa default podesenjima kao solidno, uz povremeno zastajkivanje...generalno ne volim rpg u fps ili oni to nisu uklopili na meni zanimljiv nacin.
Jedan moj dobar ortak mi nije verovao da je toliki trash igra, verovao je qoozmi i njegovom textu, ali posle nekih pola sata dobijem od njega poruku tipa "Al' je srxxe, u pravu si, jadno je".
I znate sta, recimo i HL2 je prilicno postapokalipticna igra, i meni izgleda vizuelno bolje, optimizovana je zaista, i nije tako moram opet da kazem jadna, napominjem da ja zaista volim da stvari izgledaju lepo. A imam utisak da se ovde neki ponasaju kao da su bili u chernobilu, dodjavola citam pre neki dan u novinama da zona bez ljudi izgleda sasvim normalno, tipa vratili se vukovi, medvedi i druge zivotinje, i gle cuda, prilicno izgledaju normalno.
Japanci bih trebalo da imaju tri glave, 5 nogu itd...po stalker logici..ali to je ipak realnost...kao i ona prica ak 47 je neprecizan pri rafalnoj vatri, dodjavola, na tri metra neka neko slobodno stane a ju cju pucam ceo rafal, svih 30 metaka, pa da vidimo ko ce da ostane ziv, a i niko normalan necje pucati na 100m duge rafale, kratkim sam pogadjao sasvim lepo u nasoj bajnoj vojsci, sa M70AB2 iz 1974, pa vi gledajte.
OK, igre nemogu da budu dovoljno realne, ali bracjo ovo kao FPS nema smisla.

Svaka cast kome ovo leti na makini, i kome se svidja, probacju da je zavrsim ako se nateram na taj quest...

Jeste probali da ukljucite dinamick lights ili kako se vec zove?! Znaci seche 2-3 frejma po sekundi, mislio sam da je fear ono kao zahtevan, ali ovo je trash.

Just mi five cents.

Poslednja izmena:
Ej ljudi ja imam problem.
Izgleda da sam negde zakacio neko radioaktivno sra#$%nje i radioaktivnost mi se stalno puni na onoj skali, e sad nekim artifaktima smanjujem radioaktivnost ali me nervira sto mi Stalker copa:D
Jer ima nesto da se izlecim.

Poslednja izmena:
Ej ljudi ja imam problem.
Izgleda da sam negde zakacio neko radioaktivno sra#$%nje i radioaktivnost mi se stalno puni na onoj skali, e sad nekim artifaktima smanjujem radioaktivnost ali me nervira sto mi Stalker copa:D
Jer ima nesto da se izlecim.

Možda nosiš radioaktivan artefakt?

To ti može riješiti votka i med. kit namijenjen za to. Drugo ništa.

Ovo je moj zakljucak.Presao sam igru 2 puta.Prvi put sa 160 resenih kvestova a drugi put sa 260.Malo sam vise ocekivao od igre posto su su je toliko dugo pravili.Ali dobra je.AI i atmosfera su me odusevili.Po meni igra ima 2 velika problema.
1.Treba ti pola sata da dodjes sa jednog mesta na drugo( mogli su da ubace neko vozilo)
2.Pucanje u telo je previse jadno, jedino glava vazi i to je to( na danjinu bez snajpera nemoj ni da pucas)
Sve ostalo je dobro.

@starac:

nije prva, UE3 koristi diferred shading za senke takodje, sto ce reci R6Vegas je prvi...iskreno - meni r6 vegas radi bolje od stalkera, ima mesta na kojima radi gore, ali to je 5% igre. A kako igra izgleda u poredjenju sa stalkerom, ne bih da komentarisem iz razloga koje sam naveo u prethodnom postu.

Nisam rekao da je prva igra koja koristi tu tehniku, već prva igra na PC-u u koju je deferred shading FULL implementiran. Nije niti R6 Vegas prva igra, već navodno Shrek koji je još 2001 rađen za XBOX.

@zocco
Mora da radi ako si ga uspio instalirati bez problema. Poslije instalacije će ti pisati 'ver. 1.0001' u meniju u dojnjem lijevom uglu.

Poslednja izmena:
A sta ne vredi ona protiv radioaktivnosti.

inekcija smanji radioaktivnost ali on ponovo pocne da se povecava. Inace izgleda da se to desava jkada nadjem jelifish artifakt. Sada sam krenuo sa drugim save-om i ne raste radioaktivnost (bez jelifish artifaktom.

Ima još artefakata koji imaju +5 na radiokativnost, kao Gravi recimo. Njih možeš nositi, ali ne u slotu namijenjenom za artefakte.

@starac:

nije sija nego vrat :) R6 je PRVI za PC i kraj. mani me shreka... I da, jJESI rekao da je PRVI (stalker) koji to koristi. Pretpostavljam da r6 vegas nisi ni probao, poso je grafika, uklucujuci senke i svetlost u r6vegasu = staker na kvadrat sa malo vecom zahtevnoscu ;)

Ima još artefakata koji imaju +5 na radiokativnost, kao Gravi recimo. Njih možeš nositi, ali ne u slotu namijenjenom za artefakte.

Sto je najcrnje od svega svi artifakti mi stoje u torbi ali i kada ih sve izbacim radioaktivnost vrtoglavo raste. Da nije neki bug.

ako ih ne nosis u slotu za artifakte (za pojasom) ne koriste se tj ne rade. U sustini treba ti artifakt kao sto je na primer fireball, koji daje -20 pts radijacije da bi mogao da dodas jos 4 artifakta koji daju <nesto? + po 5 pts radijacije (kumulativno 20, sto ovaj prvi negira). Dakle ako imas asamo artefakt koji daje <nesto> i + 5 radijacije i nemas artifakt koji daje <- nesto> stalno si izlozen radijaciji i health ti opada... Ako imas odelo koje te stiti odredjeni broj % od radijacije racunaj <broj poena radijacije od artifakta - broj % od odela> , sto nikako nije isto kao kad imas artefakt koji skida ravno odredjen broj poena, jer ako te nmesto zraci sa 5 poena (rentgena) a artefakt skida 20 to znaci da ti taj artefakt nista ne skodi....

ako ih ne nosis u slotu za artifakte (za pojasom) ne koriste se tj ne rade. U sustini treba ti artifakt kao sto je na primer fireball, koji daje -20 pts radijacije da bi mogao da dodas jos 4 artifakta koji daju <nesto? + po 5 pts radijacije (kumulativno 20, sto ovaj prvi negira). Dakle ako imas asamo artefakt koji daje <nesto> i + 5 radijacije i nemas artifakt koji daje <- nesto> stalno si izlozen radijaciji i health ti opada... Ako imas odelo koje te stiti odredjeni broj % od radijacije racunaj <broj poena radijacije od artifakta - broj % od odela> , sto nikako nije isto kao kad imas artefakt koji skida ravno odredjen broj poena, jer ako te nmesto zraci sa 5 poena (rentgena) a artefakt skida 20 to znaci da ti taj artefakt nista ne skodi....

Ok to sam sve stontao kako funkcionise, ali izgleda da se nesto zabagovala igra i radiacije je stalno rasla. Kada sam usnimio poziciju od ranije bez problema sam presao zadatak tako da je to reseno. Inace hocu da predjem sve questove natenane tj. celu igru.

Zaboravi da kazem za zahtevnost.Dobro su je optimizovali.Sve mi radi na max u 1024 ali sa static lightom, imam izmedju 60 i 70 fps-a.

@starac:

nije sija nego vrat :) R6 je PRVI za PC i kraj. mani me shreka... I da, jJESI rekao da je PRVI (stalker) koji to koristi. Pretpostavljam da r6 vegas nisi ni probao, poso je grafika, uklucujuci senke i svetlost u r6vegasu = staker na kvadrat sa malo vecom zahtevnoscu ;)

Shrek je prvi, s tim se moraš pomiriti :)
Pročitaj ponovo šta sam rekao. Vegas sam probao čim se pojavio, i nisam mogao vjerovati da u kulisi 20x20m bez ikakvih naprednih graf. elemenata, bez neprijatelja, i sa zamrljanim teksturama okolo imam oko 20 frameova. Grafički je Vegas tipični kičeraj sa malo blura i presijavanja, i nema integriran full DS. Ma dovoljno je reći da je port sa konzole, što znači teška komercijala. I nemojmo više daviti s Vegasom, jer nije tema.

E sad, šta je ljepše je stvar ukusa. Ti voliš kič, ja ne ;)

E sad...kič... Nemoj tako. Mislim, ako tako gledas onda je stallker prva igra koja nije kic zato sto ima ambijent bede i siromastva...i sad najbolje da ne igram rezimo doom4 jer je to kic, vec da cekam neku igru gde cu biti smesten u somaliju i misija je da nadjes hranu da ne bi skapao od gladi... Pa hvala lepo, pre bi onda igrao kic igru nego "GTA: Somalija" :d

ja kapiram da nije mislio na okruzenje/level design...i meni je Vegas bio truba sto se tice nekih stvari (u tom tredu sam vec pomenuo)- pre svega mislim na OCAJNE teksture...sve je bilo nekako zamrljano i isprano...ali je zato sijao bloom, bio motion blur, varnicice, itd itd... :)

STALKER je simulacija jednim djelom jer je okolina Černobila prenešena onoliko koliko je to bilo moguće s obzirom na hardverska ograničenja, itd... A simulacije nisu komercijale, niti su kičaste, i mnogi to ne vole. Ova igra jednostavno ne može biti takva, i ne treba biti takva. Mada vidim na nekim forumima da su neki to već promijenili putem dbex editora i ltx file-a.

Evo naišao sam na demonstraciju tehničkog nasljednika X-ray engina pod imenom 4A engine. 4A je kompanija sastavljena od bivših GSC programera, i engine će se koristiti u igru pod imenom Metro 2003 koja će izaći 2008 god. Shotke su impresivne!

Prilozi

• metrotech1xo1.jpg
    metrotech1xo1.jpg
    137.9 KB · Pregleda: 121
  • metrotech2vq2.jpg
    metrotech2vq2.jpg
    162 KB · Pregleda: 114
  • metrotech4tc6.jpg
    metrotech4tc6.jpg
    237.8 KB · Pregleda: 116
  • metrotech6bw2.jpg
    metrotech6bw2.jpg
    126.4 KB · Pregleda: 80
  • metrotech7nm3.jpg
    metrotech7nm3.jpg
    155 KB · Pregleda: 76
Poslednja izmena:
Još će na kraju ispasti da je Stalker novi žanr igara - fight simulator. Svašta...

Malo sam se zaglavio:wall:
Kako da izadjem iz labaratorije kroz neki tajni tunel.Treba da odnesem ona dokumenta x16 i da se nadjem sa Sakharovim.

u sobi u kojoj si ubio onog mutanta kontrolora i nasao lesh Ghosta, imas sa desne strane malu rupu u podu...iza ograde

Stigao sam do nekog portala gde zamislim zelju i tu se zavrsila igra.
Da li je ovo dobar kraj ili sam ja negde to skratio?

okaci screenshot gde gledas u trgovca u onom podrumu, da vidimo kao tih 25-26 fps prosto LETI... posle okaci screen shot gde gledas iz tog podruma ka napolje... :wall: Sto volim kad ljudima 20-30fps LETI ! :) i kakva ti je to rezolucija 1024 ? Probaj u 800x600, jos bolje ce da radi. A inace AA NE RADI U IGRI, a ni Anisotropic filtering. Za anisotropic stavi r2_tf_mipbias -3 u konzoli pa onda pogledaj opet framerate...

Uh, ovo sam tek sad vidio! Otkud ti to da ne radi AF? Evo ti shotke pa uporedi.

Prilozi

• XR_3DA 2007-04-08 19-28-32-07.jpg
    XR_3DA 2007-04-08 19-28-32-07.jpg
    189.9 KB · Pregleda: 113
  • XR_3DA 2007-04-08 19-28-49-34.jpg
    XR_3DA 2007-04-08 19-28-49-34.jpg
    207.5 KB · Pregleda: 123
Мрско ми је за сада писати о Сталкеру, а и нисам га баш много проучио али могу рећи да сам ја, брат, и још двојица другова напросто одушевљени игром. Брат тврди да је ово најбоља игра коју је до сада пробао, тако да га од компјутера одвајам лопатом:) За сада немам замјерки ни на графику ни на оптимизацију јер никаквих проблема нисам имао, а то ме је највише и занимало када сам читао коментаре и размишљао да ли да узмем игру. Касније ћу и ја да дам своје оширније мишљење.

Poslednja izmena:
Stigao sam do nekog portala gde zamislim zelju i tu se zavrsila igra.
Da li je ovo dobar kraj ili sam ja negde to skratio?
omasio si...(trebalo je da skrenes levo kod albukerkija :p )...
...druga dva zavrsetka (prava), kao i ekstra rokanje sa monolithovcima mozes da imas samo ako si iz Pripyata (hotelska soba) pokupio dekoder za jedna vrata u nuklearci.
Imas na nekoj od dve prethodne strane- okacio sam spisak svih sedam zavrsetaka.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno